Afvallen

Laatste Update: 13 februari 2017

BMI vrouwen - Bereken je juiste BMI

BMI vrouwen - Bereken je juiste BMIBMI vrouwen

Overgewicht is een steeds groter probleem aan het worden, daar zijn we het allemaal wel over eens. Vooral voor vrouwen is dit een uiterst gevoelig onderwerp, omdat het niet alleen om je gezondheid gaat, maar ook om je zelfbewustzijn. Want laten we even eerlijk zijn, de meesten van ons voelen zich niet echt lekker met te veel kilo's op onze heupen.

Echter lijkt er ook sprake te zijn van een oneerlijke verschil tussen mannen en vrouwen. Hoewel over het algemeen een even groot percentage mannen als vrouwen aan overgewicht lijdt, is het vaak wel zo dat mannen met een beetje moeite hier veel gemakkelijker vanaf komen. Mannen verbranden namelijk vaak een stuk sneller vet dan vrouwen. Oneerlijk natuurlijk, maar ook hier zit een logische verklaring achter. Mannen hebben namelijk vaak meer spiermassa EN wegen meer dan vrouwen, waardoor ze simpelweg meer energie verbranden. 

Dat is echter nog niet het enige verschil tussen mannen en vrouwen. Ook de aanbevelingen voor een optimale BMI zijn verschillend en op andere waarden gebaseerd. Lees je al een artikel over BMI, dan heeft dit vaak betrekking op beide geslachten. Jammer genoeg schiet je daar weinig mee op, omdat vrouwen nou eenmaal andere aanbevelingen nodig hebben dan mannen. In dit artikel wil ik graag dieper ingaan op wat de BMI nu precies betekent voor vrouwen en hoe je deze op de juiste manier kunt analyseren, zodat je naar een voor jou realistisch doel kunt streven.

Laten we beginnen!

Wat houdt de BMI eigenlijk in?

BMI staat voor Body Mass Index en is ingedeeld in verschillende vakken. Om te bepalen of je een gezond gewicht hebt, word je op basis van je berekening ingedeeld in de categorie ondergewicht, normaal gewicht, te zwaar of veel te zwaar. Natuurlijk kun je ook ondergewicht hebben als je te weinig weegt voor jouw lengte.

Wat is een normaal of gezond gewicht dan?

Een gezond gewicht is natuurlijk iets heel persoonlijks. Sommige mensen voelen zich prima met het laagst mogelijke gewicht, terwijl weer anderen zich een stuk lekkerder voelen met een paar kilootjes meer. Toch zijn er richtlijnen die bepalen wat nu precies een gezond gewicht voor iemand is. Waarmee voornamelijk rekening gehouden is, is de kans op bepaalde ziekten die verbonden zijn met overgewicht.

Om te berekenen of je een gezond gewicht hebt, moet er met een aantal factoren rekening worden gehouden. Het is inderdaad zo dat je gewicht en lengte de voornaamste factoren zijn, maar ook je geslacht en leeftijd spelen een rol. Mensen van hogere leeftijd hebben bijvoorbeeld normaal gesproken een hoger vetpercentage omdat de spiermassa omlaag gaat. Dit wil echter niet zeggen dat ze direct overgewicht hebben, ondanks dat ze hierdoor meer kunnen wegen. Zo valt het BMI voor hun dus lager uit, omdat hun gewicht van nature naar boven gaat, terwijl dit echter geen verhoogde risicofactoren met zich meebrengt, maar juist veroorzaakt wordt door ouderdom.

Je BMI berekenen

Er zijn talloze calculatoren voor BMI online te vinden, daar zal ik je dus niet mee vervelen. Wel wil ik je hieronder even laten zien wat de uitslagen nu precies betekenen. Zoals al eerder gezegd is de index namelijk ingedeeld in verschillende vakken.

Een BMI van minder dan 18.5 betekent dat je ondergewicht hebt en enkele pondjes mag bijkomen om je ideale gewicht te bereiken.

Een gezond gewicht valt tussen 18.5 en 25. Vanaf 25 tot 30 heb je juist licht overgewicht. Zit je echter boven de 30, dan ben je veel te zwaar en zul je echt iets moeten doen om af te vallen en je gezondheid te beschermen.

Wat echter een normale BMI is, ligt ook aan je leeftijd. Ben je tussen 20 en 30, dan ligt je ideale BMI tussen 24 en 26, terwijl dit maar 16 tot 17 is wanneer je nog in je pubertijd zit.

Vanaf dertig gaat de gezonde index altijd met 1 naar boven per 10 jaar. Zo ligt dan ook voor een 60-jarige een gezonde BMI tussen 27 en 28. Laat je dus niet gek maken dat je per se onder de 25 moet zitten wanneer je ouder dan 60 bent.

Maar waarom gaat de BMI eigenlijk naar boven? Al vanaf ons 25ste levensjaar gaat onze spiermassa steeds meer achteruit, ook al gaat dit erg langzaam, het gebeurt wel. Je bent eigenlijk op je sterkst wanneer je in je pubertijd zit. Op dit moment is over het algemeen ook je vetpercentage het laagst. Vanaf dat moment gaat je spiermassa dus gestaag omlaag en je vetpercentage, evenals je gewicht, omhoog. Dat wil echter niet zeggen dat je plotseling veel te zwaar bent en je meer risico hebt op bepaalde ziekten. Juist daarom hebben we een andere schaal nodig naarmate we ouder worden.

Een nieuwe BMI

Wist je overigens dat er een nieuwe BMI is uitgevonden voor mensen die langer dan gemiddeld zijn? Een grotere lengte, betekent namelijk ook een onevenredig groter gewicht. Hierdoor kwamen mensen die een gezond vetpercentage hadden plotseling in een BMI categorie terecht die aangaf dat ze overgewicht hadden, puur en alleen omdat ze langer zijn dan de gemiddelde persoon. Dit klopt natuurlijk niet, en voor mensen boven de 1.70m is het dus ook zeker aan te raden om het BMI te berekenen op basis van de nieuwe BMI index, die eenvoudig gevonden kan worden door een zoektocht op Google.

BMI en vrouwen

Maar hoe zit het nu met de Body Mass Index en vrouwen? De Body Mass Index kan zowel op vrouwen als mannen worden toegepast. Ook de gewichtscategorieën zijn hetzelfde. Echter zijn er wel dingen waar je op moet letten wanneer je probeert te analyseren wat je ideale gewicht is. Je kunt niet klakkeloos alles geloven wat de BMI je vertelt. Waar deze methode namelijk helemaal geen rekening mee houdt is je spiermassa en lichaamsbouw. Train je bijvoorbeeld veel en heb je meer spiermassa dan de gemiddelde vrouw, dan is het al snel zo dat je een te hoge BMI hebt, terwijl je eigenlijk perfect gezond bent. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld situaties waarin je veel vocht vasthoudt. Je vetpercentage kun je immers niet precies bepalen met de BMI. En toch is dit juist waar het om gaat.

Ook kan het zo zijn dat je een stevigere lichaamsbouw hebt dan anderen. Dit houdt dus in dat je botten, spieren en weefsels meer wegen, ondanks dat je een lager vetpercentage hebt. Omdat de BMI echter alleen afgaat op gewicht en lengte, kan het ook hier zo zijn dat je een te hoge BMI hebt, terwijl je eigenlijk heel gezond bent.

Waar vrouwen op moeten letten

De Body Mass Index kan erg bruikbaar zijn om een richtlijn voor een gezond gewicht te bepalen, maar dat wil niet zeggen dat het de gouden regel is. Integendeel, val je net buiten de categorie gezond gewicht, wil dat niet direct zeggen dat je ongezond bent. Ook moet je goed letten op de ondergrens, want daar gaat het vaak mis. Zit je bijvoorbeeld net op 19, dan wil dat helemaal niet zeggen dat je ongezond bent, maar andere factoren waar je op moet letten zijn als volgt:

  • Word je regelmatig ongesteld?
  • Heb je een gezonde bloeddruk?
  • Heb je een normale hartslag?

Wanneer je merkt dat je minder vaak of plotseling onregelmatig ongesteld wordt, kan het goed zijn dat je te weinig weegt voor je lichaamsbouw, ook al zegt de BMI iets anders. Mocht dit gebeuren, vooral wanneer je net afgevallen bent, ga dan direct naar de dokter en laat je onderzoeken! Hou ook je bloeddruk in de gaten, dit is namelijk ook een veelzeggende factor voor je gezondheid.

Tot slot

Waarschijnlijk het belangrijkste wat geen enkele index je kan vertellen is of jij je goed in je lijf voelt. Voel jij je prettig en kun je doen wat je wilt doen zonder hier hinder van te ondervinden? Dit is een van de belangrijkste overwegingen om erachter te komen of je op een gezond gewicht zit of dat er toch niet iets bij of af mag.

De BMI kun je beter als een richtlijn zien, iets wat je helpt in de goede richting te denken, maar zie het niet als iets wat vaststaat en hetzelfde is voor iedereen. Jij bepaalt uiteindelijk of je er goed uitziet en je gezond voelt!

Bronnen:

https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmicalc.htm

https://heartfoundation.org.au/your-heart/know-your-risks/healthy-weight/bmi-calculator

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik ken na dit alles te lezen nog altijd niet DE FORMULE hoe ik mijn BMI KAN BEREKENEN ...
    WIL JE ME HET TONEN AUB DANK U

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share