Hoge bloeddruk supplementen

Laatste Update: 10 juli 2023

Bloeddruk verlagende eigenschappen van appel cider azijn

Deze week lijkt in het kader van appel cider te staan bij optimalegezondheid.com. In een aantal eerdere berichten deze week heb ik het al gehad over de genezende werking van appel cider azijn. Zo kan het zeer goed helpen tegen huidklachten en het helpt zelfs tegen een hardnekkige schimmelinfectie.

Daar stopt het niet! Ik was op de website earthclinic.com aan het kijken naar natuurlijke remedies en tot mijn verbazing staat appel cider bovenaan de lijst als middel tegen hoge bloeddruk. De mensen daar zijn dusdanig enthousiast over het product dat ik besloten heb om een apart artikel eraan te wijden.

Natuurlijke behandeling

Appel cider azijn oftewel ACA is zeer effectief om de bloeddruk te laten zakken. De exacte reden is nog niet duidelijk, gedacht wordt dat de organische ACA de hoeveelheid stikstofmonoxide weet te verhogen waardoor de bloedvaten beter kunnen ontspannen.

Aan de andere kant kan het ook komen dat ACA het enzym angiotensine dat weer omgezet wordt in angiotensine II verhinderd waardoor de bloeddruk kan dalen.

Let op! Het kan voorkomen dat appel cider azijn de werking van medicijnen kan beïnvloeden. Dus wanneer je bloeddruk verlagers neemt zul je ten alle tijden eerst moeten overleggen met je arts voordat je begint met ACA.

Wetenschappelijk onderzoek

Ik vind het altijd belangrijk dat natuurlijke remedies tenminste onderbouwd kunnen worden door wetenschappelijk onderzoek. Helaas is dat niet altijd het geval, maar gelukkig is er bij ACA onderzoek gedaan naar de werking op de bloeddruk.

In het onderzoek ‘’Medscape General Medicine’’ door Caroo. S. Johnston (bron onderaan) (1) werden ratten behandeld met een soort appel cider azijn en de bloeddruk daalde. De exacte oorzaak is nog niet duidelijk en meer onderzoek is zeker nodig. Helemaal wanneer je kijkt naar de vele positieve beoordelingen van mensen wereldwijd over appel cider azijn tegen een hoge bloeddruk.

In 2015 is er voor een van de eerste keren onderzoek uitgevoerd naar de reden waarom appel cider azijn helpt om je bloeddruk te verlagen (2). Het appel cider azijn actveert een enzym, 5'AMP, dat belangrijk is om de omgeving contstant te houden. Dit enzym zorgt er heel kort door de bocht bijvoorbeeld voor dat bloedwanden flexibel blijven of weer worden.

Daardoor kan je bloeddruk al, na het nemen van appel cider azijn gedurende 6 tot 8 weken, lager zijn dan voordat je ACA nam. Het azijnzuur in de appel cider azijn is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het activeren van dit enzym.

Naast het directe effect van appel cider azijn op de bloeddruk zijn er ook indirecte effecten waarmee ACA de bloeddruk verlaagt.

ACA is bijvoorbeeld belangrijk om nicotine in de lever onschadelijker te maken waardoor het roken minder invloed heeft op de flexibiliteit van de bloedvaten.

Appel cider azijn ondersteunt gewichtsverlies. Hierdoor hoeft je hart minder lichaamsmassa van bloed te voorzien waardoor het minder hard hoeft te pompen en je dus een lagere bloeddruk krijgt.

Appel cider azijn ondersteunt het laag houden van je bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je minder last van ontstekingen en dat is weer goed voor de flexibiliteit van je aderen. Hoe flexibeler je bloedvaten zijn, hoe lager de bloeddruk is.

Gebruiksaanwijzing

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen hoe snel ze resultaat kunnen verwachten. Bij het gebruik van appel cider azijn daalt de bloeddruk vrij snel. Normaal gesproken zou je al een daling moeten zien binnen een week vanwege de impact op de bloedvaten. Echter, niet iedereen is hetzelfde en resultaat kunnen daarom ook per persoon verschillen.

Hieronder aan aantal tips wat betreft het gebruik van ACA:

Dosering, de dosering van ACA kan per persoon verschillen. De meeste mensen nemen 1 tot maximaal 3 theelepels ACA per dag. Wanneer je het te sterk vind kun je altijd minder nemen. Een goede regel is om eerst met 1 theelepel te starten en later eventueel op te bouwen naar maximaal 3.

Verdunnen, voor de meeste mensen is ruwe appel cider azijn te sterk. Dit komt omdat ACA in zijn natuurlijke vorm erg zuur is. Daarom is het beter om het te mixen met een groot glas water of appelsap. Natuurlijk kun je ook appel cider azijn prima gebruiken door je salade als dressing, als je er eenmaal aan gewend bent geraakt smaakt het best goed.

Daarnaast is het zuur ook niet goed voor je tanden. Het kan glazuur afbreken waardoor je een grotere kans hebt op gaatjes. Ook daarom is het verstandig om het te verdunnen. Je kunt er bijvoorbeeld een eetlepel van in een glas water doen. Vervolgens roer je dat door elkaar en dit glas water drink je tijdens het eten van je maaltijd.

Biologische appel cider azijn. Ik kan dit punt niet genoeg benadrukken! Zorg ervoor dat je de biologische variant kiest in plaats van de normale appel cider azijn uit de fabriek. Het verschil zit in het verwerkingsproces, waardoor belangrijke enzymen en voedingsstoffen verloren gaan. Juist die heb je nodig voor de bloeddrukverlagende werking van ACA.

Je kunt de biologische, natuurlijke variant herkennen aan een troebele bodem.

Bijwerkingen. Normaal gesproken zijn er geen bijwerkingen. Zeer zelden kan het de werking beïnvloeden van medicijnen en bij zwangerschap / borstvoeding wordt het gebruik van ACA afgeraden.

Wel kan een te grote hoeveelheden voor gezondheidsproblemen zorgen, houd je daarom altijd aan de aanbevolen dosering. Maximaal 3 theelepels per dag.

Videofragment ACA

Conclusie

Net zoals in mijn vorige artikelen over ACA ben ik erg goed te spreken over het middel. Het behoort zeker in het rijtje thuis van de top natuurlijke remedies tegen hoge bloeddruk. Weliswaar is het nog niet duidelijk waarom het zo goed werkt, maar de meeste mensen hebben resultaat.

Sterker nog, volgens de website earthclinic.com zijn 127 mensen positief  over appel cider azijn. Vergeet natuurlijk niet om altijd eerst te overleggen met je arts wanneer je medicijnen neemt om een negatieve interactie te voorkomen.

Heb je zelf ervaring met ACA, laat dan hieronder een reactie achter! Voor meer natuurlijke tips om je bloeddruk te verlagen, neem dan een kijkje op mijn blog.

.

Referenties

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/?tool=pubmed

http://www.earthclinic.com/CURES/blood_pressure.html#ACV_70657

http://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0937-7

http://pubs.sciepub.com/ajcp/3/6/4/

http://www.webmd.com/diet/obesity/features/apple-cider-vinegar-and-health#1

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack
  ACA zou inderdaad wel eens effect kunnen hebben op de bloeddruk.
  Mijn bloeddruk is nog nooit zo laag geweest, na een paar weken aca te hebben gebruikt.
  Normaal heb ik gem. 120/80 (met antihypertensiva), bij de laatste meting was het 110/60.
  Dat betekent voor mij dat ik iets minder anti hypertensiva kan innemen.
  Ben benieuwd of de bloeddruk zo laag blijft want dat zou in de praktijk kunnen betekenen dat ik met minder medicijnen toe kan.
  En nu maar hopen dat aca hetzelfde effect heeft op het te hoge cholesterolgehalte.
  m.vr.gr.

  1. Dag,

   Ik heb hier zelf ook ervaring mee. Na het schrijven van het artikel begon ik meer ACA te nemen en mijn bloeddruk was ook met 10 punten gezakt. Fijn dat het voor je werkt! Wat betreft cholesterol is het met name het verminderen van de slechte vetten en verhogen van de goede vetten dat een rol speelt. Tevens lichaamsbeweging kan wonderen doen voor de cholesterol.

   Succes!

   1. Ik gebruik antidepresiva medicijnen citolapram,ik drink sinds twee weken appelcider vor af te vallen. Ik vraag me af of appelcider effekt heeft op medicijnen?

    1. Er zijn een aantal bijwerkingen bekend bij het gebruik van appel cider azijn:

     -Doordat het vrij zuur is kan het de tanden aantasten, vandaar dat ACA verdunnen belangrijk is!
     -Te veel ACA kan slecht zijn voor de slokdarm en huid, pas bij HOGE DOSERINGEN!
     -Kan voor brandend maagzuur zorgen
     -Bij zwangerschap afgeraden

     En bepaalde medicatie zoals hart medicijnen, diuretica, insuline en laxerende middelen kunnen
     beïnvloed worden. Of het ook invloed heeft op antidepressiva kun je het beste overleggen met je
     arts.

     Gelukkig zijn de bijwerkingen vrij mild en alleen bij hogere doseringen ACA. Echter, het is
     verstandig om dit even te laten checken!

     Succes!

 2. Beste Jack
  Nav mijn eerder bericht over de bloeddrukverlagende eigenschappen van ACA kan ik stellen dat het dagelijks gebruik hiervan absoluut effect heeft. Ik was benieuwd of na een goeie maand dagelijks een glas water met 3 theelepels ACA en honing m'n bloeddruk nog steeds binnen de perken was gebleven. Temeer omdat ik de medicatie (een diureticum) hiervoor gehalveerd had. Dat bleek dus het geval. 110/70 was voor mijn doen nog steeds behoorlijk laag. Ik ga verder met de proef om dit medicijn af te bouwen, als de bloeddruk binnen redelijke waarden blijft.
  Kortom, ACA heeft een bloeddrukverlagend effect.
  Een ander opmerkelijk feit is dat mijn totaal cholesterol, mede met behulp van een natuurlijk preparaat, gedaald is van 7,1 naar 5,9. Ik denk zeker dat ACA daar duidelijk invloed op heeft.
  Ik heb echter nog wel een vraag. Zo'n 3 flinke theelepels bevat toch ongeveer 15 mg kalium.
  Kan er risico zijn op een te hoge kaliuminname?
  Met vriendelijke groet
  René

  1. Dag René,

   Fijn dat u goede resultaten heeft behaald met het nemen van ACA, ik heb al meerdere berichten hier over mogen ontvangen met soortgelijke resultaten.

   Het klopt dat de kalium inname goed op gelet moet worden, normaliter kan er alleen sprake zijn van overdosering bij gebruik van voedingsupplementen. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, bij te veel kalium kunnen er gezondheidsrisico's optreden. Volgens voedingscentrum ''Een acute kaliumvergiftiging kan optreden als iemand ineens 18 gram of 18.000 milligram kalium per dag inneemt en het teveel aan kalium onvoldoende uitplast''.

   Voor de duidelijkheid er is geen aanbevolen hoeveelheid in Nederland opgesteld omdat kalium erg afhangt met de vochtbalans in het lichaam. Ook in combinatie met de hoeveelheid natrium in het lichaam. Als je kijkt naar wat nodig is voor een overdosering zou ACA geen probleem moeten zijn, anders is het verstandig om dit even te overleggen met uw arts, vanwege het feit dat bepaalde medicijnen ook invloed kunnen hebben op de hoeveelheid kalium in het lichaam!

   Succes!

   Bron:
   https://www.optimalegezondheid.com/wp-admin/edit-comments.php#comments-form
   http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx

 3. Hallo
  Ik ben heel blij met uw artikel!mijn bloeddruk is 150/100 en mijn cholesterol blijkt te hoog..7.4.
  De huisarts schreef meteen medicatie uit maar ik wacht eerst het resultaat af van mijn gebruik van de appel cider azijn in combinatie met een knoflook supplement en goede voeding.
  Morgen ga ik beginnen met twee thee lepels per dag door mn water.
  Ik gebruik verder nog geen andere medicijnen gelukkig.ik wil eerst dit een kans geven.

  Groetjes inge

  1. Hallo Inge,

   voeding is zeker belangrijk om zowel de bloeddruk als cholesterol waarden te verlagen. Met name een calorie beperkend dieet met oog op voldoende voedingsstoffen is effectief. Echter, wacht niet te lang met het nemen van medicatie, rondlopen met hoge bloeddruk en hoog cholesterol brengt risico's met zich mee. Een gezonde leefstijl kan prima naast medicatie gebruikt worden, vervolgens in overleg met uw arts afbouwen wanneer uw bloeddruk en cholesterol omlaag gaat op een natuurlijke manier.

   https://www.optimalegezondheid.com/het-langer-leven-dieet-calorie-beperkend-in-de-praktijk/

   Succes!

   1. Beste Jack
    Dank je voor de tip! Ik zal deze meenemen.
    Ik snap dat dit niet te lang kan doorgaan maar wil dit zeker een kans geven.
    Medicatie is ook niet altijd de beste oplossing denk ik 🙁
    Ik probeer het twee a drie weken. Bij geen resultaat ga ik terug naar de huisarts.

    Groetjes inge

 4. Ik heb tot nu toe hele positieve berichten gelezen over appelazijn. Maar nu lees ik dus dat het je bloeddruk verlaagt. Mijn bloeddruk is al veels te laag, betekent dit dat ik het dan helemaal niet mag gebruiken?

  1. Hallo Jiddo,

   Het is waar dat Appelazijn de bloeddruk verlaagd, maar dat is eigenlijk niet het hele verhaal. Appelazijn is in staat om de bloeddruk te reguleren naar een gezond niveau. Dat wil zeggen dat een te hoge bloeddruk wordt verlaagd, en een te lage bloeddruk wordt verhoogd.

   Ik hoop dat ik je hiermee verder geholpen heb.
   Jack

 5. hallo ik gebruik bloeddrukverlagende middelen maar heb vandaag voor het eerst appelazijn genomen kan dit kwaad met mijn medicijnen

  1. Hoi Kees,

   Appelazijn heeft van zichzelf ook bloedverlagenzde eigenschappen. In combinatie met bloedverlagenzde medicijnen kan dit een beetje te veel van het goede worden. In theorie zou je, als je appelazijn gebruikt, de medicijnen kunnen laten staan. Maar overleg dit wel eerst met je behandelend arts.

   Groet,
   Jack

 6. Hallo,

  Ik heb de organische appel azijn gekocht. Dus niet de cider. Ze hebben in de EKOwinkel nagekeken en zeiden dat er geen verschil is. Klopt dat?

  groet
  Hans

  1. Indien u regelmatig last hebt van de maag hebt zou ik even oppassen met ACA. Het is eerst belangrijk om de oorzaak van uw maagklachten op te sporen. Heeft u enig idee wat de oorzaak van uw maagklachten zijn?

 7. Beste Jack,
  Kun je mij vertellen welk tijdstip het beste is om in te nemen. S'mirgens op een lege maag of na het ontbijt . Of anders.
  Gr. Fariel

 8. ik gebruik appelazijn nu bijna 1jaar. 3 maal daags 3 theelepels per keer.
  sinds begin van het gebruik is bloeddruk weer bijna normaal en cholesterolgehalte ook. Medicijnen zijn in overleg
  met huisarts komen te vervallen. Ook ongeveer 8 kilo afgevallen. Jichtproblemen grotendeels opgelost.
  Medicijn tegen jicht is ook komen te vervallen. Mijn huisarts gebruikt het ook en voelde zich na 3 maanden gebruik 15 jaar jonger.

 9. Na terugkomst van vakantie begin januari had mijn man een darmbacterie opgelopen en daarna ging zijn bloeddruk plotseling omhoog. Nooit verhoogde bloeddruk gehad. De huisarts schreef meteen medicatie voor maar tot op heden nog niet gestart gestart hiermee. Dit aan de huisarts meegedeeld. We proberen het nu met ACA omlaag te krijgen. Wij/Hij eet heel gezond en neemt ACA eerst 1 theelepel, maar sinds vandaag 2x 1 theelepel per 24 uur. De bloeddruk is al omlaag (nu 138/89); mijn vraag : als de bloeddruk genormaliseerd is, moet je het dan blijven gebruiken? Of hoe lang moet je dit nemen?

  1. Als de bloeddruk weer normaal is, zou ik steeds een onderhoudsdosis nemen. Dus een fors lagere dosis dan waar je eerst mee gestart bent. Dit is even zoeken, want dat verschilt van persoon tot persoon.

 10. Beste,
  Is er een risico bij een verminderde nierfunctie dat het urinezuur te hoog wordt?

  Gegroet,
  Christian V.

 11. Paar maanden elke avond kleine teennagel van mijn zoontje gedrenkt in appelazijn met een watje en zijn kalknagel is weer een mooie nagel geworden. Jammer dat de huisarts mij deze tip niet had gegeven, maar we dit zelf moesten ondervinden. Lang leve internet 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share