Budget koken met een weekmenu

2017-01-16T03:26:56+01:00januari 7th, 2014|Budgetkoken|2 Reacties

Laatste update: door

Budget koken met een handig weekmenu

Het inplannen van je maaltijden kan in het begin wel aardig overweldigend zijn. Want alleen bij slechts het inplannen van 3 maaltijden per dag kom je uit op 21 maaltijden per maand en dat zijn 84 maaltijden per maand. Indien je in een gezinssituatie zit neemt de hoeveelheid maaltijden nog meer toe.

Gelukkig zijn er wel meerdere manieren om alsnog je maaltijden eenvoudig in te plannen. Het grote voordeel van je maaltijden inplannen is dat het veel tijd en in de portemonnee kan schelen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het inplannen van week menu’s en daar de boodschappen op aanpassen. Je gaat 1x per week boodschappen doen en met een lijst gebaseerd op alle maaltijden voor een hele week.

Het grote voordeel van een week planning is dat je volop gebruik kunt maken van tijdelijke aanbiedingen of seizoen- voordelen.

Overigens tijdelijke aanbiedingen of seizoen voordelen zijn er vaak voor gemaakt om klanten naar de winkel te krijgen. Deze producten worden met verlies of zonder winst verkocht. Uitgangspunt is dat de klant vervolgens andere producten (meestal bewerkte voedingsmiddelen) gaat kopen zodat er toch winsten worden gemaakt. Hier is tevens de winkel volledig op aangepast om de klant meer te laten kopen dan oorspronkelijk gedacht. Hoe vaak komt het voor dat je naar de winkel gaat met een lijstje en wanneer je thuis komt heb je aanzienlijk meer gekocht? Door te werken met een week planning voorkom je dit!

Een geweldige time management tip is om te werken met roterende menu’s. Dat betekent dat je slechts een x aantal maaltijden maakt en vervolgens rouleert. Het grote voordeel hiervan is enerzijds de kosten, maar anderzijds dat je de maaltijden snel kunt voorbereiden. Uiteraard is er altijd ruimte om één dag per week een speciale avond te maken waarbij je een pizza gaat eten, er moet ook genoten worden!

Voordelen week planning:

  • Het grote voordeel van een week planning is dat je minder vaak naar de supermarkt gaat, waardoor je onherroepelijk kosten zult besparen. Het is niet verstandig voor de portemonnee om regelmatig naar de supermarkt te gaan.
  • Een week planning is meestal gezonder doordat je van te voren noteert wat je gaat eten. Hierdoor krijg je meer van de goede micro- macro en fyto-nutriënten binnen!
  • Scheelt enorm veel tijd. Wanneer ik zelf boodschappen doen ben ik toch zeker een uur tot anderhalf uur zoet. Ik vind het veel prettiger om dit maar één keer per week te doen waardoor je je tijd kunt investeren in iets anders (zoals sporten, quality time met je gezin).
  • Je weet precies wat te koken. Hoe vaak komt het voor dat je thuis komt na het werken en niet zo 1-2-3 weet wat te maken? Door te werken met een planning kun je direct aan de slag en binnen 30 minuten een maaltijd klaar hebben staan.

Hoe je het beste je maaltijden kunt inplannen