Buikvet

Laatste Update: 25 november 2015

Buikvet verbranden met 'goede' bacteriën

Buikvet verbranden met 'goede' bacteriënbuikvet verbranden

Wist je dat probiotica, oftewel 'goede' bacteriën, je kunnen helpen op eenvoudige wijze buikvet te verbranden en af te vallen? In dit artikel ga ik met je bespreken hoe probiotica je hierbij kunnen helpen!

Wat zijn probiotica eigenlijk?

Er bestaan heel kleine organismen die micro-organismen worden genoemd. Een aantal van deze micro-organismen zijn goed voor je gezondheid.

Deze micro-organismen worden probiotica genoemd. Probiotica zijn te koop als voedingssuplement, maar komen ook voor in bepaalde soorten voedsel.

Voedsel met probiotica noemen we gefermenteerde voeding en die kun je erg gemakkelijk zelf maken.

Veel mensen weten dat probiotica kan helpen met de stofwisseling. Maar wist je dat het ook zou kunnen helpen met je gezondheid?

Zo kunnen ze je helpen je weerstand te verbeteren en hart- en vaatziekten kunnen ze voorkomen. Er is zelfs onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het zou kunnen helpen bij mensen die willen afvallen.

Er bestaat tevens bewijs dat het kan helpen met het verliezen van schadelijk buikvet.

Hoe dat kan? Het lijkt zo te zijn dat bacteriën die onderdeel zijn van de stofwisseling effect hebben op je gewicht en de controle over je gewicht.

Voor je stofwisseling gebruikt het lichaam honderden verschillende micro-organismen, waarvan de meesten bacteriën zijn.

Nu denken mensen vaak aan slechte dingen bij het woord bacteriën. Maar er bestaan ook goede bacteriën die helpen bij het verwerken of omzetten van vitaminen en mineralen.

Zo zijn er bacteriën in het lichaam die helpen bij het aanmaken van vitamine K en een aantal soorten vitamine B. Er zijn ook vezels die het lichaam zelf niet kan verwerken.

Ook hierbij helpen micro-organismen met het afbreken van deze vezels door ze om te zetten in verschillende vetzuren.

Bacteriën kun je indelen in verschillende soorten, die ook wel families genoemd worden. Twee belangrijke families bacteriën die in je darmen leven zijn bacteroidetes te firmicutes.

Onderzoek naar deze families lijkt te wijzen op een verband tussen de balans of ratio tussen deze twee families bacteriën en lichaamsgewicht.

Hoewel er nog steeds onderzoek naar gedaan wordt (zowel bij mensen als op dieren), bestaat er bewijs dat een de ratio tussen deze twee families bacteriën anders is bij mensen met overgewicht in vergelijking met mensen met een normaal of acceptabel gewicht.

Bij mensen met een gezond gewicht werden meer bacteroidetes en minder firmicutes gevonden dan bij mensen met overgewicht.

Onderzoek bij muizen wees zelfs uit dat bij een transplantatie van de aanwezige bacteriën in de darmen van dikke muizen naar dunne muizen, dat de dunne muizen ook overgewicht kregen.

Deze onderzoeken lijken dus sterk bewijs te leveren voor een verband tussen de ratio van deze twee families bacteriën en overgewicht, of beter gezegd, gewicht.

Wat is het verband tussen probiotica en gewicht?

Er bestaan vele soorten bacteriën die onder probiotica vallen. Er wordt gedacht dat er ook probiotica bestaan die de vetopname remmen.

Je scheidt dan dus met je ontlasting meer vet uit, wat dus niet opgenomen wordt in je vetcellen. Van de lactobacillen familie is gebleken dat ze een dergelijke functie hebben.

Maar probiotica kunnen op meer manieren helpen gewicht te verliezen:

GLP-1: Dit is een hormoon dat je verzadigdheid vergroot, oftewel je honger vermindert. Probiotica zouden ervoor kunnen zorgen dat er meer van dit hormoon vrijkomt zodat je meer calorieën verbrandt.

ANGPLT4: Deze proteïne zorgt ervoor dat de vetopslag van het lichaam vermindert. Probiotica zouden het niveau van deze proteïne kunnen verhogen.

Zoals al eerder gezegd, kan probiotica een positief effect hebben op de weerstand. Er bestaat veel bewijs dat overgewicht verbonden is met bepaalde ontstekingen in het lichaam.

Probiotica kunnen dus ook helpen door deze ontstekingen te verminderen of voorkomen en op deze manier beschermen tegen overgewicht (en natuurlijk vele andere ziekten die door ontstekingen ontstaan).

Dus probiotica hebben effect op het gewicht doordat ze de vetopname en calorieopname kunnen verminderen, en hebben effect op de hormonen die zorgen voor vetverbranding, een vol gevoel en de vetopslag.

Maar helaas is over de precieze werking van deze systemen van de stofwisseling nog niet heel erg veel bekend. Er zal dus nog veel meer onderzoek gedaan moeten worden om ze te begrijpen en conclusies te kunnen trekken.

Hoe probiotica kunnen helpen met buikvet verbranden

Ik had het net al over de bacteriën van de lactobacillen familie. Uit onderzoek blijkt dat deze bacteriën kunnen helpen om af te vallen en buikvet te verliezen.

In een van deze onderzoeken verloren mensen 3-4% van hun lichaamsvet in 6 weken. In die 6 weken aten ze yoghurt met bacteriën van de lactobacillen familie.

In een studie naar de effecten van lactobacillus rhamnosus (onderdeel van de lactobacillen familie), kregen 125 mensen met overgewicht een supplement (pil) met deze bacterie erin.

Over een periode van 3 maanden bleek dat de vrouwen die de echte pil met de bacterie kregen, de helft meer gewicht verloren dan de vrouwen die de placebo kregen.

Maar een ander lid van de lactobacillen familie heeft het grootste effect op gewicht, de lactobacillus gasseri bacterie.

In studies op knaagdieren leek deze bacterie het meeste effect te hebben op overgewicht. Maar er zijn inmiddels ook onderzoeken gedaan op mensen, een studie op Japanse volwassenen had ook indrukwekkende resultaten.

Een andere studie volgde meer dan 200 mensen met een hoge concentratie buikvet. Nadat zij de lactobacillus gasseri bacterie namen, verloren ze in 12 weken niet alleen lichaamsgewicht, maar ook vet (inclusief buikvet en vet rondom de organen), verbeterde hun BMI, buik- en heupomvang.

Helaas bleek dat zodra ze stopten met de bacterie te nemen, ze binnen een maand al hun buikvet weer aangekomen waren.

Kan probiotica voorkomen dat je aankomt?

Het bestrijden van overgewicht is maar een zijde van de medaille. We moeten ook proberen om overgewicht te voorkomen. Dit is misschien zelfs nog wel belangrijker dan het bestrijden ervan. Voorkomen is immers beter dan genezen.

In een bepaald onderzoek kregen mensen 4 weken lang 1000 calorieën extra per dag. Gekeken werd naar het effect van een formule van probiotica die VSL genoemd werd.

De formule beperkte de hoeveelheid gewicht en vet die men aankwam.

Hoewel er nog veel meer onderzoek gedaan moeten worden voordat men kan zeggen dat sommige probiotica dus kunnen werken om overgewicht te voorkomen, lijkt dit onderzoek daar wel het eerste bewijs voor te leveren.

Zijn alle probiotica goed tegen overgewicht en om gewicht en vet te verliezen?

Helaas niet. Bepaalde onderzoeken hebben juist het tegendeel bewezen. Sommige stammen probiotica lijken zelfs te leiden tot het aankomen van gewicht.

Zelfs bacteriën die onderdeel zijn van de lactobacillen familie zoals Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus fermentum en Lactobacillus ingluviei blijken te kunnen leiden tot overgewicht.

Uit een onderzoek naar 4 klinische studies bleek dat probiotica juist niet leidt tot het verliezen van gewicht, verlagen van het BMI of effect heeft op het vetpercentage van mensen met overgewicht.

Maar veel van de onderzoeken die hierboven besproken zijn, zaten niet in dit onderzoek.

Je kunt dus niet anders concluderen dat niet alle probiotica goed zijn tegen overgewicht, sommige misschien zelfs leiden tot overgewicht en dat het effect op mensen kan verschillen en nog beter onderzocht moet worden.

Probiotica zijn maar een deel van het verhaal

Probiotica zijn geen wondermiddeltjes. Ze hebben veel voordelen voor je stofwisseling en gezondheid. Maar het effect op je gewicht is verschillend.

Het hangt ook af van de soort probiotica. Lactobacillus gasseri en en andere probiotica formules helpen volgens verschillende onderzoeken wel om af te vallen en vet op de buik te verliezen.

Probiotica zijn ook als pillen gewoon verkrijgbaar. Ze zijn te koop bij verschillende online en offline aanbieders.

Tot slot...

Probiotica kan dus helpen bij het afvallen of op een bepaald gewicht te blijven, zeker als je het combineert met een gezonde levenstijl.

Maar naast het effect op gewicht, heeft probiotica nog veel meer voordelen voor je gezondheid.  Zoals een positieve invloed op de stofwisseling, verminderen van ontstekingen, en volgens sommige heeft het zelfs een verlichtend effect op depressies en angsten.

Dus er zijn genoeg reden om probiotica een kans te geven!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24912386

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22611376

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16033867

http://www.ffhdj.com/index.php/ffhd/article/view/2

http://link.springer.com/article/10.1007/s13679-014-0124-9

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611000410

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23917447/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share