• castor olie

De vele toepassingen van castor olie (wonderolie)

2018-09-07T14:14:39+01:00september 9th, 2018|Kruiden en Planten|0 Reacties

Al duizenden jaren lang gebruiken alternatieve genezers van over de hele wereld castor olie om een breed scala aan gezondheidsproblemen te behandelen. Castor olie staat in Nederland ook wel bekend onder de naam ‘wonderolie’. En dat is geen wonder, want deze olie kan inderdaad bijna ‘wonderen’ verrichten.

Het gebruik van castor olie gaat zo ver terug als de oude Egyptenaren, die het gebruikten om irritaties aan de ogen te behandelen en als een krachtige natuurlijke huidverzorgingsremedie. In India wordt het gewaardeerd om zijn vermogen om de huid te genezen, de spijsvertering te kalmeren en natuurlijk ook vanwege zijn antibacteriële eigenschappen, plus dat het ook veelvuldig wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeswijze.

Eeuwenlang zouden veel ouders en grootouders bij het eerste teken van ziekte hun kinderen onmiddellijk zowel topisch als oraal castor olie geven om de immuunfunctie op een natuurlijke wijze te versterken en de genezing te versnellen. Gewonnen uit de zaden van de ricinusplant, tonen onderzoeken aan dat vele jaren geleden de plant de "Palma Christe" werd genoemd omdat de vorm van de bladeren van de plant, naar verluidt, op de palm van Christus leek.

Wat is castor olie?

In de loop van de geschiedenis is castor olie het meest gebruikt voor de behandeling van huidinfecties, het verminderen van constipatie en het verbeteren van het uiterlijk en de gezondheid van het haar, maar onderzoek heeft ook aangetoond dat het nog meer belangrijke toepassingen heeft en dat het bijvoorbeeld het immuunsysteem kan ondersteunen.

Maar wat is castor olie nou precies? Het is een niet-vluchtige vette olie, die wordt gewonnen uit de zaden van de Ricinus communis, die behoort tot de familie van de bloeiende wolfsmelk (Euphorbiaceae). Carstorolie, ook wel ricinusolie genoemd, is erg dik en heeft een kleur die varieert van helder tot barnsteen of enigszins groen. Het heeft ook een milde geur en smaak.

Castor is naar verluidt één van de oudste gecultiveerde gewassen. Veel voordelen van castor olie komen vooral door de chemische samenstelling ervan. Het is geclassificeerd als een type triglyceridenvetzuur en bijna 90% van het vetzuurgehalte is een specifieke en zeldzame verbinding, die ricinolzuur wordt genoemd. Castor olie wordt, omdat ricinolzuur niet in veel andere stoffen wordt aangetroffen en het ook zo'n dichte, geconcentreerde bron is, als vrij uniek beschouwd. Het wordt geproduceerd door de castorboonzaden koud te persen om hun natuurlijke oliegehalte te extraheren.

Volgens een publicatie staat castor olie bekend voor gebruik in meer dan 700 cosmetische producten. Afgezien van zijn hoofdbestanddeel ricinolzuur bevat ricinusolie ook bepaalde heilzame zouten en esters, die voornamelijk als huidverzorgingsmiddelen werken. Tegelijkertijd helpen ze de textuur en de consistentie van producten te stabiliseren. Daarom wordt castor olie in zo veel cosmetica, haar- en huidverzorgingsbehandelingen gebruikt. Wanneer het wordt ingenomen, wordt de olie door de pancreasenzymen in de dunne darm gehydrolyseerd, wat leidt tot de afgifte van glycerol en ricinolzuur, samen met andere nuttige metabolieten.

Castor olie en je lymfeklieren

Castor olie bevat veel nuttige componenten, waaronder vetzuren, flavonoïden, fenolverbindingen, aminozuren, terpenoïden en fytosterolen. Deze verschillende verbindingen geven de olie de volgende eigenschappen en potentiële gezondheidsvoordelen:

  • Voorkomt diabetes
  • Ontstekingsremmend
  • Antimicrobieel
  • Antioxidant
  • Hepatoprotectief (mogelijkheid om schade aan de lever te voorkomen)
  • Ruimt vrije radicale