Diabetes factoren

Laatste Update: 25 november 2016

Welke invloed heeft stress op diabetes?

Gezond en evenwichtig eten en genoeg beweging nemen zijn de pilaren van elke therapie die als doel heeft om te gaan met diabetes of gewicht te verliezen. Er is echter een derde element dat misschien net zo belangrijk is: je stress-niveau onder controle krijgen. Onderzoek heeft ondertussen aangetoond hoe belangrijk stress-management is wat betreft diabetes.

Zo vond één studie van de Duke Universiteit in North-Carolina dat indien mensen relaxatie-technieken gebruiken het niveau van A1C in hun bloed (een indicatie van het bloedsuiker-niveau over verscheidene maanden) merkbaar was gezakt. Om precies te zijn, ongeveer één derde van de vrijwilligers zagen hun A1C-niveau zakken met ongeveer één procent na één jaar. Een cijfer vergelijkbaar met het effect van medicamenten tegen diabetes. Een beter resultaat dan wat je kan bereiken door enkel een beter dieet te volgen en meer te bewegen.

Laat ons eens kijken naar drie manieren waarop stress een impact op diabetes heeft en hoe je dit onder controle kan houden

1. Stress-hormonen verhogen je bloedsuiker

Waarom zorgt het onder controle houden van je stress-niveaus ervoor dat je bloedsuiker zakt? Hier zijn een aantal factoren verantwoordelijk voor. Wanneer je gespannen bent produceert je lichaam stress-hormonen, zoals cortisol, om je te helpen goed te reageren op een mogelijk gevaar (de zogenaamde 'fight or flight'-reactie). Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat je hartslag en ademhaling sneller worden. Ze sturen ook glucose naar het bloed om energie beschikbaar te maken voor de spieren. Het gevolg: een hogere bloedsuiker.

2. Stress draagt bij aan insuline-resistentie

Het bovenstaand is al erg genoeg als je aan diabetes lijdt maar er is meer. Stress-hormonen maken het de pancreas ook moeilijker om insuline af te scheiden. Net die insuline is nodig om glucose uit je bloed te krijgen. Sommige van deze hormonen kunnen ook bijdragen tot insuline-resistentie.

3. Stress leidt tot gewichtstoename

Eén van de belangrijkste redenen om chronische stress onder controle te krijgen is dat van cortisol bekend is dat het je appetijt doet toenemen. Stress zorgt er met andere woorden voor dat je meer gaat eten! Het moedigt de cellen rond je middel bovendien aan vet op te slaan, extra vetophoping rond je buik die het risico op een hartaanval gevoelig doet stijgen. Regelmatig ontspanningsoefeningen doen zal je dus niet alleen helpen om je stress-hormonen naar beneden te krijgen, het zal je ook helpen je aan je dieet te houden.

Denk er maar eens even over na: wanneer je gestresseerd ben ben je waarschijnlijk gemakkelijk in de verleiding om gelijk welke vette of calorie-rijke snack binnen handbereik te verorberen. Je bent ook minder geneigd een lekker ontspannende wandeling te maken als je hoofd vol zit met zorgen over deadlines, familie-problemen of de ruzie die je net had met je baas. Daar gaat je broodnodige beweging.

De kunst van het ontspannen

De kunst van het ontspannen beheersen maakt dat je gemakkelijker even afstand zal nemen en echte prioriteiten zal kunnen stellen. Eén daarvan zou moeten zijn zorg te dragen voor je lichaam. Stress beheersen heeft trouwens nog aangename bijwerkingen, het helpt om om te gaan met een aantal andere mentale gevolgen van een slechte bloedsuiker, in het bijzonder depressies en woede-aanvallen.

Studies tonen aan dat stress de bloedsuiker van de ene persoon meer beïnvloedt dan die van iemand anders. Hoe veranderen jou bloedsuiker-niveaus wanneer je gestresseerd  bent? Om dit uit te vinden kan je elke keer dat je je glucose checkt ook noteren hoe gestresseerd je je voelt, op een schaal van één tot tien. Schrijf deze cijfers in een tabel naast de uitslag van je glucose-check. Na een paar weken zou je dan moeten kunnen zien (je kan er eventueel zelfs een grafiek van maken) hoe bij jou de bloedsuiker wordt beïnvloed door stress.

Conclusie

Je ziet het, stress onder controle krijgen is erg belangrijk voor je gezondheid. Iedereen heeft waarschijnlijk wel z'n eigen manier om stress te managen. Het kan interessant zijn voor onze lezers jouw trucjes te leren kennen. Misschien werken ze ook wel voor iemand anders. Laat dus zeker hier je tips en reacties achter!

Klik hier voor een complete gratis stress cursus
Gratis 4 delen stress cursus

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn partner heeft diabetes 2 maar gaat hier m.i. soms wat laks mee om.
  Hij staat op het werk continu onder druk. Stressvolle Job. Ook in de privesfeer hebben we met heftig emotionele situaties te maken gehad.
  Na het lezen van de info op deze site begrijp ik dat eea enorme gevolgen kan hebben op de diabetes en dus ook op de verdere gezondheid. Hij is inderdaad een stresseter, is de laatste tijd meer alcohol gaan drinken en geeft zn lijf weinig rust. Veel vrije tijd wordt geïnvesteerd in samenzijn met vrienden etc wat hij als ontspanning ziet. Ik merk dat hij binnen de relatie somber gestemd is, geen positieve dingen meer ziet, niet open staat voor oplossingen, in zichzelf gekeerd. Lijkt op slot te zitten en het overzicht kwijt te zijn. Heeft ook relatie beëindigd. Alleen maar focus op werk.
  Kan het zijn dat deze gemoedstoestand als algehele malaise en dus een aanhoudende hypo gezien kan worden? En wat kan ik hiermee?

  1. Stress is een raar ding wat ontzettend veel invloed heeft op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Om het principe van stress beter te begrijpen, raad ik je aan om het volgende artikel even te lezen:
   5-delige special over stress

   In het geval van je partner is het erg duidelijk dat hij de stress beslist aan moet pakken. Niet alleen om zijn diabetes beter onder controle te krijgen, maar juist ook voor zijn algemene gezondheid. Stress heeft namelijk ook een erg negatieve invloed op de werking van het immuunsysteem, met alle gevolgen van dien. En dat is nog maar één voorbeeld. Ook de spijsvertering reageert heel sterk op stress.
   Ik heb een mini-cursus 'stress-management' geschreven. Je kunt deze cursus gratis downloaden:
   Gratis cursus Stress Management

   Wellicht een optie voor jou/jullie om dit eens goed door te nemen. Daarnaast blijft het belangrijk om te praten over alles wat je partner dwars zit. Een stap verder zou professionele hulp zijn voor hem, eventueel in combinatie met jou.
   Kortom, continue in deze gemoedstoestand zal op termijn nog meer problemen geven. Probeer dit te veranderen, wel of niet met professionele hulp.

   Ik wens jullie heel veel succes en zou het op prijs stellen als je me op hoogte houdt!

   Groetjes,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share