Dieet

Laatste Update: 14 november 2016

Atkins Dieet

Een van de meest bekende diëten is misschien wel het Atkins dieet. Sinds 10 jaar is het groot aan het worden in Nederland is overgewaaid uit Amerika. Cardioloog Robert Coleman Atkins is de bedenker van het dieet en in 1972 heeft hij z’n eerste boek uitgebracht. Zelf spreekt meneer Atkins niet echt van een dieet, maar meer van een levensstijl.

In plaats van een koolhydraatarm dieet, wordt het dus gezien als een koolhydraatarme levensstijl. Dit dieet wordt gezien als basis voor vele andere dieet die later zijn uitgebracht.

Gewichtsverlies is vaak de reden waarom men aan het “diëten” gaat, echter dat is niet de oorspronkelijk  gedachte erachter. Het gaat meer om het realiseren van een goede levensstijl waarbij gewichtsbehoud op de eerste plaatst staat (wel een gezond gewicht natuurlijk).

Het doel is om precies zoveel koolhydraten binnen te krijgen die je ook weer verbrand. Hierdoor zal je controle krijgen over je eigen gewicht, vetmassa en vetverbranding.

Is het Atkins dieet gezond?

Laten we eerste eens kijken hoe het Atkins dieet werkt. Nog even een opmerking tussendoor. Voordat je welk dieet dan ook gaat volgen, zorg dat je altijd een arts raadpleegt!

Het Atkins dieet bestaat uit 4 fasen. Hieronder zal ik deze kort uitleggen. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken, hieronder slecht een beknopte uitleg.

Fase 1: Inductie

In de eerste face is het de bedoeling dat het overtollige vet wordt verbrand. Kenmerken van deze fase zijn veel afvallen en zal ongeveer 2 weken duren. Er worden praktisch geen koolhydraten gegeten, veel water gedronken, geen alcohol of koffie, geen aardappelen granen en brood. Wel mag je onbeperkt vlees, kip en eieren eten.

Fase 2: Meer gewichtsverlies

Bij de 2de fase is het de bedoeling dat men kijkt hoeveel koolhydraten je kan eten zonder dat je ervan aankomt. Dit wordt ook wel het kritische koolhydraten niveau genoemd. De bedoeling is dat je niet op hetzelfde gewicht blijft, maar net op het randje komt van het ideaal gewicht. Dit betekend dat je ook nog steeds licht gewichtsverlies hebt.

In deze fase mag je wat meer groente eten! Haal deze uit groente!

Fase 3: Start handhavingsfase

Bij deze fase zal je precies op gewicht blijven. Je eet net genoeg koolhydraten dat je zowel niet aankomt en niet afvalt. Je mag meer koolhydraten eten dat in fase 2. Eet mee gevarieerd. Geraffineerde suikers blijven gedurende het gehele dieet verboden.

Fase 4: Handhavingsfase

Is de laatste fase is het de bedoeling dat je niet terugvalt in je oude eetpatroon, maar dat je de gezonde levensstijl van de afgelopen weken in het Atkins dieet blijft volhouden!

Voor- en nadelen van het Atkins dieet?

Zoals elk dieet wordt er ook veel negatiefs geschreven over het Atkins dieet. Het Atkins dieet beweert dat het gewichtsverlies in de eerste weken vooral te danken is aan de vetverbranding. Andere zeggen dat het een andere oorzaak komt, namelijk het vochtverlies!

Eigen conclusie

Ik ben een groot voorstander van het feit dat het meer een levensstijl dieet is dat een echt “dieet”. Dat het gewichtsverlies over een aantal weken gepland is, spreekt mij erg aan! Toch zijn er altijd kleine nadelen aan elke dieet. Zo mag er in de eerste weken praktisch geen fruit worden gegeten! Dit lijkt me niet erg handig.

Daarnaast is het vrij lastig om je voor 100% aan het dieet te houden aangezien er veel verplichtingen op je wordt gelegd. Daarnaast zal men het resultaat pas merken op lange termijn.

Het principe van dieet is veel gewichtsverlies op korte termijn! Het Atkins dieet pas dus voor veel mensen niet in het plaatje!

Eigen ervaring? Deel deze dan!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share