Budgetkoken

Laatste Update: 16 januari 2017

Budget koken met een weekmenu

Budget koken met een handig weekmenu

Het inplannen van je maaltijden kan in het begin wel aardig overweldigend zijn. Want alleen bij slechts het inplannen van 3 maaltijden per dag kom je uit op 21 maaltijden per maand en dat zijn 84 maaltijden per maand. Indien je in een gezinssituatie zit neemt de hoeveelheid maaltijden nog meer toe.

Gelukkig zijn er wel meerdere manieren om alsnog je maaltijden eenvoudig in te plannen. Het grote voordeel van je maaltijden inplannen is dat het veel tijd en in de portemonnee kan schelen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het inplannen van week menu’s en daar de boodschappen op aanpassen. Je gaat 1x per week boodschappen doen en met een lijst gebaseerd op alle maaltijden voor een hele week.

Het grote voordeel van een week planning is dat je volop gebruik kunt maken van tijdelijke aanbiedingen of seizoen- voordelen.

Overigens tijdelijke aanbiedingen of seizoen voordelen zijn er vaak voor gemaakt om klanten naar de winkel te krijgen. Deze producten worden met verlies of zonder winst verkocht. Uitgangspunt is dat de klant vervolgens andere producten (meestal bewerkte voedingsmiddelen) gaat kopen zodat er toch winsten worden gemaakt. Hier is tevens de winkel volledig op aangepast om de klant meer te laten kopen dan oorspronkelijk gedacht. Hoe vaak komt het voor dat je naar de winkel gaat met een lijstje en wanneer je thuis komt heb je aanzienlijk meer gekocht? Door te werken met een week planning voorkom je dit!

Een geweldige time management tip is om te werken met roterende menu’s. Dat betekent dat je slechts een x aantal maaltijden maakt en vervolgens rouleert. Het grote voordeel hiervan is enerzijds de kosten, maar anderzijds dat je de maaltijden snel kunt voorbereiden. Uiteraard is er altijd ruimte om één dag per week een speciale avond te maken waarbij je een pizza gaat eten, er moet ook genoten worden!

Voordelen week planning:

 • Het grote voordeel van een week planning is dat je minder vaak naar de supermarkt gaat, waardoor je onherroepelijk kosten zult besparen. Het is niet verstandig voor de portemonnee om regelmatig naar de supermarkt te gaan.
 • Een week planning is meestal gezonder doordat je van te voren noteert wat je gaat eten. Hierdoor krijg je meer van de goede micro- macro en fyto-nutriënten binnen!
 • Scheelt enorm veel tijd. Wanneer ik zelf boodschappen doen ben ik toch zeker een uur tot anderhalf uur zoet. Ik vind het veel prettiger om dit maar één keer per week te doen waardoor je je tijd kunt investeren in iets anders (zoals sporten, quality time met je gezin).
 • Je weet precies wat te koken. Hoe vaak komt het voor dat je thuis komt na het werken en niet zo 1-2-3 weet wat te maken? Door te werken met een planning kun je direct aan de slag en binnen 30 minuten een maaltijd klaar hebben staan.

Hoe je het beste je maaltijden kunt inplannen

handige tipsVoorbereiding is de sleutel tot succes. Zodra je eenmaal je keukenkastjes en koelkast vol hebt met de juiste boodschappen ben je al goed op weg. Moet je eerst voorstellen hoeveel dat scheelt? Ik weet zelf nog goed toen ik dagelijks mijn boodschappen deed hoeveel dat extra per maand kost.

Inmiddels is mijn uitgavenpatroon flink gereduceerd door minder vaak boodschappen te doen.  Daarbij moet ik wel zeggen dat ik slechts 1x per week vlees eet en 2x vis, dat zijn toch de grote uitgaven. De eerste stap om succesvol je maaltijden in te plannen is door inzicht te hebben wat je NIET of je gezin NIET eet.

Vaak komt het voor dat we voedingsmiddelen in huis halen die vervolgens wat later weggegooid kan worden. De volgende stap is om je gezinsleden, partner erbij te betrekken in het proces van maaltijden inplannen, op deze manier is iedereen tevreden.

Ik moet dat ook doen omdat er anders alleen maar broccoli en spinazie gegeten wordt . Tenslotte, maar een realistische planning wat het beste voor je eigen leefstijl of situatie past. Wanneer je kinderen hebt moet hier natuurlijk de lijst op aangepast worden. Ik raad het wel aan om je maaltijden grotendeels uit groenten te laten bestaan, dat vormt de basis van een gezond voedingspatroon! Liever wat minder vlees of dierlijke producten.

Kijk naar de aanbiedingen

Afhankelijk van je budget kun je de maaltijden aanpassen op bepaalde aanbiedingen bij de lokale supermarkt. Voor een grote lijst kijk op supermarktaanbiedingen.com waar de meeste ketens verwerkt zijn. Indien je al veel in huis hebt gehaald kun je deze aanbiedingen gebruiken om de maaltijden goedkoop en gezond aan te vullen. Hieronder heb ik een voorbeeld week planning gemaakt.

Weekmenu voorbeeld

Ontbijt Lunch Avondeten
Maandag Gekookte havervlokken, lijnzaad, bessen en speltcrackers met een tomaat Diepvries groenten gestoomd met een noten-mix salade Speltpasta met spinazie en een stukje zalmfilet
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag  

 

 

 

 

 

 

 

Boodschappenlijst

Zalmfilet, spinazie, groentemix, notenmix, volkoren of spelt crackers, lijnzaad, tomaten, havervlokken, bessen etc.

[gview file="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/pdf/BONUS-weekplanning-boodschappen.pdf"]

Het is mogelijk

Het is zeker mogelijk om met een budget toch heel gezond te koken. De truck is om je maaltijden van te voren in te plannen, minder bewerkt eten en richten op tijdelijke aanbiedingen bij de lokale supermarkt. Daarnaast kan het ook nog een enorme tijdbesparing zijn doordat je minder vaak naar de supermarkt gaat, deze tijd kun je vervolgens besteden aan je favoriete hobby of je gezin.

Heb je zelf nog handige tips voor budget koken? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo ik krijg regelmatig een mail van jou waarvoor mijn dank .
  Ik heb diabetish type 2 krijg metaformine 3 maal daags 3 maal insuline voor de maaltijd totaal 32 eenheden voor de nacht 64 eenheden heb een wisselende bloed waarde dan weer laag en dan weer hoog
  Eet meestal gezond maar af en toe vreet buien heb moeite met met gewicht ben zo n 15 kilo te zwaar
  Daarnaast heb ik een spierziekte en heb een hartinfart gehad
  Zou graag een week menu hebben om mijn streef gewicht te krijgen daar heb ik moeite mee misschien kan jij mij daarbij helpen
  De meesten geven dat op de mail maar ik zou het zo graag op papier willen omdat ik moeite heb om me te concentreren.
  Zou jij mij hierbij op de een of andere manier mee kunnen helpen
  Alvast bedankt Renske

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share