LAATSTE UPDATE: 28 september 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Bloeddruk meten in beide armen

Uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd met 16.428 proefpersonen met een hoge bloeddruk is naar voren gekomen dat bloeddruk meten in beide armen noodzakelijk is om een mogelijk vergroot risico op hart- en vaatziekten op te sporen.

In de studie werd de bovendruk alleen gemeten omdat de bovendruk aangeeft hoe het met je hart gesteld is. De onderdruk geeft de kwaliteit van de aderen aan.

De bovendruk is namelijk het moment waarop het hart zich samenknijpt en daardoor krijg je een indicatie over de knijpkracht. De onderdruk is het moment van ontspanning en laat zien of de bloedvaten dan ook echt minder druk ervaren of niet.

In dit onderzoek is er dus onderzocht of het meten van de bloeddruk in beide armen een indicatie kan geven die anders is dan als je de bloeddruk in maar 1 arm meet.

Het resultaat is schokkend! Wanneer er sprake is van een verschil van 15 mm Hg of meer  tussen beide armen kan het betekenen dat je een veel groter risico loopt op hart- en vaatziekten (1). Mensen met een verschil tussen linker- en rechterarm lopen 2 maal zoveel risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Daarbij een 60 / 70% groter risico op het krijgen van een beroerte. Een mogelijke verklaring is dat er al sprake is van beschadigde aderen dichtbij het hart en dan zullen er direct maatregelen genomen moeten worden om de bloeddruk te stabiliseren.

Risicogroep

Mensen met een erg groot verschil in bloeddruk metingen (15 mm Hg of meer) in de armen lopen een groter risico op hart- en vaatziekten. Het gevaar van een hoge bloeddruk is dat de symptomen niet snel duidelijk zijn waardoor je jarenlang kunt rondlopen zonder klachten te ervaren. Kennis hebben van je bloeddruk is zeker belangrijk en daarom raad ik het altijd aan om regelmatig (liefst 2x per dag) je bloeddruk te meten.

Uit ander onderzoek kwam naar voren dat mensen met diabetes, een te hoog cholesterol en van ouder dan 60 jaar vaker een groter verschil van de bloeddruk hebben tussen beide armen dan mensen van jongere leeftijd en zonder deze twee aandoeningen (2).

Uit onderzoek specifiek naar het verschil bij jongvolwassenen blijkt dat ongeveer 10% van hen een verschil heeft in de bloeddruk van de armen. Dit had totaal geen samenhang met overgewicht of gemiddelde hartslag en onderzoekers weten ook nog niet of het voor jongere mensen veel uitmaakt als er een verschil is van de bloeddruk in de armen, daar moet nog meer onderzoek naar worden uitgevoerd (3).

Hoe groter het verschil van de bloeddruk in de beide armen is, des te meer kans men (in ieder geval als ouder persoon en als je ook andere gezondheidsklachten hebt) heeft op hart- en vaatziekten. In het nieuwe onderzoek kwam naar voren dat dit risico al verhoogd is als het verschil in de bovendruk van de armen groter is dan 10 mm Hg. Dat is al 5 punten lager dan in het eerste onderzoek.

Voor elke punt verschil in beide armen wordt de kans ook hoger op complicaties door hart- en vaatziekten, maar er was geen samenhang tussen het verschil en grotere kans op overlijden. Dit ligt natuurlijk ook aan het op tijd ingrijpen door de personen zelf en de zorgverleners, dus je moet wel iets doen.

De resultaten van de studies geven aan dat het verstandig is om vanaf nu ook regelmatig je bloeddruk te meten in beide armen.

Diabetes en een verschil van bloeddruk in de armen

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd bij 72 mensen met diabetes type 1 en 2 en 285 mensen zonder diabetes blijkt dat als mensen met diabetes een verschil van bloeddruk hebben met meer dan 10 mm Hg dit een indicatie is voor andere problemen, zoals:

 • Nierschade
 • Problemen met de aderen
 • Diabetische retinopathie (schade aan de ogen)

Ook was er een grotere kans op overlijden als mensen met diabetes een bloeddruk verschil hadden dat groter is dan 10 mm Hg tussen beide armen (4) .

Bloeddruk in beide armen gelijk krijgen

Een verschillende bloeddruk in de armen wordt vaak geassocieerd met problemen in de aderen. Het is erg belangrijk om je aderen weer gezond te maken als je last hebt van een verschillende bloeddruk in beide armen.

Stop direct met roken. Roken is een van de belangrijkste redenen voor aderverkalking en andere verslechteringen aan je aderen. Door te stoppen met roken voorkom je dat het nog slechter wordt dan het nu al is.

Uit onderzoek met muizen blijkt dat vitamine E veel invloed kan hebben op de gezondheid van je aderen. De vitamine E zorgt ervoor dat beschadigingen weer geheeld worden waardoor onder andere cholesterol geen kans meer krijgt om zich aan je aderen vast te houden. Noten en avocado's zijn een goede bron van vitamine E.

Stop met het eten van toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers hebben een slechte invloed op de ontstekingswaarden van je lichaam. Juist die ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat de cellen die verantwoordelijk zijn voor de soepelheid van je aderen beschadigd raken en daardoor kun je juist last krijgen van harde en inflexibele aderen.

Eet daarom vooral fruit als je behoefte hebt aan suiker, maar laat koekjes, cake en taartjes staan. Lees ook de etiketten zodat je weet of er suiker is toegevoegd aan je voeding. Het zal je verbazen, maar in veel vleesproducten, zoals rundvlees en kip, is suiker toegevoegd. Toegevoegde suiker kun je herkennen door woorden die eindigen op -ose, zoals dextrose en fructose.

Conclusie

Voordat het onderzoek wereldwijd is aangenomen en goedgekeurd bij de behandeling van hoge bloeddruk ga ik zelf al starten met het meten van bloeddruk in beide armen. De resultaten  geven aan dat metingen in beide armen een belangrijke rol spelen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarbij kost het maar een paar minuten per dag van je tijd om de bloeddruk van beide armen te meten!

Heb je zelf ervaring met bloeddrukmetingen in beide armen? Laat dan een reactie hieronder achter op mijn blog.

Voor meer tips en adviezen over de behandeling van hoge bloeddruk, klik dan hier.

Referentie (Engels):

 1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61710-8/fulltext
 2. https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(13)00972-8/fulltext
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jch.12125
 4. https://diabetesjournals.org/care/article/37/6/1613/29718/Interarm-Blood-Pressure-Difference-in-People-With

.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Enkele dagen geleden werden bij mij op de afdeling cardiologie de volgende waarden gemeten. 90-60 in de linker arm en 80-120 in de rechter arm. Er werd erg lakoniek over gedaan en enkel werd mijn medicatie aagepast. Mijn vraag wat dit betekent werd niet beantwoord!

 2. Net zo iets meegemaakt als Marcel. Aantal weken terug naar cardiologisch centrum voor mijn hart. Ene kant was 126/80 andere 140/80. Verpleegster zei alleen das niet goe. Ja erg fijn vertelt dan aub ook waarom nie..... Nu moest ik via mijn vriendin die verpleegkundige is erachter komen dat je dan verhoogd risico hebt op hart en vaatziekten. Ik ben bijna 22 jaar trouwens.

 3. p.dame
  Bij mij links 104/63 en rechterarm 142/87 volgende week voor bloed onderzoek en echo naar de cardioloog,zal het resultaat ook hier achter laten

 4. oo wauw, ik had toen ik ging meten links 126/74 en rechts rond de 135/145, dusja.. Zit wel verschil in.. Bij de huisarts had ik veel hoger, maar dat kwam denk ik door de spanning.. ik ben 24 jaar..

 5. ben rechts handig dan zijn dus de spieren veel door latendervan bloed dan links dan geeft linkerzijde de druk minder door toch

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share