Zoals jullie allemaal weten, ben ik nog nooit een groot voorstander geweest van calorieën tellen. Iedere dag weer de stress om niet méér te eten dan toegestaan, waarbij je dus soms een aantal dingen moet overslaan omdat je eerder op de dag gezondigd hebt.
Hierdoor mis je soms gewoon een aantal voedingsstoffen die wel degelijk belangrijk zijn om je lichaam te laten functioneren.
Maar het is inmiddels gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat een calorie-beperkend dieet wel degelijk een positief effect heeft op bijvoorbeeld diabetes, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.
Ok, het is niet leuk om calorieën te tellen, maar als het een substantiële bijdrage levert in de oplossing van één van de eerder genoemde aandoeningen, is het wellicht toch de moeite waard om de moeite van het tellen te nemen.
Er bestaan heel veel diëten die gebaseerd zijn op caloriearm eten, variërend van heel strikt met een laag aantal calorieën per dag, tot diëten die het wat losser doen en het aantal calorieën alleen maar enigszins beperken. Deze laatste categorie is de meest populaire, met name bij de mensen die af willen vallen:
Je beperkt je inname van calorieën zonder dat je er heel erg veel voor hoeft te laten. Langzaam maar zeker val je af, wat bij de één sneller zal gaan dan bij de ander. Persoonlijk vindt ik dat de langzame maar zekere aanpak het beste is voor een duurzaam resultaat. Maar dat is een heel ander verhaal. Misschien een idee voor een nieuw artikel.
Als je hier meer over wilt weten, geef dit dan even aan in de commentaren.
Voor nu beperk ik me tot het effect van een calorie-beperkend dieet bij de behandeling van diabetes, een té hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.
Calorieën in het algemeen
Om even het geheugen op te frissen, wat algemene zaken over calorieën. We gebruiken in de volksmond nog steeds de naam Calorie, maar in feite is dit een verouderde benaming. Tegenwoordig wordt de SI-eenheid Joule gebruikt, als benaming voor energie. Maar laten we ons voor het gemak even beperken tot de naam Calorie. Calorie is de naam van de eenheid van energie.
Je leest heel erg vaak op internet, dat je niet te veel calorieën moet eten. Eigenlijk een totaal verkeerde uitdrukking, want calorieën zijn geen stoffen en kun je dus helemaal niet eten. De calorie is een eenheid van energie, net zoals graden de eenheid van temperatuur is.
Je lichaam heeft gewoon energie, dus calorieën, nodig. Dat is algemeen bekend. Maar het probleem is over het algemeen om niet te weinig energie in te nemen, maar zeker niet te veel. Als je té veel calorieën binnenkrijgt, komt het overgewicht om de hoek kijken. Je zou wel wat minder calorieën in kunnen nemen, maar daar moet je lichaam aan gaan wennen. Dit is het principe van het calorie-beperkende dieet.
Een gemiddelde, volwassen, man heeft ongeveer 2.600 Kcal per dag nodig, terwijl een vrouw het met 2.100 Kcal kan doen. Op het moment dat je méér calorieën binnen krijgt, en je lichaam heeft het op dat moment niet nodig, dan wordt het opgeslagen als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Een enkele keer te veel eten is niet zo’n groot probleem, maar als dit structureel gebeurt, komt al heel snel een fors overgewicht om de hoek kijken.
Het bekendste calorie-beperkende dieet: Sonja Bakker Dieet
De afgelopen jaren is er veel commentaar geweest op dit dieet. Het zou niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Maar toch heeft het veel mensen geholpen bij het afvallen. De tegenstanders van het dieet menen dat dit geen wonder is, en noemen het dieet een écht crash-dieet. De kilo’s kwamen er na het dieet net zo snel weer aan, en vaak zelfs meer. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
Ik wil je hier alleen maar een beeld geven bij een calorie-beperkend dieet en daarbij het volgende advies geven: Zodra je op een redelijke manier je calorieën gaat beperken, kun je dat prima zelf regelen. Maar zodra je een extreem dieet gaat volgen, dat wil zeggen 1000 calorieën per dag of minder, moet je beslist professionele hulp inschakelen voor een goede begeleiding en een maximaal resultaat.
Laat je dit achterwege, dan kun je door het gebrek aan voedingsstoffen en/of energie weer andere problemen krijgen, terwijl het doel juist is om oplossingen te zoeken en te vinden.
Calorie-beperkend dieet bij diabetes type 2
Ruim 11 proefpersonen, die al jaren lang leden aan diabetes type 2, aten gedurende 3 maanden slechts 600 calorieën per dag. Deze calorieën werden gegeten in de vorm van groenten, zonder enige vorm van zetmeel of shakes. Na de testperiode van drie maanden bleek dat maar liefst 7 van de 11 proefpersonen waren genezen van de diabetes type 2.
Erg hoopgevend, maar een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: Het is beslist géén gemakkelijke oplossing. Slechts een handjevol mensen zullen het relatief zware dieet vol kunnen houden.
Op het moment dat je hieraan begint is het belangrijk om dit onder begeleiding van professionele hulp te doen, om de slagingskans zo groot mogelijk te maken. De wetenschappers stellen heel duidelijk dat dit een begin is. Ze zijn nog bezig met verder onderzoek bij meer proefpersonen om dit verder te kunnen ontwikkelen.
Op het moment dat je nog géén diabetes hebt, kun je volstaan met je calorieën in de gaten te houden. Een correcte calorie-balans is een hele grote hulp bij het voorkomen van diabetes type 2.
Calorie-beperkend dieet bij te hoge bloeddruk en hoog cholesterol
Een heel mooi voorbeeld wat ik op internet vond, is het volgende verhaal: Een ex-militair van 61 jaar leed 15 jaar lang aan een veel te hoge bloeddruk. Toen hij 8 jaar geleden besloot dat hier een einde aan moest komen, besloot hij om een streng calorie-beperkend dieet te gaan volgen.
Naar zijn zeggen was het niet gemakkelijk, en had hij zo nu en dan last van (vr)eet-aanvallen. Wel zorgde hij er voor dat hij voldoende aminozuren, mineralen en vitaminen binnen kreeg. Nu, 8 jaar later, voelt hij zich veel vitaler, heeft uiteindelijk veel meer energie én natuurlijk een normale bloeddruk en een prima cholesterol.
Algemene opmerking bij een calorie-beperkend dieet
Bij het tellen van de calorieën moet je vermijden om het alléén bij het tellen te laten. We spreken nu over de zogenaamde lege calorieën. Voedsel met lege calorieën is voedsel zonder enige noemenswaardige voedingswaarde in de vorm van vitaminen en mineralen, maar wel met de nodige calorieën.
Deze voedingswaar valt in de zogenaamde restgroep, de groep voeding die je lichaam niet perse nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Geen voedingswaarde, wel calorieën dus.
De lijst met lege calorieën is heel erg lang, maar om voor een beter beeld toch even een paar te noemen:
- Snacks zoals confituur, honing, stroop, chocolade.
- Alcohol zoals sterke drank, wijn en bier.
- Suikerrijke dranken zoals energiedrankjes en frisdranken.
- Frituur zoals patatten, kroketten en frikadellen.
- Sausjes zoals mayonaise en ketchup.
Om voor nu even een lang verhaal kort te maken, wil ik je duidelijk maken dat een calorie-arm of calorie-beperkend dieet wel onderdeel moet zijn van een gezond voedingspatroon waarbij de voedingswaarde in de vorm van vitamines en mineralen beslist niet moet worden vergeten.
Met andere woorden: Een volledige maaltijd met groenten kan nooit vervangen worden door een bakje patat, ook al hebben ze misschien hetzelfde aantal calorieën! Het klinkt erg logisch, maar toch…
Conclusies en aanbevelingen
Een calorie-beperkend of calorie-arm dieet kan een mogelijke oplossing zijn voor een aantal aandoeningen. Bedenk wel goed wat en hoe je dit doet, want met mate kun je prima zelf doen en beheersen. Maar een extreem dieet moet begeleid worden door een professional.
Heb je zelf ervaring met een calorie beperkend dieet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
.