Fitness

Laatste Update: 7 april 2017

CrossFit

Je kunt de voordelen van voldoende lichaamsbeweging niet onderschatten. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bijvoorbeeld met het verbeteren van onze botsterkte, mede hierdoor is in beweging blijven een geweldige behandeling tegen osteoporose.

Daarnaast versterkt het ook de spieren die onze gewrichten ondersteunen. Lichaamsbeweging helpt veel mensen ook het gevoel van eigenwaarde te verbeteren, en dit zorgt uiteindelijk voor een hoger zelfvertrouwen.

Het werkt ook als een geweldige manier om stress te verlichten, want de endorfine die vrij komt in ons lichaam is een natuurlijk antidepressivum. Dit weten de meeste mensen al en we hebben er verschillende malen over geschreven. Echter, veel mensen vonden niet dat ze de kracht en spierdefinitie konden bereiken met hun eigen trainingsprogramma.

Vandaar dat veel mensen overstappen of de nieuwste Amerikaanse fitness hype: CrossFit.

Wat is CrossFit precies?

Het CrossFit programma is samengesteld om fitter te worden zonder de nadruk te leggen op één bepaalde oefening. Dit programma is ontworpen om je lichaam voor te bereiden voor elke sport of andere lichamelijke activiteit. De focus ligt bij CrossFit op de kern van het lichaam en onze lichaamsconditie.

Met elke dag een andere routine wordt de kern van het lichaam steeds sterker en worden de spieren ook steeds meer afgetraind. Dit heeft positieve gevolgen voor de algemene gezondheid en zorgt ervoor dat de conditie ook steeds beter wordt.

Waarom CrossFit?

Het CrossFit programma krijgt vooral veel aandacht van mensen wie fysiek erg fit moeten zijn om voor hun werk. Goed presterende atleten,  militairen en politiemensen uit de hele wereld hebben interesse voor CrossFit en gebruiken dit als enige manier van lichaamsbeweging om zowel fit en sterk te worden.

Ze erkennen dat dit programma maar liefst acht verschillende categorieën van fysieke fitheid beïnvloed: uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit, snelheid, behendigheid, hart en longen uithoudingsvermogen, coördinatie, en balans.

CrossFit en normale lichaamsbeweging

Conventionele lichaamsbeweging routines beteken normaal gesproken 4 of 5 dagen per week naar de sportschool gaan. Hier wordt dan de nadruk gelegd op één of twee verschillende spiergroepen gedurende ongeveer 60 minuten per dag. Dit vereist een hoge mate van betrokkenheid aangezien mensen vaak aangeven dat ze weinig tijd hebben voor een dergelijk schema.

Voor de meeste mensen is het grootste obstakel gewoon tijd, ze zeggen dat ze geen tijd hebben om meerdere dagen per week een uur in de sportschool te zitten. In veel gevallen bereiken mensen de resultaten die ze wilden bereiken niet.

Dit is de reden waarom het CrossFit programma in een vrij korte tijd erg populair is geworden. In veel gevallen zijn de programma's ontworpen om slechts 20 minuten of minder te duren. In plaats van een uur naar de sportschool betekent dit dat mensen nu binnen een uur naar de sportschool kunnen, trainen, douchen, en weer thuis kunnen zijn

Het is dus qua tijd veel gemakkelijker om je aan dit programma te houden. Daarnaast zijn de trainingen uitdagend en vinden veel mensen het leuk vanwege de grote verscheidenheid aan oefeningen die ze kunnen doen. Hierdoor geven mensen misschien minder snel op aangezien ze weten dat het programma niet al te lang hoeft te duren.

Een grotere variatie verhoogt ook de uitdaging en dit zorgt weer voor goede resultaten in een redelijke tijdsduur.

Aan te passen voor iedereen

Een van de voordelen van het CrossFit programma is dat absoluut iedereen dezelfde routine kan gebruiken. Deze oefeningen worden door verschillende topsporters over de hele wereld gebruikt en kunnen op elk niveau worden gevolgd. Het is mogelijk het CrossFit programma compleet aan te passen. Hierdoor kan iedereen meedoen, hoe fit of niet-fit ze ook zijn.

Het kan ook worden aangepast voor mensen die last hebben van een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Juist daarom is het echter wel belangrijk dat iemand een goede trainer heeft die precies aanvoelt hoe ver iemand kan gaan, want aan blessures heeft natuurlijk ook niemand iets.

crossfit workout vrouw

De voordelen van CrossFit

Het CrossFit programma heeft bijna cultstatus bereikt over de hele wereld. Je zult mensen tegenkomen die erg voor of erg tegen CrossFit zijn. Waar andere mensen denken dat het de meeste efficiënte manier van trainen is zeggen juist andere mensen dat het een gevaarlijke tijdsverspilling is en zeker niet de meest efficiënte manier te trainen.

Het is dan ook belangrijk dat we een grondig overzicht hebben van zowel de voor-en nadelen van dit programma. We beginnen met de voordelen en komen dan terug op de nadelen.

Een compleet atleet

De mission statement van CrossFit stelt dat ze gespecialiseerd zijn in het nergens in specialiseren. Dit is een programma dat zich niet zozeer richt op kracht, explosiviteit of uithoudingsvermogen, maar het uiteindelijke doel is dat mensen op alle fronten ‘fitter’ worden.

Dit maakt het een goed programma voor mensen die niet voor een bepaalde sport of hobby trainen maar gewoon een betere conditie willen hebben en wat gewicht willen verliezen.

Concurrentie

Bij CrossFit is er een voortdurende vriendelijke concurrentie met elkaar waar het programma zelf op gebaseerd is. Elk jaar worden de CrossFit Games gehouden die steeds meer aandacht krijgen van zowel deelnemers en toeschouwers trekt. Tegenwoordig worden de CrossFit Games (en de meest bekende CrossFit atleten) ook gesponsord.

De bewering dat CrossFit van fitness een sport heeft gemaakt is dan ook wel waar. Als je alleen naar de sportschool gaat dan motiveer jij je enkel tegen vorige prestaties. Echter, zeker bij CrossFit lessen merken mensen dat zij zichzelf steeds meer wilt bewijzen tegenover de andere mensen in die groep.

Afwisseling

Het komt weinig voor dat CrossFit programma’s hetzelfde zijn, en daarnaast is er ook geen einde aan het programma aangezien het altijd aangepast kan worden om het maar afwisselend te houden. Een van de redenen dat veel mensen vaak stoppen met ‘gewoon’ fitness is het feit dat ze op een gegeven moment alles wel een beetje gezien hebben.

Met voldoende afwisseling ga je dit tegen en zorg je ervoor dat mensen enthousiast blijven over elke les.

Getimede uitdagingen

De getimede training draagt sterk bij aan de goede conditie die het CrossFit programma biedt. Wanneer mensen gewoon naar de sportschool gaan dan hebben ze vaak alleen een tijdsdruk van zichzelf, als ze dus even geen zin hebben dan gaan ze iets water drinken of stoppen ze even voor een praatje met iemand die ze kennen.

Gebruik maken van getimede uitdagingen stellen mensen in staat om het tegen zichzelf of anderen op te nemen en hun resultaten vergelijken. Dit maakt het veel eenvoudiger om eventuele verbetering bij te houden. Daarnaast zal zo voor veel mensen het uithoudingsvermogen er ook aanzienlijk op vooruitgaan door op deze manier te trainen.

Er worden gewichten gebruikt tijdens cardio training

gewichtenDoor het gebruik van getimede uitdagingen en een combinatie van weerstandsoefening wordt ons spieruithoudingsvermogen drastisch op de proef gesteld. Het gebruik van gewichten maakt iemand niet alleen sterker, maar gewichten in plaats van machines zorgen ervoor dat de stabiliserende spieren die vandaag de dag vaak worden vergeten ook worden getraind. Hierdoor worden mensen niet alleen sterker, maar kunnen ze ook veel calorieën verbranden.

Voor degenen die problemen hebben om gewicht te verliezen is dit een van de redenen dat CrossFit goed werkt. De combinatie van krachttraining en efficiëntie zorgt voor een constant versnelde hartslag wat uiteindelijk goed is voor de vetverbranding.

Mensen vinden het leuk

Het CrossFit schema maakt gebruik van trainingsmethoden die we vaak niet meer tegenkomen in de normale sportscholen van vandaag. Denk bijvoorbeeld aan krachttraining, het gooien met een medicijn bal, trainen op blote voeten. Fitnesscentra doen steeds minder aan daadwerkelijke training en steeds maar met nieuwe apparatuur, grote televisies, en aerobiclessen zodat mensen met overgewicht iets te doen hebben.

De motivatie moet vanuit jezelf komen

Een belangrijk onderdeel van de CrossFit mentaliteit is dat alleen jij uiteindelijk verantwoordelijk bent voor jouw eigen lichamelijke conditie. Het daadwerkelijk trainen is jouw verantwoordelijkheid en dus moet je zelf opletten wat jouw lichaam wel of niet kan.

Het is natuurlijk wel sterk aanbevolen dat beginners en zelfs mensen die al een paar lessen hebben gehad een personal trainer gebruiken. Hierdoor weet je zeker dat je alle oefeningen goed doet zodat je uiteindelijk geen vervelende blessures oploopt. Je hebt iemand nodig die je in de juiste richting duwt en ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft, maar niet iemand die ervoor zorgt dat je geblesseerd raakt.

De nadelen van CrossFit

Wat tot op heden het vaakst de negatieve aandacht trekt is het feit dat de bedenker van CrossFit, Greg Glassman, beweert dat CrossFit de allerbeste oplossing is voor iedereen. Dat is natuurlijk niet het geval. Bijvoorbeeld, als iemand wil proberen om spiermassa op te bouwen dan is het wel duidelijk dat er veel efficiëntere methoden zijn om dat te doen.

Veel mensen die zeggen dat ze een hekel hebben aan CrossFit zeggen dat het geen resultaat oplevert, maar dit is niet waar. Het is zo dat sommige mensen geen hardcore bodybuilder willen zijn en toch gewoon fit en mooi gespierd willen zijn.

Echter, er zijn ook daadwerkelijke nadelen verbonden met CrossFit trainen.

Veel herhalingen met bepaalde oefeningen

Bij bepaalde oefeningen in het CrossFit programma wordt het aangeraden om de oefening vaak te herhalen. Laten we eens kijken bij de deadlift, waar de meeste mensen na vijf of zes herhalingen niet meer de hamstrings en andere spieren gebruiken maar eigenlijk alleen nog proberen de stang omhoog te krijgen.

Vergeet dan ook niet dat de meeste mensen weinig gebruik maken van hun bilspieren en vaak de hele dag door zitten. Mede hierdoor kan een dergelijke oefening leiden tot een blessure voor mensen die niet goed voorbereid zijn of mensen die zich niet goed hebben opgewarmd. (Nog een reden om eerst een personal trainer te nemen.)

Zwaar tillen terwijl je vermoeid bent

Hoewel dit ook onder het bovenstaande punt zou kunnen vallen kan continue zwaar tillen terwijl je al vermoeid bent, in combinatie met de druk van de getimede uitdagingen, leiden tot een grotere kans op blessures. Bepaalde oefeningen zoals bankdrukken of optrekken worden er niet beter op als je deze zo snel mogelijk probeert te doen.

Veel mensen hebben weinig of geen training

lichaamsbewegingZoals we al eerder hebben besproken kan het CrossFit programma worden aangepast aan alle niveaus, maar veel sportscholen hebben een alles of niets houding. Dit kan ervoor zorgen dat mensen die de vastberadenheid hebben om fit te worden maar de vaardigheden hiervoor missen zich wel eens in een gevaarlijke situatie zouden kunnen bevinden.

Hoewel dit normaal gesproken de verantwoordelijkheid is voor de trainers, gaat het uiteindelijk wel om onze eigen veiligheid.Veel mensen hebben een slechte conditie of hebben weinig ervaringen met dumbells en barbells (gewichten). Mede hierdoor is het mogelijk dat mensen vrij snel een blessure oplopen, vooral als ze beginnen met groepslessen in plaats van lessen voor beginners.

De filosofie van het CrossFit programma zou echt meer moeten doen aan mensen te laten weten wat ze wel en wat ze niet zouden kunnen/moeten doen.

Alles wordt getimed

Ja, dit is ook vermeld als een voordeel, maar kan ook als een nadeel werken. Er zijn mensen die zich uitsluitend richten op het snel doorlopen van alle oefeningen of proberen om alle andere mensen voor te blijven. Echter, vaak vergeten ze dan de juiste vorm van de oefening. Het resultaat is een minder effectieve training en een vergrote kans op blessures.

Voeding

Het CrossFit programma stelt dat een dieet dat bestaat uit 30% vet, 30% eiwit en 40% koolhydraten het best mogelijke dieet is. Echter, we weten dat geen twee mensen hetzelfde zijn, en daarom zal dit zeker niet voor iedereen het beste werken. Als het om voeding gaat is er niet één bepaald programma dat voor iedereen werkt.

Nonchalant qua veiligheid

Als je de website van CrossFit eens bekijkt dan zal het niet moeilijk zijn om hier voorbeelden van te vinden. Bijvoorbeeld dit (vertaalde) citaat van de bedenker van CrossFit "Als je bang bent dat je met de (turn) ringen je nek breekt dan willen wij je niet bij CrossFit." Dat klinkt zeker niet als een ‘programma dat iedereen kan doen’. Het gaat zelfs tegen het CrossFit concept in dat jij je eigen trainer moet zijn.

Conclusie

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan het CrossFit programma, uiteindelijk moet je zelf beslissen wat voor jou belangrijk is. Het is een goed programma voor mensen die fitness leuk vinden en hard willen trainen, maar daarnaast is het ook mogelijk om snel een blessure op te lopen of teveel te trainen als iemand geen goede begeleiding heeft.

CrossFit gebruikt nogal ingewikkelde oefeningen om kracht- en cardiotraining te combineren, maar er zijn andere manieren om hetzelfde doel te bereiken die veel veiliger zijn voor onervaren sporters. Voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, lees dan eerst meer over de voor-en nadelen. Raadpleeg een personal trainer om uit te zoeken wat de beste manier is om jouw doel te bereiken.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Goed verhaal Jack. Ik ben vorige week voor het eerst bij een groepsles geweest. Heel intensief en bijna alle bewegingen moest ik leren: hoe sta ik eigenlijk op vanaf een platte buikligging? Tegen de tijd dat je denkt dat je het soepel kan, word je moe. Hele leuke kennismakingsles. Ik heb me daarna opgegeven voor een privé-intake-les. Bij de CrossFit in Almere moet je eerst 4 beginnerslessen volgen voor een juiste uitvoering van alle gebruikte oefeningen. Daarna kan je meedoen met de groepslessen. Heb je al wat ervaring dan kan je niveau ook bepaald worden met een privé-intake-les. Een van de door jou genoemde nadelen is hiermee dus weg. Vandaag voor het eerst meegedaan met een groepsles na de intake. Ik had nog veel vragen, maar de instructeur geeft goed aan of er nog iets te verbeteren valt aan de techniek. De opdracht aan mij was: ga beginnen en doe het rustig aan. Als je beter vertrouwd bent met de oefeningen en je techniek kun je verder gaan. Misschien doen mensen het steeds sneller door het competitiemodel maar ik zie ook dat de instructeur blijft toezien op een juiste uitvoering van de oefeningen. Mijn ervaring tot nu toe: heel leuk, heel veel afwisseling, heel spannend wat ik de volgende keer moet gaan doen, want dat weet je pas op de dag zelf.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share