Cellulite

Laatste Update: 26 september 2016

De 8 beste huidverzorgingstips bij cellulite

De 8 beste huidverzorgingstips bij celluliteBen je blij dat het weer winter wordt omdat je de komende maanden je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over je benen en hoe die eruitzien als je een kortere rok aan hebt of een korte broek? Dit kan natuurlijk te maken hebben met een hele bleke huid, maar voor veel meer mensen heeft de blijdschap over het einde van de zomer te maken met cellulite.

Om ervoor te zorgen dat die zorgen over cellulite volgend jaar veel minder aanwezig zijn, ga ik in dit artikel in op de beste huidverzorgingstips tegen cellulite.

Wat is cellulite?

Cellulite is de naam voor sinaasappelhuid. De huid kan dan deuken en bulten hebben doordat vet onder de huid niet gelijkmatig verdeeld is. Bij de een valt dit meer op dan bij de ander en vooral vrouwen hebben hier last van.

9 van de 10 vrouwen heeft last van cellulite.

Cellulite is niet gevaarlijk voor je gezondheid, maar door het uiterlijk kun je er toch vanaf willen. Cellulite is ook geen teken dat je last hebt van overgewicht. Slanke vrouwen kunnen namelijk ook last hebben van cellulite net zoals vrouwen met overgewicht.

Hoeveel cellulite je hebt en hoe erg het is hangt af van meerdere factoren, zoals:

Cellulite valt minder op bij een donkere huid dan bij een lichte huid.

Cellulite verminderen

Cellulite verminderen doe je vooral door goed voor je lichaam te zorgen. Zoals je las is het voedingspatroon dat je hebt van belang over het risico op het krijgen van cellulite. Dit komt doordat je voeding uiteindelijk ook ervoor zorgt dat je huid er gezond uitziet, door gezond te eten zorg je dus ook goed voor je huid.

Gezond eten voor je huid houdt in dat je veel groenten, fruit en vezelrijke voeding eet.

Tip 1: Eet gezond zodat je huid van binnenuit goed verzorgd wordt.

Voeding die helpt tegen cellulite bestaat vooral uit groente, zoals bladgroente en wortels en broccoli. Dit komt omdat deze voeding boordevol mineralen en vitaminen zit die ervoor zorgen dat je je lichaam voeding geeft waar het wat aan heeft.

Het fruit dat je eet is een goede vervanging voor ongezondere snacks waardoor je lichaam minder last heeft van ontstekingen.

Daarbij blijkt ook uit onderzoek dat het drinken van 100 ml appelbes gedurende 90 dagen helpt tegen cellulite en oedeem.  

Ook blijkt dat het oraal innemen van bioactive collageen peptides de cellulite kan verminderen, maar in het onderzoek waren de verschillen niet significant. Dit betekent dat de vermindering van cellulite aan de supplementen kan liggen, maar door toeval kan zijn ontstaan.

Voeding die niet helpt tegen cellulite is voeding die meer een last voor je lichaam is dan een lust. Geraffineerde suiker wordt bijvoorbeeld vaak omgezet in vet. Daarbij verhoogt het ook de ontstekingswaarden in je lichaam wat je doorbloeding vermindert.

Vette voeding, zoals fastfood en pizza, helpt ook niet om cellulite te verminderen. Dit komt onder andere doordat er vaak ook transvetten inzitten die ook een slechte invloed op je lichaam hebben. De ontstekingswaarden worden er ook door verhoogd en het verhoogt je cholesterol, waardoor wederom de doorbloeding naar de huid toe verminderd wordt.

Eet dus vooral groente, fruit en veel vezels om minder last te hebben van cellulite.

Afvallen

Als je last hebt van overgewicht kan afvallen ervoor zorgen dat je minder cellulite hebt of dat in ieder geval de putjes minder diep zijn. Door af te vallen maak je het ook eenvoudiger voor je lichaam om het bloed naar de huidoppervlakte te transporteren.

Afvallen bij overgewicht gaat eenvoudig met de tweede en derde tip samen.

Tip 2: Bij overgewicht is het verstandig om af te vallen.

Cellulite wegtrainen

Sport en beweging wordt door de meeste artsen aanbevolen om minder last te hebben van cellulite. Door te bewegen verwarm je het deel van je lichaam dat aan het werk wordt gezet. Het bloed wordt dan naar je huidoppervlakte getransporteerd om je lichaam te helpen met afkoelen.

Een leuke bijkomstigheid is dat dit de doorbloeding van je huid bevordert en ook het transport van belangrijke voedingsstoffen die goed voor je huid zijn.

De aanbevolen sporten tegen cellulite zijn aerobics en krachttraining. Met krachttraining kun je heel duidelijk een lichaamsonderdeel trainen, zoals met squats de bovenbenen. Hierdoor kun je juist daar ook de doorbloeding bevorderen.

Tip 3: Sport regelmatig met aerobics of krachttraining.

Oefeningen die helpen tegen cellulite

squat celluliteSquats: Bij squats maak je een beweging alsof je gaat zitten, alleen je gaat niet zitten. Je staat daarna weer rechtop en herhaalt de oefening. Het is belangrijk om je voeten op schouderbreedte neer te zetten en je kont naar achteren te steken. Zorg ervoor dat je knieën boven je enkels en in ieder geval achter je tenen blijven. Je kunt een squat langer vasthouden, dus die zittende houding, of je kunt hem herhalen en ook op verschillende hoogtes uitvoeren.

Als je merkt dat het je eenvoudig afgaat kun je ook gewichten vasthouden bij je schouders om de oefening zwaarder te maken.

Lunges: Bij lunges zet je een grote stap naar voren en laat je jezelf naar beneden zakken. Ook hierbij is het belangrijk dat de knie van het been waarmee je de stap hebt gezet boven de enkel blijft en in ieder geval achter de tenen. Bij het andere been laat je de knie naar de grond zakken, maar raak je de grond niet aan. Je kunt de pose vasthouden of een nieuwe stap zetten met je andere been. Ook kun je de lunge op verschillende hoogtes uitvoeren. Lopende lunges vind ik zelf het prettigst om uit te voeren.

Trap naar achteren: Dit wordt op zijn Engels ook wel de donkeykick genoemd. Je gaat dan op handen en knieën staan en trapt vervolgens met 1 been naar achteren (en eventueel omhoog). Deze oefening spant de bilspieren aan. Je kunt het trappen een aantal keer herhalen en vervolgens het andere been laten trappen. Je strekt dus een been naar achteren en eventueel omhoog.

Cellulite behandeling

Naast de dingen die je kunt doen via levensstijl en gezondheid voor je hele lichaam zijn er ook nog specifieke dingen die je kunt doen om je huid met cellulite te verzorgen om ervan af te komen. Een aantal van deze behandelingen kun je ook goed thuis uitvoeren voor een goede verzorging van je huid.

Cellulite massage

Een cellulite massage is een goede manier om tijdelijk minder last te hebben van cellulite. Dit komt waarschijnlijk doordat het te veel vloeistof dat je op die plaats in de huid hebt wordt weggewerkt.

Door het gebied regelmatig te voorzien van een cellulite massage zorgt je op die manier voor een langdurige verbetering van de cellulite.

Hoe doe je een cellulite massage? Als je iemand hebt die je kan helpen met masseren is dat altijd handig, maar je kunt ook jezelf een cellulite massage geven.

Het is handig om bij deze massage gebruik te maken van massage olie. Eerst wrijf je dat rustig over het deel van je benen of billen dat je wilt masseren. Daarna wrijf je jouw beide handen snel heen en weer in tegengestelde richtingen. Dus als je linkerhand naar boven gaat, gaat je rechterhand naar beneden. Dan wrijf je weer even normaal en dan ga je het deel dat je masseert kneden. Hierbij mag je ook de spier onder de huid vasthouden. Dit kneden mag niet pijnlijk zijn, bij pijn knijp je te hard.

Daarna wrijf je met je platte handen de huid naar je lympfeknopen.

Op deze manier help je jouw lichaam om de gifstoffen sneller uit je huid te masseren.

Lymfeknopen zitten bijvoorbeeld in je liezen. Dus je kunt vanaf je knie naar boven wrijven om het lymfesysteem te stimuleren. Bij de billen kun je van je bilnaad langs de heupen naar de voorkant van je liezen stuwen.  Zie de afbeelding voor een duidelijkere weergave van de route waarmee je de huid kunt stuwen.

LET OP! Als je last hebt van rare zwellingen die niet te wijten zijn aan cellulite is het verstandig om naar een arts te gaan. Een zwelling in het lymfesysteem kan op een ander probleem duiden, zoals een tumor of hartklachten.

Als je last hebt van een tumor moet je jezelf NIET masseren of borstelen omdat hierdoor verspreiding van de tumor via het lymfesysteem gestimuleerd kan worden.

Je begint dus met wrijven, dan snel heen en weer wrijven, kneden en het stuwen van de huid om gifstoffen naar de lymfeknopen te transporteren. Dit kun je een paar keer herhalen en je kunt het ook gebruiken om cellulite crème mee aan te brengen.

cellulite-lymfe-massage-voorkant cellulite lymfe massage

Tip 4: Masseer de huid met cellulite regelmatig om de doorbloeding en het afvoeren van gifstoffen te bevorderen.

Huid borstelen tegen cellulite

Een andere techniek die zelfs al eeuwen gebruikt wordt tegen cellulite is het borstelen van de huid met een houten borstel. Het borstelen van de huid kun je op dezelfde patronen uitvoeren als de massage waarbij je de huid naar de lymfeklieren stuwt.

Het is het beste om van beneden naar boven te borstelen. Elk deel kun je zes tot zeven keer borstelen, maar als je minder vaak borstelt is dat ook goed.

Het voordeel van het borstelen van de huid is dat je dit in je dagelijkse routine kunt meenemen, omdat je geen olieachtige huid hebt die aan je kleding kan plakken. Daarbij stimuleert het de doorbloeding en helpt het om gifstoffen uit de huid te verwijderen.

Het is het beste om dit te doen voordat je gaat douchen omdat je met het borstelen van de huid ook dode huidcellen verwijdert. Die spoel je dan af terwijl je doucht.

Tip 5: Borstel de huid regelmatig.

Cellulite vacuum

Daarnaast zijn er ook veel behandelingen van cellulite waar je een apparaat voor nodig hebt, zoals een mechanisch massage apparaat of een vacuum en zelfs infrarood. Uit onderzoek waaraan 9 vrouwen meededen met een normaal BMI, maar wel met cellulite blijkt dat dit soort apparaten een signifcant verschil kunnen maken voor de cellulite op de heupen en billen, maar in het onderzoek kwam niet naar voren dat het ook het cellulite op de benen significant kon verminderen.

Een vacuum machine kan daarom een manier zijn om de huid te verzorgen om minder last te hebben van cellulite.

Tip 6: Gebruik een getest apparaat dat cellulite kan verwijderen voor de billen en heupen, maar niet voor de benen.

Cellulite creme

Er zijn veel cremes die claimen dat ze cellulite kunnen verminderen. Ik heb een paar wetenschappelijke onderzoeken gezocht, maar die komen niet op een significant verschil uit en als ze wel een significant verschil hebben doen er maar een hand vol mensen mee. In dat geval is niet duidelijk of de resultaten ook gelden voor iedere persoon die van cellulite af wil.

Wel is duidelijk dat uitdroging een probleemfactor kan zijn als je last hebt van cellulite. Een hydraterende creme kan daarom ook helpen, maar het belangrijkste is om je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om zichzelf, en dus ook je huid, goed te verzorgen. Het is daarom erg belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken, dit is belangrijker dan een crème.

Tip 7: Drink minstens 1 liter water per dag.

Warmtebehandeling cellulite

Een van de meest moderne methoden om van cellulite af te komen is door een warmte en koude behandeling. De afwisseling van hitte en kou aan het huidoppervlak zorgt ervoor dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Een schoonheidsspecialist kan dit met speciale lepels doen, maar ook thuis kun je jouw huid verzorgen met een warmte en koude behandeling.

Dit kun je bijvoorbeeld onder de douche doen. Je kunt bijvoorbeeld je haren inzepen onder een warme douche en dan uitspoelen onder een koude douche. Bij elke handeling die je onder de douche doet kun je warm en koud water met elkaar afwisselen. Of je kunt dit om de dertig seconden doen of zelfs om het minuut.

Afhankelijk van de tijd van het jaar eindig ik met een warme of koude sessie.

In de zomer spoel ik bijvoorbeeld koud af omdat het meestal warm genoeg is om weer normaal op te warmen, maar in de winter spoel ik juist warm af omdat het dan kouder is en nog lastiger voor je lichaam om op te warmen. Je kunt voor jezelf een afweging maken wat voor jou het beste werkt.

Tip 8: Wissel warm en koud water met elkaar af terwijl je doucht.

Kortom: Cellulite bestrijden

Cellulite bestrijden doe je dus door meerdere dingen te combineren. In eerste plaats is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en op die manier zorg je ook goed voor je huid. Door gezonde voeding te eten zorg je ervoor dat je huid van goede voedingsstoffen wordt voorzien om cellulite te verminderen.

Daarnaast is beweging ook belangrijk voor de doorbloeding van je huid en het verminderen van vet. Artsen raden aan om aerobics en krachttraining te gebruiken als je puur wilt bewegen om cellulite te bestrijden.

Door gebruik te maken van het masseren en borstelen van de huid stimuleer je de huid om gifstoffen sneller weg te werken waardoor de cellulite minder kan worden. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een douche waarin je warm en koud water met elkaar afwisselt om de doorbloeding te bevorderen.

Succes met het verminderen van de cellulite.

Bronnen:

http://www.webmd.com/beauty/cellulite-causes-and-treatments#1

http://hubpages.com/style/How-to-Stretch-Your-Ears-The-Right-Way

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/14764172.2011.630086

http://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/1999/09040/Cellulite_Treatment__A_Myth_or_Reality__A.34.aspx

http://journals.lww.com/plasreconsurg/Abstract/1999/09040/Cellulite_Treatment__A_Myth_or_Reality__A.34.aspx

http://europepmc.org/abstract/med/15303786

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2013.0102

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2015.0022

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share