Zowel jicht als diabetes komen steeds vaker voor in de Westerse wereld. En er is een duidelijk verband te leggen tussen het voedingspatroon en de levensstijl van de Westerse mens en het voorkomen van deze aandoeningen. Maar onderzoek wijst uit dat patiƫnten met jicht een grotere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes. Andersom is dit verband er niet; diabetici hebben een even grote kans om jicht te krijgen als mensen die geen diabetes hebben. In een artikel uit 1966 in The Journal of the Americal Medical Association (Whitehouse and Cleary, 1966) wordt al uitgelegd dat er een derde factor in het spel is; overgewicht. Van de 89 patienten met jicht en diabetes die voor het onderzoek bestudeerd werden bleek 73% namelijk last te hebben van overgewicht. Maar is het nu het overgewicht dat de aandoeningen veroorzaakt, of ligt het toch anders?
Jicht en diabetes
Jicht wordt veroorzaakt door een verhoogde concentratie urinezuur in het lichaam. Dit kan in de vorm van kristallen neerslaan op de gewrichten en dat veroorzaakt de pijn die mensen met deze aandoening ondervinden. Dit urinezuur wordt gedeeltelijk aangemaakt door het lichaam zelf, en voor een ander deel komt het ons lichaam binnen via onze voeding. Jicht komt vaker voor bij mensen met overgewicht en of een te hoge bloeddruk.
Ook diabetes komt veel voor bij mensen die kampen met overgewicht. Als het lichaam te zwaar is dan worden de cellen minder gevoelig voor insuline, en moet het lichaam dus meer insuline aanmaken. Als de alvleesklier de aanmaak niet meer bij kan houden dan is er sprake van diabetes.
Veroorzaakt jicht diabetes?
Hoewel beide aandoeningen in verband gebracht worden met overgewicht, is het te simpel om te zeggen dat mensen met overgewicht meer kans hebben op het krijgen van jicht en het ontwikkelen van diabetes. Want het ligt ingewikkelder; het lijkt er namelijk op dat patiƫnten met jicht een aanzienlijk grotere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes, of ze nu overgewicht hebben of niet.
Een recent onderzoek op een groep Amerikaanse oorlogsveteranen liet zien dat onbehandelde jicht een verband houdt met een verhoogd risico op diabetes. Blijkbaar gebeurt er dus iets in het lichaam van jichtpatiƫnten waardoor de kans op het ontwikkelen van diabetes verhoogd wordt. Het bleek namelijk dat de veteranen waarbij een verhoogde concentratie urinezuur werd gemeten een 20% hogere kans hadden om diabetes te ontwikkelen dan mensen waarvan de jicht wel behandeld werd. Andersom is dit verband niet aangetoond, dus jicht ontstaat niet vaker bij patiƫnten die al diabetes hebben.
Het is dus belangrijk om jicht te behandelen, met medicijnen of door het aanpassen van het dieet; door de inname van purine te beperken zodat er minder urinezuur aangemaakt wordt. Want dat de pijn van jicht ondragelijk kan zijn is al vervelend genoeg, maar er zitten dus meer gezondheidsrisico's aan het onbehandeld laten van de jicht dan tot nu toe bekend was.
Jicht blog
Whitehouse and Cleary, 1966: http://jama.ama-assn.org/content/197/2/73.short
Waarom jicht steeds vaker voorkomt: http://ccjm.org/content/75/Suppl_5/S9.short
Onderzoek veteranen: American College of Rheumatology (ACR) 2011 Annual Meeting: Abstracts 1602 and 1032. To be presented November 7, 2011. http://www.medscape.com/viewarticle/752970
Ik heb zowel diabetes als regelmatig jichtaanvallen, ik vraag mij af wat ik überhaupt nog kan eten en drinken, vooral het drinken is een probleem, frisdranken zonder suiker en frisdranken zonder fructose, geen alcohol, dus blijft over, water ?
Mvg,
Charley Metz
Dag Charley,
Het klopt dat het erg eentonig kan zijn, iets waar ik zelf ook de nodige ervaring mee heb. Toch is het beter om de frisdranken en sapjes te laten staan. Een alternatief op water kan kruidenthee, groene thee of water met een smaakje zijn. Hier zitten geen suikers in verwerkt en zou veilig voor u moeten zijn - controleer dit wel op de achterkant!
Met vriendelijke groet,
Jack