Voor een orgaan dat geen bekend doel heeft, veroorzaakt de blindedarm eigenlijk nogal wat problemen. In feite is het de meest voorkomende reden waarom er in Europa spoedoperaties worden uitgevoerd. De symptomen van een blindedarmontsteking moeten serieus worden genomen en zowel kinderen als volwassenen hebben onmiddellijk medische noodhulp nodig.
Een blindedarmontsteking is de meest voorkomende reden voor abdominale chirurgie bij kinderen. 4 van de 1000 kinderen jonger dan 14 jaar ondergaan een blindedarmoperatie. Elk jaar zal 1 op de 500 mensen in Europa een blindedarmontsteking krijgen en onmiddellijke medische zorg nodig hebben. Gelukkig kunnen we gewoon prima leven en functioneren zonder een blindedarm.
Wat is een blindedarmontsteking?
Een blindedarmontsteking is een ontsteking van de appendix, waardoor het kan scheuren. De appendix is een klein, vingervormig orgaan dat op het deel zich bevindt waar de dikke darm en de dunne darm samenkomen en dit is rechtsonder in de buik, niet ver van het rechter heupbot. Wanneer de appendix ontstoken raakt en de symptomen van een blindedarmontsteking waaronder plotselinge pijn beginnen, beginnen ze vaak in de rechter onderbuik, of in de buurt van de navel. De pijn migreert vervolgens naar de lagere rechterkant en naarmate de ontsteking verergert, wordt de pijn steeds ernstiger.
Terwijl een trauma aan het bot, zoals kan gebeuren bij een auto-ongeluk of sportongeval kan veroorzaken dat de blindedarm scheurt, kan een obstructie van de appendix ook de boosdoener zijn. Wanneer de appendix wordt belemmerd, vermenigvuldigen de bacteriën in de appendix zich snel. Dit veroorzaakt dan een abces en de vorming van pus. Als de appendix openbarst, verspreiden de pus en de bacteriën zich door de buik en in de bloedbaan. Dit is de reden waarom er wanneer de symptomen van een blindedarmontsteking verschijnen dringende medische hulp nodig is.
Symptomen van een blindedarmontsteking
De vroege symptomen van een blindedarmontsteking kunnen verkeerd worden begrepen en kunnen worden verward met indigestie of winderigheid omdat er in het begin vaak slechts milde krampen voorkomen. Als dit gevoel langer dan 24 uur aanhoudt en er ook andere symptomen van een blindedarmontsteking uit de onderstaande lijst verschijnen, is het tijd om medische hulp in te roepen. De meest voorkomende symptomen van een blindedarmontsteking bij kinderen en volwassenen zijn onder meer:
- Plotselinge pijn die begint bij de navel en verschuift naar de rechter onderbuik
- Plotselinge pijn die begint in de rechteronderkant van de buik
- Misselijkheid
- Overgeven
- Verlies van eetlust
- Lichte koorts die toeneemt naarmate ontsteking en pijn ook toenemen
- Opgeblazen gevoel
- Constipatie
- Diarree
- Onvermogen om gas door te laten
- De rechterkant van de buik voelt zacht aan
Als je zwanger bent, kunnen de symptomen van een blindedarmontsteking beginnen met pijn in de bovenbuik omdat de appendix tijdens de zwangerschap iets hoger komt te liggen. Een blindedarmontsteking bij zwangere vrouwen is niet ongewoon; in feite treedt er bij 1 op de 1500 zwangerschappen een blindedarmontsteking op. Als je zwanger bent en een van de symptomen ervaart, wuif ze dan niet weg als vroegtijdige bevalling of zwangerschapgerelateerd ongemak. Vroegtijdige interventie is de sleutel tot een gezonde zwangerschap.
Het herkennen van de symptomen van een blindedarmontsteking bij jonge kinderen is moeilijker
De symptomen van een blindedarmontsteking bij jonge kinderen kunnen zijn:
- Verhoogde hartslag
- Frequent urineren
- Klachten over buikpijn na bewegen, niezen, hoesten of aanraken van hun buik
Als deze symptomen in combinatie met een verhoogde temperatuur voorkomen moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.
Oorzaken en risicofactoren
Terwijl onderzoekers niet zeker weten waarom een blindedarmontsteking bij sommige mensen voorkomt en bij anderen niet, lijkt een infectie, een ontsteking of een obstructie in de appendix of in het spijsverteringskanaal de meest voorkomende oorzaak te zijn. Een verstopping in de bekleding van de appendix kan ervoor zorgen dat bacteriën zich vermenigvuldigen, waardoor de appendix snel ontstoken, opgezwollen en met pus gevuld raakt. Als de appendix dan openbarst, kan de infectie zich via de buikholte in de bloedbaan verspreiden.
Erkende risicofactoren voor een blindedarmontsteking omvatten:
- Leeftijd: het komt meestal voor in de leeftijd tussen de 10 en 30 jaar
- Geslacht: het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen
- Prikkelbare darmsyndroom
- Infectie in het maagdarmkanaal of elders in het lichaam
- Een trauma aan de abdomen dat is opgelopen bij een auto-ongeluk, sportongeluk of een val
- Parasieten
Conventionele behandeling
Een blindedarmontsteking is een ernstige medische aandoening waarvoor snel medische spoedhulp vereist is. Om te bepalen wat de beste manier van handelen is, zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren, bloed- en urinetesten laten uitvoeren en vaak beeldvormingstesten zoals een CT-, MRI- of abdominale echografie laten uitvoeren om zo de toestand en de symptomen van de blindedarmontsteking die je ervaart beter in kaart te kunnen brengen. Er wordt ook de volledige medische voorgeschiedenis doorgenomen. Ook zal het medische team waarschijnlijk vragen stellen over spijsverteringsklachten en vragen of er recente stoelgang is geweest.
Als de appendix niet opengescheurd is, zal er antibiotica worden toegediend. Daarnaast kan er dan monitoring van 12-24 uur in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. Maar als de appendix barst, wordt het operatief verwijderd. De meeste operaties worden tegenwoordig uitgevoerd als een laparoscopische behandeling, die minder pijn is en minder littekens veroorzaakt waardoor een snellere genezing mogelijk is. Als de appendix echter wel is opengebarsten en de infectie in de buikholte lekt, is laparoscopische chirurgie misschien niet geschikt.
Wanneer de appendix openbarst en er bacteriën en pus in de buik lekken, is de operatie gecompliceerder omdat de chirurg de bacteriën en de pus uit de buik moet halen. Na de operatie zal er een aantal weken een drain blijven zitten om het abces leeg te laten vloeien. Er worden om het lichaam van de infectie te verlossen dan ook antibiotica voorgeschreven. Na een blindedarmoperatie worden de meeste patiënten binnen een paar dagen weer uit het ziekenhuis ontslagen..
16 tips voor een sneller herstel van een blindedarmontsteking
-
Volg de aanbevelingen van je chirurg goed op
Over het algemeen moet je na een laparoscopische operatie je activiteit 3-5 dagen beperken. Bij een open blindedarmoperatie moet je de activiteit gedurende 10-14 dagen beperken. Beweeg langzaam en alleen als het nodig is; vermijd het dragen of optillen van zware voorwerpen. De incisieplaats moet schoon en droog blijven.
-
Ga mediteren
Na een blindedarmoperatie kan meditatie je helpen om de pijn te beheersen. Dit kan met name nuttig zijn voor kinderen die na de operatie angst en pijn kunnen ervaren. Meditatie staat bekend om het verlichten van angst, het verminderen van pijn, het verbeteren van de slaapkwaliteit en nog veel meer.
-
Hoest voorzichtig
Na een blindedarmoperatie is hoesten pijnlijk. Om wat van de pijn te voorkomen, kun je voordat je hoest druk uitoefenen op je buik. Rol een handdoek op of gebruik een kussen, plaats het tegen je buik en oefen een gemiddelde hoeveelheid druk uit voordat je hoest of niest om zo pijn te voorkomen.
-
Aromatherapie
Als je na de ingreep voldoende rust en ontspanning krijgt, zul je je beter voelen en sneller genezen. Gebruik aromatherapie om ontspanning te krijgen en er is aangetoond dat aromatherapie met essentiële lavendelolie mentale stress en angst vermindert. Na een trauma van deze aard zijn kinderen bijzonder gevoelig voor angst en angst. Het gebruik van etherische oliën kan helpen om deze emoties te verlichten.
Er is een breed scala aan onderzoeken, die de voordelen van aromatherapiehulpmiddelen bij het verminderen van pijn laten zien en die mogelijk een langdurig effect hebben op pijnvermindering voor brandwondenpatiënten, reumatoïde artritis, tijdens de bevalling en voor mensen die lijden aan chronische pijn. Een aantal van deze onderzoeken adviseerden lavendelolie of een combinatie van rozen- en lavendelolie, terwijl andere onderzoeken niet de geteste essentiële olie specificeerden.
-
Homeopathische arnica
Bekend om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, kan arnica ook de zwelling na de operatie verminderen. Gebruik het zoals voorgeschreven gedurende twee weken na de operatie.
-
Ondersteuning voor een gezonde leverfunctie
Na een blindedarmontsteking is het ondersteunen van de leverfunctie essentieel. De anesthetica die tijdens de operatie worden gebruikt, kunnen een verminderde leverfunctie veroorzaken, waardoor giftige stoffen kunnen worden opgebouwd. In de weken na een blindedarmoperatie, moet je het consumeren van te veel cafeïne en alcohol, evenals conventioneel gekweekte groenten, fruit en vlees vermijden. Focus je in plaats daarvan vooral op verse, biologische producten, grasgevoerd biologisch vlees en wild gevangen vis zoals zalm.
-
Verhoog de gezondheid van het immuunsysteem
Het voorkomen van een infectie na een blindedarmoperatie, vooral als de appendix open is gescheurd en de bacteriën en de pus in de buikholte lekten, is iets dat je niet mag onderschatten. De beste manier om je tegen infecties te beschermen, is om ervoor te zorgen dat je immuunsysteem optimaal presteert. Bekijk wat de beste tips zijn om je immuunsysteem te stimuleren en overweeg het gebruik van hoogwaardige supplementen zoals gember, ginseng, vitamine D en anderen aan je genezingsplan toe te voegen.
De appendix is een deel van het spijsverteringskanaal, dus je kunt nieuwe gastro-intestinale symptomen ervaren terwijl je geneest. Vertrouw op een gezond voedingspatroon en vermijd alle bewerkte voedingsmiddelen en alle voedingsmiddelen waarvoor je gevoelig bent, waaronder gluten en conventionele zuivelproducten. Eet in de weken na de operatie kleine, voedzame maaltijden en geniet van mijn favoriete recept voor helende smoothies voor de darmen, die zowel door kinderen als volwassenen kunnen worden gedronken.
-
Bromelaïne
Uit een onderzoek is gebleken dat een supplement met vitamine C, extract van druivenpitten, rutine en bromelaïne voor een snellere genezing en minder roodheid en zwelling kan zorgen.
Bromelaïne, een enzym dat voorkomt in ananas, toont ongelooflijk bewezen gezondheids- en therapeutische voordelen, waaronder het helpen voorkomen van het ontwikkelen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Neem na de operatie drie keer per dag 1000 milligram van een hoogwaardig bromelaïnesupplement in om zo de genezing te stimuleren.
-
Vitamine C
Vitamine C helpt het lichaam bij het metaboliseren van de anesthetica die tijdens de operatie worden gebruikt en kan helpen om de genezing te versnellen. De medische wereld beveelt 2000 milligram per dag aan van een hoogwaardig vitamine C-supplement voor iedereen met een open wond omdat het helpt om de wond sneller te laten genezen.
Maak er bovendien een gewoonte van om regelmatig biologisch vitamine C-rijk voedsel zoals guave, sinaasappels, rode of groene paprika's en papaja te consumeren. Vitamine C stimuleert het immuunsysteem en helpt de opname van mineralen te verbeteren, wat van groot belang is bij het herstellen van een operatie.
-
Vitamine A
Als je de ziekte van Crohn hebt, een veganist bent, problemen hebt met je alvleesklier of cystic fibrosis hebt, heb je mogelijk een tekort aan vitamine A. Een tekort aan vitamine A kan je gevoeliger maken voor het ontwikkelen van een infectie, wat ongelooflijk gevaarlijk kan zijn na een operatie en trauma.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine A is als volgt:
Kinderen:
- 1-3 jaar oud: 300 microgram/dag
- 4-8 jaar oud: 400 microgram/dag
- 9-13 jaar oud: 600 microgram/dag
Volwassen vrouwen:
- 14 jaar en ouder: 700 microgram/dag
- Tijdens de zwangerschap: 750-770 microgram/dag
Volwassen mannen:
- 14 jaar en ouder: 900 microgram/dag
Voeg ook veel vitamine A-rijk voedsel zoals in het wild gevangen tonijn, wortels, zoete aardappelen en bladgroenten aan je dieet toe om zo de werking van het immuunsysteem te helpen verbeteren en om je lichaam te helpen bij het herstellen van een blindedarmontsteking.
-
Zink
Zelfs een gering zinkgebrek kan de genezing verstoren. Een verhoogde consumptie van vitamine A, vitamine E en zink kan de wondgenezing positief beïnvloeden. Geniet van zinkrijk voedsel zoals grasgevoed rundvlees en lamsvlees, pompoenpitten, kikkererwten en zelfs cacaopoeder.
-
Arginine & omega-3
Een onderzoek toonde aan dat de combinatie van arginine en omega-3-vetzuren de infecties ontstaan door chirurgie met 50% verminderde, waardoor ziekenhuisverblijven aanzienlijk werden verminderd.
In het onderzoek werd 10 gram arginine, samen met een aangepaste dosis omega-3 gegeven. Alleen mag arginine niet worden gegeven als de patiënt septisch hiervoor is of als de patiënt een hoge bloeddruk heeft.
-
Glutamine
Een essentieel aminozuur, glutamine ondersteunt de gezondheid van het maagdarmkanaal. Onderzoek toont ook aan dat het het risico op infectie na een operatie of letsel vermindert. Neem tijdens het herstel tweemaal daags tussen de 2 en 5 gram glutamine in, samen met een hoogwaardig vitamine B12-supplement.
-
Probiotica
De verdoving van de operatie en de antibiotica beschadigen de natuurlijke gezonde bacteriële balans van de darm. Om de gezonde bacteriën weer op te bouwen, kun je een probiotisch supplement van hoge kwaliteit dat ten minste 50 miljard CFU per portie oplevert innemen. Voeg daarnaast in de weken na de operatie probiotische voedingsmiddelen, waaronder kefir, yoghurt, zuurkool en appelciderazijn toe aan je dieet.
-
Kokosolie
Om aanzienlijke littekens te voorkomen, masseer je nadat de hechtingen of de nietjes zijn verwijderd. de kokosolie voorzichtig rond het litteken in Het helpt de huid te voeden en eventuele schimmels, bacteriën of virussen op de huid te helpen verdwijnen.
-
Geniet van een gezond en gevarieerd dieet
De appendix maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel, dus tijdens herstel is een gezond, schoon dieet essentieel. Een dieet na de operatie moet licht, niet vet en gemakkelijk verteerbaar zijn. Focus je op eiwitrijke poeders met voedingsstoffen, bouillon gemaakt van botten en biologische voedingsmiddelen.
Tot slot…
Als de appendix openscheurt, kunnen de infectie en de bacteriën zich door de buik verspreiden en peritonitis veroorzaken, wat levensbedreigend kan zijn. Neem de symptomen van een blindedarmontsteking serieus en zoek snel medische hulp.
Na een blindedarmoperatie moet je meteen medische hulp inroepen als je koorts, koude rillingen, bloedingen of drainage van de incisieplaats, overgeven, verlies van eetlust, hoesten, kortademigheid, kramp, geen stoelgang gedurende twee dagen of langer of langer dan drie dagen diarree ervaart.
Bronnen
www.healthline.com/health/appendectomy
www.medicinenet.com/appendectomy/article.htm