Candida

Laatste Update: 14 januari 2021

Candida "die off" Symptomen

Wanneer je stopt met een verslaving zal dit niet zonder slag of stoot gaan, neem bijvoorbeeld de verslaving roken. Wanneer je van de een op de andere dag stopt met roken. Zogenaamde afkick- verschijnselen komen vrijwel bij iedereen voor en eigenlijk de normaalste zaak van de wereld.

De candidaschimmel bevindt zich in ieder lichaam en kan een candida infectie veroorzaken. Deze ontwikkelde schimmel brengt veel klachten met zich mee, maar zelfs wanneer je de schimmel "uit" je lichaam wilt halen zijn er verschillende klachten: Candida die-off symptomen.

Candida die-off symptomen zijn een Herxheimer Reactie

Wanneer je lichaam "te snel" ontgift (van de candidaschimmel) kan een Herxheimer Reactie optreden. Deze reactie lijkt erg op afkickverschijnselen, je kunt bijvoorbeeld koorts krijgen of hoofdpijn.

Een dergelijke reactie treedt op wanneer je lichaam te veel gifstoffen in een keer afstoot dan het eigenlijk aankan. Ja, je leest het goed. Het te snel elimineren van de candidaschimmel kan leiden tot vervelende klachten. Dit komt doordat alle bacterielijkjes in je lichaam opgeruimd moeten worden. Het ontgiften is goed gegaan, maar dan moet de grote schoonmaak in je lichaam nog beginnen.

Tijdens een ontgiftingsprogramma komen deze symptomen vaak opzetten en is men geneigd om te stoppen met ontgiften. Vaak duren deze "die-off" symptomen een paar dagen dus is het eigenlijk zonde om te stoppen met ontgiften aangezien je er bijna bent. Sommige mensen raken zelfs in paniek van de verschijnselen en zullen hierdoor denken dat het ontgiften de klachten eigenlijk erger maakt. Dit is dus niet het geval.

Welke die off symptomen zijn er?

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende candida die-off symptomen.

Wat kan ik het beste doen?

Wanneer je bezig bent met een ontgiftingsproces tegen de candidaschimmel kun je de bovenstaande symptomen verwachten. Dit klinkt tegenstrijdig maar je lichaam heeft moeite ook zoveel "gifstoffen" in een keer af te scheiden. Het is belangrijk dat deze symptomen wel in de gaten worden gehouden. Vaak duren ze slechts een aantal dagen. Deze klachten zijn bijna onvermijdelijk, hieronder een aantal tips om de klachten zoveel mogelijk te beperken

 1. Veel water drinken
 2. Niet te veel sporten
 3. Veel zonlicht
 4. Neem een warm bad of ga 30 minuten naar de sauna

Stappen om te ontgiften van een candida infectie

De candida infectie in je darmen is eigenlijk een overgroei aan de candida schimmel. Deze schimmel voedt zich met suikers, koolhydraten en slechte vetten. Alles wat jij lekker vindt, vindt de candida schimmel waarschijnlijk ook lekker. Het ergste is dat deze schimmel je kan tricken om "lekkere" trek te hebben om zich te voeden.

Als je wilt ontgiften is het daarom belangrijk om suikers, snelle koolhydraten en transvetten uit je dieet te vermijden. Hierdoor honger je de schimmelinfectie in feite uit.

Daarnaast is het belangrijk om de candida zo snel mogelijk te vervangen met goede bacteriën, zodat eventuele overgebleden candida niet alsnog weer de overhand kan krijgen(1). Het eten van gefermenteerde voeding, zoals yoghurt, kan hier een rol bij spelen.

Dit zijn slecht een paar stappen die je kunt nemen om minder last te hebben van de candida infectie. Op deze pagina ga ik dieper in op hoe je met voeding en levensstijl beslissingen je candida infectie de baas kunt worden.

In dit artikel ga ik dieper in op hoe je om kunt gaan met de Die Off symptomen van candida.

Als je last krijgt van de Herxheimer reactie is het van belang om veel water te drinken zodat gifstoffen die vrijkomen zo snel mogelijk uit je darmen verwijderd worden. Tijdelijk 3 liter water per dag drinken is dan wel een goed idee. Als je daarbij ook naar de sauna gaat of een warm bad neemt verdwijnen de gifstoffen nog sneller doordat je die dan ook uit je lichaam zweet.

Ook kun je jouw immuunsysteem een boost geven door tijdens de kuur extra vitamine C te slikken.

Mentale stappen om niet te stoppen met de detox

Als je een detox van een week hebt en je krijgt na een paar dagen last van de Herxheimer reactie is de verleiding groot om te stoppen, maar daarmee stop je helaas de candida infectie niet. Daarom is het ook van belang om mentaal sterk te zijn om door te kunnen gaan. Ook als het lastig is.

Er zijn een aantal mentale stappen die je kunt zetten om beter door deze periode te komen.

Mindfulness toepassen

Door mindfulness toe te passen kun je meer afstand nemen van gedachten en emoties die je op dat moment voelt. Tijdens mindfulness leef je in het hier en het nu. Als je dan een gedachte krijgt, zoals "Ik wou dat dit over was." kun je die voorbij laten gaan en even noemen welke onderwerp de gedachte heeft en welke emotie erbij hoort. In dit geval is bijvoorbeeld het onderwerp de detox en de emotie is frustratie. Vervolgens ga je met je aandacht weer terug naar je ademhaling en naar de activiteit waarmee je bezig bent, zoals het lezen van een boek, breien of het huishouden doen.

Meditatie

Door dagelijks te mediteren kun je je even helemaal focussen op je lichaam. Door die meditatie zorg je voor ontspanning en verminder je stressklachten, zoals de stress die je krijgt van "afkickverschijnselen" als je probeert te detoxen van de candida infectie. Daarbij helpt meditatie ook om je immuunsysteem sterker te maken waardoor je nog snellen van die stomme infectie af bent.

Wandeling

Je moet voorzichtig zijn met sporten, maar rustig wandelen of slenteren mag nog wel. Als je dit buiten doet heb je ook de voordeel van het zonlicht waardoor alles altijd net even wat beter wordt. De zon is voor mij een instant fix in gelukkige gevoelens. Daarbij zorgt de zon ook voor vitamine D wat ook weer goed is voor je immuunsysteem.

Uit een casestudie blijkt ook dat wandelen gebruikt kan worden om je beter te voelen als je last hebt van candida die-off symptomen(2).

Ontspanning

Wat is eigenlijk het liefste dat je doet als je ziek bent en je lichaam gewoon de energie nodig heeft om zichzelf weer beter te maken? Is dat de hele dag in bed liggen? Een televisie serie bingekijken of een goed boek lezen? Als het goed is voor de ontspanning is het alleen maar beter. Hierdoor kan je lichaam alle energie gebruiken om de candida rommel op te ruimen na een geslaagde detox.

Bronnen:

 1. https://allnaturaldoctor.com/candida/
 2. https://www.theoptimumhealthclinic.com/wp-content/uploads/2012/07/Nutritional-Therapy-in-Myalgic-Encephalomyelitis-or-Chronic-Fatigue-Syndrome-MECFS-A-Case-Study.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. In normale hoeveelheden zou probiotica niet voor candida die off symptomen moeten zorgen. Bij de behandeling van candida is het zeker belangrijk om probiotica te nemen. Dit kan iets simpels zijn als biologische yoghurt, karnemelk of kefir. Zelf neem ik deze producten dagelijks, zonder dat ik candida heb voor een goede gezondheid.

 1. Ik ben begonnen met aciforce van Vogel ik heb s'ochtends een zakje op mn nuchtere maag gedronken en ik ben me s'nachts niet lekker geworden vreselijke pijn in mn buik en maag en misselijk en ook braakneigingen is dit een bijwerking?Ik ben maar gestopt bang voor herhaling maar wil graag van mn schimmelinfectie af.Ik neem ook echinaforce tabletten dat gaat goed maar het ging mij om die enge verschijnselen na het innemen van Aciforce.
  Alvast hartelijk dank.
  Vriendelijke groet;
  Marja Baart.

  1. Goedemorgen Marja,

   Bedankt voor je reactie.
   Zelf neem ik probiotica in de vorm van yoghurt of kefir. Zelf ben ik van mening dat natuurlijke producten altijd boven supplementen gaan. Supplementen zijn een pure aanvuling, geen vervanging!

   Zou je mij je dagelijkse voedingspatroon willen mailen?

   Groeten en een fijne week!

 2. ik ben blij voor deze info. doctoren vertellen j om goed te eten, maar niet wat mag en wat niet mag. en van de 3 stappen plan ook niet. ik heb al acht jaar last hiervan, nu ook. ik krijg medicijnen en het wordt erger. deze schimmel maakt mijn leven zuur en ik wil er voor eens en voor altyd vanaf

 3. Hoi Jack,

  ik neem oil of oregano van solgar. hoelang mogen deze die off symptomen duren? na hoeveel dagen van verergering of ziekte (als gevolg van die off) mag je concluderen dat er geen sprake is van die off maar verergering van klachten die wellicht met iets anders te maken hebben dan candida?

  candida is bij mij geconstateerd ik neem probiotica (solgar) en oil of oregano kurkuma en extra gember de laatste twee om de ontstekingen in de darmen te verminderen. kunnen de probiotica en de oregano olie de onstekingen of leaky gut verergeren?

 4. Schijf van vijf is dus ook totáál achterhaald ! Brood en pasta's , laten staan. Ook ; melk de witte motor , is bij candida misplaatst hoewel ik 'n paar keer per jaar 'n ontzettende behoefte heb aan 'n groot pak melk ! Zal wel met serotonine of tryptofaan te maken hebben.... o.k. karnemelk mag wel dacht ik . Ik blijf obsessief zoeken . Weet ondertussen meer over voeding dan menig MDL arts.

 5. Candida die off, en 'n fikse medicijnvergiftiging door het middel ; fluconasol................. tegen schimmel. Dubbelkotsmisselijk, migraine , headexplosions, braakneigingen enz. Nooit meer fluconasol (regulier) Ik had schimmel door de massa's antibioticakuren, jaren achterelkaar, ook bij alle 29 operaties flinke dosissen antibiotica. Alle narcoses...nouw zeg, dit is erger dan de ergste kater die ik vroeger wel 'ns had toen ik wel 'ns op stap ging.

  1. Ik heb candida, diagnose nav een darm lab onderzoek. Slik nu curcuma nano lipomen, deze komt direct in de bloedbaan waar de candida zich ook bevind. Heb het nu ijskoud en heb last van mijn nieren, koortsachtig, herxheimer effect denk ik. Tevens zorg ik voor extra zuurstof dmv Kaqun water te drinken. Ik voel mij echt beroerd, ik hoop dat ik er snel vanaf ben.

 6. Ook bij mij Candida in de darmen, behandeling nu met heilaarde en pau d' arco en probiotica. Nu bijna een week bezig en toch wel last van de die off, hongergevoel, duizelig, schommelende bloedspiegel, extreem kou hebben. Iemand tips? En weet iemand hoelang z'n reactie duurt?

  1. Normaal gesproken duren deze symptomen een paar dagen. Hou het goed in de gaten en luister naar je lichaam. Als je het niet vertrouwd, dan direct even naar je behandelend arts gaan!

   Succes!

  2. SANDY

   IK HOOR DIT PEU D'ARCO ZEER GOED IS MAAR PROBIOTICA DENK IK DAN BETER TE NEMEN NA DEZE KUUR DAAR DE WERKING MINDER IS ZEGGEN ZE TOCH OOK VAN MIJN OREGANO OIL PILLEN.HOE GAAT HET NU MET U BENT U VOLLEDIG HERSTEL?
   IK HEB DUS ALLES GEPROBEERD BUITEN NIET WAT JIJ DEED?
   KOKOSOLIE NEEM IK NU OOK SAMEN MET OREGANO EN ZO HEB IK GEEN MAAGPIJN.HET IS EEN LANGE WEG GEWEEST.
   LAST VAN VERMOEIDHEID OP EN AF EN PIJNLLIJKE TONG VOORAL BIJ HET ETEN VAN IETS ZOUTIG,VB HELLEBOT EN GEROOKTE ZALM,DAAR DIT WAT KLOEKTE HEEFT,IK BEN 10 KG KWIJT IN 7 maand.

   1. hoe is jou herstel nu peu d'arco durf ik niet nemen is het zuiver ? en wat met de maag.ik ben er een jaar van af geweest en nu terug schimmel niet op de tand maar uit een tand of tandvlees Tandartsen weten geen raad en paradontoloog ook niet terug een speekseltest gedaan vandaag en afwachten nu tot maandag

 7. Er is bij mij candida albicans geconstateerd. Ben ook geopereerd aan lichen sclerose. Loop nu bij een natuurarts die bioresonantie therapie geeft. Word er nog niet beter van. Ben heel erg onrustig in mijn lichaam, koude handen en voeten, sle hte doirbloeding, oorsuizen, veranderi g van huid, nagels, plekjes i het gezicht, brijachtige ontlasti g enz. Loop al 2 jasr met klachten die niet worden opgelost. Ook last van een bolle buik.

 8. Ik loop voortdurend met een glas water door het huis. Ik herken die frustratie wel, en vloek er af en toe zelfs even bij. Pure onmacht. Maar dan, even zuchten en gewoon verder gaan....

 9. Ik heb 5 dagen pau'd arco thee gedronken. Sinsdien last van van alles.. vooral overgeven, veel poepen(wel normale ontlasting) angsten die erger werden die ik jaren niet had... door hartkloppingen.. ik houd geen voedsel binnen joh. Veel huilen.. rot gevoel in me. Hoelang zal dit nog duren?? Geef nu 3 dagen over. Hoop toch wel dat het snel weg is

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

15 Shares
Tweet
Pin
Share15