Cellulitis

Laatste Update: 11 november 2020

Cellulitis en Zwangerschap, wat te doen?

Cellulitis tijdens de zwangerschap is iets waar veel vrouwen last van hebben. Een baby is onderweg en je bent al voorbereid op de vele lichamelijke veranderingen die zullen plaatsvinden. Denk aan extra gewicht, misselijkheid in de ochtend, plotselinge hunkering naar voedsel, maar ook cellulitis?

Cellulitis tijdens de zwangerschap komt erg vaak voor(1), dit kan komen doordat weefsels tijdens de zwangerschap iets minder stevig worden (2), het is een frustratie voor veel vrouwen maar is gelukkig  goed te voorkomen. Zoals je wellicht weet is de oorzaak van cellulitis een overmatige hoeveelheid vetcellen die onder de hui zitten. Naast dat ze klonteren gaan ze ook nog samenvoegen waardoor je een sinaasappelhuid krijgt.

[pullquote]Overmatige hoeveelheden vetten, teveel toxines en te weinig gerichte beweging is de kern oorzaak van cellulitis.[/pullquote]

Je zou wellicht verwachten dat de oorzaak gecompliceerder zou moeten zijn, maar meer is het niet! Ook zie ik het cellulitis probleem steeds op jongere leeftijden voorkomen. Waarbij cellulitis eerder een probleem was bij vrouwen op leeftijd of tijdens zwangerschap, komt het nu al voor bij kinderen en tieners.

Ik was verbaasd tijdens mijn vakantie in Malaga hoeveel mensen al op jonge leeftijd last krijgen van cellulitis. De meeste richten zich op crèmes en zalven, maar niet op dieet, goede hormoon huishouding en regelmatig bewegen.

Geldt hetzelfde voor cellulitis tijdens een zwangerschap?
De meeste vrouwen zeggen tegen zichzelf dat ze hun cellulitis probleem wel aan gaan pakken nadat het kindje geboren is. Maar de hectiek die erbij komt kijken om een kind op te voeden vereist extreem goede time management en is regelmatig sporten erg lastig.

Vanzelfsprekend is voorkomen beter dan genezen, de strategieën om te voorkomen zijn erg vergelijkbaar met natuurlijke cellulitis behandelingen. Hieronder een lijst met tips om cellulitis tijdens je zwangerschap aan te pakken. Natuurlijk altijd overleggen met je arts of professional!

  1. Eet gezond en regelmatig. Let erg goed op wat je eet om de hoeveelheid vet inname onder controle te houden. Vermijd vooral teveel verzadigde vetten, bewerkte voeding en voedsel hoog in suiker. Tijdens je zwangerschap is het normaal dat je plotseling zin ergens in hebt (bijvoorbeeld een hamburger) probeer dan toch zo gezond mogelijk te eten.
  2. Ontgiften. Je lichaam reinigen van opgehoopte stoffen (door ongezond eten) speelt een grote rol bij het aanpakken van cellulitis. Water en fruit zijn je vrienden om dit karwei te klaren. Probeer zoveel mogelijk cafeïne te vermijden, evenals alcohol, bewerkte voeding met toegevoegde ingrediënten, teveel natrium / zout, zoetmakers en andere chemische stoffen waardoor cellulitis gemakkelijker op komt dagen.
  3. Regelmatig en doelgericht Bewegen! Cellulitis komt het vaakste voor rond de heupen, buik, bovenbenen en billen. Het is slim om met ‘’low impact’’ oefeningen deze probleem gebieden aan te pakken. Als je zwanger bent moet je vanzelfsprekend extra rustig aan doen en niet als een gek gaan trainen. Een mooie oplossing is om bij een sportschool een les specifiek voor zwangere vrouwen te volgen. Dit kan een aangepast pilates les zijn of met een coach, hieronder een youtube filmpje met een aantal oefeningen


http://youtu.be/5L_6tarrmg8

 1. Massages. Deze kunnen effectief zijn om de probleem gebieden aan te pakken(3). Wel moet gezegd worden dat er meerdere sessies nodig zijn voor resultaat. Tevens zul je deze sessies moeten blijven herhalen omdat massages voor tijdelijke verlichting zorgen. Naast deze voordelen is het natuurlijk een geweldige manier om te ontspannen. Ja, massages zorgen voor minder stress
 2. Cellulitis Crèmes. Ik ben zelf geen voorstander van teveel zalven en crèmes, ook omdat ze in Amerika zijn goedgekeurd onder het mom van tijdelijke verlichting. Toch is het belangrijk om je huid vochtig en vitaal te houden, daarvoor kunnen goede crèmes helpen.  Kijk wel goed naar de ingrediënten of ze wel echt werken en goed voor je zijn.

Met deze simpele aanpassingen in je levensstijl en routines kun je al veel doen om cellulitis tijdens een zwangerschap te voorkomen. Ook werken deze tips om bestaand cellulitis aan te pakken. Voor meer tips schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang mijn e-book over Yoga met cellulitis tips gratis.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647517300667
 2. http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/7257
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-3083.2009.03355.x

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share