Diabetes Algemeen

Laatste Update: 24 mei 2014

Blauwe bosbessen voor stabiele bloedsuikerspiegel

Veel Hollandser kan het niet: Blauwe Bosbessen. Maar als je denkt dat deze alleen in Nederland groeien, heb je het mis. Je kunt ze overal vinden, met name op de plaatsen met een gematigd klimaat.

Bosbessen zorgen niet alleen voor blauwe lippen en zijn niet alleen lekker, maar hebben ook verbazingwekkende positieve eigenschappen voor je lichaam. Speciaal voor diabetespatiënten is dit erg interessant nieuws.

De Blauwe Bosbes

We kennen allemaal de blauwe bosbes. Als we een wandeling door het bos maken, zie je ze vaak overal staan. Zeker in de periode dat de bessen rijp zijn, wordt er door de wandelaars vaak en veelvuldig geplukt. Of dat toegestaan is door de boswachter, is een hele goede vraag. Om problemen te voorkomen, is het verstandig om je hiervan eerst goed op de hoogte te stellen!

De plant, of eigenlijk een struikje, is tussen de 20 en de 50 centimeter hoog en houdt erg van een zure, vochtige bodem. Je kunt ze met name vinden in open bossen, bossen met naaldbomen en/of loofbomen. Ook komen ze veelvuldig voor in veengebieden en in heidegebieden.

Je kunt de struiken onder andere herkennen aan de bladeren. Deze zijn 1-3 centimeter lang, lichtgroen van kleur, hebben een elliptische vorm en hebben een hele fijn gezaagde rand.

De bloeiperiode loopt van april tot juni, enigszins afhankelijk van de warmte in het voorjaar. Na de bloei ontstaan er, op de takken die 3 jaar of ouder zijn, zwartblauwe besjes die uiteindelijk uitgroeien tot die heerlijke, rijpe blauwe bosbessen.

Blauwe Bosbessen en diabetes

Diabetes is een aandoening die niet zomaar ontstaat. Diabetes heeft in 98% van de gevallen, direct of indirect, te maken van één of meerdere van de volgende factoren:


Blauwe bosbessen gaan deze drie factoren die te maken hebben met de diabetes, stuk voor stuk te lijf. Uit een wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld duidelijk gebleken dat proefdieren, ratten in dit geval, veel buikvet verloren als ze een dagelijkse portie blauwe bosbessen op het menu hadden staan.

Ratten staan er om bekend dat ze heel erg gevoelig zijn voor obesitas, dus daarom was het resultaat des te opmerkelijker: Na 3 maanden testen met twee groepen ratten, bleek dat de groep die geen blauwe bosbessen gegeten hadden duidelijk méér buikvet hadden dan de groep die de bessen wél op het menu hadden staan.

Na verdere metingen is ook gebleken dat de gemiddelde bloedsuikerspiegel en de cholesterol ook beduidend lager waren bij de bosbessen-groep. Later onderzoek wees nog eens uit dat de resultaten nog beter waren, als de blauwe bosbessen gecombineerd werd met een vetarm of vetvrij dieet.

Dit is belangrijk nieuws voor diabetespatiënten, want al deze drie effecten op je lichaam (overgewicht / cholesterol / bloedsuikerspiegel) zijn de belangrijkste oorzaken van onder andere diabetes. Maar daar blijft het niet bij, want ook hart- en vaatziekten worden hiermee voorkomen.

Eén van de verantwoordelijk onderzoekers, Mitchell Seymour, zei het volgende over de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek:

“Bosbessen hebben invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. We zijn erg hoopvol over bosbessen als middel voor de bestrijding van obesitas en hart- en vaatziekten die kunnen leiden tot hartaanvallen, diabetes en beroertes.”

Er zijn nog meer voordelen voor je gezondheid!

Naast de voordelen voor diabetici, zijn er nog veel meer voordelen. Je zou deze lekkere bes bijna classificeren onder de naam superfood!  Hier de indrukwekkende lijst:

 • Bevat veel vitamine C
 • Bevat veel vitamine A, wat onder andere heel goed is voor ons gezichtsvermogen. Het is een bekend feit dat piloten uit de Tweede Wereldoorlog blauwe bosbessen aten om nachtblindheid tijdens de vluchten te voorkomen. Daarnaast zorgt vitamine A voor een balans in de werking van de schildklier.
 • Bevat nog veel meer hoge percentages vitamines, sporenelementen en mineralen. Hierdoor werken de bessen mee aan het voorkomen van diabetes en zuiveren het bloed.
 • Uit wetenschappelijk onderzoek is duidelijk gebleken dat de blauwe bosbessen hele hoge concentraties antioxidanten bevatten. Doordat deze in staat zijn om de zogenaamde vrije radicalen te neutraliseren en af te voeren via de natuurlijke weg, is dit een grote hulp voor het immuunsysteem. Vrije radicalen zijn onder andere verantwoordelijk voor het ontstaan van kanker.
 • Eén van die anti-oxidanten is Anthocyaan, de stof die verantwoordelijk is voor de diepblauwe kleur van de bes. Dit is een extreem sterke antioxidant. Daarnaast zorgt deze ook voor een betere circulatie van het bloed, gaat diabetes tegen en voorkomt vasculaire aandoeningen aan de ogen.
 • Er zitten ook veel looistoffen in de blauwe bosbes. Dit heeft een positieve werking op het spijsverteringsstelsel en kan diarree bestrijden.
 • Niet alleen de lever heeft profijt van de positieve eigenschappen van deze blauwe bes, maar ook de endocriene klieren hebben hier voordeel van. In die zin zou je kunnen spreken van een ‘verjongingskuur’.

Vers of poeder?

Natuurlijk zijn verse bessen het allerlekkerst, maar niet altijd beschikbaar. Als vervanger kun je, veelal op internet, de blauwe bosbessen in poedervorm kopen. Alle aanbieders beweren dat het poeder dezelfde kwaliteiten heeft als het origineel. Maar als straks de bosbessen rijp zijn, aarzel dan niet om flink wat te plukken of te kopen.

Je kunt ze namelijk probleemloos invriezen, zonder verlies aan voedingswaarde. Vergeet niet dat je ook heel eenvoudig een groene smoothie kunt maken met bosbessen. Simpelweg wat spinazie, bosbessen en water in een smoothie maker en klaar is kees!

Heb je zelf nog een goede aanvulling op het artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi Jack, over hoeveel besjes per dag of gram hebben we het? En elke dag of een aantal keer per week? Gr. Marjo

  1. Hallo Marjo,

   Dit is een hele goede vraag!
   Voor een goede bescherming zou je dagelijks een totale hoeveelheid anti-oxidanten in moeten nemen die overeen komen met een ORAC-waarde van 3000 - 3500. Orac staat voor: Oxygen Radical Absorbancy Capacity. Het gaat nu even te ver om dit tot in detail uit te leggen, maar om kort te gaan: Je hebt een totale waarde nodig van 3000-3500. In 100 gram blauwe bessen zit een ORAC van 2400-3000. Als je even doorrekent zou je dus aan 125 gram per dag voldoende hebben. Hierbij zijn natuurlijk andere bronnen van antioxidanten niet meegerekend. Let er wel op dat, ook blauwe bessen, een onderdeel moeten zijn van een gevarieerd dieet. Zet dus niet ALLE kaarten op de blauwe bosbessen, maar eet bijvoorbeeld ook braam (orac= 2000 per 100 gram), en aardbeien (orac = 1500 per 100 gram)

   Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende beantwoord heb!
   Jack

 2. Hoi
  Er bestaat een bosbes en je hebt blauwe bes. Dat zijn twee verschillende soorten. Ik vermoed dat je de blauwe bes bedoelt, maar die groeit niet in het bos. Die zijn groter dan de bosbes. ze zijn te koop in veel winkels

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share