Brandend gevoel bij plassen

2017-01-16T04:17:15+01:00december 31st, 2013|Gezondheidsklachten|190 Reacties

Laatste update: door

Brandend gevoel bij plassen

Een brandend gevoel bij het urineren beschrijft een branderig, onprettig gevoel wanneer de urine vanuit de blaas wordt  verdreven. Er zijn veel verschillende problemen die zouden kunnen zorgen voor een brandend gevoel bij het urineren, het kan dus moeilijk zijn om de juiste boosdoener aan te wijzen.

De symptomen kunnen constant of variabel zijn en de problemen/pijn kunnen verbeteren of verslechteren – afhankelijk van wat we aan het doen zijn of hoe ons lichaam op dat moment gepositioneerd is.

De pijn kan worden beschreven als een ruw gevoel of een stekend gevoel. De intensiteit van de pijn kan ook variëren van mild tot ernstig. Een brandend gevoel bij het urineren kan gepaard gaan met pijn of moeilijkheden bij het urineren (dysurie), het gevoel dat je constant moet urineren (urgentie), of bloed in de urine (hematurie).

Er zijn veel verschillende oorzaken

schimmelinfectie

schimmelinfectie kan een mogelijke oorzaak zijn

Er zijn vele mogelijke oorzaken van een brandend gevoel bij het urineren. Urineweginfecties, vaginale infecties en seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia, gonorroe of herpes, zijn vaak voorkomende oorzaken van brandend gevoel bij het urineren.

Een brandend gevoel bij het urineren kan ook optreden wanneer iemand schade oploopt aan een van de structuren van de urinewegen, denk bijvoorbeeld aan onze nieren, de blaas, de plasbuis of onze urineleider. Verwonding of trauma kan ook plaatsvinden als een gevolg van seksueel misbruik.

Een brandend gevoel bij het urineren kan ook worden veroorzaakt door pijn en ongemak in de vulva (vulvodynia) of door ziekten of aandoeningen van het reproductieve systeem die de vulva (uitwendige geslachtsorganen) beïnvloeden. De inhoud van de urine kan ook zorgen voor een brandend gevoel tijdens het urineren en kan het gevolg zijn van het eten van erg zuur of erg pittig voedsel. Ook kan het een gevolg zijn van het drinke