Kruiden en Planten

Laatste Update: 7 september 2018

De vele toepassingen van castor olie (wonderolie)

Al duizenden jaren lang gebruiken alternatieve genezers van over de hele wereld castor olie om een breed scala aan gezondheidsproblemen te behandelen. Castor olie staat in Nederland ook wel bekend onder de naam ‘wonderolie’. En dat is geen wonder, want deze olie kan inderdaad bijna ‘wonderen’ verrichten.

Het gebruik van castor olie gaat zo ver terug als de oude Egyptenaren, die het gebruikten om irritaties aan de ogen te behandelen en als een krachtige natuurlijke huidverzorgingsremedie. In India wordt het gewaardeerd om zijn vermogen om de huid te genezen, de spijsvertering te kalmeren en natuurlijk ook vanwege zijn antibacteriële eigenschappen, plus dat het ook veelvuldig wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeswijze.

Eeuwenlang zouden veel ouders en grootouders bij het eerste teken van ziekte hun kinderen onmiddellijk zowel topisch als oraal castor olie geven om de immuunfunctie op een natuurlijke wijze te versterken en de genezing te versnellen. Gewonnen uit de zaden van de ricinusplant, tonen onderzoeken aan dat vele jaren geleden de plant de "Palma Christe" werd genoemd omdat de vorm van de bladeren van de plant, naar verluidt, op de palm van Christus leek.

Wat is castor olie?

In de loop van de geschiedenis is castor olie het meest gebruikt voor de behandeling van huidinfecties, het verminderen van constipatie en het verbeteren van het uiterlijk en de gezondheid van het haar, maar onderzoek heeft ook aangetoond dat het nog meer belangrijke toepassingen heeft en dat het bijvoorbeeld het immuunsysteem kan ondersteunen.

Maar wat is castor olie nou precies? Het is een niet-vluchtige vette olie, die wordt gewonnen uit de zaden van de Ricinus communis, die behoort tot de familie van de bloeiende wolfsmelk (Euphorbiaceae). Carstorolie, ook wel ricinusolie genoemd, is erg dik en heeft een kleur die varieert van helder tot barnsteen of enigszins groen. Het heeft ook een milde geur en smaak.

Castor is naar verluidt één van de oudste gecultiveerde gewassen. Veel voordelen van castor olie komen vooral door de chemische samenstelling ervan. Het is geclassificeerd als een type triglyceridenvetzuur en bijna 90% van het vetzuurgehalte is een specifieke en zeldzame verbinding, die ricinolzuur wordt genoemd. Castor olie wordt, omdat ricinolzuur niet in veel andere stoffen wordt aangetroffen en het ook zo'n dichte, geconcentreerde bron is, als vrij uniek beschouwd. Het wordt geproduceerd door de castorboonzaden koud te persen om hun natuurlijke oliegehalte te extraheren.

Volgens een publicatie staat castor olie bekend voor gebruik in meer dan 700 cosmetische producten. Afgezien van zijn hoofdbestanddeel ricinolzuur bevat ricinusolie ook bepaalde heilzame zouten en esters, die voornamelijk als huidverzorgingsmiddelen werken. Tegelijkertijd helpen ze de textuur en de consistentie van producten te stabiliseren. Daarom wordt castor olie in zo veel cosmetica, haar- en huidverzorgingsbehandelingen gebruikt. Wanneer het wordt ingenomen, wordt de olie door de pancreasenzymen in de dunne darm gehydrolyseerd, wat leidt tot de afgifte van glycerol en ricinolzuur, samen met andere nuttige metabolieten.

Castor olie en je lymfeklieren

Castor olie bevat veel nuttige componenten, waaronder vetzuren, flavonoïden, fenolverbindingen, aminozuren, terpenoïden en fytosterolen. Deze verschillende verbindingen geven de olie de volgende eigenschappen en potentiële gezondheidsvoordelen:

 • Voorkomt diabetes
 • Ontstekingsremmend
 • Antimicrobieel
 • Antioxidant
 • Hepatoprotectief (mogelijkheid om schade aan de lever te voorkomen)
 • Ruimt vrije radicalen op
 • Geneest wonden

De olie en de andere delen van de ricinusplant worden in de traditionele geneeskunde voor de volgende gezondheidsklachten gebruikt:

Eén van de belangrijkste redenen waarom castor olie sterke immuunverbeterende effecten heeft, komt omdat deze wonderolie het lymfesysteem van het lichaam ondersteunt. De belangrijkste rol van het lymfesysteem, dat zich in kleine tubulaire structuren door het hele lichaam verspreidt, is dat het het overtollige vocht, proteïnen en afvalstoffen uit onze cellen absorbeert en verwijdert.

De lymfeklieren binnen deze buizen werken als de natuurlijke filters van het lichaam om de toxines tegen te houden en ze pompen, als we ziek zijn, ook antilichamen door het lichaam om vreemde eiwitten of bacteriën op afstand te houden. Als je ooit een vergrote lymfeklier in je hals of in de buurt van je geslachtsdelen hebt gehad, is dit een teken dat er een hoog niveau aan antilichamen wordt vrijgegeven om een infectie in de buurt van dat gebied te bestrijden.

Als het lymfesysteem niet goed werkt, kan dit uiteindelijk leiden tot het falen van de aanmaak van gezonde cellen en mogelijk tot degeneratie en zelfs de vernietiging van organen. Een slechte lymfatische drainage van het hart wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan weefselbeschadiging, wat kan bijdragen aan of tot een verslechtering van hartaandoeningen.

8 gezondheidsvoordelen van castor olie

 1. Verbetert de immuunfunctie

Castor olie kan mogelijk helpen om de lymfatische drainage, de bloedstroom, de gezondheid van de zwezerik en andere functies van het immuunsysteem te verbeteren. Een klein dubbelblind onderzoek onderzocht op 36 menselijke proefpersonen de effecten van castor olie pakkingen. De pakkingen bedekten een gebied van 12” bij 12” van de huid in het kwadrant rechtsboven van de buik. Bij de proefpersonen werden de pakkingen terwijl ze rustten om 09.00 uur aangebracht en vervolgens om 11.00 uur (dus in totaal twee uur) weer verwijderd. Bij de proefpersonen werd hun bloed viermaal afgenomen (een keer bij de voorbehandeling en drie keer na de behandeling) en de behandeling werd niet herhaald.

Over het algemeen ontdekten de onderzoekers dat de proefpersonen, die abdominale pakkingen met castor olie gebruikten, in vergelijking met patiënten, die pakkingen met een placebo gebruikten, een significante toename van de productie van lymfocyten hadden. Waarom is dit een geweldige vondst? Lymfocyten zijn de natuurlijke ‘ziektebestrijders’ van het immuunsysteem, die indringers zoals toxines, bacteriën en andere waargenomen bedreigingen van buitenaf aanvallen.

Dus het lijkt erop dat castor olie helpt bij de productie van de juiste niveaus van lymfocyten, die worden vrijgegeven en worden opgeslagen in het lymfatisch weefsel van de thymus, de milt, de lymfeknopen en het weefsel dat de dunne darm bekleedt. Het lymfestelsel heeft ook invloed op de bloedsomloop en het spijsverteringsstelsel. Daarom wordt de olie soms gebruikt om de gezondheid van het hart te ondersteunen en spijsverteringsproblemen zoals bijvoorbeeld constipatie te verbeteren.

 1. Verhoogt de bloedsomloop

Een gezond lymfestelsel en een goede doorbloeding gaan hand in hand. Wanneer het lymfestelsel faalt (of een oedeem ontwikkelt, wat het vasthouden van vocht en toxines is) is het veel waarschijnlijker dat iemand problemen met de bloedsomloop heeft. Dit komt door het feit dat de lymfatische bloedsomloop direct werkt met de cardiovasculaire bloedsomloop om de bloed- en lymfatische vloeistofniveaus in een optimale balans te houden.

Een groeiend aantal bewijzen onthult dat het lymfatische systeem de gezondheid van meerdere organen, waaronder het hart, de longen en de hersenen beïnvloedt. Dus het vermogen van castor olie om onze lymfatische systemen positief te beïnvloeden, betekent waarschijnlijk een betere algehele circulatie en een gezondheidsboost voor belangrijke organen zoals ons hart.

 1. Hydrateert de huid en versterkt de wondgenezing

Zoals je waarschijnlijk al wel weet, komt schoonheid van binnenuit; de gezondheid van je huid is vaak een weerspiegeling van de gezondheid van je darmen, het immuunsysteem en de hormonale balans. Echte schoonheid is een gave huid en het volstoppen van je huid met chemische ingrediënten van de in winkel gekochte huidverzorgingsproducten maakt irritatie meestal alleen maar erger.

Castor olie is volledig natuurlijk en vrij van synthetische chemicaliën (zolang je maar 100% pure castor olie gebruikt natuurlijk), maar het is wel rijk aan huidversterkende ingrediënten zoals vetzuren. Het aanbrengen van castor olie op een droge of geïrriteerde huid kan echt helpen om droogheid te ontmoedigen en het goed gehydrateerd te houden.

Castor olie kan dankzij de hydraterende, antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen ook helpen bij wondgenezing. In vitro onderzoek heeft aangetoond dat castor olie effectief is tegen vele soorten bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa. Van alle stafylokokken wordt Staphylococcus aureus als de meest gevaarlijke beschouwd en kan het milde tot ernstige huidinfecties en andere symptomen van stafylokokbesmetting veroorzaken.

 1. Opwekken van een bevalling

Castor olie is een aloude natuurlijke remedie voor het opwekken van de bevalling. Eeuwenlang hebben zwangere vrouwen na een voldragen zwangerschap het oraal ingenomen om te helpen de contracties van de uterus te versnellen. In feite is het een van de meest populaire stoffen die in een niet-medische omgeving wordt ingenomen om de bevalling te induceren. De reden dat castor olie kan werken om de bevalling te induceren is te wijten aan het feit dat het ricinolzuur in de olie de EP3 prostanoïde receptoren in de baarmoeder kan activeren.

Het gebruik van castor olie gerelateerd aan een hogere waarschijnlijkheid van het begin van een bevalling binnen 24 uur. Castor olie kan worden beschouwd als een veilige niet-farmacologische methode voor het inleiden van de bevalling. Daarnaast hebben vrouwen met een volledig voldragen zwangerschap (tussen 40 en 41 weken) die castor olie gebruikten een lagere incidentie voor een keizersnede.

Een nadeel van het gebruik van castor olie om te helpen bij de bevalling (en de reden waarom het niet vaak in ziekenhuizen wordt gebruikt) is dat sommige vrouwen zich misselijk voelen nadat ze het hebben ingenomen.

 1. Helpt bij een droge, geïrriteerde, door de zon verbrande of door acné gevoelige huid

Als natuurlijk antibacterieel middel werkt castor olie op dezelfde manier als kokosolie voor het stimuleren van de gezondheid van de huid. Het is ook een geweldige algemene vochtinbrengende en ontstekingsremmende behandeling voor vlekjes.

De vele toepassingen van castor olie (wonderolie)

Als je voor altijd van acné af wilt zijn, moet je naar de oorzaak van het probleem gaan. Castor olie is een geweldige natuurlijke remedie voor het bestrijden van milde acné. Omdat het diep in de huid doordringt, bestrijdt het de bacteriegroei, die de poriën kan verstoppen, terwijl tegelijkertijd de geïrriteerde huid wordt verzacht en gehydrateerd. Bovendien, zoals ik al eerder zei, is castor olie bestand tegen Staphylococcus aureus, wat geweldig is omdat acné vaak door deze bacteriestam wordt veroorzaakt.

Hier zijn verschillende manieren om de gezondheid van de huid met castor olie te verbeteren:

 • Voor een natuurlijke acnébehandeling, die op de lange termijn gunstig is, dep je met een schoon wattenstaafje wat castor olie op het aangetaste gebied. Je kunt ook wat appelazijn en essentiële oliën zoals wierook gemengd met een kleine hoeveelheid pure kokosolie proberen te gebruiken. Al deze opties verminderen de roodheid en de zwelling van acnévlekjes samen met de littekens en de pijn.
 • Om toekomstige puistjes te voorkomen, was je je gezicht eerst met wat warm water om de poriën te openen en masseer je een deel van de olie in je gezicht en laat je het 's nachts intrekken en spoel je het de volgende ochtend weer af.
 • Om de huid te hydrateren zonder de poriën te verstoppen: meng je 1/4 deel castor olie en 3/4 deel vergine kokosolie (of 3/4 deel sesamolie), breng het daarna aan op je lichaam en je gezicht.
 • Gebruik voor het hydrateren van de huid, die normaal of vettig is, 1/4 deel castor olie met jojoba-olie, druivenpitolie of olijfolie in plaats van kokos- of sesamolie. Masseer de droge delen van je huid zachtjes in met het mengsel en dep vervolgens het overtollige af met een schone handdoek. Laat de behandeling 's nachts inwerken en spoel het 's morgens goed af met warm water.
 • Een andere optie is het maken van een snelwerkend gezichtsmasker van één theelepel castor olie samen met één eigeel. Breng het mengsel gedurende 10-15 minuten aan op je gezicht aan en reinig vervolgens je gezicht.
 • Door de verbranding door de zon te kalmeren, verminderen de ontstekingsremmende eigenschappen van de olie ook de pijn en roodheid. Breng castor olie gemengd met wat kokosolie (in een verhouding van 1:1) aan op het aangetaste gebied of probeer dezelfde remedie als een natuurlijke lippenbalsem om gekloofde of zongebruinde lippen te behandelen.
 • Iets anders om over na te denken is dat castor olie en castorzuur de transdermale penetratie van andere chemicaliën kunnen verbeteren, dus het is een goed idee om alleen castor olie samen met andere natuurlijke ingrediënten te gebruiken, waarvan je het niet erg vindt dat ze volledig in je huid worden opgenomen.
 1. Verlicht constipatie

Castor olie werkt als het oraal wordt ingenomen als een natuurlijk mild laxeermiddel en het helpt bij uitpersen tijdens de ontlasting en het gevoel van volledige evacuatie na een stoelgang. Het actieve ingrediënt, ricinolzuur, komt vrij in de darmen, alwaar het helpt bij het proces van de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en het reinigen van het systeem en waardoor jij regelmatig naar het toilet kunt.

Het gebruik van castor olie als een natuurlijke hulp bij constipatie wordt ook ondersteund door onderzoek. In een onderzoek werd bijvoorbeeld gekeken naar de effecten van pakkingen met castor olie op ouderen, die constipatie ervaarden. De deelnemers aan het onderzoek werden gedurende een week vóór, drie dagen tijdens en vier dagen na de toediening van de olie pakking gevolgd. Maar liefst 80% van de onderzochte personen had al 10 jaar of langer last van obstipatie. De onderzoekers ontdekten dat de olie pakkingen de symptomen van constipatie, met name tijdens de ontlasting, konden verminderen.

 1. Verlaagt de symptomen van artritis

Catorolie wordt vaak gebruikt als een natuurlijke behandeling tegen gewrichtspijn, gewrichtszwelling en ontsteking. Het heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het een ideale massageolie is, die op pijnlijke gewrichten, spieren of weefsel kan worden aangebracht. Onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat topische toediening van ricinolzuur (het belangrijkste bestanddeel van castor olie) "opmerkelijke pijnstillende en ontstekingsremmende effecten heeft”.

In een gerandomiseerde, dubbelblind, vergelijkend klinisch onderzoek werd gekeken naar de effecten van castor oliecapsules op de symptomen van osteoartritis bij de knie. De proefpersonen kregen driemaal daags gedurende vier weken een castor oliecapsule (0,9 milliliter) of gedurende dezelfde tijd een capsule diclofenacnatrium (50 milligram). Over het algemeen vonden ze dat castor olie net zo goed werkte als de conventionele behandeling en kan worden gebruikt als "een effectieve therapie bij primaire knieartrose”.

Probeer pijnlijke plekken met was castor olie te masseren, gevolgd door een warmte pakking om de opname en de afvoer te vergroten. Als je dit proces twee keer per week herhaalt, kun je de beste pijnverminderende resultaten behalen.

 1. Helpt bij het ontwikkelen van sterk, glanzend haar

Net zoals kokosolie je haar ten goede komt, kan het gebruik van castor olie je haar helpen om sneller, dikker, sterker en glanzender te worden. Masseer de licht opgewarmde olie in je haar en de hoofdhuid en het zal de bloedcirculatie naar je haarzakjes verbeteren om hopelijk de haargroei te versnellen. Je kunt proberen om een haarmasker te maken door de olie in je wortels te masseren en het geheel over je haar te verspreiden, je haar vast te maken en het te bedekken met een doek en dan de olie een nacht in te laten trekken, voordat je het uitwast.

Hoe kun je castor olie gebruiken?

Castor olie kan op verschillende manieren worden gebruikt: oraal, topisch op de huid aanbrengen, olie pakkingen aanbrengen of door massage. Net als bij het gebruik van essentiële oliën of andere huidbehandelingen, moet elke olie die je binnenkrijgt of consumeert (en zelfs de soorten die je rechtstreeks op je huid aanbrengt) echt van de hoogste kwaliteit zijn om veiligheid en effectiviteit te kunnen garanderen.

Zoek bij jouw lokale biologische winkel of online, als je het niet in winkels kunt vinden, naar een gerenommeerd merk koudgeperste, pure, biologische castor olie. Sommige mensen geloven dat het meest effectieve gebruik van castor olie de castor olie pakkingen of kompressen zijn. Deze kunnen mogelijk helpen de actuele absorptie door de poriën van de huid te verbeteren. Het is niet moeilijk om wollen washandjes bij reformwinkels of online te vinden om te gebruiken om er een olie pakking van te maken.

Hoeveel castor olie moet je gebruiken?

De inwendige dosering van castor olie hangt af van waarvoor je het gebruikt, samen met je leeftijd, de bestaande medische aandoeningen en de reactie op de laxerende behandelingen. Lees de aanwijzingen in de verpakking zorgvuldig door voordat je castor olie of een set met castor olie pakkingen gaat gebruiken. Zorg ervoor dat je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid gebruikt, begin langzaam en neem deze niet langer dan zeven dagen achter elkaar in, tenzij jouw arts je heeft gezegd om dit wel te doen.

Doseringen kunnen op basis van leeftijd, de gezondheidsstatus en jouw individuele reactie op het innemen van de olie variëren. Deze hoeveelheid is typisch nuttig voor het reguleren van de stoelgang. Neem contact op met je arts voordat je het aan kinderen geeft of voordat je het langer dan een week gebruikt. Een veel voorkomende waarschuwing is om castor olie niet langer dan een week te gebruiken, aangezien de bijwerkingen bij overmatig gebruik ernstig kunnen zijn.

Een vaak aanbevolen dosis is één keer per dag drie theelepels of één eetlepel. Veel mensen mengen het dan met water of een andere drank. Pas op dat de castor olie vrij snel voor obstipatie kan werken, dus het wordt niet aangeraden om het voor het slapengaan in te nemen. Voor veel mensen veroorzaakt het binnen twee tot drie uur een stoelgang, maar dit kan ook tot zes uur duren.

Voor inwendig gebruik is castor olie beschikbaar in zowel vloeibare vorm als in de vorm van een capsule. Lees altijd de productlabels zorgvuldig door en neem contact op met je arts als je niet zeker weet wat de beste dosering is.

Zijn er problemen met het gebruik van castor olie?

Overmatig inwrijven van te veel castorsolie is zonder twijfel een risico en kan, naast andere problemen, ook spijsverteringsproblemen zoals diarree of krampen veroorzaken. Sommige mensen ervaren bij het gebruik van castor olie misselijkheid en tekenen van milde irritatie in hun darmwand. Castor olie valt in categorie X voor zwangere vrouwen, dus als je zwanger bent, moet je dit niet gebruiken om de bevalling te bespoedigen zonder dat je eerst met je arts hebt overlegd.

Allergische reacties op castor olie (topisch of bij inwendig gebruik) zijn mogelijk, dus zoek medische hulp als je denkt dat je een ernstige allergische reactie hebt. Bij het topisch gebruik van castor olie, is het nog steeds het beste om langzaam te beginnen en een huidtest uit te voeren op een klein deel van je huid, voordat je grotere hoeveelheden aanbrengt en ook weg te houden van je ogen, de binnenkant van je neus, kinderen en huisdieren.

Terwijl Egyptische artsen castor olie zouden hebben gebruikt om de ogen tegen irritatie te beschermen, moedigen niet alle deskundigen dit gebruik tegenwoordig aan.

Neem onmiddellijk contact op met je arts als je een van de volgende onwaarschijnlijke, maar zeer ernstige bijwerkingen, ervaart na het innemen van castor olie: aanhoudende misselijkheid/braken/diarree, spierkrampen/zwakte, onregelmatige hartslag, duizeligheid, verminderd plassen, mentale/stemmingsveranderingen (zoals als verwarring) of een rectale bloeding.

Tot slot

Het is terecht dat castor olie ook wel wonderolie wordt genoemd. Het zal je helpen bij het oplossen van een veelvoud van kleine probleempjes en aandoeningen. Maar let wel op voor de eventuele bijwerkingen, en gebruik vooral niet teveel.


Bronnen

www.healthline.com/nutrition/castor-oil

www.refinery29.com/en-us/castor-oil-benefits

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Super, wat een heldere, goed onderbouwde en duidelijk geschreven artikel.

  5 sterren 🙂

  De site staat nu in mijn werkbalk en zal ik nog vaak bezoeken.

  1. Interessant artikel.

   Vraag:
   Helpt castorolie ook bij diverticulose ? Graag uw reactie/ bevindingen.

 2. Ben blij met de uitleg, wist er wel iets van maar is nu

  duidelijker, bedankt voor de uitleg.

  1. Hallo Margreet,

   U kunt het beste geen olie in de ogen druppelen zonder toestemming van uw huisarts of een oogarts. De juiste voeding eten kan wel helpen bij het versterken van de ogen.

 3. wat mooie en overzichtelijke informatie.

  Kan jij mij vertellen welke castor olie hier voor goed is. je hebt zo veel. Koud geperst en glazen pot of fles lijkt mij het beste maar welk merk? ‍♀️

  1. Bedankt voor je compliment over de informatie op onze website!

   Castorolie heeft veel voordelen voor de huid en het haar. Het kan helpen bij het hydrateren van de huid, het verminderen van acne en het bevorderen van haargroei. Koudgeperste en biologische castorolie is de beste keuze omdat het geen chemicaliën bevat en alle voedingsstoffen behoudt.

   Wat betreft het merk, er zijn veel goede opties op de markt. Enkele populaire merken zijn: Naissance, Sky Organics, en Pukka. Het is belangrijk om te kiezen voor een merk dat betrouwbaar is en goede kwaliteit biedt. Hopelijk helpt dit antwoord je verder!

 4. Een heel goed middel,heeft veel genezende toepassingen
  Ik ga zo snel mogelijk ëëntje kopen en uitprobroberen.

  1. Beste Coretha,

   Bedankt voor je vraag. Hoewel er enige anekdotische bewijzen zijn dat castorolie kan helpen bij bepaalde huidaandoeningen, is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het effectief is bij de behandeling van peri-anale fistels. Wel kan het mogelijk verlichting bieden van de fistels, wat ook helpt om er minder last van te hebben.

   Het is altijd het beste om medisch advies in te winnen bij een gekwalificeerde zorgverlener voordat je zelfmedicatie probeert. Zij kunnen je de meest geschikte behandelingsopties aanbevelen op basis van je specifieke situatie.

   Ik hoop dat dit helpt. Als je nog andere vragen hebt, laat het me dan gerust weten.

   Met vriendelijke groet,
   Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

  2. Hallo Coretha,

   Mocht u de Engelse taal machtig zijn, zoek dan op Youtube eens naar Barbara O'neill. U zal daar waardevolle informatie vinden.
   Ook is het goed om eens 'stil te staan' bij het feit wat uw lichaam u hier probeert duidelijk te maken. Om hier meer over te leren zou u eens kunnen kijken bij de Germaanse- en Oosterse Geneeskunde.
   Succes en beterschap gewenst!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin9
Share