NIEUW!

Natuurlijke doorbraak om je cholesterolgehalte met overheerlijke weekmenu's te verlagen

Cholesterol medicijnen zonder statines en natuurlijke middelen tegen cholesterol

Over het algemeen worden cholesterolmedicijnen met statines voorgeschreven. In sommige gevallen is het echter helemaal niet gezond om cholesterol te verlagen met statines. Daarom zijn cholesterol medicijnen zonder statines ook noodzakelijk om iedereen te kunnen behandelen met medicijnen. Gelukkig bestaan die medicijnen ook, maar die kunnen weer andere bijwerkingen hebben.

In dit artikel ga ik in op de medicijnen zonder statines, welke voordelen en nadelen die hebben in vergelijking met medicijnen met statines en hoe je de behandeling tegen een te hoog cholesterol kunt ondersteunen met natuurlijke middelen.

Als je op dit moment erachter komt dat je een veel te hoog cholesterol hebt dat direct drastisch verlaagd moet worden kan je arts je medicijnen voorschrijven naast het veranderen van je levensstijl. Hierdoor wordt je cholesterol sneller lager en normaler dan alleen door een gezonde levensstijl.

Helaas zitten er in de meeste cholesterolmedicijnen statines en die zijn niet altijd gezond. Als je bijvoorbeeld gezondheidsklachten hebt gehad met sommige organen, zoals de alvleesklier, is het gebruik van statines af te raden.

In dat geval moet je een alternatief vinden en dus een cholesterol medicijn zonder statines.

Cholesterol medicijnen zonder statines

Colestyramine

Een dergelijk medicijn heeft dan bijvoorbeeld in plaats van statines als werkend ingrediënt de stof colestyramine. Deze stof verlaagt je cholesterol al na 1 tot 3 dagen, maar het effect is pas na 1 maand echt goed te meten. Dit is ook een tijdsduur die de meeste artsen aanhouden om te zien of een behandeling tegen cholesterol aanslaat.

Naast het verlagen van het cholesterol verlaagt colestyramine ook de hoeveelheid galzuren. Dit heeft ook effect op je darmen en op je huid.

Gemfibrozil

Gemfibrozil is een stofje dat zorgt voor minder vet in je bloed. Hiervoor verlaagt het je cholesterol en ook de kans op aderverkalking. In tegenstelling tot colestyramine duurt het bij gemfibrozil langer voordat het echt effect heeft op het cholesterolgehalte. In dit geval kan het 1 tot 3 maanden duren voordat een bloedonderzoek een significant verschil laat zien bij het verlagen van het cholesterol.

Bij gebruik van dit medicijn is het dus dubbel zo belangrijk om ook je levensstijl aan te passen om snel resultaat te behalen.

Ezetimib

Het stofje ezetimib verlaagt het cholesterol in het bloed. Tevens wordt de verhouding van HDL-cholesterol ten opzichte van LDL-cholesterol erdoor verbeterd.

Net als bij colestyramine is de werking vrij snel. Na 2 tot 4 weken is de verlaging van het cholesterol al in het bloed te meten.

PCSK9 remmers

In sommige gevallen heb je ook een genetische aanleg voor het krijgen van een hoog cholesterol. Voor die mensen zijn PCSK9 remmers ontwikkeld. Dit is ook te gebruiken voor mensen die geen “last” van dat gen hebben. PCSK9 wordt in de lever geproduceerd en bindt zich aan het LDL-cholesterol. Door de remmers, zogenoemde antilichamen, voor PCSK9 krijgen cellen meer receptoren voor LDL-cholesterol waardoor dit sneller uit het bloed wordt gehaald.

De naam laat al zien dat dit een vrij nieuw medicijn is en er zijn nog maar een paar onderzoeken uitgevoerd op de effecten ervan op de complete cardiovacsulaire gezondheid en de lange termijn. Dit zijn kleine onderzoeken die nog niet gegeneraliseerd kunnen worden, maar de resultaten zijn wel hoopgevend.

Op het moment wordt dit medicijn aanbevolen in combinatie met statines, maar het kan mogelijk ook zonder statines geleverd worden.

Dit medicijn wordt geïnjecteerd.

Bijwerkingen van cholesterolmedicijnen zonder statines

De bijwerking van colestyramine is dus dat het ook effect heeft op je darmen en op je huid doordat het ook de aanmaak van galzuren verlaagt. Dit betekent dat je constipatie harder kan worden. Dit is ook een van de redenen waarom dit medicijn ook kan worden voorgeschreven als je juist last hebt van diarree.

Daarnaast kun je last krijgen van een droge huid en huiduitslag.

De bijwerkingen van femribrozil zijn hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid je kunt ook last krijgen van je maag en darmen. Je hebt bijvoorbeeld minder honger.

De bijwerkingen van ezitimib zijn vermoeidheid en maagklachten. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van diarree, buikpijn en flatulentie. Daarom is het verstandig om dit medicijn met eten te nemen om klachten van de maag en darm, zoals een opgeblazen gevoel, te verminderen.

Bij PSCK9 remmers zijn er bijwerkingen, doordat het geïnjecteerd wordt kun je bij de plaats waar dat gebeurt een rode plek krijgen en last van pijn. Daarnaast kun je infecties krijgen in de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid.

Natuurlijke middelen tegen een hoog cholesterol

Zoals je ziet zijn ook de medicijnen zonder statines niet zaligmakend. De bijwerkingen kunnen vrij heftig zijn waardoor je toch kunt kiezen voor een meer natuurlijke oplossing. Vooral als je arts aangeeft dat je cholesterol inmiddels voldoende verlaagd is om over te stappen op alleen een gezond dieet en meer beweging.

Niacine

Niacine is vitamine B3 die belangrijk is voor de vorming van cholesterol en vet in je lichaam. Voeding omvormen tot energie is iets wat niacine voor je doet. Het heeft allerlei voordelen, zoals het verbeteren van je zenuwstelsel, darmen, haar en huid.

Daarbij helpt niacine bij het produceren van meer HDL-cholesterol. Als je dus met name een te hoog LDL-cholesterol hebt kan het eten van voeding met veel niacine helpen om je cholesterolwaarden te verbeteren. Het kan je HDL-cholesterol met wel 30% verhogen. Dat kan voldoende zijn om weer een gezonde verhouding HDL- en LDL-cholesterol te hebben.

Je moet wel overleggen met je arts als je naast gezonde voeding met niacine ook supplementen wilt nemen. Te veel niacine kan namelijk de volgende bijwerkingen hebben:

 • Bloedingen
 • Diabetes
 • Infecties
 • Leverschade
 • Beroerte

Als je meer niacine vooral uit gezonde voeding wilt halen kun je overwegen om van de volgende voeding meer te eten:

Dit zijn ingrediënten die ook veel terugkomen in een mediterraan dieet. De avocado kun je ook altijd toevoegen bij het maken van een smoothie.

Omega 3

Omega 3 is een ander ingrediënt dat goed werkt voor het verlagen van je cholesterol en om de verhouding van HDL-cholesterol en LDL-cholesterol te verbeteren. Veel mensen denken dat omega 3 alleen uit vis te krijgen is, maar niets is minder waar. Daarbij kun je ook omega 3 supplementen nemen.

Let wel op bij het kopen van supplementen. Als deze supplementen onder veel hitte tot stand zijn gekomen zijn veel van de goede eigenschappen van omega 3 verloren gegaan en kan het zelfs slecht voor je zijn. Het is daarom het beste om omega 3 uit natuurlijke bronnen, zoals voeding te halen.

Uit de volgende voeding kun je veel omega 3 halen:

 • Lijnzaad
 • Olijven
 • Tonijn
 • Zalm
 • Walnoten
 • Krillolie

Dieet aanpassingen voor het verlagen van je cholesterol

Naast het meer eten van niacine en omega 3 zijn er ook nog andere aanpassingen die je kunt doorvoeren in je dieet om je cholesterol te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld het eten van transvetten compleet vermijden.

Vermijd transvetten

Transvetten zitten met name in gefabriceerde voeding, zoals koekjes, ovenpizza’s, cake, hamburgers en ijs.

Drink meer water

Door meer water te drinken voorkom je dat je te veel andere dingen drinkt die slecht zijn voor je cholesterol. Door bijvoorbeeld in plaats van koffie water te drinken kun je al ontzettend veel doen om je cholesterol te verlagen.

Ook het drinken van thee is een goed alternatief voor koffie en voor het verlagen van je cholesterol.

Daarbij drink je door meer water te drinken ook minder frisdrank. Hierdoor krijg je ook minder suikers binnen waardoor je minder last hebt van ontstekingen wat ook goed is voor het verminderen van cholesterol in je aderen.

Eet meer groenten

Het eten van meer groenten helpt ook om minder snel te snaaien. Hierdoor eet je bijna automatisch minder transvetten. Daarbij krijgt je lichaam allerlei gezonde vitaminen en mineralen die je lichaam helpen om zichzelf gezond te houden.

Eet meer noten

Noten worden door de meeste Nederlanders niet dagelijks gegeten en dat is erg jammer. Noten zijn namelijk een goede bron van onverzadigde vetten die goed zijn tegen LDL-cholesterol. Een handje noten per dag kan er al voor zorgen dat de kans dat je bovengemiddeld oud wordt significant toeneemt. Het is belangrijk om ongezouten noten te eten, zoals:

 • Cashewnoten
 • Amandelen
 • Walnoten
 • Hazelnoten
 • Pecannoten

Levensstijl aanpassingen

Naast het aanpassen van je dieet is in sommige gevallen ook het aanpassen van je levensstijl van belang om je cholesterolgehalte te verlagen. Dit kan de werking van de medicijnen ondersteunen waardoor je sneller van de medicatie af bent en daardoor minder last hebt van nare bijwerkingen.

Als je last hebt van overgewicht, val af

Als je last hebt van overgewicht heb je vaak ook meer last van LDL-cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat als je dan 5 kilo afvalt dit je LDL-cholesterol al kan normaliseren. Dus stel dat je 10 kilo overgewicht hebt dan kan de helft daarvan verliezen al veel verschil maken.

Het is natuurlijk nog beter als je een gezond gewicht hebt van een BMI tussen de 20 en 25.

Beweeg elke dag 30 minuten

Beweging stimuleert vetverbranding en ook het “verbranden” van LDL-cholesterol. Door dagelijks minimaal een half uur te bewegen kun je al ontzettend veel doen om je cholesterolniveau te verlagen. Je kunt dan denken aan de volgende manieren van bewegen:Cholesterol medicijnen zonder statines en natuurlijke middelen tegen cholesterol

 • Dansen
 • Wandelen
 • Fietsen
 • Zwemmen
 • Tuinieren

Fanatiek sporten werkt nog beter tegen een hoog cholesterol. Daarom kun je het dagelijks 30 minuten bewegen afwisselen met een aantal keer per week sporten, zoals bijvoorbeeld krachttraining, wielrennen of aerobics.

Cholesterolverlagende recepten

Niacine recept: Salade

Tonijn, avocado, zonnebloempitten, tomaat, rucola

Ingrediënten:

 • Tonijn
 • Avocado
 • Zonnebloempitten
 • Tomaat
 • Rucola

Deze salade heeft in ieder geval al 3 ingrediënten waarin veel niacine zit. Daarbij ondersteunt de omega 3 in tonijn ook de cholesterolverlagende effecten van niacine. De avocado zorgt ook samen met de tonijn voor een goed gevuld gevoel.

De tomaat is ook een goede bron van vitamine C en lycopeen die je lichaam beschermen tegen antioxidanten. De rucola is vooral erg lekker en een goede bron van ijzer wat goed is tegen bloedarmoede.

Bereiding:

Doe de (gewassen) rucola in een diep bord of een schaal. Voeg daar een klein handje zonnebloempitten aan toe. Voeg tonijn uit blik toe. Snijd de avocado door midden en verwijder de pit. Lepel de avocado eruit en snijd het vruchtvlees in kleinere stukken. Doe die in de salade. Was de tomaat en snijd deze in stukken en voeg die toe aan de salade. Roer alles goed door elkaar en eet smakelijk!

Omega 3 recept: Salade

Veldsla, walnoten, olijven, lijnzaad, tonijn

Ingrediënten:

 • Veldsla
 • Walnoten
 • Olijven
 • Lijnzaad
 • Tonijn

Deze salade zit boordevol ingrediënten vol met omega 3, zoals tonijn, lijnzaad, olijven en walnoten. De veldsla is ook een hele goede bron van vitamine C wat helpt om je bloedvaten te beschermen. Deze salade past ook nog eens heel goed in de mediterrane keuken.

Bereiding:

Doe de gewassen veldsla in een diep bord of in een kom. Voeg daar een hand walnoten aan toe. Was de verse olijven en snijd deze doormidden. Verwijder de pit en doe de olijfhelften in de salade. Voeg een klein handje lijnzaad toe. Haal de tonijn uit blik en voeg naar smaak een hoeveelheid tonijn toe. Eet smakelijk!

Tot slot…

In sommige gevallen is het belangrijk dat je jouw cholesterol verlaagt met medicijnen omdat je een gevaarlijk hoog cholesterol hebt. Voor sommige mensen zijn de standaard medicijnen met statines niet gezond en is het beter om voor een alternatief medicijn te gaan.

Gelukkig zijn er een aantal alternatieven die je cholesterol ook kunnen verlagen, zoals colestyramine, gemfibrozil, ezetimib en PCSK9 remmers. Deze medicijnen werken niet allemaal even snel en kunnen nare bijwerkingen hebben. Ook is bij PCSK9 remmers nog niet bekend of het de kans op beroertes en andere hart- en vaatziekten ook verlaagt door het verlagen van het cholesterol.

Daarnaast is niacine en omega 3 ook een goed natuurlijk ingrediënt dat je kunt gebruiken om je cholesterol te verlagen.

Het combineren van medicijnen met aanpassingen in je dieet en de levensstijl is het beste wat je kunt doen om zo snel mogelijk resultaat te hebben. Dan ben je ook weer sneller van de medicatie af waardoor je minder last hebt van de bijwerkingen.

Lees ook dit gratis e-book vol tips tegen cholesterol. De overgrote meerderheid van de mensen die het boek heeft gedownload is erg positief over de resultaten.

Klik hier om het e-book te downloaden.

Bronnen:

http://www.webmd.com/cholesterol-management/features/are-there-statin-alternatives

http://www.apotheek.nl/medicijnen/colestyramine?product=questran#belangrijk-om-te-weten-over-colestyramine

http://www.apotheek.nl/medicijnen/gemfibrozil?product=lopid#wat-zijn-mogelijke-bijwerkingen

https://www.mednet.nl/nieuws/id8628-sterke-reductie-ldl-cholesterol-met-pcsk9-remmers.html

http://medicijnbalans.nl/medicijngroepen/pcsk9-remmers

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/niacin/art-20046208?pg=1

http://www.foodandnutrition.org/Stone-Soup/January-2016/Should-You-Choose-Omega-3-Supplements-to-Lower-Your-Cholesterol/

When Omega-3 Fats Can Be Dangerous to Health

http://www.webmd.com/cholesterol-management/features/exercise-to-lower-cholesterol#2

 


Anderen bekeken ook:

Wat doet alcohol met je cholesterol?
4 misverstanden over Cholesterol
Cholesterol en Diabetes
De verschillende soorten cholesterol
Spinazie lasagne met zalm
Heerlijke Banh Mi als lunch

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
3 Shares
Tweet
Pin3
Share