Gezonde Recepten, Recept van de dag

Laatste Update: 29 september 2023

Stamppot rauwe andijvie met zoete aardappelen en appelmoes

Een authentieke Nederlandse klassieker: stamppot. Maar nu in een gezondere variant met andijvie, zoete aardappelen en zelfgemaakte appelmoes. Andijvie is een uitstekende bron van calcium voor degenen die zuivel willen vermijden. Zoete aardappelen zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook buitengewoon gezond, met name vanwege de vitamine A die helpt tegen nachtblindheid. Zorg ervoor dat je de appelmoes zelf bereidt om het gezond te houden, want appels bevatten essentiële mineralen zoals kalium en magnesium.

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 25 minuten
  • Aantal porties: 2
  • Calorieën per portie: 321

Waarom zoete aardappels in plaats van gewone?

Traditioneel gezien gebruikt men gewone aardappels in een stamppot. Toch heb ik er bewust voor gekozen om in dit gerecht zoete aardappels te gebruiken en dan wel vanwege de volgende redenen:

Zoete aardappels bevatten net wat meer voedingsstoffen dan gewone aardappels. Zo zijn ze een grote bron van vitamine A, vitamine C en antioxidanten. Dit maakt ze al snel een iets gezondere keus. Daarnaast zijn zoete aardappels ook zoeter van smaak (het zit hem in de naam). De combinatie van andijvie en appelmoes is daarom ideaal en het laat de beste smaken naar voren komen. Het zorgt er ook nog eens voor dat moeilijke eters zoals kinderen hier vaak minder moeite mee hebben.

En natuurlijk geeft het wat variatie. Als je gewend bent om vaak stamppot te eten kan het op een gegeven moment erg saai worden. Door zoete aardappels te gebruiken in plaats van gewone, maak je de maaltijd gelijk wat unieker!

Wat heb je nodig voor de stamppot rauwe andijvie?

  • Grote krop andijvie
  • 3 zoete aardappelen
  • 2 appels
  • Optioneel: een snufje kaneel
  • Peper en zout naar smaak

Hoe maak je dit recept klaar?

  1. Was de andijvie en snijd deze in repen. Kook de zoete aardappelen, je hoeft ze niet te schillen, de schil haal je er zo af als ze gaar zijn. Na een minuut of tien zijn ze gaar. Je kan ook de schil erom laten voor de extra voedingsstoffen.
  2. Was de appels en snijd deze doormidden, even het klokhuis verwijderen en kook de stukjes appel in een pannetje met een beetje water. Eventueel kun je wat kaneel toevoegen of een paar rozijnen als je het zoet wil maken.
  3. Zoete aardappelen pureer je heel makkelijk, je bent geen melk nodig. Gewoon de stamper of een staafmixer is voldoende. Meng vervolgens, handje bij handje, de rauwe andijvie erdoorheen en geniet ervan!
  4. Serveer de stamppot met een apart bakje appelmoes of serveer het erop. Eet smakelijk!

De voedingswaarden van de stamppot rauwe andijvie

Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 321
Koolhydraten: 67 gram
Eiwitten: 7 gram
Vetten: 2 gram

Waarom is dit recept gezond?

Andijvie is een nutritionele krachtpatser, boordevol vezels, vitaminen en mineralen zoals vitamine K, vitamine A, foliumzuur en ijzer. Het ondersteunt de gezondheid van botten, bevordert een gezonde huid, en helpt bij de bloedstolling. Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine A en C, vezels en antioxidanten en dragen bij aan een sterke immuniteit. Ze bieden ook complexe koolhydraten voor langdurige energie. Deze komen vooral in de vorm van zetmeel je lichaam binnen. Het zijn dus geen loze suikers.

Appels zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C en diverse antioxidanten. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering dankzij de vezels, verminderen het risico op chronische ziekten, en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing door een verzadigd gevoel te geven. Bovendien bevatten appels belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium, die gunstig zijn voor de hartgezondheid.

Tips voor het maken van de stamppot rauwe andijvie

TIP 1: Extra eiwitten toevoegen
Heb je behoefte aan wat extra eiwitten bij je maaltijd? Dan kan je lekker wat gehaktballen of falafel toevoegen aan de maaltijd. Deze bevatten vrij veel eiwitten en passen goed bij de maaltijd in combinatie met de andijvie en zoete aardappel.

TIP 2: Kruidjes erbij
Wist je dat peterselie en bieslook ook heel goed passen bij een stamppot als deze? Ze voegen net wat extra smaak toe zonder erg te overheersen. Het is ideaal om je maaltijd wat meer pit te geven zonder het pittig te maken.

TIP 3: Bewaren voor later
Stamppot is makkelijk in te vriezen en je kan het tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Ook kan je het tot 4 dagen in de koelkast bewaren mits het in een afgesloten bakje zit of goed bedekt is met vershoudfolie. Eet smakelijk!

Bekijk ook:

Recept van de dag: Roerbak met bloemkool en kip

Recept van de dag: Groene smoothie

Hummus wrap met kikkererwten

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hi,
    Bedankt voor het recept van andijviestamppot. Mijn overgrootmoeder (geb. 1865) maakte het heel vaak. Zonder appels maar met gebakken spekjes er door en gewone aardappelen.. Dat doe ik ook, maar dan half/half zoete en gewone aardappelen.
    Omdat er in Portugal geen andijvie is, neem ik wat er wel voor handen is en wat er op lijkt. Soorten die Nederland onbekend zijn.
    Verder kruid ik met: All Spice (koop ik in Amerika) en gedroogde kruidenmelanges, die ik zelf maak uit de tuin: Tijm, rozemarijn, oregano etc.
    Ja, ik houd van lekker eten en kook altijd zelf.
    Ik experimenteer graag: Heb net een kalkoenborst geïnjecteerd met een soort van zelfgemaakte ranchdressing en gebraden in de oven. Op lage temperatuur met een kern temperatuur meter. Was buitengewoon lekker.
    Wat we ook heerlijk vinden is: Dorade onder de grill of op de BBQ. De vis is supervers en nog betaalbaar hier.
    We eten bij het ontbijt allerlei rauwe groenten, een eitje, yoghurt zelfgemaakte appelmoes, bosbessen, etc.
    Lunch: vaak soep, die ik ook zelf maak.
    Dat was het zo'n beetje. Fijn al die recepten. Natuurlijk geef ik mijn eigen draai eraan maar ze geven veel inspiratie.
    Ik heb nog een vraag:
    Vind jij ook dat je het best c.a. 40 gram carbs per dag moet eten, wat c.a. 10% uitmaakt van je dagelijkse voeding? (Atkins 40)
    of hoe kijk jij data tegen aan?
    Ik kijk uit naar je antwoord.
    Groetjes,
    Wilhelmina

  2. Gezond eten is geen probleem,naar o die momenten vanzin hebbenin jets zoet. De zoete aardappel is niet mijnfavoriet wat nu?

    1. Zo nu en dan iets zoets eten, is op zich niet erg. Maar altijd met mate.
      Heb je wel eens gedacht om een zogenaamde 'cheatday' in te voeren? Eén dag per week dat je letterlijk alles mag eten wat je wilt?
      Maar dan wel de rest van de week lekker gezond eten!
      Op deze manier hou je het langer vol!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3