Diabetes Behandelen

Laatste Update: 17 november 2016

De beste diabetes behandeling: medicijnen en voeding

Diabetes type 2 kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Over het algemeen heeft je leefstijl een grote rol in de ontwikkeling van diabetes. Gelukkig kan een gezonde leefstijl ook veel doen om je bloedsuikerspiegels in combinatie met medicijnen te stabiliseren.

In dit artikel leer je alles over de traditionele manier van diabetes type 1 en 2 behandelen. Maar ook waarom je moet oppassen met natuurlijke supplementen.

Tenslotte geef ik je nog een aantal handige voedingsregels om je bloedsuikerspiegels te verlagen en stabiliseren!

Diabetes behandelen met medicijnen

Bij de behandeling van diabetes komt er meer bij kijken dan alleen insuline spuiten en oppassen met suikergerechten.

Diabetes type 1 en type 2 worden op verschillende manieren behandeld. Dit is met name afhankelijk van de ernst van de diabetes klachten. Het doel van elke behandeling is om de bloedsuikerspiegels onder controle te krijgen en houden! Dit natuurlijk omdat de insuline aanmaak in het lichaam niet goed functioneert en niet onnodig belast moet worden.

Om diabetes effectief te behandelen zijn leefstijl veranderingen en medicijnen noodzakelijk. Allereerst is een gezond gewicht, regelmatig bewegen en medicijnen (insuline) noodzakelijk bij diabetes. Echter, medicatie gaat alleen via de tussenkomst van een behandeld arts.

Daarbij moet afgesproken worden wat de dosering gaat worden van de medicatie. Dit is wederom afhankelijk van de ernst van de diabetes. Gezegd kan worden dat door een gezonde leefstijl medicatie afgebouwd kan worden (altijd in overleg met een behandeld arts natuurlijk).

Diabetes is een chronische aandoening waar al veel onderzoek gedaan naar is. Daarbij zijn er verschillende soorten insuline, ieder met een eigen werking en bijwerkingen. Het kan heel goed zijn dat je maar één soort insuline medicijn nodig hebt. Of dat er een combinatie behandeling het betere behandelplan is.

Hieronder een aantal tips voor een effectieve diabetes behandeling met medicijnen. 

Aanvullende tips bij de medicinale behandeling van diabetes:

 • Heel belangrijk is dat je houdt aan het voorgeschreven plan en medicijnen van je behandeld arts. Elke dag op dezelfde tijdstippen medicijnen nemen is noodzakelijk!
 • Aanpassingen in hoeveelheid insuline kan voorkomen door ziekte, verwondingen of veel stress. Dit moet altijd gebeuren in overleg met je arts.
 • Schaf een glucosemeter aan om regelmatig je bloedsuikerspiegels te checken. Dit om de bijwerkingen van diabetes te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je de houdbaarheidsdatum van insuline goed in de gaten houdt.
 • Controleer altijd of de kwaliteit van de insuline goed is – is het wel helder of troebel? Heldere insuline is geschikt voor korte termijn en direct resultaat. Troebele insuline is geschikt medium of lange termijn. Natuurlijk nooit van insuline veranderen zonder advies van toezeggen van je arts.
 • Insuline moet altijd bewaard worden op kamertemperatuur en reserve in de koelkast. Belangrijk is dat insuline niet in warme omgevingen of erg koude omgevingen bewaard is.
 • Bij het toedienen van insuline wordt het sneller opgenomen als het in de buikstreek geïnjecteerd wordt.
 • Insuline geschikt voor korte termijn wordt altijd eerst worden opgetrokken wanneer gebruikt wordt in combinatie met medium of lange werkende insuline.
 • Insuline geschikt voor korte termijn kan het best geïnjecteerd worden net voordat je een maaltijd gaat nuttigen. Een maaltijd moet worden gegeten direct na het toedienen van de snelle insuline. En binnen een half uur voor een kort werkende insuline variant.
 • Heel belangrijk is dat je hypo’s onder controle houdt en voorkomt. Daarom moet er altijd een speciale (glucose) kit aanwezig zijn. Een zeer lage bloedglucosewaarde in het bloed kan gevaarlijk zijn.

Medicatie vervolg

Het kan goed zijn wanneer je last hebt van diabetes type 2 dat er naast gezonde leefstijl veranderingen (speciaal dieet, meer bewegen, goed gewicht) extra medicijnen noodzakelijk zijn. Momenteel zijn er zes verschillende soorten medicijnen in capsule vorm te krijgen.

Elk medicijn heeft een specifieke werking en bijwerkingen. Gezegd moet worden dat medicatie een belangrijk onderdeel vorm van de behandeling van type 2 diabetes. Maar dit betekent niet dat de gezonde leefstijl factoren onderschat moeten worden.

Steeds meer onderzoek laat zien dat het mogelijk is om langzaam van diabetes type 2 te herstellen door gezonder en bewuster te leven. Dit is niet een korte termijn strategie, en kan moeilijk zijn. Maar toch noodzakelijk ten behoeve van je gezondheid o lange termijn.

Hieronder een schema met de 6 medicijnen:

Diabetes medicijnen

Behandeling diabetes type 1

Bij de behandeling van diabetes type 1 moet er direct gestart worden met insuline injecties. Het hormoon is noodzakelijk voor stabiele bloedsuikerspiegels en is momenteel de enige manier van behandelen.

Insuline spuiten en pompjes

Mensen met diabetes leren door een verpleegkundige om zelf insuline te injecteren. Gelukkig zijn de injectiemethode gesimplificeerd door speciale prikpennen. Daarbij zijn er ook zogenaamde insuline pompjes die permanent aan de huid bevestigd zit. Het voordeel van insuline pompjes is dat je heel precies kunt instellen hoeveel insuline je nodig hebt.

Soorten insuline

Je hebt de snelle kortwerkende insuline die voor een maaltijd gebruikt moet worden. En je hebt insuline die op lange termijn werkt zodat je minder vaak hoeft te injecteren. Tenslotte heb je ook een combinatie van beide soorten insuline.

Behandeling diabetes type 2

Metformine

Wanneer is vastgesteld dat je diabetes type 2 is begint de behandeling met voorgeschreven tabletten zoals metformine. Deze medicijnen remmen de aanmaak van glucose en stimuleren de gevoeligheid van insuline. Deze combinatie zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegels dalen en stabiliseren.

TZD tabletten

Met TZD tabletten worden de lichaamscellen gevoeliger gemaakt voor insuline en remmen de aanmaak van glucose niet. Daarbij zijn er ook medicijnen die juist de aanmaak van insuline stimuleren in de alvleesklier.

Insuline prikken

Wanneer tabletten niet meer goed werken voor stabiele bloedsuikerspiegels wordt er insuline injecties toegediend. Dit kan gebeuren in combinatie met tabletten. Veel mensen met diabetes type 2 zijn erg bang om te beginnen met insuline injecties. Echter, de voordelen zijn wel dat je je beter gaat voelen.

Insuline injecties en tabletten zijn noodzakelijk om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden. Toch is het een feit dat maar een klein aantal mensen succesvol zijn in de management van diabetes. Een erg belangrijk onderdeel van de behandeling zijn gezonde leefstijl veranderen. Want het krijgen van diabetes type 2 heeft grotendeels te maken met een ongezonde leefstijl en dit moet omgedraaid worden.

Om te beginnen dient er een normaal gezond gewicht bereikt te worden. Daarbij moet er gestopt worden met roken en het voedingspatroon moet aangepast worden. Deze veranderingen zijn zeker niet eenvoudig doorgevoerd en een extra steuntje in de rug is noodzakelijk.

Oppassen met voedingssupplementen

Natuurlijke remedies en voedingssupplementen krijgen steeds meer bekendheid wereldwijd. Dit heeft er mee te maken dat mensen kritischer zijn geworden en last hebben van bijwerkingen door medicijnen. Bij de behandeling van diabetes zullen medicijnen (insuline) altijd centraal staan.

Veel van de natuurlijke middelen zijn afgeleid van plantaardige ingrediënten. De meest bekende van de afgelopen jaren is toch wel de ‘’digitalis pupurea’’ oftewel de ‘’vingerhoedskruid’’ en wordt toegepast bij het natuurlijk behandelen van hartproblemen.

Maar er zijn ook natuurlijke middelen die gebruikt kunnen worden bij diabetes. Met name voor stabiele bloedsuikerspiegels en de insuline gevoeligheid stimuleren.

[pullquote]Het bekende medicijn ‘’metformine’’ is een afgeleide van een kruid die voorkomt in de natuur en helpt om de bloedsuikerspiegels te verlagen.[/pullquote]

Bij medicijnen is de dosering van de werkzame stof vastgesteld. Maar bij natuurlijke middelen weet je niet precies hoeveel van de werkzame stof aanwezig is. Deze wisselwerking kunnen het gewenste resultaat beïnvloeden. Daarbij bevatten veel voedingssupplementen ook aanvullende stoffen wat voor bijwerkingen kunnen zorgen.

Vandaar dat natuurlijke remedies niet altijd de beste oplossing is bij diabetes.

Veel kruiden en supplementen kunnen de werking van medicijnen beïnvloeden. Dit is een effect dat door veel mensen onderschat wordt. Om je een voorbeeld te geven, zo kan het bekende natuurlijke middel Ginseng de bloeddruk verhogen of zelfs de werking van bloeddruk medicijnen beïnvloeden. Daarbij is het maar de vraag of de exacte samenstelling van supplementen wel betrouwbaar zijn.

Tenslotte zijn er maar weinig wetenschappelijke studies gedaan naar de exacte werking van de natuurlijke middelen. Toch heeft de vereniging van diabetes een lijst samengesteld die mogelijk effectief zijn op je bloedsuikerspiegels:

diabetes-natuurlijke-remedies

Deze producten zullen diabetes medicijnen NOOIT kunnen vervangen.

Bloedwaarden diabetes: verlagen en stabiliseren

Bij diabetes is het belangrijk om hoge bloedsuikerspiegels stap voor stap te verlagen dan in één keer. Daarbij kan een overdosis insuline zelfs voor een averechts effect zorgen dat de bloedsuikerspiegels te laag zijn en dat is zeker niet goed voor je gezondheid. De juiste kennis hebben wat wél en wat niet werkt is essentieel!

Natuurlijk zou het heel prettig zijn als je in één keer je hoge bloedsuikerspiegels kunt verlagen – zonder bijwerkingen. Te vaak komt het voor dat mensen met diabetes last krijgen van te lage bloedsuikerspiegels. Om dit te vermijden moet de bloedsuikerspiegels in kleine stappen op een normaal niveau gebracht worden.

Een belangrijke stap in dit proces is je bloedglucose zelf te meten. Wanneer je bijv. iets minder insuline neemt kun je kijken wat je bloedsuikerspiegels zijn. Deze manier van behandelen maakt het mogelijk om op een slimme manier je bloedsuikerspiegels onder controle te krijgen zonder het risico van te lage bloedsuikerspiegels.

Hoge bloedsuikerspiegels kan komen door bepaalde (vaak bewerkte) voedingsmiddelen. Maar ook medicijnen, weinig lichaamsbeweging en bepaalde aandoeningen.

Volgens deskundigen en onderzoek zijn er specifieke voedingsmiddelen die weinig invloed hebben op de bloedsuikerspiegels. Deze voedingsmiddelen moeten een onderdeel zijn van je voedingspatroon.

Aanvullende Diabetes voedingstips

 • Volkoren en granen bevatten koolhydraten in de vorm van zetmeel en voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor stabiele bloedsuikerspiegels. Onderzoek toont aan dat wanneer we dagelijks tenminste 3 maaltijden laten bestaan uit deze type koolhydraten het risico op diabetes verminderd. Tevens belangrijk bij de regulatie van diabetes type 2.
 • Kies daarom altijd volkorenproducten, volkorenpasta’s, zilvervliesrijst in plaatst van wit brood, witte rijst en andere bewerkte voedingsmiddelen. Deze bevatten amper voedingsvezels!
 • Kies altijd voor magere zuivelproducten. Magere zuivelproducten bevatten minder verzadigde vetten, hetzij beter voor je cholesterolwaarden. Daarbij hebben deze producten ook amper invloed op je bloedsuikerspiegels.
 • Vermijd altijd zuivelproducten met toegevoegde suikers en zoetstoffen!
 • Indien je een lactose intolerantie hebt kun je soja of andere lactose vrije producten vermijden.
 • Aanbevolen wordt door de Gezondheidsraad om elke dag 3 kopjes magere melk / magere yoghurt te nemen.
 • Bonen en peulvruchten moeten altijd bestaan in een evenwichtige gezond voedingspatroon. Ze bevatten VEEL vezels en hebben weinig vetten.
 • Eet voldoende vis vanwege de goede vetzuren aanwezig.
 • Oppassen met verzadigde vetten, transvetten en rood vlees.
 • Tenslotte, eet voldoende groente en doe rustig aan met fruit vanwege de index suikers.

Conclusie en aanbeveling

Diabetes is een aandoening waarvoor een combinatie behandeling vereist is. Natuurlijke remedies, supplementen lijken in eerste instantie een zeer goede gedegen oplossing. Maar een tekort aan wetenschappelijke onderbouwing en de wisselende werking van bestandsdelen is het momenteel geen goede diabetes behandeling.

Wel moet gezegd worden dat een voedingspatroon gericht op een gebalanceerde glycemische index met oog op de bloedsuikerspiegels de beste optie. Dit in combinatie met verantwoord medicijn gebruik en regelmatig je bloedsuikerspiegels (zelf) controleren.

Heb je zelf nog aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share