Algemeen

Laatste Update: 9 december 2016

29 gezond brood bakken tips

brood bakken tipsIn de afgelopen jaren ben ik geleidelijk aan steeds meer van mijn eigen voedsel thuis gaan bereiden. Hier zijn verschillende redenen voor: het smaakt beter, het vermindert de inname van conserveringsmiddel, het is voedzamer en het is vaak aanzienlijk goedkoper dan de producten die je kunt vinden in de winkel. Het duurt even maar als je er eenmaal aan gewend bent, neemt de meeste voedselbereiding niet veel meer tijd in beslag dan naar de winkel gaan, het product kopen, het mee naar huis nemen, het uit de verpakking halen en de aanwijzingen volgen.

Zelf brood maken is een goed voorbeeld van dit fenomeen. Zelfgebakken brood is aanzienlijk lekkerder dan het brood dat je in de winkel koopt, het bevat geen conserveringsmiddelen, is zeer goedkoop te maken en het neemt ook niet al te veel tijd in beslag.

De problemen met industrieel brood

De meeste mensen zien het brood, dat vandaag de dag gekocht wordt bij de supermarkt, als wat brood zou moeten zijn. De waarheid is echter dat het brood dat je koopt in de supermarkt maar om een reden de structuur en de substantie heeft die je ziet namelijk: zodat het op industriële schaal kan worden gemaakt en dat het niet ‘oud’ wordt terwijl het op de plank in de supermarkt ligt.

Hier zijn twee grote verklaringen voor. Het industriële proces is zo ontworpen om de winst te maximaliseren terwijl er nog steeds eetbaar brood wordt geproduceerd. Dit gebeurt door een overmatige hoeveelheid gist toe te voegen om veel luchtbellen in het brood te maken, waardoor de ‘lichte’ textuur van het brood dat je in de winkel koopt, ontstaat.

Het proces van produceren maakt gebruik van een lagere kwaliteit granen en een overvloed aan gist, waardoor het brood ook niet erg voedselrijk is. Het doel van het proces is om een brood zo goedkoop mogelijk te maken en dat gaat ten koste van de smaak, de voedingswaarde en de textuur.

Het andere hinderlijke eigenschap van de industriële broodbereiding is de toevoeging van een flinke dosis conserveermiddelen. Deze conserveermiddelen zijn er enkel voor om de houdbaarheid van het brood te verlengen om zo de kosten voor de fabrikant te verminderen. Elke keer dat je een sneetje van het bij de winkel gekochte brood eet krijg je met elke hap een behoorlijke hoeveelheid conserveermiddelen binnen.

Laat ik duidelijk zijn: Er is niks mis met het feit dat broodfabrikanten hun proces optimaliseren om de productie rendabel te maken. Er is niks mis met winst maken. Maar dit moet niet ten koste gaan van de kwaliteit. Als er inferieure kwaliteit wordt geleverd om de winst te optimaliseren, dan is de fabrikant beslist fout bezig.

29 tips om zelf heerlijk en gezond brood te bakken

Zelf brood bakken is niet moeilijk en kost, na wat oefening en organisatie, niet veel tijd. En als de broden uit de oven komen, dan zul je verbaast zijn over de snelheid waarmee het eerste brood in de monden van je kids verdwijnen. Want er is niks lekkerder dan vers, warm brood!

Om het brood bakken gemakkelijker te maken, wil ik graag 29 brood bakken tips met je delen, afkomstig van een zeer ervaren amateurbakker. Doe er je voordeel mee!

Brood bakken tip 1: Wees niet bang

Ten eerste draait het allemaal om je mindset: Wees niet te streng voor jezelf, want bakken vergt oefening en het zal nooit meteen lukken. En wees ook niet bang om vies te worden. In feite is dat een groot deel van de pret. Iets om in gedachten te houden: de ingrediënten voor brood zijn super goedkoop. Als het bakken mislukt ben je maar een paar euro en een beetje van je ego kwijt...

Brood bakken tip 2: Het voorverwarmen van de oven

Verwarm de oven altijd tot net onder de baktemperatuur voor. Zodra het brood dan de oven ingaat stel je de juiste temperatuur in - dit zal het deeg een extra zetje geven aangezien het met de warmte rijst.

Brood bakken tip 3: Gezuiverd water

Aangezien water een van je belangrijkste ingrediënten is, is het de moeite waard om voor het beste water te kiezen. Gebruik gezuiverd water. Het gemiddelde water van een waterfilter is ook prima. Het zorgt voor fris smakende broden.

Brood bakken tip 4: Biologisch meel

Gebruik biologisch meel. Het verschil in smaak is duidelijk merkbaar en je kunt het verschil in kwaliteit ook voelen tijdens het mixen.

Brood bakken tip 5: Gebruik zeezout

Gebruik zeezout in plaats van het dagelijks keukenzout. Strooi het bovenop een rozemarijnbrood voordat het in de oven gaat voor wat extra knapperigheid en smaak. Gebruik altijd een ingrediënten van een goede kwaliteit. Het eindproduct kan alleen goed worden als de ingrediënten die erin zitten dat ook zijn.

Brood bakken tip 6: Bestrijk het brood met melk of eieren

Wanneer het brood klaar is om af te bakken, bestrijk het deeg dan met ei of melk voordat het de oven in gaat. Dit zal voorkomen dat het brood droog wordt in de oven en het geeft de korst zijn knapperigheid. Melk of eieren (de dooier) geven de korst ook wat kleur.

Brood bakken tip 7: Gebruik een zeer scherp mesje

Gebruik een stanleymes of een zeer scherp scheermesje of aardappelschilmesje om het brood mee in te snijden net voordat het wordt geplaatst in de oven. Hierdoor ontstaat een kenmerkend ontwerp op brood en het zorgt ervoor dat het brooddeeg zich "opent" in de oven. Het zal ook helpen voorkomen dat de broodkorst scheurt als het brood uitzet in de oven

Brood bakken tip 8: Wees kieskeurig over het meel dat je gebruikt

Koop het liefst ongebleekt meel – Bleken is een chemische behandelingen die de levensduur van het meel verlengd. Als je gaat experimenteren met rogge, volkoren meel of ander soort meel gebruik dan eerst een klein percentage (10-20 procent) met de rest van de benodigdheden. Je kunt deze verhoudingen aanpassen. Een 100 procent volkoren brood zal voor een zwaar brood zorgen.

Brood bakken tip 9: Meng en kneed in een kom

Bij deeg kneden op een tafel is het bijna onvermijdelijk dat je te veel meel toevoegt wat resulteert in een dichter brood. Het kneden in dezelfde kom als waarin het deeg gemengd zorgt ervoor dat je geen extra bloem hoeft toe te voegen en het bespaart de moeite van het schoonmaken van een vieze tafel. En zorg voor een langzame rijzing : Hoe langer het brood kan rijzen, hoe dieper de smaak zal zijn en dit zal het afgewerkte brood ook zijn kenmerkende diepe rode kleur geven.

Brood bakken tip 10: Laat de gluten het werk doen

Meng het brooddeeg totdat je een stukje kunt maken dat dun genoeg is om door heen te kunnen kijken. Op dit punt zijn de gluten genoeg ontwikkeld en kan het deeg goed rijzen.

Brood bakken tip 11: Gebruik een weegschaal

Volume metingen zijn onnauwkeurig en leiden vaak tot verkeerde verhoudingen van de bloem. Het gebruik van een weegschaal en het toevoegen van ingrediënten door gewicht maakt het een stuk makkelijker om elke keer weer een mooi en lekker brood te produceren.

Brood bakken tip 12: Begin eenvoudig

Als je een beginner bent in het zelf bakken van brood moet je beginnen met een recept dat niet te moeilijk is. Begin met een eenvoudig, wit brood en oefen een paar keer voordat je overstapt op een geavanceerder recept.

Brood bakken tip 13: Volg de aanwijzingen

Dit kan moeilijk zijn om te doen omdat de drang om iets weg te laten of juist een extra ingrediënt toe te voegen waarschijnlijk sterk is. Maar in tegenstelling tot koken waarbij je een beetje flexibel kunt zijn moet je bij het bakken de exacte afmetingen en ingrediënten aanhouden. Zorg ervoor dat je vooruit plant en inkopen doet zodat je alle benodigde items in huis hebt.

Brood bakken tip 14: Maak aantekeningen

Wees niet bang om in je kookboeken te schrijven. Zorg ervoor dat je notities maakt over bijvoorbeeld merknamen van een product evenals de baktijden. Het bijhouden van je bevindingen zal je helpen om je recept de volgende keer weer opnieuw met succes te bereiden.

Brood bakken tip 15: Heb geduld

Het bakken van brood is een langzaam proces en vergt geduld. Om tijd te besparen kun je zoeken naar recepten die gemakkelijk zijn en kortere baktijden hebben of je kunt je brood maken op een dag dat je geen boodschappen moet doen of andere dingen te doen hebt.

Brood bakken tip 16: Zoek een warme plek

Wachten totdat je deeg gaat rijzen kan veel tijd in beslag nemen vooral als je huis erg koud is. Zoek een warm plekje in je huis waar geen kinderen rondrennen en huisdieren rondspringen en bedek het brooddeeg met een licht vochtige doek. Dit zal helpen om het deeg sneller te laten rijzen en het zal je een beter eindresultaat geven.

Brood bakken tip 17: Investeer in een goede mixer

Het kneden van het deeg met de hand is een geweldige workout en een prachtige manier om je stress te verlichten maar de hulp van een hoogwaardige mixer met een deeghaak helpt je bij het creëren van heerlijke resultaten in veel minder tijd. Als je van plan bent om dit vaker te doen dan is het een waardige investering - geloof me!

brood bakken tips

Brood bakken tip 18: Zet koud water in de oven

Wanneer je het brood in de oven zet, giet dan wat koud water op de onderste plaat en sluit snel de ovendeur. Dit zal stoom produceren en je brood goed laten bakken wat ook wel ‘oven spring’ wordt genoemd (zorgt voor een laatste uitbarsting van fermentatie en expansie die zorgt voor een goed gestegen, mooi afgerond brood) en een krokante korst geven.

Brood bakken tip 19: Wanneer is het brood klaar?

Het brood is klaar wanneer als je op de bodem van het brood tikt dit een hol geluid maakt. De onderkant van het brood moet iets donkerder zijn dan de korst aan de bovenkant.

Brood bakken tip 20: Bewaar je gist naar behoren

Zorg ervoor dat je gist niet over datum is. Gedroogde gist kun je een paar maanden bewaren maar echte oud gist zal zijn werk niet goed doen en dan is ook jouw harde werk voor niets geweest. Verse gist moet je in de koelkast bewaren en zal slechts een week of twee houdbaar zijn maar als je het invriest kun je het voor maximaal drie maanden bewaren.

Brood bakken tip 21: Wees zuinig met zout

In de meeste broden zit zout, maar teveel zout in de voeding draagt bij tot een hoge bloeddruk. Meet dit zorgvuldig af zodat je niet meer gebruikt dan dat je nodig hebt. Het maken van je eigen brood is een goede manier om het zoutgehalte laag te houden en natuurlijk kun je ook experimenteren – je kunt minder zout gebruiken dan in het recept staat. Zout zal ook de werking van de gist remmen, dus bij het maken van brood met de hand of in een machine, moet je voorkomen dat je het zout samen met het gist toevoegt.

Brood bakken tip 22: Neem je tijd

De beste resultaten krijg je wanneer je je deeg de tijd hebt gegeven die het nodig heeft om te rijzen (zie ook de punten 8 en 9 hieronder). Je kunt andere dingen doen terwijl je hierop wacht. Sodabrood hoeft niet te rijzen en is dus de beste optie als je haast hebt. Het is ook een gemakkelijk brood om mee aan de slag te gaan als je net begint.

Brood bakken tip 23: Probeer verschillende meelsoorten

De kwaliteit van het meel kan een echt verschil maken voor je brood. Verschillende merken variëren sterk in de kwaliteit. Extra harde tarwe of Canadees meel hebben van nature meer gluten en zullen je brood beter laten rijzen dan het standaard broodmeel - vooral als je bruin brood wilt maken zul je merken dat dat niet altijd even goed rijst in de oven als witbrood.

Brood bakken tip 24: Meet zorgvuldig

Kleine verschillen in de hoeveelheid water, gist en zout kan een groot verschil maken in het eindresultaat. Te veel warmte zal de gist doden dus zet het deeg niet op een te warme plek en gebruik water dat lauw is in plaats van heet. Voel de temperatuur van het water met een schone vinger - het moet ongeveer je lichaamstemperatuur zijn. Je kunt ook kouder water gebruiken als je wilt dat het deeg heel langzaam zal rijzen.

Brood bakken tip 25: Denk aan vitamine C

Vitamine C versterkt de gluten in het bloem waardoor het deeg beter zal rijzen en sneller zal rijzen. Je zult het waarschijnlijk niet nodig hebben als je wit brood maakt maar als je bruin brood maakt en het niet zo goed zal rijzen als je had gehoopt, kan je de volgende keer een beetje vitamine proberen. Dit kan vooral nuttig zijn bij broodbakmachines.

Als je brood met de hand maakt en het lang laat rijzen kan het misschien beter zijn om geen vitamine C te gebruiken omdat dit het proces kan versnellen. Je hebt maar een klein beetje vitamine C poeder nodig (verkrijgbaar in sommige reformwinkels of je kunt het online kopen), of je kunt een vitamine C tablet verpletteren en een kleine hoeveelheid gebruiken. Aan sommige kant en klare mixen is al vitamine C toegevoegd. Je kunt ook een beetje citroen of sinaasappelsap toevoegen aan je brood als een natuurlijke vitamine C.

Brood bakken tip 26: Oefening baart kunst

Als je brood met de hand maakt zal het vele kneden en het vormgeven van van het deeg je een goed gevoel voor het deeg en de elasticiteit geven. Als het te plakkerig lijkt kan het helpen om het na het kneden 10 minuten te laten rusten. Vergeet niet dat je er beter in wordt naarmate je het vaker doet.

Brood bakken tip 27: Laat het deeg niet te lang rijzen

De tijden om te rijzen zijn afhankelijk van het recept en de temperatuur van de kamer, maar 1-1,5 uur is normaal. Gewoon het deeg vergeten en het voor onbepaalde tijd laten rijzen zal je deeg natuurlijk niet altijd beter maken. Uiteindelijk zal het deeg weer inzakken omdat de kooldioxide die uit de gist is ontstaan na verloop van tijd zal verdwijnen. Dus je deeg te lang laten rijzen is geen goed idee.

Brood bakken tip 28: Voor langzaam rijzen kies je een koele plaats

Als je het deeg langer wilt laten rijzen terwijl je op je werk zit of 's nachts zet het dan gewoon in een koude omgeving, zoals in de koelkast of in een onverwarmde ruimte in de winter. Laat het deeg wel een beetje opwarmen voordat je het vorm gaat geven.

Brood bakken tip 29: Brood met een beleg

Als je brood met een beleg maakt laat het deeg dan twee keer rijzen – een keer voor en een keer na het toevoegen van het beleg en het vormgeven van het deeg in de cakevorm of op de bakplaat.

Mogelijke problemen en hun oplossingen

Hoewel brood bakken niet ingewikkeld is, kan er natuurlijk van alles mis gaan. Zeker in het begin zal het een kwestie van vallen en opstaan zijn. Hieronder vind je de 10 meest voorkomende fouten en problemen.

Probleem 1: mijn deeg wil niet rijzen!

Veel mensen denken dat het deeg niet zal rijzen tenzij ze het enkele uren op een echt warme plek laten staan. Echt geloof me, je hoeft niets speciaals te doen om het deeg te laten rijzen. Ik gebruik instant gist omdat dit het meest betrouwbaar is en ik gebruik normaal koud water (als je lauw water gebruikt zorg er dan voor dat je het deeg gedurende 10 minuten met de hand of 6 minuten in een machine kneedt). Je hoeft het deeg niet op een warme plek te zetten, zet het gewoon ergens neer en laat het een of twee uur rijzen. Als het niet rijst, kan het zijn dat de gist niet goed is - verse gist kan onbetrouwbaar zijn. Ook als je warm water hebt gebruikt of zure ingrediënten en bepaalde kruiden hebt toegevoegd, kan dit het gist doden.

Bij aankoop van een grote verpakking van actieve droge gist of een verpakking van een pond van instant gist, ook wel bekend als broodmachine gist, kun je de gist het beste een keer uit proberen. Doe ongeveer 2 kopjes water van 35° C in een kom. Je kunt de temperatuur van het water met een keukenthermometer meten. Roer de gist niet door het water. Na vijf minuten moet de gist beginnen te schuimen, groeien, opkomen en moet je bellen gaan zien. Na 7 minuten moet de gist er uitzien als op de foto. Als de gist niet schuimt, overweeg dan om het terug naar de winkel te brengen. Het kan heel goed zijn dat het dan gist van een slechte kwaliteit is.

Gist van een slechte kwaliteit komt vaker voor dan je zou denken. Het is niet je verbeelding als je brood opeens stopt met rijzen of niet gaar en plakkerig uit de oven komt, het langer dan normaal duurt voordat het deeg gaat rijzen of ‘klontjes’ lijkt te hebben - het grootste deel van het deeg rijst, maar sommige stukjes vormen deegballen. Je eerste reactie zou zijn om te denken dat je iets verkeerd hebt gedaan.

Er kan natuurlijk weleens iets misgaan maar als je al jaren brood bakt en dingen opeens heel anders gaan, dan durf ik mijn hand ervoor in het vuur te steken dat het probleem de gist is en het dus niet aan jou ligt! Het ligt niet aan jou, het is de gist. Of de gist is van een slechte kwaliteit óf je hebt niet de juiste temperatuur aangehouden óf je hebt niet genoeg gebruikt. Ik neem aan, want je bent een ervaren bakker, dat je je gist goed hebt geweekt en genoeg van het product hebt gebruikt, dus weer ligt het aan de gist zelf!

Probleem 2: ik heb het gevoel dat ik het rijzen van het deeg moet stimuleren

Je hoeft echt geen expert te zijn om een goed resultaat te krijgen - over het algemeen is warmte alles wat je nodig hebt om je deeg een boost te geven. Als je water gebruikt dat ongeveer 35° C is, zul je het deeg een onmiddellijke impuls geven. Een groot deel van de moderne ovens kan worden ingesteld op een zeer lage temperatuur en hierin kun je ook ongeveer 30-40 minuten je deeg laten rijzen. Je kunt zelfs deeg in een koude oven zetten en alleen het licht aandoen - de warmte van de lamp kan het deeg ook al een goede boost geven. Je kunt ook een theelepel suiker toevoegen omdat dit het gist iets meer zal voeden.

Probleem 3: Mijn brood is zwaar en drassig

Er zijn een paar dingen die dit kunnen veroorzaken, maar het is waarschijnlijk vooral vanwege de manier waarop het brood werd gebakken. Ik raad mensen vaak aan om naar hun plaatselijke supermarkt te gaan en een goedkope, marmeren snijplank te kopen en deze te gebruiken als bakselsteen (vergeet alleen niet om de rubberen dopjes aan de onderzijde er vanaf te halen). Deze platen hebben meestal de perfecte grootte en zo hoef je geen dure bakselsteen te kopen, die soms wel meer dan 50 euro kunnen kosten.

Vorm altijd je brood op een stuk bakpapier of een siliconen bakmat en als het deeg dan klaar is met rijzen, leg je het op de hete baksteen of plaat en breng je de temperatuur van de oven terug tot ongeveer 180-200° C. De meeste broden zijn aan de onderkant doorweekt omdat ze niet de juiste warmte hebben gehad en dit kun je simuleren met behulp van een bakselsteen of een marmeren plaat.

Probleem 4: Als ik het deeg kneed, plakt het deeg aan mijn handen en aan het werkblad

De oplossing hangt af van wat voor een soort brood je maakt. Broden zoals focaccia hebben een natter deeg om het brood zijn luchtbellen te geven. Ik maak en kneed het deeg, leg het in een goed geoliede kom, laat het rijzen en leg het deeg dan op een goed met bloem bestoven werkvlak (je zou ook meel of griesmeel kunnen gebruiken), vervolgens strooi ik wat meer bloem bovenop het deeg, zodat het deeg praktisch bedekt is voordat je het gaat vormen.

Voor een normaal brood geldt dat hoe meer je kneedt, hoe minder plakkerig het deeg wordt. Deeg is altijd eerst nat en plakkerig maar als je het eenmaal 5 tot 6 minuten hebt gekneed, wordt het minder kleverig en gaat het glanzen wat betekent dat de gluten hun werk gaan doen. Uiteindelijk kom je dan op een punt waarop het deeg niet meer plakt en je handen zelfs schoon worden door het kneden. Als dit erg lang lijkt te duren, geef je het deeg nog een snufje meel.

Probleem 5: Ik denk dat mijn deeg te lang gerezen heeft

Er zijn verschillende dingen die te veel rijzen kunnen veroorzaken. Meestal is dat omdat de gist te lang heeft doorgewerkt en de luchtbellen te groot zijn geworden of het deeg kan zijn structuur hebben verloren. Ik denk dat als je eenmaal je brood hebt gevormd dat je het dan 40 minuten moet laten rijzen en niet langer omdat dit je een slecht brood zal geven.

Als je dit wilt voorkomen, vouw het deeg dan niet dubbel (ondanks wat kookboeken zouden kunnen zeggen) - zodra het deeg met twee derde is gegroeid, is het klaar om de oven in te gaan en in de oven zal het deeg zich ook nog verder blijven uitzetten, wat ook wel de ‘oven-spring’ wordt genoemd (de laatste uitbarsting van het rijzen, net nadat een brood in de oven wordt gezet en voordat de korst verhardt).

Een goede manier om te zeggen of het deeg voldoende heeft gerezen, is door er met je vinger op te drukken. Het deeg moet geleidelijk terugveren naar zijn vorm. Als je vingerafdruk niet verdwijnt, is het deeg meestal niet voldoende gerezen, maar als het heel snel terugveert, betekent dit dat het deeg kan zijn begonnen met over-rijzen en dat er te veel lucht in zit.

Probleem 6: Mijn brood rijst ongelijkmatig tijdens het bakken

Je wilt een laagje op je brood maken om dit te voorkomen. Om dit te bereiken moet je je deeg erbij pakken, wat bloem op je handen doen en dan flink gaan kneden zodat je voortdurend het deeg in zichzelf vouwt. Het zal dan beginnen om een heel strak laagje te ontwikkelen, het wordt bijna zoals een hele strakke bal. Als je dat een paar minuten doet, krijg je een echte mooie, strakke bal deeg. Leg het op je bakplaat en laat het gedurende 40 minuten rijzen, dan zal het laagje aan de buitenkant dat je hebt gemaakt je het perfecte brood geven.

Probleem 7: Mijn gebakken brood is droog en valt uit elkaar als ik het snijd

Dit kan om een aantal reden gebeuren. Ten eerste, als je te veel volkoren meel gebruikt, kun je een kruimelig brood krijgen omdat er dan niet genoeg gewoon wit bloem met gluten in zit, waardoor het brood zijn mooie textuur krijgt. Te veel meel en niet genoeg water kan ook een kruimelig brood veroorzaken - dit gebeurt vaak als het deeg te plakkerig is en mensen meer bloem toevoegen in plaats van het er doorheen te kneden. Andere boosdoeners kunnen niet genoeg kneden zijn of je deeg te lang laten rijzen - de dingen die een goede structuur van het brood veranderen.

Probleem 8: Mijn korst is broos en dun

Een korst is eigenlijk heel moeilijk thuis te bereiken, omdat de korst alleen ontstaat in een goede, luchtdichte en hete oven. Dat is de reden waarom het brood uit de fabriek een mooie knapperige korst heeft omdat ze zulke hete ovens hebben en water gebruiken om een explosie van stoom te veroorzaken, wat nodig is voor een goede korst. Sommigen mensen zetten een bakje gevuld met water op de bodem van de oven. Je kunt dit proberen maar de ovens die we thuis gebruiken, zijn zelden luchtdicht genoeg om de stoom op zijn plaats te houden.

Als je echt een geweldige korst wilt, probeer dan om je brood te bakken in een grote gietijzeren pan met het deksel erop. Dat creëert een luchtdichte omgeving. Neem de grootste pan die je hebt, verwarm de oven voor en doe dan je gevormde deeg in de pan. Het kan heel lastig zijn om het deeg daarin te krijgen, dus ik vorm mijn deeg op een losse taartbodem bekleed met bakpapier en laat het dan rustig in de pan glijden. Bak het ongeveer 35-40 minuten in de pan en je zult het dichtst in de buurt van een brood uit de bakkerij komen, als je thuis kunt bereiken.

Probleem 9: Mijn zuurdesemstarter is verloren gegaan

Dit is een lastige. Zuurdesemstarters gaan regelmatig verloren en dit komt meestal omdat ze zijn vergeten. Het is heel moeilijk om ze weer terug tot leven te brengen omdat starters een levend organisme met levende bacteriën zijn. Als het beschimmeld of roze of rood is geworden, is het het beste om het weg te gooien omdat het te ver is doorgegroeid. Als het net verloren is gegaan, gooi dan het meeste weg, maar bewaar ongeveer eenderde om een nieuwe starter mee te maken en laat het integreren in het nieuwe mengsel zodat je nog een aantal van de bacteriën, die er zijn, kunt behouden. Maar het blijft best lastig.

Probleem 10: Mijn brood barst tijdens het bakken

Wanneer je het brood in de oven zet, zal het zich gaan uitzetten maar dit wil je natuurlijk wel controleren. Snijd het brood om de groei in een bepaalde richting te stimuleren op het oppervlak horizontaal of diagonaal dwars in.

Tot slot…

Het bakken van zelfgebakken brood is echt de moeite waard om eens te proberen. Het is goedkoop, gezond en het leert je veel over hoe je thuis kunt koken. Het beste van alles is (tenminste dat vind ik), je kunt er echt ongelooflijke goede toast van maken - ik houd ervan om mijn dag te beginnen met een sneetje geroosterd brood gemaakt van mijn zelfgebakken brood en een kopje thee.

Wat zijn jouw ervaringen met het zelfbakken van brood? Heb jij nog aanvullende tips?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is niet lang genoeg kneden, niet lang genoeg rijzen, verkeerde temperatuur van het deeg tijdens het rijzen, en het zout samen met het gist toevoegen. Dit laatste is funest, want het gist zal dan niet werken.

  1. Kan je een deeg ook te lang kneden? Ik laat mijn deeg altijd 10 minuten kneden in de machine en na een paar minuten wordt het een mooie bol, maar na 10 minuten is het een kleverige brij. Is het deeg dan te kort of te lang gekneed? Mijn deeg rijst de eerste keer altijd mooi, maar na het vormgeven en in de bakvorm leggen, rijst het bijna niets meer.

    1. Dan is het deeg te lang gekneed. Deeg moet je vrij lang kneden om een mooie structuur te krijgen, maar 10 minuten is te lang. Probeer een paar minuten korter te doen.
      Het niet rijzen kan liggen aan een foute temperatuur van het deeg en de omgeving. Ook kan het bakblik zelf te koud zijn.
      Probeer eens een vloerbrood te maken, dus opmaken en gewoon op de bakplaat met bakpapier leggen. Het deeg heeft dan meer vrijheid om te rijzen. Deze methode heeft mijn voorkeur.

      Brood bakken lijkt gemakkelijk, maar er kan veel mis gaan. Het is een heel delicaat proces.

  2. Door de corona crisis heb ik veel boodschappen ingeslagen en ook meel en gist.

    Ik heb een broodbakmachine gekocht waarmee ik inmiddels 17 broden heb gebakken.

    Heerlijk om zelf je brood te bakken, die heerlijke geur van het bakken van het brood.

    Min punt van zelfgebakken brood vind ik toch wel dat het snel opgemaakt moet worden.

    Zelf gebakken brood lijkt de volgende dag wel drie dagen oud vergeleken met vers gekocht brood bij de bakker.

    Wat kan ik toevoegen aan het deeg of wel kconserveermiddel kan ik gebruiken zodat het brood langer vers blijft.

    Graag verneem ik tips.

    1. Ik raad je aan om geen conserveringsmiddelen in zelfgemaakt brood te gebruiken. Dat zou echt zonde zijn, want het zelf broodbakken gaat juist om het vermijden van al die onnodige toevoegingen. Gewoon lekker gezond brood!

      Als het brood klaar is, raad ik je aan om het in plakken te snijden en de benodigde hoeveelheid voor diezelfde dag aan de kant te leggen.
      De rest stop je in de diepvries. Op deze manier kun je plakje per plakje eruit halen. Ontdooien gaat snel en nog steeds lekker vers.
      Ook kun je bevroren brood even in de toaster doen. Lekker knapperig en warm!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

17 Shares
Tweet
Pin14
Share3