Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Supplementen

Laatste Update: 8 maart 2023

Organische Kokosolie tegen eczeem uitbraken

De laatste tijd heb ik verschillende natuurlijke remedies onderzocht. Een aantal hiervan heb je al op mijn eczeem blog kunnen lezen.

Ik merk dat steeds vaker de voorkeur wordt gegeven aan natuurlijke middelen in plaats van medicijnen. Dit komt omdat de meeste natuurlijke remedies vaak geen of maar zeer zelden bijwerkingen hebben. Over het algemeen wordt eczeem namelijk behandeld met hormoonzalf, maar die kan je huid ook dunner maken (1). Dit vindt niet iedereen even prettig. Daarbij wordt het eczeem wel gestopt, maar de oorzaak niet. Zodra je stopt met de hormoonzalf kan het eczeem daarom weer terugkomen.

Een goed voorbeeld van een sterke natuurlijke remedie is kokosolie

Wanneer je last hebt van eczeem heb je natuurlijk al veel geprobeerd om ervan af te komen. Het probleem is dat er geen middel is dat bij iedereen werkt. Toch lijkt het zo te zijn dat kokosolie aardig dicht in de buurt komt.

Dit komt omdat de bestandsdelen van kokosolie erg diep in de huid kunnen doordringen. De hydratatie van de huid wordt door kokosolie daardoor vaak beter uitgevoerd dan bij andere zalven (2). De meeste ‘’traditionele’’ zalven blijven maar op de opperhuid waardoor ze maar beperkt of helemaal niet werken.

Vandaar dat veel mensen onnodig veel geld uitgeven aan allerlei zalven zonder blijvend resultaat.

Kokosolie daarentegen werkt wel en zoals je ongetwijfeld weet wordt de kokosolie verwerkt uit verse kokosnoten. Aanvankelijk werd gedacht dat kokosnoot olie ongezond was vanwege het hoge aandeel verzadigde vetten.

Echter, het is nu bekend dat je niet alles over één kam kunt scheren en dat de vetten van de kokosnoot niet hetzelfde zijn als de verzadigde vetten van dieren en planten.

Sterker nog, de vetten uit kokosolie zijn dusdanig goed voor je dat het een schimmelinfectie kan stoppen.

Kokosolie & eczeem

Zoals je weet hebben de meeste mensen met eczeem last van een te droge huid. Het gevolg is dat de huid zelf niet voldoende olie aanmaakt waardoor er eenvoudig beschadigingen en infecties kunnen optreden. De huid kan hierdoor de beschermende functie die het heeft voor het lichaam niet goed uitvoeren.

Hierdoor neemt de kans op een bacteriële infectie op de huid aanzienlijk toe en deze infectie kan zelfs in je bloedbaan komen. Kokosolie maakt als het ware een barrière om de huid zodat er veel minder snel een infectie zal optreden en je lichaam dus ook veiliger blijft voor ziekmakers.

Daarnaast zorgt kokosolie ervoor dat de huid vochtig blijft en gaat uitbarstingen tegen door de beschermende bestanddelen.

Sterker nog, kokosolie werkt niet alleen bij eczeem uitbarstingen, maar ook bij verschillende andere huidaandoeningen, zoals psoriasis.

Tenslotte is kokosolie ook zeer goed te gebruiken na het douchen. Wanneer je eczeem hebt weet je dat douchen de huid uitdroogt. Dit komt omdat de meeste zeepsoorten de aanwezige olie op de huid vermindert. Wanneer je kokosolie toepast na het douchen wordt de beschermlaag van de huid weer aangevuld.

De voordelen op een rijtje:

 • Helpt tegen ontstekingen op de huid.
 • Helpt om de huid te laten herstellen van eczeem.
 • Beschermt de huid tegen vrije radicalen en oxidatie.
 • Helpt de balans te herstellen op de huid.
 • Gaat droogheid van de huid tegen.


[pullquote]Kokosolie zorgt erv o.a. voor dat de huid vochtig blijft en beschermt de huid.[/pullquote]

Organische kokosolie

Het beste is om altijd voor een natuurlijke en organische bron te gaan. Dit is niet alleen van toepassing bij kokosolie. Maar ook bij wat je dagelijks eet!

Organische kokosolie is absoluut noodzakelijk bij eczeem. Want wanneer je niet een 100% natuurlijke bron krijgt kan kokosolie zelfs de klachten verergeren. Dit komt omdat de huid al erg gevoelig is en wanneer er kunstmatige toevoegingen in verwerkt zitten kunnen er allergische reacties optreden.

Een verse organische bron betekent dat de kokosolie gemaakt is van VERSE kokosnoten die zo min mogelijk bewerkt worden. De meeste normale kokosolie zijn NIET gemaakt van verse kokosnoten. Zorg er daarom altijd voor dat je organische of extra virgen kokosolie gebruikt. Laat je in de winkel informeren. Het is het beste om naar een specialistische winkel te gaan, zoals een biologische supermarkt om de beste kokosolie te vinden.

Toepassing van kokosolie tegen eczeem

Aanbevolen wordt dat je tenminste 2x per dag de kokosolie aanbrengt op de huid. Dit kun je ochtends na het douchen aanbrengen en avonds.  Wat mij opvalt is dat de mensen die regelmatig (2x per dag – ochtends en avonds) kokosolie aanbrengen een zachtere huid ervaren.

Vergeet niet dat het even kan duren voordat je resultaten kunt merken. Tenslotte, is niet iedereen hetzelfde en het kan zijn dat je niet goed tegen kokosolie kunt. Dan is het belangrijk om te stoppen of te minderen met het aanbrengen.

In een onderzoek waarbij kokosolie en andere oliën getest werden op eczeem moesten deelnemers 8 weken lang hun huid behandelen (3).

Kokosolie eten tegen eczeem

Kokosolie in je dieet opnemen hoeft niet per sé te helpen tegen eczeem. Het is wel belangrijk om naast het aanbrengen van kokosolie gezond te eten om zo ook van binnenuit je huid te beschermen. Voeding met probiotica, zoals yoghurt, kan bijvoorbeeld je immuunsysteem verbeteren waardoor je minder snel last krijgt van allergische reacties.

Daarbij is het ook beter om voeding met toegevoegde suikers en transvetten te vermijden. Dit komt omdat deze voeding ontstekingswaarden in het lichaam vaak laat stijgen waardoor de kans op eczeem ook toeneemt.

Eet daarom het liefste groente, fruit, noten en mager vlees of vis om de kans op ontstekingen te verlagen. Beperk het eten van voeding met toegevoegde suikers echt tot een cheatday in de week om de kans op eczeem zo laag mogelijk te houden.

Tot slot...

Kokosolie kan een goed middel zijn om eczeemklachten te verminderen doordat het diep in de huid doordringt. Door het twee keer per dag aan te brengen kun je de beste resultaten behalen. Het is belangrijk om kokosolie van een goede kwaliteit te nemen.

Kokosolie hoef je niet te eten om minder last te hebben van eczeem, maar het hebben van een gezond dieet helpt wel de werking van de kokosolie op de huid te versterken.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book vol met tips tegen eczeem. 95% van de mensen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan.

Voor meer natuurlijke remedies tegen eczeem zoals kokosolie. Ga dan aan de slag met het Eczeem Verdwijn Programma!

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4228634/
 2. https://www.researchgate.net/profile/Gambhirsinh-Vala-2/publication/280574942_Medicinal_Benefits_of_Coconut_Oil_A_Review_paper/links/55bb561b08ae092e965ed871/Medicinal-Benefits-of-Coconut-Oil-A-Review-paper.pdf
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24320105/

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Nou heb ik cocosolie gekocht, die stond in de winkel in de koeling. (De dermatoloog had me hier naar toe verwezen). Het is behoorlijk hard. Moet ik het nu thuis ook vanuit de koelkast gebruiken of moet het er juist uit, zodat het misschien wat minder hard wordt?
  In afwachting op antwoord.
  Vr. gr. Marja van de Beek

  1. beste

   je kan deze gewoon op kamertemperatuur houden want anders word die te hard en zal
   het onhandig zijn om het te gebruiken'.

   in principe zal de olie zijn vaste vorm behouden zolang je deze zelf niet opwarmt (onder de 25graden)

   mvg

  2. Hi Marja,
   Kokosolie is inderdaad erg hard, maar als je het voor je huid gebruikt kun je het het beste tussen je vingers wrijven voordat je het aanbrengt. Door de wrijving wordt het olie en is het makkelijk aan te brengen.

   Groetjes,

   José

 2. Ook ik heb de voordelen van kokosnootolie ontdekt. Maar zeer zeker ook de nadelen. Ik had een eczeem plekje op mijn lichaam en smeerde daar kokosolie op waarna ik een mega eczeem explosie kreeg over mijn hele lichaam.

  1. Hallo José

   Vervelend dat kokosolie niet goed werkt, dit geeft aan hoe gevoelig eczeem kan zijn. Belangrijk hierbij is om zeker goed te kijken naar de kwaliteit van de kokosolie, aangezien onderling er nogal verschil kan zijn.

   Heeft u overigens al appel cider azijn geprobeerd?

   1. Dank je voor de snelle reactie. Het is kokosolie uit de Toko dus ik neem aan dat deze goed is. Heb idd al Appel Cyder Azijn gebruikt maar ook dat werkte niet. Het was ook een mega eczeem explosie. Zelfs mijn huisarts had dit nog nooit zo gezien ( met ontstekingen ). Nu heb ik zelf het idee dat mijn lichaam enorm aan het detoxen was op het moment van de uitbarsting. Ik was kort daar voor acuut gestopt met het slikken van Paracetamol. Na vele jaren van overmatig dagelijks misbruik ( ivm met mijn ziekte ME ) ben ik Cold Turkey gegaan. Ik ben nu 8 weken clean en de eczeem is gelukkig weer ver over. Helaas wel met hormoonzalf 🙁 Maar er moest ff een paardenmiddel tegenaan gegooid worden.

    1. Dag José,

     Het klopt dat af en toe een ''paardenmiddel'' nodig is om de controle terug te krijgen. Een familielid van mij heeft dezelfde aanpak gevolgd. De volgende stap is om met een goede huidbehandeling en gezodne leefstijl factoren om eczeem weg te houden.

     Ik ga hier een extra artikel over wijden op de blog!

     Groetjes,

     Jack

     1. Hi Jack,
      Ja precies. Ik weet dat het wel werkt maar in dit geval was het óf te laat of te zwak. Ik heb laatst kokosolie gebruikt op een koortslip en dat werkte gelijk. 1 dag last gehad en was de andere dag weg. Dus ik blijf er wel in geloven hoor 🙂 Mooi dat je dit ook mee pikt voor je blog. Misschien helpt t andere mensen ook. En dan nu ná de feestdagen ( gelukkig 2013 trouwens) weer lekker back to gezond eten en leven :).

      Groetjes,

      José

    2. Best Jose, je kunt ook via edelstenen vele issues oplossen. Een groene aventurijn, direct op de huid dragen helpt goed tegen eczeem/huiduitslag

 3. Hallo Jack,
  Een vraagje over kokosolie.
  Maakt het uit welke Kokosolie je gebruikt voor de huid en om te bakken en op de boterham te smeren.
  Ik weet dat extra Virgin heel goed is maar werkt dat voor de huid en het bakken enz..
  Er zijn veel merken zou je hier iets over kunnen zeggen.
  Ik bak zelf met biologische kokosolie van Inodore de oranje plasticpot.
  Gebruik je deze kokosolie dan ook voor de boterham en voor de huid zonodig.

  Vriedelijke Groet,

  Reina Boesjes

  1. Hallo Reina,

   Het belangrijkste is om voor een goed kwaliteit merk te gaan. Een biologische variant en extra virgen is zeker een goede keuze. Het klopt dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien.

   Succes!

 4. Hallo,
  Is kokos olie ook goed voor tegen erythrasma, lieseczeem?
  Ik heb van alles geprobeerd en dit is wel echt een heftige vorm van eczeem.

  Is cocoscream van de Tuinen ook te gebruiken? Dat is dezehttp://images.vitaminimages.com/international/de_nl/images/frontend/default/detuinen//images/product_images/074114.jpg

 5. Hallo..

  Dus als ik het goed begrijp kan je die olie gewoon in de supermarkt haen? Mijn heeft het ook effect in mzijn situatie ik heb altijd wel wat eczeem maar op dit moment ontploft mijn lichaam van de stres. Het word steeds meer en erger ik ben bereid er wat voor te doen. Maar bij de kern beginnen heeft geen nut dat is een jaren plan. Mijn vraag is dus heeft het nut als ik de kokosolie wil gaan gebruiken terwijl de oorzaak pure stress is??

  1. Beste Dewi,

   Sorry voor de late reactie. Het is vaak een combinatie van een gezond dieet en een gezonde levensstijl waarmee je klachten kunt aanpakken. Je hoeft ook niet direct de kern van het probleem op te lossen, soms is dit niet mogelijk. Ik adviseer je om je te beginnen met die dingen waar je wel invloed op hebt aan te pakken. Dus ook kokosolie gebruiken, nog bewuster met voeding omgaan en als het mogelijk is je stress in kleine stapjes te verminderen. Tips hiervoor: https://www.optimalegezondheid.com/mini-stress-cursus-101-inleiding/

   Op deze manier doe je toch al het mogelijke om je eczeem te beperken.

   Sterkte,
   Jack

 6. hallo Jack,
  Zou de echte kokosolie kunnen helpen op actinische poro kerasthose? Mijn huid van benen, armen is flink aangetast en zelfs op mijn gezicht zijn er ook plekjes ontstaan?
  Gaarne je antwoord.

  1. Hi Wil,

   Excuseer mijn late reactie, het duurt even om op alle comments te reageren 🙂

   Wat betreft kokosolie - een heleboel mensen hebben er baat bij om kokosolie te gebruiken bij huidaandoeningen. Dat is echter geen garantie dat het ook bij jou effectief zal zijn. Daarvoor zijn er te veel onbekende factoren die een rol kunnen spelen.

   Ik zou zeggen, baat het niet dan schaadt het niet! Gewoon uitproberen en als het niet werkt, heb je tenminste een zachte huid 🙂

   Laat je me weten hoe het gaat?

   Succes!

 7. Helpt kokosolie ook tegen Candida? Smeer nu 4 weken een hormoonzalf maar er komen steeds meer plekken bij.

 8. Hallo
  Ik heb en vraag m,n kleinzoon heeft van z,n geboorte al eczeem en is astmatisch
  Hij gebruikt hormonen zalf waar hij niet zo blij mee is
  Maar hij heeft ook en pinda en noten allergie
  Is het dan ver standing kokos olie te gebruiken
  Dat was m,n vraag
  Groetjes Elizabeth

  1. Ten eerste, een kokosnoot is geen noot. Dus in principe zou je kokosolie kunnen gebruiken.
   Maar test het eerst wel even uit. Een allergische reactie heeft vaak te maken met de aanwezigheid van bepaalde eiwitten, en aangezien er in de olie van de kokosnoot nagenoeg geen eiwitten meer inzitten, is de kans groot dat jouw kleinzoon gewoon kokosolie kan gebruiken.

 9. Hallo,

  Kan het ook zijn dat je allergisch bent voor kokosolie? Er is al veel uitgesloten en uitgekomen aan allergische reacties bij een orthomoleculair arts. Ik eet goed gezond, veel groente en geen zuivelprodukten, geen tarwe, geen suikers, geen E nummers. Echter mijn klachten in en rond mijn mond blijven bestaan. Nu had ik kokosolie gebruikt om bladerdeeg te maken. Mijn mond brand nu enorm. Dit is contine aanwezig, maar nu extra heftig. Ik heb speltmeel gebruikt en kan dit goed verdragen. Is ook uitgezocht. Verder zat in het recept alleen water en een mini beetje zout en heel veel kokosolie. Dat gaf mij het idee dat misschien de kokosolie die ik al maanden lang gebruik zorgen voor de blijvende klachten in mijn mond? Zou dit kunnen? Ik werd ook wakker met allemaal plekjes om mijn mond en dat jeukt enorm! Nu kan ik ook niet tegen Ghee, welke boter kan ik dan het best gebruiken met het bakken en braden van vlees en een eitje? Toch olijfolie? Ik moet pas over 3 weken weer terug naar mijn orthomoleculair arts, maar dan wil ik de kokosolie meteen even laten tasten. Ik heb overigens een goede extra virgin cocosolie. Ik hoor graag van u.

  1. Een allergische reactie is vaak gebaseerd op de aanwezigheid van bepaalde eiwitten. Aangezien kokosolie nagenoeg geen originele eiwitten meer bevat, is de kans klein dat je hier een allergische reactie van kunt krijgen. Inderdaad even laten testen. Hou je me op de hoogte van de uitslag? Ben erg benieuwd!

 10. noi hoi k vroeg me af k gebruik nu een tijdje cocosolie voor mn handen en gezicht.. maar mn handen zijn nu juist droger dan voorheen en in mn gezicht gebruikte k het voor puistjes en vlekjes maar ook die trekken niet weg.. k heb de biologische variant van de tuinen.. ook gebruik k appel cidder (biologisch ) maar zie niet echt verschil... mvg natascha

 11. Mijn vraag is wat het kookpunt is van kokosolie.
  Ik heb nl een recept om kokosolie te mengen met cannabisolie.
  Daarvoor moet de olie 4 uur lang op 95 graden C blijven.
  Hoe gaat me dat lukken?
  Ben heel dankbaar voor uw antwoord!

 12. Kennen jullie de SELF producten al?! Ze bevatten oa. kokosolie in hoog percentage. De producten werken ook super goed tegen eczema en droge huid! Ik heb echt allerlei zaken geprobeerd en dit werkt! Ik ben er helemaal fan van!!

  1. Bedankt voor deze tip, Sabine.
   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met de SELF producten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share