Gezondheidsklachten

Laatste Update: 16 januari 2017

Brandend gevoel bij plassen

Een brandend gevoel bij het urineren beschrijft een branderig, onprettig gevoel wanneer de urine vanuit de blaas wordt  verdreven. Er zijn veel verschillende problemen die zouden kunnen zorgen voor een brandend gevoel bij het urineren, het kan dus moeilijk zijn om de juiste boosdoener aan te wijzen.

De symptomen kunnen constant of variabel zijn en de problemen/pijn kunnen verbeteren of verslechteren – afhankelijk van wat we aan het doen zijn of hoe ons lichaam op dat moment gepositioneerd is.

De pijn kan worden beschreven als een ruw gevoel of een stekend gevoel. De intensiteit van de pijn kan ook variëren van mild tot ernstig. Een brandend gevoel bij het urineren kan gepaard gaan met pijn of moeilijkheden bij het urineren (dysurie), het gevoel dat je constant moet urineren (urgentie), of bloed in de urine (hematurie).

Er zijn veel verschillende oorzaken

schimmelinfectie
schimmelinfectie kan een mogelijke oorzaak zijn

Er zijn vele mogelijke oorzaken van een brandend gevoel bij het urineren. Urineweginfecties, vaginale infecties en seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia, gonorroe of herpes, zijn vaak voorkomende oorzaken van brandend gevoel bij het urineren.

Een brandend gevoel bij het urineren kan ook optreden wanneer iemand schade oploopt aan een van de structuren van de urinewegen, denk bijvoorbeeld aan onze nieren, de blaas, de plasbuis of onze urineleider. Verwonding of trauma kan ook plaatsvinden als een gevolg van seksueel misbruik.

Een brandend gevoel bij het urineren kan ook worden veroorzaakt door pijn en ongemak in de vulva (vulvodynia) of door ziekten of aandoeningen van het reproductieve systeem die de vulva (uitwendige geslachtsorganen) beïnvloeden. De inhoud van de urine kan ook zorgen voor een brandend gevoel tijdens het urineren en kan het gevolg zijn van het eten van erg zuur of erg pittig voedsel. Ook kan het een gevolg zijn van het drinken van cafeïne of alcohol.

Wanneer je onmiddellijk naar de dokter moet

Het is belangrijk snel naar een arts te gaan wanneer je de volgende symptomen opmerkt samen met een brandend gevoel bij het urineren: bloederige of roze gekleurde urine (hematurie), dysurie (problemen met urineren), urineretentie, of hoge koorts (hoger dan 38.3 graden Celsius).

Wat zijn de mogelijke problemen?

Zoals al eerder gezegd zijn er verschillende mogelijke redenen voor een brandend gevoel bij het urineren. Dit zijn enkele van de ernstigste/vaakst voorkomende.

Blaaskanker

Blaaskanker is een vorm van kanker die begint in de blaas. Blaaskanker begint meestal in de cellen die rondom de binnenkant van de blaas zitten. Vaak zijn mensen die last hebben van blaaskanker oudere volwassenen, maar het kan op elke leeftijd voorkomen.

De grote meerderheid van blaaskanker patiënten wordt in een vroeg stadium vastgesteld, op dat moment is blaaskanker zeer goed te behandelen. Echter, zelfs wanneer het op een vroeg stadium wordt aangepakt komt blaaskanker waarschijnlijk nog weer terug.

Blaasontsteking (cystitis)

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Een blaasontsteking wordt ook wel cystitis genoemd en is een soort urineweginfectie. De urinewegen zijn van nature steriel en wanneer microben binnenvallen kan dit tot een infectie leiden. E. coli. (Escherichia coli) is veruit het meest voorkomende organisme dat zorgt voor een blaasontsteking of cystitis. Staphylococcus organismen (van de huid) en andere darmbacteriën zijn de andere bacteriën die cystitis en andere vormen van urineweginfecties veroorzaken.

Chlamydia bij vrouwen

Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa’s) in Nederland. Het is een infectie met bacteriën die bekend staan als Chlamydia trachomatis. Chlamydia is zeer vergelijkbaar met gonorroe qua symptomen en hoe het zich verspreid.

Het is belangrijk op te merken dat veel mensen (zowel mannen als vrouwen) die besmet zijn met chlamydia geen symptomen hebben en zich niet bewust zijn dat ze een infectie hebben.

Een chlamydia-infectie kan blijvende schade aanrichten aan de eileiders van de vrouw en kan leiden tot toekomstige onvruchtbaarheid en een toename van het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Chlamydia-infectie tijdens de zwangerschap verhoogt ook het risico op vroeggeboorte en een baby met een laag geboortegewicht.

Nierstenen

nierstenenEen niersteen is een kleine steen die meestal uit calcium kristallen bestaat. Deze steen ontwikkelt zich binnenin het deel van de nier waar urine zich verzameld. Deze steentjes veroorzaken meestal weinig problemen, totdat ze terecht komen in de urineleider, de buis die de urine vanuit de nieren afvoert richting de blaas.

Op dat moment veroorzaakt het steentje een verstopping. Hierdoor kan de urine niet vanuit de nier ontsnappen en zorgt het voor een branderig gevoel of in een ernstig geval zelfs voor ernstige pijn.

Prostaatontsteking

Een prostaatontsteking is een zwelling en ontsteking van de prostaat. Een prostaatontsteking veroorzaakt vaak pijn of moeilijkheden bij het urineren. Andere symptomen van prostatitis zijn pijn in de lies, bekken of genitaliën, en soms hebben mannen ook last van griepachtige symptomen.

Prostaatontsteking kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende dingen. Als het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie kan het meestal goed worden behandeld.

Echter, soms wordt prostatitis niet veroorzaakt door een bacteriële infectie en wordt de oorzaak nooit duidelijk. Afhankelijk van de oorzaak kan prostatitis geleidelijk een probleem worden of acuut problemen veroorzaken.

Het kan snel beter gaan, hetzij vanzelf of met een medicinale behandeling. Sommige soorten prostatitis duren maanden of zelfs langer terwijl anderen steeds terugkeren (chronische prostatitis).

Vaginitis

Vaginitis is een ontsteking van de vagina die kan leiden tot afscheiding, jeuk en pijn. De oorzaak is meestal een verandering in de normale balans van vaginale bacteriën of een infectie. Vaginitis kan ook het gevolg zijn van een verminderde oestrogeenspiegel na de menopauze. De meest voorkomende vormen van vaginitis zijn:

 • Bacteriële vaginose – Dit is het gevolg van overmatige groei van een van de verschillende organismen die normaal aanwezig zijn in de vagina
 • Schimmelinfecties – Deze zijn meestal veroorzaakt door een natuurlijk voorkomende schimmel genaamd Candida albicans
 • Trichomonas – Dit wordt veroorzaakt door een parasiet en wordt vaak overgedragen door geslachtsgemeenschap
 • Vaginale atrofie (atrofische vaginitis) – Dit is het gevolg van verminderde oestrogeenspiegels na de menopauze

Urineweginfecties (UWI)

Een urineweginfectie (UWI) is een infectie in een deel van de urinewegen - de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis. De meeste infecties omvatten de lagere urinewegen - de blaas en de urinebuis. Vrouwen hebben een groter risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie dan mannen. Een infectie die beperkt blijft tot de blaas kan pijnlijk en vervelend zijn.

Echter, er kunnen ernstige gevolgen optreden wanneer een UWI zich verspreidt naar de nieren. Antibiotica zijn normaal gesproken de beste en eerste behandeling van een urineweginfectie. Maar je kunt ook stappen ondernemen om de kans op het krijgen van een urineweginfectie te verminderen.

Reactieve artritis

Reactieve artritis is gewrichtspijn en zwelling veroorzaakt door een infectie in een ander deel van het lichaam, meestal in de darmen, geslachtsdelen of urinewegen. De gewrichten in de knieën, enkels en voeten zijn normaal gesproken de locatie waar mensen last krijgen van reactieve artritis.

Ontstekingen kunnen ook de ogen, huid en urinebuis bereiken wanneer iemand last heeft van reactieve artritis. Hoewel reactieve artritis soms ook het syndroom van Reiter wordt genoemd is dit eigenlijk een specifiek type van reactieve artritis. Bij het syndroom van Reiter hebben mensen vaak last van een ontsteking in de ogen en de urinebuis, en natuurlijk de gewrichten.

Reactieve artritis is niet normaal. Voor de meeste mensen kunnen de tekenen en symptomen van reactieve artritis komen en gaan, uiteindelijk verdwijnen ze vaak binnen 12 maanden.

Andere symptomen bij een brandend gevoel bij het urineren

Wanneer iemand last heeft van een brandend gevoel bij het urineren kan het ook zo zijn dat ze ook last hebben van andere, veranderende symptomen. Dit is vaak afhankelijk van het onderliggende probleem, aandoening of ziekte dat voor het brandende gevoel zorgt. Symptomen die van invloed zijn op de urinewegen kunnen ook vaak andere systemen van het lichaam aantasten.

Urinaire symptomen die kunnen optreden met een brandend gevoel

 • Bloederige of roze gekleurde urine (hematurie)
 • Veranderingen in de urine kleur
 • Troebele urine
 • Dysurie (moeite met plassen) en urineretentie
 • Stinkende urine
 • Frequent urineren met slechts een kleine hoeveelheid urine
 • Pijn bij het urineren
 • Een constante, dringende behoefte om te urineren

Lichamelijke symptomen die kunnen optreden met een brandend gevoel

 • Buik, bekken of onderrug pijn die ernstig kan zijn
 • Vermoeidheid
 • Koorts en koude rillingen
 • Een verlies van de eetlust
 • Misselijkheid met of zonder braken
 • Door de nacht heen veel zweten
 • Pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
 • Pijn in de lies of zijkant van het lichaam
 • Huiduitslag
 • Roodheid, warmte of zwelling

Indien je last hebt van een branderig gevoel bij het plassen is het verstandig om professioneel hulp in te schakelen. Dit omdat er verschillende oorzaken zijn waardoor je klachten hebt. Vragen of een opmerking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik heb nu al een maand ongeveer last van een jeukend gevoel terwijl ik plas. en in de avond voor ik ga slapen als ik dan ga urineren merk ik dat het een beetje brand. Mijn gehele urine buis, waar ik ook druk geeft een jeukend gevoel. Ik ben bij mijn huis arts geweest die heeft urine afgenomen om te kijken voor enige urineweg infecties maar zonder resultaat. Ik heb een soa test gehad daar kwam ook niks uit. Ik zou niet weten waar het nu aan kan liggen want het lijk of die jeuk zelfs nu zonder het plassen steeds erger word. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat ik nu heb.

  1. Hallo,

   Gezien de symptomen lijkt dit toch op een plasbuis-ontsteking, of Urethritis. Dit geeft een branderig gevoel tijdens het plassen, en zelfs zonder dat je plast. Als er ook nog een slijm-achtige afscheiding uit de plasbuis komt, eventueel pijn bij de geslachtsgemeenschap en vaker moeten plassen dan normaal, dan is het plaatje volgens mij compleet. Zeker nu je ook een branderig gevoel hebt zonder dat je moet plassen, raad ik je aan om nog een keer bij je arts aan te kloppen voor een tweede onderzoek.

   Hou je me op de hoogte?

   Jack

 2. Hallo!

  Mijn vriend heeft heel soms als hij gaat plassen na de seks een beetje een branderig gevoel bij het plassen en zijn penis is dan vaak ook een aantal uur nog gevoelig.. waar zou dit door kunnen komen? En misschien wel de belangrijkste vraag, kan dit veel kwaad?

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Mo,

   Als het branderige gevoel alléén na de seks is, kan het zijn dat zijn penis nog steeds heel gevoelig is, zoals je zelf ook al aangaf. Volgens mij is dit heel normaal en kan dit geen kwaad. Als er verder geen klachten zijn, zou ik me hier niet druk om maken. Maar als je helemaal zeker wilt zijn, kun je altijd even een afspraak met je huisarts maken, of gewoon even bellen en het probleem voorleggen.

   Groetjes,
   Jack

 3. Hallo,
  Ik heb enkele dagen geleden voor het eerst seks gehad met mijn vriend. Hierna had ik last van een branderig gevoel bij het plassen en af en toe ook een beetje bloedverlies. Ik moet ook vaker plassen dan normaal. Heb ik een of andere soa opgelopen? Moet ik naar de dokter?

  1. Hallo Manou,

   Erg vervelend na zo'n eerste ervaring. De symptomen die je voelt kan uit twee dingen bestaan: Het beetje bloedverlies kan te maken hebben met de ontmaagding (was de eerste keer toch?). Dit is niet erg en gaat vanzelf over. Het branderige gevoel kan te maken hebben met het feit dat jullie gemeenschap hebben gehad zonder dat er geboet 'smering' was. Maar het feit dat je vaker moet plassen dan normaal, in combinatie met het branderige gevoel, doet me toch denken aan een blaasontsteking. Verstandig om direct even een afspraak met je huisarts te maken. Die kan je iets voorschrijven zodat je er heel snel weer af bent. Ook direct beginnen met veel water drinken, zodat alles flink door kan spoelen.

   Laat je me weten hoe het je vergaat?
   Jack

 4. Hallo,

  Ik heb vorige week seks gehad. Nu heb ik last van een erg branderig gevoel en stinkt mijn urine heel erg. Heeft dit verband met elkaar?

  Alvast bedankt voor uw antwoord

  1. Hallo,

   Dit is erg moeilijk te beantwoorden, want daarvoor heb ik te weinig informatie. Of het iets met elkaar te maken heeft kan ik dus niet zeggen. Kun je de geur relateren aan iets anders? Een visgeur? Een ammoniakgeur?
   Kijk even op Wat de geur van urine over je zegt
   Een bezoekje aan een arts is denk ik wel heel erg verstandig, want mocht het een ontsteking zijn, dan moet je dit niet verwaarlozen!

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 5. Hallo,
  ik heb als ik ga plassen dat het erg brand ook heb ik dat ik me buikspieren echt moet aanspannen en het net is alsof ik in me broek ga plassen als ik dat niet doe, het doet wel wat pijn en een vervelend gevoel onder in mijn buik wat kan dit zijn me onderrug heb ik ook af en toe last van.

  1. Hallo Kim,

   Ik kan je niet met zekerheid zeggen waar jij last van hebt. Daarvoor heb ik te weinig informatie. Maak snel een afspraak met je huisarts, want dit soort symptomen moet je serieus nemen. Beter 5 x te vaak naar de huisarts, dan 1 x te weinig.

   Jack

 6. Hallo Jack,

  Bij de huisarts werd een vergrote prostaat bij mij geconstateerd.
  Ik plas soms moeilijk, de straal is dunner en ik kan niet goed uitplassen, waardoor ik dus veel vaker moet...
  Nu heb ik soms zoveel aandrang dat ik het haast niet op kan houden en wordt er soms beroerd van,zoveel tegendruk moet ik geven,anders doe ik het in mijn broek.
  Het is niet echt branderig, maar die enorme druk die ik voel is wel erg lastig.

  Ik heb nedicijnen gebruikt om de prostaat te laten ontspannen.Bijwerking van de medicijnen,terugloop van zaad.Mijn zaadproductie is enorm teruggelopen.
  Komt dit weer goed, en hoe komt het dat ik zo'n druk heb op mijn blaas?

  Geweldig dat je al die vragen beantwoordt, je bent een filantroop... 🙂

  1. Hallo Patrick,

   De medicijnen om de prostaat te laten ontspannen kunnen inderdaad zorgen voor een verminderde zaadproductie. In feite wordt niet de zaadproductie verminderd, maar het zaadvocht. De zaadproductie vindt plaats in je ballen, en het zaadvocht wordt in je prostaat gemaakt. Tijdens het klaarkomen wordt het zaad met het vocht vermengd, en wordt naar buiten gestuwd. Op het moment dat je met de medicijnen zou stoppen, zou ook de productie van het zaadvocht weer op gang moeten komen. Als de verminderde productie écht een probleem voor je is, vraag dan je arts om andere medicijnen die deze bijwerking niet, of in mindere mate, hebben.

   Voor wat betreft de druk op de blaas: De leiding tussen je blaas en je penis loopt dwars door de prostaat. Je kunt je voorstellen dat bij een vergrote prostaat, deze leiding enigszins afgeknepen wordt. Dit geeft ook de klachten zoals niet uit kunnen plassen, incontinentie en heel vaak aandrang om te plassen. Ook de druk op je blaas is hier een gevolg van. Je hebt gewoon veel minder controle over het plassen in het algemeen.

   Hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen?
   Jack

 7. ik heb sinds een week een jeukende, branderig en kloppen gevoel. bij het plassen brand dit nog erger. Wat kan ik hier aan doen.

  1. Hallo,

   Naar aanleiding van deze informatie zit ik zelf te denken aan een ontsteking in de urinewegen. Ik raad je heel sterk aan om een afspraak met je huisarts te maken voor een definitieve diagnose. Je huisarts kan je dan ook vrij snel weer van dit ongemak afhelpen.

   Succes, en hou je me op de hoogte van de ontwikkelingen?
   Jack

 8. Ik heb de laatste tijd een branderig gevoel bij het plassen als ik meer water drink word het veel minder kan dit eem samenhangend verband zijn dat als ik te weinig drink ik een branderig gevoel krijg ik drink de laatste tijd ook veel minder koffie ging van 10 bakjes naar 3 per dag

  1. Hallo,
   Dit lijkt een beetje op een ontsteking in de plasbuis. Op het moment dat je veel water drinkt, moet je ook veel plassen en wordt de urinebuis als het ware schoongespoeld. Maak snel even een afspraak met je huisarts, want als dit onbehandeld blijft, kan dit veranderen in een blaasontsteking.
   En blijf VEEL water drinken!

   Succes,
   Jack

 9. Hallo,

  Sinds een maand heb ik na de seks erge pijn. Het begint soms ook al onder de seks. Ik heb een branderig gevoel en kan moeilijk na de wc. Ik kan dan na de tijd ook moeilijk nog zitten op een stoel. Ook al ben ik niet droog heb ik na de tijd nog steeds last van een branderig gevoel. Ik heb verder geen buikpijn of andere klachten.
  Ik zou graag willen weten wat er aan de hand is en wat ik er aan kan doen.

  Alvast bedankt!

  1. Hallo Saskia,

   Erg vervelend om dit te ervaren. Naar aanleiding van je symptomen kan het zijn dat er sprake is van een sluimerende ontsteking, wat op begint te spelen na de seks. Ik raad je aan om hiermee even naar je huisarts te gaan, voor alle zekerheid. Ook al was het alleen maar om van dat vervelende gevoel af te komen...

   Hou je me op de hoogte over wat de huisarts gezegd heeft?
   Jack

 10. hallo jack ik heb al 2 dagen last na de sex, ik heb wat branderige gevoel bij het plassen en ik plas moeilijker dan normaal en dat na de sex , voor de rest geen andere klachten wat kan ik doen of wat zou de oorzak kunnen zijn het is wel gevoelig bij me urine buis is dit ernstig ?

  1. Hallo Toni,

   Bij sommige mannen kan de penis langere tijd na de seks gevoelig blijven. Kan heel normaal zijn. Maar als dit nu voor het eerst gebeurt, dus andere keren na de seks had je geen last, kan er inderdaad meer aan de hand zijn.
   Ik raad je aan om zo snel mogelijk even een afspraak met je huisarts te maken. Als er méér aan de hand is, kun je er het beste maar zo vroeg mogelijk bij zijn.

   Heel veel succes,
   Jack

 11. Beste jack maar hoe kan dat in eens ontstaan dan puur van wege te weinig water drinken ? Want douchen doe ik vaak genoeg

  1. Hoi Marlo,

   Douchen en water drinken zijn twee verschillende dingen. Door te drinken hydrateer je niet alleen je lichaam, maar zorg je ook voor een efficiëntere afvoer van afvalstoffen. Douchen daarentegen, tenminste warm douchen, droogt je huid uit. Dat heeft dus niks te maken met jouw klachten.

   Jack

  2. hallo

   ik heb veel last plassen heb ik altijd branderig gevoel wanneer ik moet plassen en wanneer ik moet plassen dat klein beetjes of ik moet heel niet plassen en ik was paar keer naar de dokter gegaan en hij heeft mij geven opblaasbare medicatie voor urine en ik moest drie weken en drie keer per dag het nemen na een maand is het gelukt maar dan niet meer en nu doet het veel pijn

 12. Hi jack

  Heb vorige week een massage gekregen van iemand en die masseerde me met niveau olie ook aan mijn vagina en met zijn vuile vingers erbij..
  Na een paar dagen vandaag dus heb ik last van veel wit in mijn vagina en toen ik ging plassen piekte het enorm (branderig )
  Nu maak ik me enorm veel zorgen dat ik bv een efectie heb opgelopen door die olie en combinatie van geen propere vingers..
  Moet ik nu zo snel mogelijk naar de ginocoloog? Hoelang duurt die branderig gevoel gaat het vanzelf weer over? Ps zag ook een wit bolletje aan in mijn vagina..
  Gelieve me terug te contacteren ik maak me zorgen

  Groetjes Liesbeth

  1. Hallo Liesbeth,

   Ik denk dat je je terecht zorgen maakt, met name door je opmerking over de vuile vingers.
   Maak even een afspraak met je huisarts voor verder advies. Blijf hier in ieder geval niet mee rond lopen, want een infectie gaat vaak niet vanzelf over.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 13. Hoi Jack
  Een paar weken geleden had ik last van een vagianale schimmel wat erg lang duurde voordat het overging, ik heb zalf gehaald bij de apotheek en ondertussen kreeg ik meer klachten die ook passen bij een blaasontsteking volgende de apotheekster nou ben ik van de vaginale schimmel wel af en de meeste klachten door verloop van tijd en de zalf. ik loop nu nog steeds rond met een branderig gevoel na het plassen en wat afscheiding, daar wil nu graag wel vanaf, wat zou het kunnen zijn?

  1. Hallo Evelien,

   Dat kan inderdaad duiden op een blaasontsteking. Ik raad je aan om een afspraak met je huisarts te maken, en niet zelf te gaan dokteren. Als het erger wordt, kan er meer schade ontstaan, met alle gevolgen van dien.

   Groetjes,
   Jack

 14. Hallo,
  Sinds vandaag heb ik een branderig, pijnlijk gevoel bij het urineren, voornamelijk bij de laatste druppels.
  Deze laatste druppels zijn bovendien rood (bloed). Ook heb ik continu het gevoel dat ik moet urineren.
  Wat kan ik doen om het zsm over te laten gaan?? Alvast bedankt voor je reactie!
  Groeten, Theo

  1. Hallo Theo,

   Zeker als er bloed vrijkomt bij het urineren, is het raadzaam om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan. Hiermee rond blijven lopen maakt alles alleen maar maar erger.

   Groet,
   Jack

 15. Hallo Jack,

  Hopelijk kun jij me wel verder helpen. Ik loop al enkele jaren met een probleem; om de zoveel tijd heb ik een erg branderig gevoel bij het plassen en blijf ik liever uren op de WC zitten wachtend tot het over is... Soms zitten er enkele weken tussen en soms voel ik me ook een paar maanden gewoon goed. Ik heb nog nooit bloed erbij gehad, alleen een branderig gevoel waardoor het lijkt alsof ik constant mijn urine kwijt moet. Verder heb ik soms steken in mijn lies en kan ik snel vermoeid zijn (dit heb ik wel al vanaf kleins af aan). Ik heb ook vaak last van veel afscheiding.

  Iedere keer als ik het had liet ik mijn urine controleren op blaasontsteking, maar het was altijd negatief. Nu heb ik enkele maanden geleden ervoor gekozen om dit probleem verder te laten onderzoeken zonder enig resultaat. De huisarts vond namelijk wel bloedcellen in mijn urine, maar zodra de resultaten van het uitstrijkje binnenkwamen waren alle tests negatief: geen SOA, geen ontsteking en ook geen bacterieel -of schimmelinfectie. Blijkbaar was ze ook ten einde raad en zei ze dat ik toch maar een vaginapil tegen vaginale schimmel moest proberen. Geen echt succes helaas.

  Volgens de huisarts hebben we werkelijk alles geprobeerd, dus liet ik het maar rusten en had ik er vrede mee. Nu lees ik hier allemaal verhalen over wat de oorzaak zou kunnen zijn van een branderig gevoel zoals blaaskanker... Toegegeven,

  word ik daar wel een beetje bang van. Kunnen alle bovenstaande oorzaken bepaald worden met een urinemonster of uitstrijkje? Zo niet, heb je enig advies voor me wat ik wel zou kunnen doen?

  Alvast bedankt!

  Linda

  1. Hi Linda,

   Ik kan me voorstellen dat dit een erg frustrerende situatie is: Je voelt je niet goed, maar de arts kan niks vinden.
   Hoewel het erg vervelend is, raad ik je toch aan om een tweede arts te raadplegen. Niet omdat de eerste niet goed zou zijn, maar meer om een bevestiging te krijgen van de eerdere resultaten. Ik ben beslist geen arts, maar mijn gevoel zegt me dat er een dieper liggende oorzaak is van dit alles. Je arts zoekt een aandoening in en rondom de urinewegen, maar een dieperliggende oorzaak kan wel veel verder weg liggen en toch invloed hebben waardoor de door jou genoemde symptomen ontstaan.
   In ieder geval door blijven zoeken, want dit is voor jou een vervelende situatie.

   Veel succes, en hou je me op de hoogte?
   Jack

  2. ik heb hetzelfde sinds kleinsaf, heb zalf gehad toen en meer niks helpt, ben nu transvrouw maar had het al veel eerder, volgens de symptomen die ik hierboven gelezen heb is het waarschijnlijk chronische prostatitis, het duurt soms maar 1 tot 3 dagen dan weer weg voor een maand ongeveer dan begint het terug enz,

 16. hallo,
  ik heb een branderig gevoel bij het plassen dit komt maar af en toe voor en duurt 1a2dagen.en dan is het weer voor lange tijd gedaan.ook heb ik gemerkt dat er af en toe een beetje wit in de urine zit of uit mijn geslachtsorgaan.is dit nodig om me zorgen te maken?

 17. Hallo,

  Sinds vorige week heb ik een branderig gevoel bij het plassen. Sinds enkele dagen ook wanneer ik niet hoef te gaan! Daardoor lijkt het dat ik telkens opnieuw naar het toilet moet! Verder geen fysieke of lichamelijke klachten! Enig idee? Of sowieso eens langs de dokter passeren?

 18. Hallo.

  Ik heb nu al een aantal jaren eens in de 2-3 maanden brandend gevoel bij 't plassen( en vooral ook NA 't plassen), de pijn na 't plassen houdt meestal niet langer aan dan 3-5 minuten, dan ben ik er meestal weer zo'n 2-3 maanden vanaf
  Dit brandende gevoel lijkt alleen voor te komen na de seks( 1x meegemaakt dat 't al tijdens de seks pijn deed)
  Daarbij lijkt 't me ook wel handig om te vermelden dat ik hier ook al heeeeel af en toe last van had voor ik uberhaupt seks had ervaard.

  Deze pijn is op korte termijn dus niet aanhoudend, ik heb elke keer als ik 't heb maar bij 1 plasbeurt last.( en dus de 3-5 minuten erna), ook blijf ik in die 3-5 minuten steeds kleine hoeveelheden urine plassen.
  Maar aangezien ik er wel al zo'n 3-4 jaar last van heb begin ik me toch wel zorgen te maken.
  Daarnaast heb ik geen andere ongebruikelijkheden opgemerkt.

  Ik excuseer me alvast voor dit onduidelijke bericht, maar toch hoop ik dat u me wat duidelijkheid kan brengen, dat zou ik meer dan zeer op prijs stellen.

  mvg,
  Darwin

  1. Hallo,

   Ik ben geneigd om te zeggen dat je heel erg gevoelig bent, omdat de 'pijn' alleen na de seks voorkomt. Tijdens de seks stroomt er extra bloed naar je vagina en wordt dit gebied (zowel intern als extern) extra gevoelig voor aanraking. In jouw geval kan het zijn dat het vrij lang duurt voordat deze 'overgevoeligheid' weer wegtrekt. In dat geval is er niets om je zorgen over te maken, hoewel het natuurlijk wel erg vervelend is.

   Maar om helemaal zeker te zijn, en met name om zaken uit te sluiten, raad ik je toch aan om even contact op te nemen met je huisarts. Ook al is het alleen maar voor je eigen geruststelling.

   Laat je me weten wat de huisarts zegt?
   Jack

 19. Hoi Jack,

  Onderstaande klachten zijn begonnen na het ontvangen van onbeschermde orale bevrediging.

  Ik heb inmiddels bijna een jaar last van een vage cyclus van urinalen klachten. Het bestaat uit c.a. 5 dagen nergens last van en vervolgens c.a. 5 dagen lang de volgende klachten in de urinebuis; irritatie, branderig gevoel, jeuk, veel aandrang, ongemakkelijk gevoel e.d.

  Tijdens het plassen lucht het vaak op en nemen de klachten even af, plassen op zich is dus niet pijnlijk. Geen klachten in mijn blaas, geen afscheiding en ook geen afwijkende urine (visueel).Soms is het van de een op andere dag over tot de cyclus weer begint. Tevens ook geen andere gezondheidsklachten.

  2 SOA testen gedaan, allebei negatief.

  Wat zou het kunnen zijn? Bestaat er een kans dat er iets met de prostaat is, of kan ik dat uitsluiten? Welke testen zou ik nog meer kunnen doen?

  Bedankt.

  1. Hoi Anton,

   Dit zou kunnen duiden op een ontsteking ergens in de plasbuis, of inderdaad een probleem met de prostaat. Vreemd dat je arts hier niet naar gekeken heeft, of niet ontdekt heeft. Ik raad je aan om terug te gaan naar je huisarts, en aan te dringen op verder onderzoek.

   Ik wou het op prijs stellen als je me op de hoogte kon houden.
   Jack

  1. Hallo,

   Deze symptomen kunnen wijzen op verschillende aandoeningen. Het beste is om zo snel mogelijk even een afspraak te maken met je huisarts om zekerheid te hebben. Blijf hier niet mee rond lopen, want als het een ontsteking of een bacteriële infectie is, zal het alleen maar erger worden als je het niet laat behandelen.

   Succes,
   Jack

  2. Ik heb al een tijd als ik een tijd heb gezeten en opsta, of in bed lig en omdraai, regelmatig een sterke aandrang om te plassen. Soms ook in combinatie met aandrang tot poepen. Soms is het een paar weken weg en dan begint het weer. Wat zou het kunnen zijn?

 20. Hoi Jack,

  Ben 7 weken zwanger. En heb sinds 2 weken na het plassen vaak iets bruine afscheiding met het lijkt wel een soort velletjes erin in de wc en met afvegen. Ben vanaf vorige week ook steeds rillerig. Geen koorts. Heb sinds gisteren ook jeuk en een heel branderig gevoel met plassen. Heb last onder aan de rechterkant van mijn buik onderin en ook onder de rechter rib. Heel vervelend. De dokter zegt dat het geen blaasontsteking is. Vrijdag krijg ik de 7 weken echo. Maar heb jij misschien enig idee wat dit kan zijn?

  Vriendelijke Groet.

  1. Hallo Carolien,

   Ik kan me heel erg voorstellen dat je je zorgen maakt. De symptomen, in combinatie met de zwangerschap, komen mij niet erg bekend voor. Maar als je je erg zorgen maakt, is er altijd de mogelijkheid om je te melden bij een eerste-hulppost. Beter twee keer te veel, dan één keer te weinig.

   Laat je me even weten hoe de echo morgen afloopt?
   Veel succes, Jack

 21. hallo,

  ik heb nu al 1 week jeuk aan mijn schaamlippen en veel lucht in de buik ;
  mijn vraag is wat ik juist heb ???

  1. Hoi Jennifer,

   Jeuk aan je vagina kan van alles betekenen, en de combinatie met lucht in je buik maakt het er niet echt duidelijker op.
   Ik raad je aan om even een afspraak te maken met je huisarts voor onderzoek.

   Laat je me even weten hoe het afloopt?
   Jack

 22. Hallo,

  Sinds anderhalve week last van sterke aandrang tot plassen, is echt heeel naar gevoel. voel "steekjes" in plasbuis. als ik naar de wc ga (soms wel 4 keer per uur) komt er weinig tot niks uit. Beetje pijn in linkerzij. Dus ik denk: blaasontsteking. Urine naar huisarts gebracht, doktersassistente heeft test gedaan (direct en kweek 24 uur). Vlgs haar wel bloedcellen in urine maar geen ontsteking. Vanaf gisteren alle dingen gedaan die een blaasonsteking beter zouden kunnen krijgen(paar x per dag paracetamol, veel water en groene thee drinken, geen koffie, vitamine c slikken, weinig suiker en /of eiwitten). Nu gaat het met de aandrang en zitten al veel beter. De pijn is al zo goed als verdwenen.......Hoe kunnen klachten zo verminderen door maatregelen die werken bij blaasontsteking terwijl ik zogenaamd geen blaasonsteking heb? Weten die huisartsen dan zelf niet dat hun pruttestjes lang niet altijd blaasontsteking aantonen terwijl die er wel is? Iemand een idee?

 23. Hee,
  Ik heb sinds een goed halfjaar hele erge last van vaginale jeuk en pijn. Ik ben nog maar 16, en volgens vele dokters te jong om serieus genomen te worden, maar ik weet dat waar ik last van heb redelijk ernstig is. Ik ben al vaak bij de dokter geweest die mij maar medicijnen voor blijft schrijven voor schimmelinfecties en blaasontstekingen terwijl ik op de eerste negatief ben getest en ik wil het niet meer omdat het toch niet helpt. Ik herken veel van bovenstaande problemen zoals jeuk, branderig gevoel, pijn en ik heb zelf stekekende buikpijn in mijn onderbuik en zij.. Ik weet dat er iets niet goed zit en ik voel dat ik me hierdoor futloos en moe voel. Heeft er alsjeblieft iemand een oplossing?

  1. Dit lijkt inderdaad op een schimmelinfectie, en de artsen schrijven dan al heel snel een antibioticakuur voor. Maar het is wel belangrijk dat je de voorgeschreven kuur afmaakt, omdat de infectie anders direct weer terug komt en een nieuwe kuur geen effect meer heeft door antibiotica resistentie.
   Dat er iets aan de hand is, is duidelijk. Erg vervelend dat je huisarts je niet serieus neemt. Ik raad je aan om een tweede opinie te vragen bij een andere huisarts. Je kunt, eventueel aanvullend, ook de tips gebruiken die op de speciale candida blog staan.

   Veel succes en laat me even weten hoe het je vergaat.
   Jack

 24. Hi Jack,

  Ik heb eigenlijk een probleem wat de ene keer erger is dan de andere keer, het komt steeds terug. Ik heb ontzettende jeuk aan m'n plasser en heb elke keer sterk de neiging om te gaan plassen, al komt er dan maar een superklein druppeltje uit. Heb me laten testen op een soa en blaasontsteking maar dat was het niet. Het lijkt net alsof de hele streek daaronder van slag is want ook m'n vagina doet pijn (droog en prikkend) en ook last van pijn bij de anus. Dit allemaal komt vaak na elkaar, niet tegelijk. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen, het is erg vervelend ook voor m'n vriend want als ik hier last van heb doet het vrijen ook ontzettend veel pijn. Soms gaat dit weg en lijk ik helemaal nergens meer last van te hebben maar het komt dus terug. Waar kan dit aan liggen? Ik zou het heel graag willen weten! Rosalie

  1. Hoi Rosalie,

   Dit doet mij een beetje denken aan een schimmelinfectie, maar het is dan vreemd dat je huisarts dit niet gezien heeft.
   Wellicht een idee om nog een keer naar je huisarts te gaan op het moment dat je weer last hebt?

   Laat me even weten hoe dit afloopt aub
   Jack

  2. Hallo
   Ik heb een probleem,gisteren heb ik geslachtsgemeenschap gehad met mijn vriend en vandaag heb ikmeestal pijn aan mijn vagina van binnen, het brand, dan heb ik ook het gevoel dat ik naar wc moet, dan ga ik ook naar het wc, en komt er niet zoveel urine maar brand het wel heel hard, en als in het met papier afveeg dan zie ik dat het wcpapier een heel klein beetje roos is. Wat is het probleem? Moet ik daarvoor nar de dokter gaan? Kan ik daar thuis niets voor doen ?

 25. Beste,
  Al jaren ben ik het slachtoffer van vele (pijnlijke!) blaasontstekingen. Vroeger heb ik zelfs 2x last gehad van een nierontsteking. Ik ben ten einde raad. Het pijnlijke gevoel van een blaasontsteking blijft maar aanhouden. Kleine plasjes, pijn bij het plassen, branderig gevoel, pijn in de zij, vermoeidheid, futloosheid en een lichte temperatuursverhoging. Preventief neem ik al URICRAN en FURADANTINE om blaasontstekingen te vermijden. Niets lijkt te werken. Ik ben ook al naar de kiné gegaan om correct te kunnen urineren. Volgens mij ligt het ook niet aan de hoeveelheid water dat ik drink. Minstens 2l/dag. Antibiotica heb ik naar mijn gevoel al veel te vaak ingenomen, de werking neemt dan ook sterk af. Wanneer de blaasontstekingen dan eindelijk over zijn blijf ik een vervelend gevoel aan mijn blaas behouden. Ook een echo en een scan van de blaas/nieren hebben niets opgeleverd. Ook ben ik in behandeling bij een uroloog. Ik ben ten einde raad... Kan u me soms helpen?

  1. Hoi,

   Ik kan me voorstellen dat de moed je in de schoenen zakt, op deze manier. Maar niet doen...doorzetten. Ik kan niet beoordelen of het hier van toepassing is, maar heb je wel eens gedacht aan een allergoloog?

   Ik ben namelijk van mening dat veel zaken altijd een achterliggende oorzaak hebben. De huidige medische wetenschap probeert de aandoening zelf op te lossen, zonder naar de échte veroorzaker te kijken. Zo heeft een vriendin van me regelmatig te kampen met een chronische blaasontsteking (om de tijd komt het op). Met name wanneer haar weerstand wat minder is.

   Het zou een mogelijkheid kunnen zijn een bepaalde voedingsstof bij jou een proces in gang zet waarvan je nu de dagelijkse gevolgen ondervindt. Als je een afspraak maakt met een (goede) allergoloog, wil je me dan op de hoogte houden van de resultaten?

   Fijn weekend toegewenst,
   Jack

  2. Dag Anoniem,

   Ik heb ook al meer dan 15 jaar hetzelfde probleem en ben het ook spuugzat. Worstel op dit moment ook weer met vrij sterke "brand"-klachten zonder dat een blaasontsteking kan worden aangetoond. Alleen door (heel) veel drinken zijn de klachten te "managen". Drink ook geen koffie en/of alcohol, bijna alleen maar water en thee zonder caffeïne. Ben zo langzamerhand de wanhoop nabij want het heeft in het verleden heel veel zoniet doorslaggevend invloed gehad op mijn relaties. Nu heb ik sinds twee maanden weer een nieuwe relatie en begint het gedonder weer opnieuw.

 26. Ik heb meestal tijdens het plassen een brandend gevoel, maar van geen last van andere verschijnselen. Voordat ik dit kreeg had ik nog nooit enige vorm van seks gehad... Kan het toch iets betekenen?

  1. Hallo,

   Als ik dit goed begrijp is het branderige gevoel begonnen nadat je voor de eerste keer seks hebt gehad. Als je zonder condoom gevreeën hebt, kan het zijn dat er iets overgedragen is. Het is verstandig om even een afspraak te maken met je huisarts.

   Hou je me op de hoogte hiervan?
   Jack

 27. Hoi,
  Ik heb sinds 4 dagen ofzo een branderig of jeukend gevoel bij het plassen. Ook als ik gewoon loop voel ik het. Verder heb ik geen klachten. En het is op sommige momenten ook minder. Kan dit gebrek aan vitamine c zijn? Want heb lang geen fruit op wat ik vandaag weer heb gegeten.
  Groet,
  Onzeker 15 jarig meisje

  1. Hallo,

   Fruit eten is sowieso een hele goede zaak voor je weerstand. Niet alleen vanwege de vitamine C, maar ook door de vele andere goede voedingsstoffen en vezels die in fruit zitten. Of dit direct verband houdt met jouw branderige gevoel, kan ik zo niet zeggen. Maar dat het heel vervelend is, kan ik me voorstellen. Je kunt het beste even naar je huisarts gaan. Bij voorkeur in overleg met je ouders, en anders ga je gewoon lekker alleen. Laat je even onderzoeken om vast te kunnen stellen wat er precies aan de hand is. De huisarts kan je dan medicijnen voorschrijven zodat je er weer snel af bent.

   Heel veel succes,
   Jack

 28. de afgelopen weken heb ik paar keer in de week momenten dat de hevige prikkelende, stekende pijn tijdens het plassen begint. een halfuur tot uur na het plassen heb ik steeds de behoefde om te moeten urineren. sinds kort valt het me op dat het urine soms een soort 'verdikking' heeft en lijkt alsof er iets wit verkleurd. soms is het heel erg donker, terwijl het even later heel licht van kleur kan zijn. zou dit iets 'ernstigs' kunnen zijn? mvg,

 29. Ik heb een branderig gevoel bij het plassen. Verdere geen symptomen. Kunnen symptomen van een ghoneroe pas na 2 maanden manifest worden of komen die al eerder. Als je verder geen enkele andere symptoom heb, geen koorts, geen pus of etter uit de plasbuis, ook geen onveilige sex gehad, kan je dan toch een SOA hebben?

  1. Hallo Jan,

   In principe zou je inderdaad een SOA kunnen hebben, ook zonder dat je seks hebt gehad. Ik raad je aan om even een afspraak te maken met je huisarts om zeker van je zaak te zijn.

   Veel succes
   Jack

 30. Hallo
  Ik heb al vier weken extreem vloei verlies
  En sinds twee weken heeft mijn urine een sterke geur.
  Ook moet ik de hele dag gapen en ben snel moe
  Ik heb niet onveilig sex gehad met mijn vriend de vader van mijn zoontje
  Wat zou het kunnen zijn

 31. Hi Jack,

  Ik heb vaak blaasontsteking gehad en soms ook de klachten maar de urine test bij de dokter vind niet altijd een ontsteking. Het vreemde is dat ik deze klachten altijd heb als mijn vriend in mij klaarkomt maar nooit als hij zich eerder terug trekt. Ik heb veel gelezen over dit onderwerp maar kan nergens iets over deze relatie vinden. Allergie voor sperma geeft jeuk klachten begrijp ik maar daar heb ik geen last van. Alleen de typische blaasontsteking klachten. Ik heb geen geslachtziekte en drink veel water/cranberry extract etc. Ik ben het een beetje zat steeds weer aan de antibiotica te moeten maar ik maak me vooral zorgen dat mijn lichaam zo slecht reageert op iets wat vanuit de natuur zo vanzelfsprekend is. Ik vraag me af of dit kunnen betekenen dat ik problemen zal krijgen met zwangerschap in de toekomst. Ik ben van plan dit uiteindelijk met mijn huisarts te bespreken maar hoor graag eerst uw mening. Heeft u hier weleens eerder van gehoord?

 32. Hallo,
  Ik ben een jongen van 13 jaar, en heb al lange tijd last van een branderig gevoel bij het plassen. Verder heb ik niet de kenmerken van: bloed, stinken, troebel etc. Puur alleen de pijn die ik voel, wanneer de urine door de plasbuis gaat.
  Alsof m'n urine warm aanvoelt.
  Wat zou dit kunnen zijn?

  BVD
  Jochem

  1. Beste Jochem,

   Het branderige gevoel bij het plassen kan meerdere oorzaken hebben. Mijn advies is om hiermee toch even bij je huisarts langs te gaan, die kan het beste vaststellen waardoor het branderige gevoel veroorzaakt wordt.

   Succes,
   Jack

 33. Beste, ik heb geruim een maand last van een branderig gevoel bij het plassen. Tevens komt er ook vocht uit me penis gelopen. Ik ben al 3x bij de huisarts geweest voor onder andere urineweginfectie test en soa test. Er waren geen afwijkingen gevonden en alles was goed. Nu weet ik gewoon zeker dat er iets niet goed is met me omdat dit toch niet normaal is. Ik heb voor komende maandag weer een afspraak staan bij de huisarts maar ik ben ten einde raad.

  1. Beste Steve,

   De klachten die jij hebt zijn inderdaad een teken van een onderliggend probleem. Echter, het branderige gevoel kan door verschillende gezondheidsklachten veroorzaakt worden. als je huisarts niet vast kan stellen waardoor je klachten veroorzaakt worden zal hij je moeten doorverwijzen naar een specialist.

   Succes,
   Jack

 34. Hej Jack,

  Ik heb het laatste jaar af en toe wel eens last gehad van wondjes en ontstekingen in mijn vagina, maar met de juiste behandeling ging dat telkens weer over. Mijn vorige vriend was niet erg romantisch en ik was dus vaak niet nat genoeg, wat dit alles veroorzaakte. Nu heb ik een nieuwe vriend die heel erg geduldig is en er voor zorgt dat ik weer heel erg vochtig ben vooraleer we vrijen, en ik hoopte daarmee van mijn problemen af te zijn. De eerste maand was dat ook zo, ik had nergens meer last van. Sinds een paar weken echter kreeg ik terug last, hoewel we een glijmiddel gebruikten wanneer ik niet vochtig genoeg was. Ik heb terug dezelfde behandelingen geprobeerd, maar ik blijf nu telkens na het vrijen een vreselijk branderig gevoel te hebben bij het plassen, enkel de eerste keer na het vrijen, daarna niet meer, dus de volgende morgen heb ik weer nergens last van. Mijn urine ziet er ook normaal uit, ruikt normaal, ik had ook een tijd meer en drogere uitscheiding, maar daar ben ik ook terug vanaf geraakt, enkel dat brandend gevoel blijft, wat heel erg vervelend is ... Ik weet niet wat ik er nog aan kan doen.

  1. Hallo Alice,

   het kan zijn dat het natuurlijke milieu van de vagina is aangetast, dit kan voor klachten zorgen. Factoren kunnen zijn glijmiddel, maar ook sperma. Ik denk dat dit een goede vraag is om te stellen aan een gynaecoloog.

   Succes!

 35. Hallo,

  Ik heb nu ongeveer 8 maanden last van terugkomende plas aanvallen. Soms gaat het een paar dagen, maar vervolgens begint het weer. Ook heb ik last van een enorm pijnlijk gevoel in plasbuis ( branden, steken etc). Het lijkt wel of ik keer een soort ontsteking in de plasbuis krijg. Me straal is wel gewoon goed en ook is de kleur goed. Verder is mijn urine onderzocht mijn bloed, en heb ik ook een cystoscopie gehad. Ze kunnen echter geen afwijkingen vinden. Eerst had ik er 1 keer in de week last van , nu is het bijna dagelijks. Dus zomaar op eens veel plassen, veel aandrang, enorm brandend gevoel. Deze week moet ik weer naar de uroloog omdat het erger aan het worden is. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat ik heb. Alvast bedankt

 36. Ik heb sinds een paar weken last van een branderig gevoel tijdens plassen en het brandende gevoel zit op het uiteinde van de eikel, waar de urine uit komt zeg maar, ik heb nog nooit sex gehad, ik lees veel over ontsteking, maar ik heb niet dat ik vaak moet en dan maar kleine beetjes plas, daarbij heb ik ook alleen op die plek een branderig gevoel, weet iemand iets meer hierover,want t zit me niet echt lekker.

  1. Wat kan ik zeggen een jaar geleden bij de spoed conclusie 8 nierstenen verduisterd en een microchirurgie voor een inwendig sonde te plaatsen. Sinds dan heel veel last met te urineren soms veel en helemaal niets. Troebel en rozige kleur bij het afvegen. Pijn en druk vanonder blaas nierhoogte. Kan er niet meer van slapen moeite om neer te liggen of doms gewoonweg zitten. Bij wandelen komt de drang sneller nog sneller op kan er niet meer naar buiten komen als er geen toilet in de buurt is. Zweten ook regelmatig en problemen om de urine op te houden. Ik ben in Frankrijk maar vind precies dat ze niet weten waar het probleem ligt. Antibiotica futandantune helpt totaal niet wordt er moet van brand nig meer en diarree. Wat dien voor mijn leventerug opgang te krijgen.

 37. Hi Jack,
  De laatste tijd heb ik vaak na de seks een branderig gevoel alsof ik de hele tijd moet plassen maar dit moet ik dus niet. Nu komt dit branderige gevoel de laatste week ook terug gewoon na het plassen maar ook weer niet altijd, het vaakst gebeurd het in combinatie met alcohol. Het branderige gevoel blijft aan voor ongeveer drie kwartier en verdwijnt dan weer vanzelf, heeft u enig idee wat dit kan zijn?

 38. Ik heb voor al deze mensen hier een raadzame tip.....als je veel last hebt van blaasontsteking
  is het vaak zo dat je ontlasting te hard is...die knijpt als het ware de pisbuis dicht en doordat je dan niet
  goed uitplast blijft er een beetje urine in je blaas staan, dit veroorzaakt dan de blaasontsteking.
  Het is raadzaam om Movicolon te nemen, een zakje per dag houd de ontlasting breiig.
  Jullie zullen ervaren dat de blaasontsteking niet meer snel zal toeslaan.

  Groetjes Wil van der Helm.

 39. Hallo, ik heb twee dagen geleden seks gehad zonder condoom met mijn vriend. De volgende dag had ik ontzettend veel pijn bij het plassen en had ik continu pijn in mijn vagina. Ook had ik de hele tijd het gevoel dat ik moest plassen. Daarnaast plas ik niet hele grote hoeveelheden als ik moet. Van deze klachten heb ik nog steeds last. Wat kan dit zijn en wat kan ik eraan doen?

  1. Hallo,

   De kans is vrij groot dat je iets onder de leden hebt, iets wat door je vriend overgedragen is tijdens de onveilige seks.
   Ik raad je aan om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de huisarts voor verder onderzoek. Hoe eerder je dit doet, hoe beter het is.
   Ook is het raadzaam om je vriend op de hoogte te stellen. Deze kan op zijn beurt weer andere bedpartners op de hoogte stellen.
   Hoe dan ook, als er iets aan de hand is, moet je nu actie ondernemen.

   Fijn weekend!
   Jack

 40. Hallo,
  Ik heb nu sinds gister een soort drukkend gevoel bij mijn blaas en drang om te plassen. Maar als ik ga plassen komt er maar heel weinig uit. Tijdens het plassen heb ik eerst geen last, maar dan komt er op het einde een soort steek.
  Wat kan dit zijn?

  1. Hallo,

   Dit klinkt een beetje als een blaasontsteking. Ik raad je aan om even een afspraak met de huisarts te maken. Deze kan je medicijnen voorschrijven waardoor de blaasontsteking snel weer over is. Het is belangrijk om het WEL te behandelen, want anders kan de ontsteking erger worden en zich verspreiden in je lichaam.

   Veel succes,
   Jack

  2. ik gebruik Tamsulosin tabletten om het plassen makkelijker te maken, wat gelukkig ook lukt.
   Geen gevoel dat ik vaak moet plassen en geen nadruppelen.
   Echter sinds een week heb ik een branderig gevoel bij het plassen en ook als ik niet urineer voel ik wat. Ik vraag me af of dat een urinebuisontsteking is of iets anders.

   Gerard

 41. Hoi, ik ben een meisje van 14, en heb de laatste tijd verschillende verschijnselen : pijn bij het urineren, bloed bij het urineren, brandent gevoel bij het urineren, dat ik vaak naar de wc moet en als ik op de wc zit weinig urineer, ik heb een vriendje en we hebben nog voorspel gedaan maar ik heb nu wel deze symtomen zou iemand mij kunnen helpen en uitleggen wat ik heb en wat ik er tegen kan doen
  Groet Anoniem

  1. Hallo anoniem,

   Gezien je leeftijd en je klachten, raad ik je sterk aan om even contact op te nemen met je huisarts, eventueel in samenspraak met je ouders. Ik vermoed dat hier sprake is van een urineweg-ontsteking. Wacht hier niet te lang mee, want zonder behandeling zullen de klachten alleen maar erger worden.

   succes,
   Jack

 42. Hallo,

  Ik had deze ochtend het gevoel dat ik zoals gewoonlijk naar toilet moest, maar toen ik probeerde kwam er erg weinig uit en deed het pijn. Ook zag ik dat er een hele kleine hoeveelheid bloed was. Ik ben op korte tijd nog 2 keer naar toilet geweest met hetzelfde gevoel. Ik dacht aan een blaasontsteking of iets dergelijks.. Maar tijdens de middag kon ik wel gewoon terug naar toilet zonder bloedverlies. Het enige wat ik nog heb is een stekende pijn op het einde. Ik ben ondertussen wel al uri-cran forte gaan halen. Is het mogelijk dat dit op 1 dag al sterk verminderd?

  Mvg