Motivatie

Laatste Update: 25 december 2020

Ben jij een Afhaker of een Doorzetter?

Hoe vaak komt het voor dat je een goed idee hebt, maar dit idee door iedereen (of in ieder geval veel mensen) wordt afgekeurd? 4 weken geleden had ik het idee om de Marathon van Eindhoven te gaan lopen. Ik was er erg enthousiast over en begon het een en ander op te zoeken wat de beste voorbereiding was voor het trainen van 42 kilometer hardlopen!

Toen ik vrienden en familie meedeelde dat ik me voor deze wedstrijd had aangemeld (niet dat ik verwacht dat ik mee doe voor het goud) reageerde men nogal anders dan ik had verwacht.

“Waarom zou je dat doen”, “Dat lukt je toch niet” of “Nou, ik zou daar nooit aan beginnen” waren de antwoorden die ik hoorde.  Dit waren de antwoorden die ik eigenlijk wel had kunnen verwachten, maar het verbaasde me vooral dat men direct “negatief” gesteld was en direct “het lopen van een marathon” op zichzelf gingen projecteren.

Het gebeurt regelmatig dat wanneer je bepaald idee verzint (of dit nu sportief of zakelijk gerelateerd is) dit direct afgekafferd word.

Waarom is dit?

Door negatieve feedback die je op dat moment ontvangt zal je direct een stuk minder gemotiveerd zijn dan voorheen, waardoor de kans op uitvoering dramatisch wordt verlaagd. Veel mensen hebben moeite om negatieve feedback op een positieve manier te gebruiken (1).

Dit is toch het tegenovergestelde van wat je wil bereiken? Door het delen van je idee/ingeving hoop je toch juist op enthousiaste reacties en ondersteunen - of met je mee denken?

Men voelt zich aangevallen

In dit meeste gevallen, zal je niet de gewenste reacties krijgen. Zonder dat men het doorheeft voelen ze zich op een of andere manier aangevallen, wanneer jij met een goed initiatief komt. Het idee wat je hebt, reflecteert men direct op zichzelf en wordt door de hersenen herkend als een soort van aanval.

Heb jij een goed voornemen om 3 keer per week naar de sportschool te gaan en vertelt dit aan iemand die zelf weinig sport, dan ziet die persoon dit onderbewust als een aanval van jouw kant. Hij denkt (zonder dat dit zo is natuurlijk) dat jij hem wil duidelijk maken dat hij te weinig sport! Iedereen herkent dit toch?

Hebben onze hersenen onderbewust zo veel invloed op onze gedachtegang?...

Het verzinnen van smoezen

Ja, onze hersenen hebben inderdaad erg veel invloed op onze gedachten. Naast de “niet motiverende invloeden” van derden, kunnen onze eigen hersenen onszelf ook nog eens beperken (alsof we nog niet genoeg beperkt worden).

Het is heel eenvoudig om zelf "smoezen" te verzinnen om een bepaald idee niet uit te voeren. Ondanks dat ik dit weet, begon ik zelf dingen te verzinnen waardoor ik niet voor de marathon ging trainen. "Ik heb niet de perfecte schoenen", "ik moet speciale sokken hebben", "ik red het niet wat ik heb nog maar 2 maanden" of "het is te warm buiten", dit waren allemaal redenen waar ik zelf in ging geloven.

Natuurlijk zit er wel enigszins een kern van waarheid in, maar het komt er simpelweg op neer dat ik van de bank af kom, en ga beginnen met trainen. Natuurlijk moet ik goede schoenen hebben en sportsokken waardoor ik geen blaren krijg, maar deze factoren mogen niet doorslaggevend zijn om juist wel of niet te gaan trainen.

Niemand kan beter tegen je liegen dan jezelf. Onze hersenen zitten zo in elkaar dat we erg snel dingen gaan geloven, zelf wanneer de feiten die op tafel liggen dit tegenspreken.

Het leuke is dat als je intrinsiek gemotiveerd bent om iets te doen negatieve feedback je motivatie niet verminderd. Natuurlijk is er wel een duidelijk verschil wanneer je dit vergelijkt met het effect van positieve feedback op motivatie, maar je hoeft er dus niet door van je koers te wijzigen (2).

Onderneem direct actie

Ik raad iedereen aan om alle ingeving en ideeën op te schrijven en direct actie te ondernemen om ze uit te gaan voeren. Wanneer je gaat wachten met het uitvoeren van je idee, vergroot je elke dag de kans dat je niets gaat ondernemen dramatisch. Zo worden er over het algemeen te veel kansen laten liggen, zelfs de ideeën die veel potentie hebben.

Uit onderzoek bij ondernemers blijkt dat actie ondernemen een effect heeft op motivatie(3).

Heb je een nieuwe idee en ben je enthousiast? Laat je dan zeker niet tegenhouden door andere mensen en ga stappen ondernemen om dit idee uit te voeren en laat je door niemand tegenhouden. Natuurlijk is het leuk om je idee te delen, echter moet je het wel kunnen “handelen” dat je ook negatieve reacties kunt krijgen.

Het verschil tussen succes en geen succes

Het grote verschil tussen mensen met succes (op welk gebied dan ook) en mensen die geen succes hebben is eigenlijk niet zo heel groot, het zit hem in 1 kleine factor. Mensen die succesvol zijn en doelen bereiken, gaan daadwerkelijk actie ondernemen om die doelen te bereiken. Vroegtijdig afhaken, je laten ompraten door derden of “geen zin hebben in” zijn de 3 grootste factoren waarom 80% van alle mensen geen succes behalen.

Ben jij een doorzetter of een afhaker?

Ben jij iemand die doorzet of laat jij je makkelijk van je idee afpraten? Laat hieronder een reactie achter hoe jij met de kritiek van andere omgaat of deze misschien zelfs omzeilt...

P.s Je mag dit ook altijd delen via facebook of twitter:)

[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053482203000640
  2. https://link.springer.com/article/10.1007/s10648-018-9446-6
  3. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2041386617705434

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share