• Artritis

Artritis

2014-06-01T15:22:33+01:00juni 1st, 2014|Artritis|0 Reacties

Laatste update: door

Artritis

Artritis

Artritis is een verzamelnaam voor heel veel vormen van gewrichtsaandoeningen. In tegenstelling tot veel andere aandoeningen, is artritis geen nieuwe aandoening, niet een welvaartsziekte.

Uit opgravingen is gebleken dat ook enkele honderden jaren geleden al mensen last hadden van hun gewrichten, iets wat we nu artritis noemen.

Wat is artritis en wat zijn de behandelmethodes? Alle ins en outs vind je in dit artikel!

Verschillende vormen van artritis

Zoals eerder gezegd is artritis een verzamelnaam voor heel veel vormen van gewrichtsaandoeningen. Wist je dat er op dit moment ruim 200 verschillende soorten artritis zijn? Om dit artikel niet te laten eindigen in een onoverzichtelijke lijst van 200 varianten, wil ik het voor nu even laten bij de drie hoofdgroepen, waar al deze 200 varianten onder vallen:

Osteo Artritis (OA)

Osteo Artritis is een degeneratieve gewrichtsziekte. Helaas is het tevens de meest voorkomende vorm van Artritis. Overigens staat het beter bekend als Artrose. Artrose  is een vorm van desintegratie van het kraakbeen in het gewricht. Meestal komt dit voor in de handen, de nek, in de lage rug, in de heupen en in de knieën. In de meeste gevallen komt artrose voor bij mensen die het 40ste levensjaar reeds gepasseerd zijn.

Reumatoïde Artritis (RO)

Deze vorm van artritis is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het immuunsysteem niet meer goed werkt. In dit geval zal het immuunsysteem het eigen lichaamsweefsel aanzien als een indringer die lichaamsvreemd is. Gevolg hiervan is dat het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt en vernietigt.

Deze vorm van artritis ontwikkeld zich in het begin heel erg traag. Veel mensen zullen er in het beginstadium dan ook helemaal geen last van hebben. Na hard fysiek werk een beetje pijn in de gewrichten is niet direct iets om je zorgen over te maken. Maar na een tijdje blijft de pijn aanhouden, de betreffende gewrichten zwellen op en worden extreem gevoelig.

Na een poosje wordt het gewricht stijver en stijver en als je het gewricht gebruikt kan het een geluid maken alsof je twee botten tegen elkaar aanwr