Wat is cholesterol?
Cholesterol is een bouwsteen voor de celmembranen en hormonen zoals oestrogeen en testosteron. Ondanks dat deze bouwsteen vaak negatief is het nieuws verschijnt, is het toch een belangrijk onderdeel.
Cholesterol is niet slecht. Sterker nog, het is zelfs een noodzakelijke vetachtige stof die we allemaal nodig hebben.
Inhoud:
1. Wat is cholesterol?
2. Verschillende soorten cholesterol
3. Risicogroepen cholesterol
4. Voordelen van het verlagen van cholesterol
"Productie cholesterol"
Je lever produceert 80% van het totale cholesterol wat je in je lichaam hebt zitten. De overige 20% van het totale cholesterol in je lichaam wordt bepaald door je voeding en andere factoren. Je kunt dus concluderen dat de voeding die je eet een belangrijke invloed heeft op je cholesterolwaarden.
Vooral wanneer je het orgaanvlees van een dier (lever, hart etc.) eet krijg je veel cholesterol binnen. Bij plantaardig voedsel hoeft men zich geen zorgen te maken over cholesterol, daar zit het nu eenmaal niet in!
"Lever"
Nadat je gegeten hebt word het cholesterol via de darm geabsorbeerd en opgeslagen in de lever. De lever zit onder je longen en boven je maag. Het lever reguleert na de maaltijd, hoeveel cholesterol er in het bloed voorkomt en kan cholesterol afscheiden of toedienen indien dit nodig is.
Je lever houdt je eigenlijk je cholesterolwaarden op peil! Dit systeem is echter niet waterdicht, waardoor hogere cholesterolwaarden in het bloed mogelijk zijn.
Verschillende soorten cholesterol
In de wetenschap zijn er twee soorten cholesterol die belangrijk zijn. Op de eerste plaats heb je de zogenaamde LDL cholesterol: LDL staat voor low-density lipoprotein. Dit wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Wanneer je een hoge waarde van LDL hebt is de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten ziekten groter.
"LDL"
Het LDL cholesterol zet zich namelijk af op de vaatwanden, waar het bloed door stroomt. Hierdoor kunnen je bloedvaten beschadigd raken waardoor het cholesterol "vast" kan blijven plakken.
Dit is een harde dikke stof die een verdikking van de vaatwand veroorzaakt en een vernauwing van de aders. Vooral bij slagaders zorgt dit proces, atherosclerose genaamd, voor problemen. Het probleem ontstaat doordat de druk op de aderen (net als wanneer je een tuinslang dicht knijpt) groter wordt.
"HDL"
Op de tweede plaats heb je HDL cholesterol: HDL staat voor high-density lipoprotein. HDL cholesterol wordt ook wel het "goede" cholesterol genoemd. Het goede cholesterol voorkomt namelijk atherosclerose doordat deze het cholesterol van de vaatwanden haalt en de vaatwanden weer wijder maakt.
Dit is goed voor de doorstroming van het bloed. De lever verwijdert het LDL cholesterol nadat het HDL cholesterol deze van de vaatwanden verwijderd heeft.
Het is dus goed om een hoge waarde van HDL in je bloed te hebben en een lage waarde van LDL Het totaal aan cholesterol in je lichaam wordt bepaald door de som van HDL, LDL , VLDL en IDL cholesterol.
"VLDL"
VLDL staat voor very-low desity lipoprotein en IDL staat voor intermediate desity lipoprotein.
Meer informatie: "Waarheid over LDL, HDL, VLDL Cholesterol"
Een hoge waarde van LDL cholesterol is gevaarlijk vanwege hart- en vaart ziekten. De plaque kan de doorstroming van het bloed ernstig beperken. Hierdoor wordt het risico op hartaanvallen en beroertes erg verhoogd.
Risicogroepen cholesterol
1. Zeer hoog risico op hoge cholesterol:
Ook heb je een zeer hoog risico wanneer je last hebt van het metabool syndroom, een combinatie van vier aandoeningen waaronder hoge bloeddruk, suikerziekte, hoog cholesterol en overgewicht. Tevens zijn patiënten die in het ziekenhuis zijn geweest voor een hartinfarct niet veilig van verdere hart en vaatziekten.
2. Hoog risico:
Heb je al last van hart en vaatziekten? Eerder een hartaanval of een beroerte gehad? Patiënten met een hoog risico cholesterol gehalte hebben vaak suikerziekte, abdominale aorta-aneurysma of al atherosclerose van de slagaders naar de hersenen en ledematen. Zoals dat het geval is bij patiënten met een beroerte of TIA’s, een mini beroerte.
3. Matig risico:
Wanneer je geen last hebt van hart- en vaatziekten of suikerziekte wordt het risico op verhoogd cholesterol en dus op hart- en vaatziekten al een stuk kleiner. Toch is dit nog geen reden tot juichen. Wanneer je namelijk meerdere risicofactoren in je leven hebt zoals een ongezonde levensstijl, het drinken van alcohol, veel vet eten en roken, dan is er nog steeds een verhoogde kans op hoog cholesterol en dus hart- en vaatziekten.
In dit geval ligt de kans op een hartaanval binnen 10 jaar tussen de 10%-20% hoger dan normaal.
4. Laag risico:
Patiënten met een laag risico op hoge cholesterol zijn patiënten zonder hart- en vaatziekten en die risicofactoren kunnen uitsluiten. Vaak hebben deze patiënten een gezonde leefstijl en gelukkig kun je door middel van specieke leefstijl veranderingen veel doen om je cholesterol te verlagen..
Voordelen verlagen van cholesterol
Het verlagen van LDL-cholesterol is momenteel een van de belangrijkste initiatieven voor de volksgezondheid om atherosclerose en hart-aanvallen te voorkomen. Tot op heden is de nummer 1 doodsoorzaak nog steeds hart- en vaatziekten.
De voordelen van het verlagen van LDL-cholesterol zijn onder meer:
- het verminderen van de vorming van nieuwe cholesterol plaques op de vaatwanden.
- vermindering van de bestaande cholesterol plaques op de vaatwanden en verbreding van de bloedvaten.
- het voorkomen van de breuk van cholesterol plaques, de breuk is verantwoordelijk voor de vorming van bloedklonters en blokkades in de bloedvaten.
- het verminderen van het risico op hartaanvallen en beroertes.
Hoe verlaag ik mijn cholesterol gehalte?
1. Leefstijl veranderingen
Je kan je cholesterol verlagen door je leefstijl te veranderen. Als je rookt, stop er dan mee! Wanneer je last hebt van overgewicht, probeer dit dan te verliezen door middel van lichaamsbeweging. Ook wanneer je slank bent kan lichaamsbeweging geen kwaad. Tevens is het goed om ervoor te zorgen dat je vooral onverzadigde vetten eet. Probeer verzadigde vetten zoveel mogelijk uit je voedingspatroon te halen.
2. Medicatie
Is je leefstijl al optimaal en kun je er niets meer aan doen? Dan zijn er ook nog medicijnen die je kunnen helpen. De meest effectieve en gebruikte medicijnen voor een lager LDL- cholesterol worden ook wel statines genoemd. De medicijnen bevatten nicotinezuur, fibraten zoals gemfibrozil en harsen zoals cholstyramine en ezetimibe. Op langer termijn zijn deze medicijnen (de medicijnen tegen een hoog cholesterol gehalte) niet goed voor je gezondheid. Dus het is beter om opzoek te gaan naar een andere manier.
3. Natuurlijk Alternatief
De natuurlijke methode van OptimaleGezondheid.com richt zich op de LDL verlagen en HDL verhogen.
Zelf kun je namelijk al erg veel doen om een goede gezondheid te ontwikkelen. Echter, de meeste mensen weten helaas niet hoe ze dit kunnen doen, of welke stappen ze moeten ondernemen. Wil je positieve veranderingen? Dan zul je ACTIE moeten ondernemen, niets gaat namelijk vanzelf. Daarom moet je ook goed naar jezelf kijken, en steeds evalueren of je de juiste dingen onderneemt om je doel te bereiken.
In de Cholesterol Omlaag Methode onderbouwen we deze principes en ga je stap voor stap leren hoe je op een natuurlijke manier zonder medicatie blijvend je cholesterol kunt verlagen.
De ontwikkeling van de methode heeft plaatsgevonden tussen 2009 en 2010. De methode is door 95% van de mensen positief beoordeeld. Voor meer tips en adviezen om je cholesterol te verlagen neem dan een kijkje op de cholesterol omlaag methode catalogus pagina: