• productiviteit en gemoedsrust

De 8 beste tips voor meer productiviteit en een goede gemoedsrust

2016-11-28T09:32:00+01:00februari 22nd, 2013|Productiviteit|0 Reacties

Laatste update: door

De 8 beste tips voor meer productiviteit en een goede gemoedsrust

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Wat is productiviteit en hoe kun je het verhogen?

Ben jij iemand die vaak iets vergeet? Misschien schiet je regelmatig in de stress en juist door die extra stress krijg je minder voor elkaar dan normaal. Deze volgende tips zorgen ervoor dat je niet alleen productiever bent, maar dat je ook nog eens meer gemoedsrust hebt in je dagelijks leven.

1) Schrijf het op.

Elke taak en elke afspraak moet je opschrijven. Dit bevrijdt je geest van het feit dat je iets niet meer hoeft te onthouden, iets wat zowel aandacht als energie vergt. In zijn baanbrekende boek over productiviteit, ‘Getting Things Done’, schrijft David Allen dat onvoltooide verbintenissen veel psychische energie vergen en ervoor zorgen dat je steeds minder fut hebt, steeds meer bent afgeleid, en dus uiteindelijk minder productief zult zijn. Hij benadrukt dat de eerste stap als het om het beheren van jouw tijd gaat een vertrouwd systeem is.

2) Begin met een voorsprong

De beste manier om de dag te beginnen begint de avond ervoor. Voordat je naar huis gaat of voordat je gaat slapen neem dan tien minuten om te kijken naar de verplichtingen van de volgende dag. Welke afspraken of taken kunnen niet worden gemist? Wat heb je nodig voor deze afspraken? Welke drie tot vijf taken op deze lijst zijn essentieel en kunnen niet naar overmorgen worden gezet. Bepaal wat je als eerste gaat doen. Kijk eens goed naar die lijst voor morgen en denk na of er bepaalde taken kunnen worden gedelegeerd aan iemand anders.

Hoe drukker je dag is, hoe belangrijker het is om deze lijst even snel door te nemen. Het betekent dat je die ochtend geen tijd gaat verspillen met het beslissen waar je gaat beginnen of met het verzamelen van materialen. Je begint jouw dag effectiever.

3) Doe wat je het minst graag wilt doen als eerste

Iedereen met een takenlijst heeft bepaalde taken erop staan die ze misschien het liefst helemaal zouden negeren en niet naar uitkijken. Misschien is het een onaangenaam telefoontje dat je liever niet zou willen plegen. Of de blog post je al die je niet graag wilt doen omdat je niet weet hoe je zou moeten beginnen. Of dat project wat je overweldigt omdat het zo enorm groot is. Wat het ook is, het hangt de hele dag boven je hoofd, het leidt je af, en het wordt vaak tot de volgende dag uitgesteld. Het is tijd om die cyclus te beëindigen. Doe het die dag gewoon als EERSTE. Er is niets zo motiverend als een vervelende taak van een takenlijst te kunnen vegen.

4) Zet afleidingen gewoon uit

Een van de belangrijkste reden dan mensen proble