De gevaren van vitamine-supplementen

2017-04-04T10:33:12+01:00oktober 18th, 2013|Supplementen|31 Reacties

Laatste update: door

De gevaren van vitamine-supplementen

We weten het allemaal: vitaminen zijn noodzakelijk voor ons lichaam. Daarom proberen we gezond te eten, en nemen we voor de zekerheid nog maar een vitamine supplement. Dan zitten we altijd goed, en kan er nooit een tekort ontstaan. Maar wist je dat een overdosis aan bepaalde vitaminen hele ernstige gevolgen kan hebben?

Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat kunstmatige vitaminen eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor je lijf.

Wat zijn vitamines precies?

Vitamines zijn bepaalde stoffen die van levensbelang zijn om je lichaam draaiende te houden, met name door de positieve werking op de stofwisseling. Alle vitaminen, op ééntje na, kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, en moeten dus door het voedsel binnenkomen. Er zijn in totaal 13 vitamines bekend, die we allemaal kennen door de toevoeging van een letter, en eventueel een cijfer. Voorbeeld hiervan is vitamine C of vitamine B12.

Die ene uitzondering waar ik net van sprak, is vitamine D. Dit is de enige die het lichaam wél zelf aan kan maken onder invloed van het zonlicht. Het is de huid die het opgevangen zonlicht omzet in vitamine D.

Hoeveel vitaminen hebben we nodig?

Om een idee te geven hoeveel vitamines we van iedere soort dagelijks nodig hebben om goed te kunnen functioneren, is er de ADH in het leven geroepen. ADH staat voor Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. In deze ADH is een marge ingebouwd, omdat de exacte hoeveelheid meestal ook afhankelijk is van het geslacht en de lichaamsbouw.

Er wordt ook wel eens gesproken over het niveau van Adequate Inneming. Dit is geen gemiddelde, maar een minimale hoeveelheid die je binnen moet krijgen, zonder dat er een tekort ontstaat met alle negatieve bijwerkingen als mogelijk resultaat.

Over het algemeen is de ADH genoeg om geen last te krijgen van tekorten, en kan deze hoeveelheid zonder problemen uit het dagelijkse voedsel gehaald worden, tenminste als je je voedingspatroon een gezonde basis heeft.

En hier wringt heel vaak de schoen. Door een gejaagd leven, nemen we het niet zo nauw met ons eten en bestaat er de mogelijkheid dat er een tekort aan bepaalde vitamines ontstaat. Om dit te compenseren, nemen we dan maar een pilletje met extra vitaminen. Probleem opgelost! Tsja, niet helemaal waar. Lees maar even verder!

2 soorten vitaminen

Om de mogelijke gevaren en risico’s van vitaminesupplementen te kunnen begrijpen, moet ik eerst even een onderscheid maken in de vitaminen. Er bestaan namelijk twee soorten vitaminen:

Water-oplosbare vitaminen

Nagenoeg alle water-oplosbare vitaminen kun je vinden in groenten en fruit. Een uitzondering hierop is de vitamine B12 die onder andere voorkomt in dierlijke producten zoals melk, eieren, vis en vlees. De water-oplosbare vitaminen zijn alle vitaminen B, C en foliumzuur. Er kunnen eigenlijk nooit problemen ontstaan bij een overdosis aan de water-oplosbare vitaminen, omdat het teveel