PDS Dieet

Laatste Update: 11 november 2016

Psoriasis en dieet, werkt het echt?

Kan een dieet helpen bij psoriasis? "Is een moeilijk te beantwoorden vraag. Als je praat met een dermatoloog, zal deze zeggen van niet en nieuw steroïden voorschrift geven, maar stel de vraag aan een voedingsdeskundige en deze zal met een volmondig" ja “ antwoorden, dieet verbeteringen kunnen invloed hebben op de huid. Wie geloof je?

Geen wetenschappelijke studies

Het probleem is dat dieet en psoriasis ontbreken in onderzoek en wetenschappelijke studies, zodat artsen aarzelen om de verbinding tussen hen te bespreken. Echter, online zijn er honderden berichten van echte mensen, die stellen dat veranderingen in het dieet een diepgaand effect op psoriasis kan hebben.

Herinner je je wanneer je puistjes en acne had, men je vertelde dat  frisdranken en frietjes beter opzij geschoven konden worden, omdat ze vet en suikerrijk zijn en de toestand alleen maar erger maken. Wel, hetzelfde advies geldt voor psoriasis. Als een auto-immuunziekte, kan het eten van deze voedingsmiddelen ontstekingen verhogen in het lichaam en psoriasis verergeren.

Het typische westerse dieet

Het typische westerse dieet bevat bordenvol aan verwerkte levensmiddelen en geraffineerde koolhydraten en snelle voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6 vetzuren, maar waar geen groen in te vinden valt. Door de jaren heen, kan een onbalans aangemaakt door dergelijke voedingskeuzes te maken, zodat veel interne ontsteking de enige uitlaatklep zijn voor je lichaam om de opgehoopte toxines, giftige stoffen en afval proberen kwijt te raken en dan is het te laat voor je huis. De lever en de nieren kunnen het niet alleen aan je lichaam reageert en de psoriasis komt op.

Wat is goed? Wat is fout?

Als de westerse voeding verkeerd is, wat is dan wel goed? Is het vegetarisme, veganisme of rauw veganisme? Of is het één van de wonderdiëten voor psoriasis die rondgaan op het net? Niemand heeft het echte antwoord maar de beste zet is om te proberen een gezonde en evenwichtige voeding of een anti-inflammatoire dieet te volgen. De Mediterrane voeding, zoals de Griekse, rijk aan gezonde olijfolie, vette vis en verse groenten en een Aziatische dieet, rijk aan vis en vers bereide maaltijden, zijn mooie voorbeelden.

De juiste voedingsmiddelen

Om een dieet dat psoriasis helpt te proberen op punt stellen, moet je beginnen met het eten van goede porties groenten, vooral groene groenten die ontsteking werend zijn. Afgezien van dat, moet je beginnen met het eten van meer omega-3 rijke voedingsmiddelen zoals vette vis en noten. De laatste stap is om te bezuinigen op geraffineerde koolhydraten, zoals pasta en witte rijst, vervang ze door volkoren bruine rijst en eet meer magere eiwitten, zoals kip en kalkoen in plaats van hamburgers en koteletten.

Van dergelijke diëten is klinisch bewezen dat ze helpen bij auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, en de kans is groot dat vroeg of laat de vloedgolf van bewijs dezelfde doorbraken voor psoriasis zal kunnen veroorzaken.

Motivatie is belangrijk

Wanneer je dergelijke veranderingen maakt in je dieet, gaat het erom om gemotiveerd te blijven! Veranderingen zullen waarschijnlijk langzaam komen. Wanneer u een anti-inflammatoir geneesmiddel neemt voelt u de opluchting in minder dan 2 uur, maar een dieet heeft meer dan 2 weken nodig om te werken. Bovendien kan een voedselallergie test ook helpen. Het kan zijn dat een bepaald voedingsmiddel de ravage veroorzaakt . Als je dat kan uitsluiten kan je uiteindelijk genezen van de psoriasis.

Maar er is altijd een maar, het is goed om te onthouden dat voor sommige mensen, een aangepast dieet geen effect kan hebben. Iedereen heeft andere gewoontes, omgevingen, genetische en medische histories, en wat helpt bij de ene werkt misschien niet voor de andere zeker als het gaat om psoriasis.

Echter, met dat alles in het achterhoofd, is het zeker een goede zaak om een dieet te proberen. Je dermatoloog gaat het niet beamen maar een behandeling die alleen de symptomen van een aandoening aanpakt is op langere termijn ook geen oplossing. Voor een groot deel van de psoriasispatiënten, kan een dieet wonderen doen. Dus, "kan een dieet helpen bij psoriasis? Misschien en in sommige gevallen, zeker, je moet het enkel uitproberen!

Lees meer: Psoriasis Blog

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Het mijden van zuivel op basis van koemelk, en met name smeerkaassoorten heeft bij mij tot goede resultaten geleid.

  2. Nu sinds klein jaar veganistisch, en in de zomer vorig jaar redelijke afname psoriasis. Van de winter voor het eerst stabiel gebleven zonder zalf/medicijnen. Normaal werd het in de winter erger. Nu wordt het afwachten wat mijn laatste plekjes gaan doen met de zomer. Wel besloten dagelijks met vaselinezalf in te smeren. Aanrader.

  3. Mijn psoriasis is eindelijk verdwenen sinds ik alleen nog rauwe groentes (behalve kool- en looksoorten, spinazie, andijvie, peulvruchten en aardappelen, omdat ik die niet verdraag), fruit (behalve sinaasappels en mandarijntjes), noten(behalve hazelnoten) en zaden eet. Ook heb ik er veel meer energie door gekregen en is mijn gewicht genormaliseerd (8 kilo afgevallen). Ik drink nog wel kruidenthee en cichorei.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share