LAATSTE UPDATE: 15 juni 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

De gemiddelde bloeddruk meting

Voor de mensen die op hun bloeddruk willen letten als deze te hoog is, heb ik aangeraden om een bloeddruk meter aan te schaffen. Een paar weken geleden heb ik zelf ook zo'n ding aangeschaft om te testen of mijn bloeddruk eigenlijk wel op peil is. Hmmm, na de eerste meting bleek in een bloeddruk van 148/90 te hebben? Ik dacht "hoe kan dit?". Een paar uur later heb ik het nogmaals gemeten en toen had in 122/82. Pff, was ik even geschrokken... Ik vond het vreemd dat de meter binnen een aantal uur 26 punten verschil aangaf. Ik vond dit vreemd en ben begonnen om uit te zoeken waarom mijn bloeddruk ineens veel te hoog was.

Invloeden op je bloeddruk

Wanneer je naar de huisarts gaat om je bloeddruk te meten, ben je bij voorbaat al een beetje gespannen. Zou het aan de hoge kant zitten of juist precies goed? Hebben mijn medicijnen nu wel gewerkt? Beweeg ik nu genoeg? Heb ik eindelijk genoeg veranderd aan mijn dieet? Veel mensen (soms ook huisartsen) baseren de bloeddruk op een enkele meting.

Wanneer ik dit ook gedaan zou hebben bij mijn eerste bloeddrukmeting, zou het betekenen dat ik een veel te hoge bloeddruk zou hebben. Een meting kan verkeerd lopen. Je kan een tijdelijke verhoging hebben opgelopen door stress of door je richting de huisarts te haasten (1).

Een verkeerde meting zit in een klein hoekje en daarom moet je verschillende metingen uitvoeren gedurende de hele dag op op verschillende tijdstippen en dat een week lang. Elke uur meten is natuurlijk onzin, maar 3 keer per dag is geen probleem.

Uit deze metingen kun je jouw gemiddelde bloeddruk halen.

Ochtend bloeddruk?
Ik ben erachter gekomen dat ik in de ochtend een vele hogere meting heb, maar tegen een uur of 11. Misschien komt het omdat ik in de ochtend druk ben, misschien zelfs omdat ik verkeerd geslapen heb. Dit heb ik getest en blijkbaar is er een reden dat ik in de ochtend structureel een veel te hoge bloeddruk heb.

Een paar uur later is dit echter weer normaal.

Dit betekent dat je nooit van een enkele meting hoeft te schrikken. Een verkeerde meting zit in een klein hoekje. Zelfs wanneer je de band om je linker arm 1 cm te laag hebt zitten, zal je de meting anders verlopen. Ook de zithouding, de plaatsing van de arm op tafel etc. hebben allemaal invloed op het resultaat.

Formule voor gemiddelde bloeddruk

Als je een week lang drie keer per dag je bloeddruk meet moet je al deze resultaten bij elkaar optellen. Je maakt een formule voor je bovendruk en voor je onderdruk.

Bovendruk: Som van alle bovendruk metingen/ aantal metingen = gemiddelde bovendruk.

Onderdruk: Som van alle onderdruk metingen/ aantal metingen = gemiddelde onderdruk.

Je gemiddelde bovendruk en onderdruk geven jouw gemiddelde bloeddruk aan. Als deze rond de 120/90 is, is hij prima. Zit je daarboven, maar wel onder de 140/100 dan heb je tekenen van pre-hypertensie en een verhoogde kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk (2).

Het is dan al verstandig om te kijken of je jouw levensstijl en dieet moet aanpassen om te voorkomen dat je echt een te hoge bloeddruk krijgt.

Als je gemiddelde bloeddruk boven de 140/100 is, heb je een probleem. Het is belangrijk om dan direct stappen te ondernemen om je bloeddruk te verlagen. Je kunt een afspraak maken met je arts voor medicatie, maar ook je levensstijl en dieet direct aanpassen of zelfs beide toepassen. Een hoge bloeddruk brengt allerlei gevaren met zich mee. Als je hypertensie hebt is het daarom belangrijk om direct stappen te ondernemen om je bloeddruk blijvend te verlagen.

Als je erachter komt dat je onderdruk bijna net zo hoog is als je bovendruk of nauwelijks variatie heeft is het belangrijk om naar je arts te gaan. Dit kan duiden op hartproblemen.

Mijn voorkeur gaat uit naar levensstijl veranderingen en veranderingen in het dieet (3) omdat medicijnen bijwerkingen hebben, maar je kunt je lichaam wel een kickstart geven met medicijnen om direct een lagere bloeddruk te hebben en je levensstijl aan te kunnen passen om daarna weer te kunnen stoppen met medicijnen. Je arts kan je meer vertellen over de behandeling die bij jouw vorm van hoge bloeddruk past. Daarbij kan je arts ook onderzoeken of er andere redenen zijn voor je hoge bloeddruk die direct gevaar vormen.

Uitvoeren van een goede bloeddrukmeter

Zoals ik al zei kan het verkeerd uitvoeren van een bloeddrukmeting een vertekend beeld geven. Je bloeddruk kan hoger uitvallen dan hij is, maar ook lager en dat is echt een probleem.

Wat belangrijk is voor een correcte bloeddrukmeting zijn de volgende dingen:

 • Meet je bloeddruk op vaste tijdstippen, zoals 9 uur 's ochtends, 2 uur 's middags en 7 uur 's avonds.
 • Zorg ervoor dat je een half uur van te voren NIET hebt gerookt.
 • Zorg ervoor dat je een half uur van te voren GEEN koffie of andere caffeïne houdende dranken hebt gedronken.
 • Ga eerst 5 minuten rustig zitten voordat je de meting uitvoert.
 • Zorg ervoor dat je blaas leeg is, ga eerst naar het toilet.
 • Doe de metin terwijl je voeten plat op de grond staan.
 • Zorg ervoor dat het deel dat zichzelf opblaast 2/3e van je arm bedekt en geen overlapping heeft.
 • De onderkant van de band moet ongeveer 2 centimeter (2 vingers) boven de binnenkant van je ellenboog zitten.
 • 1 Vinger moet tussen de band en je arm passen voordat je de bloeddrukmeting uitvoert.
 • Laat je arm op de hoogte van je hart rusten en zet de bloeddrukmeter aan.

Het gevoel van de bloeddrukmeter kan raar zijn omdat hij vrij strak om je arm komt te zitten, maar het is heel normaal. Blijf gewoon rustig doorademen tijdens de meting en vergeet niet het uiteindelijke resultaat op te schrijven.

Conclusie
Uit een enkele meting kan je geen conclusies trekken dus je hoeft je ook niet druk te maken. Pas wanneer je bloeddruk te hoog is over een aantal weken en verschillende metingen hoef je pas in actie te komen.

.

Bronnen:

 1. https://link.springer.com/article/10.1007/s40292-021-00498-y
 2. https://www.jacc.org/doi/full/10.1016/j.jacc.2022.01.046
 3. https://www.nature.com/articles/1001770

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Verschillende soorten bloeddrukmeters

Verschillende soorten bloeddrukmeters

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Beste meneer Boekhorst,
  Vrij toevallig(?) kwam ik op uw site, ik kan daar kort over zijn, een verademing naast allerlei andere sites over bloeddruk. Geen angstaanjagende verhalen, maar gewoon melden waar het op staat. Chapeau!
  Met vriendelijke groet, Roel Schmidt

 2. Heb last van hoge bloeddruk,heb valsertan 320mg gehad, werd daar soms duizelig van en hielp slecht, nu losartan 100mg bloeddruk nu goed en geen duizelingen meer. Zou het eens proberen!

 3. Ik dacht dat ik net zoals de meting bij mijn huisarts de arm losje en ontspannen naast me moet leggen i.p.v mn linker hand op mn borst/ hartstreek..?

 4. Altijd zeer hoge bloeddruk in de ochtend 170/96 gebruik 3 soorten medicatie hiervoor. In de middag even onder de 130. In de avond weer 150/80.

 5. Ik ben hier terecht gekomen juist omdat ik zocht naar info over de bloeddruk gedurende de dag. Vriend heeft in de ochtend een waarde van 180/100 eind van de middag tot begin avond rond de 150/83 soms de 150 nog wel lager, in de loop van de avond stijgt deze weer. Is onder behandeling en krijgt medicatie. Maar ik ga eens even een tijdje meten precies zoals jij hier uitlegt. Thnx

  1. Hou je ons op de hoogte van je metingen, Bianca?
   Intussen kunnen jullie ook werken aan je levensstijl om de bloeddruk weer in balans te krijgen. Heel veel informatie hierover vind je op de blog.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share