Huidverzorging

Laatste Update: 18 januari 2017

10 natuurlijke tips om je huid gehydrateerd te houden

Nu de zomer eindelijk goed begonnen is leek het mij interessant eens aandacht te besteden aan het hydrateren van je huid. De droge zomerlucht bezorgt veel mensen immers last van een droge en geïrriteerde huid.

Nu kan je allerlei zalfjes en lotions gebruiken om dit tegen te gaan maar deze bevatten dikwijls chemicaliën waar mensen allergisch op reageren en die leiden tot acne of andere huidproblemen. Maar er zijn gelukkig ook veel natuurlijke methodes waarmee je je huid gehydrateerd kan houden.

Als je huid droog aanvoelt is dit een teken dat je hele lichaam een tekort aan vocht heeft. De lucht die we inademen bevat sommige periodes van het jaar veel minder vocht dan normaal en als we dan geen speciale maatregelen nemen drogen we uit; met allerlei gezondheidsklachten tot gevolg. Een droge keel en neus zijn vaak het begin van uitdrogingsverschijnselen. Onze huid, haar en ogen drogen ook uit en van uitdroging kunnen we zelfs last krijgen van constipatie.

Om je te helpen deze problemen te voorkomen hebben we een lijstje gemaakt met 10 maatregelen die je kan nemen om ons lichaam te helpen op natuurlijke wijze z'n vochtbalans op peil te houden.

1.                  Het allerbelangrijkste: water

Klinkt dom natuurlijk maar dit is de basis van een huid en lichaam met een goede vochtbalans. Je moet in droge periodes van het jaar simpelweg meer water drinken. Beperk in deze periodes ook je consumptie van limonade, cafeïne en alcohol want deze zullen je uitdrogen. Als je rookt probeer dan in deze periodes te minderen; ook nicotine doet ons uitdrogen. Waarom zou je trouwens niet meteen van de gelegenheid gebruik maken om te proberen volledig te stoppen? Roken is de oorzaak van een hele reeks aandoeningen die je kan voorkomen door op tijd te stoppen.

2.                  Hydraterende voeding

Bepaalde voedingswaren staan bekend om hun hydraterende werking. Ze helpen eerst je spijsverteringsstelsel om gehydrateerd te blijven maar hydrateren via die weg ook je lichaam en je huid. Avocado, olijfolie, kokosnootolie, honing, pompoen, spinazie, zalm, bessen en watermeloen mag je allemaal wat vaker op je menu zetten in droge periodes van het jaar.

3.                  Omega-3

Je huid heeft een natuurlijke oliebarrière om ze te beschermen tegen uitdroging. En deze is opgebouwd uit omega-3. Dit als supplement nemen is goed om allerlei gezondheidsklachten te voorkomen maar dus ook voor je huid. Verder heeft je huid behoefte aan vitamine C, D 3, en B-vitamines. Die haal je best uit je voeding maar desnoods (en enkel als je er een tekort aan hebt!) kan je ze ook in pilvorm nemen.

4.                  Vermijd lange hete douches of baden

Heet water kan de beschermende lichaamseigen oliën wegspoelen en je huid droog achterlaten. Korte lauwwarme douches zijn daarom veel beter voor je huid.

5.                  Gebruik natuurlijke hydraterende zeep

Vraag hiernaar bij je drogist bijvoorbeeld. Er bestaat zeep zonder toegevoegde chemicaliën die je huid vochtig houdt, in tegenstelling tot gewone zeep die juist uitdrogend werkt.

6.                  Gebruik natuurlijke oliën

Meteen na het douchen en als je huid nog licht vochtig is kan je je huid insmeren met kokosnoot- of amandelolie. Deze sluiten het vocht als het ware in je huid op.

7.                  Draag kleding gemaakt uit natuurlijke vezels

Kledij gemaakt met katoen of bamboe-vezels laten je huid toe te ademen en veroorzaken minder irritatie. Vermijd zoveel mogelijk kledij met wol of polyester.

8.                  Je kleding wassen met natuurlijk waspoeder

Ook je kledij wassen met waspoeder zonder chemicaliën en parfums is een goede manier om huidirritatie en uitdroging te voorkomen.

9.                  Beperk het gebruik van de airco in de zomer en van de verwarming in de winter

Beide zijn de oorzaak van een nog drogere lucht binnenshuis of in de auto. Heb je al eens gezien hoeveel vocht een airconditioner per uur aan de lucht onttrekt? Niet moeilijk dat je er een droge neus, keel en huid van krijgt!

10.              Gebruik 's nachts een luchtbevochtiger

Tijdens het slapen kan je een elektrische luchtbevochtiger gebruiken. Deze apparaatjes helpen je keel en neus maar ook je huid tegen uitdroging te beschermen. Voor mensen die regelmatig last hebben van ademhalingsproblemen kan dit heel wat problemen voorkomen. In de winter kan je eenvoudigweg een keteltje water op je kachel of radiator plaatsen om hetzelfde effect te bereiken.

Heb jij nog andere tips om jezelf op gezonde en natuurlijke wijze gehydrateerd te houden?

Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share