Voedingsadvies

Laatste Update: 19 december 2016

De gezondheidsvoordelen van een peer

peerDe peer is het lelijke broertje van de appel, maar zeker net zo gezond. Wellicht is de peer zelfs gezonder dan de appel. Toen ik vroeger klein was hadden kennissen van mijn ouders zelfs een perenboom in hun tuin staan. Dat vond ik helemaal geweldig, vooral omdat hij in een grasveldje stond en je er leuk kon spelen. De peer heeft daardoor wel een voorkeurspositie gekregen van fruit bij mij ten opzichte van andere soorten fruit.

Daarom ga ik in dit artikel in op de vraag hoe gezond een peer eigenlijk is.

Voedingsstoffen Peer

Om te weten hoe gezond een peer is, is het handig om te weten welke voedingsstoffen je eigenlijk eet als je een peer eet.

De peer bevat de volgende voedingsstoffen van vitaminen en mineralen:

  • Beta-caroteen (vitamine A)
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B6
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Calcium
  • Fosfor
  • IJzer
  • Jodium
  • Kalium
  • Koper
  • Magnesium
  • Natrium
  • Zink

Naar verhouding zit er vooral veel vitamin A en kalium in de peer.

Dit betekent dat de peer goed is voor het beschermen van je DNA tegen vrije radicalen. Vitamine A is immers een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert.

De kalium kan een belangrijke rol spelen in het verlagen van de bloeddruk doordat het de vochtbalans in het lichaam reguleert.

In de Nederlandse grond zit weinig jodium, maar in de peer kun je het terugvinden. Bij peren uit het buitenland is er waarschijnlijk meer jodium te vinden. Dit mineraal is erg belangrijk voor een goede werking van de schildklier. Het is daarom belangrijk voor je stofwisseling en je hormoonhuishouding om af en toe een peer te eten.

Als je de peer vergelijkt met de appel zitten er 2 keer zoveel vezels in. Een peer is daarom ook erg goed voor het krijgen van een vol gevoel en voor je darmen. Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk.

Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.

Peer en bepaalde aandoeningen

Deze voedingsstoffen hebben een aantal voordelen voor verschillende aandoeningen. Ik zal de voordelen bespreken per aandoening.

Constipatie

Als je regelmatig last hebt van constipatie is dit erg vervelend. Het verhoogt namelijk het risico op aambeien of het kan komen doordat je last hebt van het prikkelbare darm syndroom.

Constipatie wordt over het algemeen veroorzaakt doordat mensen niet voldoende vezels eten.

Vezels ondersteunen namelijk de darmwerking en zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen in de darmen. Daarbij zorgt het ervoor dat de stoelgang blijft lopen waardoor je minder snel last krijgt van constipatie.

In een peer zitten maar liefst twee keer zoveel vezels als in een appel. Elke dag een peer eten kan daarom ontzettend goed helpen om constipatie te voorkomen.

Overgewicht

Een peer kan je door de vezels ook een ontzettend gevuld gevoel geven. Daarbij zitten er maar weinig calorieën in een peer. Hierdoor is het een perfecte vrucht om je te helpen overgewicht te verliezen.

De peer helpt je op meerdere manieren om van overgewicht af te komen. In eerste plaats doordat je een vol gevoel krijgt terwijl je eigenlijk niet zoveel calorieën eet. Als je een peer van 100 gram eet zitten er maar 57 calorieën in.

In de tweede plaats helpt het om overgewicht te verliezen door het kalium dat erin zit. Als je door het eten van te veel zout te veel water vasthoudt kan dit voor een kilo extra lichaamsgewicht zorgen. Door het kalium ben je die ene kilo dan in ieder geval al kwijt.

Daarnaast heeft de peer een lage glycemische index. Dit betekent dat je bloedsuikerwaarden niet abrupt veranderen door de peer. Zo’n bloedsuiker verandering kan ervoor zorgen dat je extra trek krijgt en het voorkomen hiervan zorgt er dus voor dat je eigenlijk minder last hebt van honger.

Hierdoor eet je bijna automatisch minder en kun je makkelijker een gezond voedingspatroon volgen om gewicht te verliezen.

Bloeddruk

Had ik al gezegd dat er veel kalium in een peer zit, meer dan in een appel? Dit is goed nieuws voor iedereen die met zijn/haar dieet de bloeddruk onder controle wil houden. Een belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk in de westerse wereld is dat we te veel vocht vasthouden door de hoeveelheid natrium die we eten. In de westerse wereld is het heel normaal om dagelijks vlees te eten en af en toe een zak chips te pakken.

Helaas kan dit door de natrium, het zout, dat erin zit ervoor zorgen dat we een te hoge bloeddruk krijgen.

Door minder zout te eten kan dit probleem al gedeeltelijk worden opgelost. Het is daarbij nog belangrijker om meer kalium te eten. De peer kan daarom een goede ondersteuning zijn van het verlagen van de bloeddruk.

Daarbij is de vitamine A ook van belang om de bloeddruk te verlagen. Vitamine A is een belangrijk antioxidant. Dit kan voorkomen dat aderen beschadigen door oxidatie. Hierdoor blijven de aderen flexibel waardoor de bloeddruk afneemt.

Diabetes

De glycemische index is ontzettend belangrijk als je wilt voorkomen dat je bloedsuiker piekt door voeding. In dat geval is het belangrijk om voeding te eten met een lage index, die hebben namelijk minder invloed op de bloedsuiker. Hierdoor heb je minder insuline of medicatie nodig als diabetespatiënt en kun je de kans op diabetes verlagen als je er (nog) geen last van hebt.

Dit komt onder andere door de vezels die in de peer zitten. Dit zijn over het algemeen vezels die niet snel oplossen waardoor ze ervoor zorgen dat de suikers die in de peer zitten trager worden opgenomen.

Een peer is daardoor ook een goede en gezonde snack voor mensen met diabetes.

Cholesterol

Hoog cholesterol is ontzettend vervelend omdat het in combinatie met hoge ontstekingswaarden je aderen langzaam dichtslibt. Hierdoor kun je allerlei vervelende hart- en vaatziekten krijgen met fatale gevolgen.

Het is dus erg belangrijk om hoog cholesterol te voorkomen of te verminderen als je er al last van hebt.

De peer kan een rol spelen bij het verlagen van het cholesterol. De schil van de peer zit namelijk vol met peptiden en beta-caroteen dat kan helpen om het cholesterol te verlagen doordat het een ontstekingsremmende werking in het lichaam heeft.

Hierdoor kan het cholesterol minder goed “plakken” aan de aderwanden waardoor het dichtslibben wordt voorkomen. Uit onderzoek blijkt wel dat de schil van een appel hierin effectiever is dan de schil van een peer, maar de peer helpt ook.

De combinatie van appel en peer met schil wordt aangeraden voor het verlagen van cholesterol. Andere fruitsoorten hebben minder effect op het verlagen van het cholesterol.

LET OP!: Eet biologisch fruit als je de schil opeet in verband met landbouwgiffen.

Bloedarmoede

Heb jij al tijden een vermoeid gevoel en last van slappe spieren? Dan kun je last hebben van bloedarmoede. In de peer zit relatief veel koper en ijzer. Dit zijn belangrijke ingrediënten om bloedarmoede tegen te gaan. Deze twee mineralen zijn van belang om alle voedingsstoffen goed in je op te kunnen nemen en om de rode bloedcellen goed te laten functioneren met het transport van die voedingsstoffen.

Hierdoor krijg je direct meer energie en minder last van vermoeidheid en wellicht word je opeens een stuk sterker.

Recepten met peer

Na al deze geweldige gezondheidsvoordelen van de peer wil je natuurlijk direct zoveel mogelijk peer eten als maar kan. Omdat je de peer interessant wilt houden heb ik een aantal recepten met peer bedacht om deze vrucht eenvoudiger en langdurig in je dagelijkse dieet op te nemen.

Appel en peer snack

Appel en peer zijn een combinatie die niet te overtreffen is wat betreft gezondheid. Door de appel en peer gemixt te eten doe je jouw bloedvaten een ontzettend plezier. Vooral als je de schil erbij opeet. Dat zorgt er namelijk voor dat je cholesterol laag blijft.

Voor de appel en peer snack heb je een appel en een peer nodig. Je wast de appel en de peer en snijd deze in stukken. Je verwijdert hiervoor het klokhuis. De stukjes appel en peer kun je aan een prikkertje prikken zodat ze beide als snack gepakt kunnen worden.

Je kunt de snack nog smaakvoller maken door er een stukje komkommer bij tussen te plaatsen of een klein Amsterdams uitje.

Deze gezonde snack kun je serveren op feestjes of gewoon terwijl je een film aan het kijken bent.

Peer salade

Elke dag snacken kan op den duur gaan vervelen en je wilt toch ook bezig zijn met een gezonde lunch. In dat geval is een peersalade een goede keuze. Voor deze peer salade heb je nodig:

  • Botersla
  • Peer
  • Amandel
  • Tonijn
  • Tomaat

Botersla is een slasoort die gewoon heerlijk is en goed te combineren met allerlei ingrediënten. Daarbij is de botersla erg gezond door het bladgroen dat erin zit. Dit stimuleert namelijk de lever waardoor je gifstoffen beter uit het bloed filtert.

Noten hoor je eigenlijk ook dagelijks te eten, maar het is soms lastig om hier maat mee te houden. Een handje noten is namelijk meer dan voldoende. Om toch maat te houden kun je het beste een handje noten aan een salade toevoegen. In dit geval heb ik gekozen voor amandelen. Een erg gezonde noot, onder andere door de vitamine E die erin zit wat goed is voor je huid.

Tonijn is in deze salade een heel goed ingrediënt vanwege de eiwitten die zorgen voor een extra vol gevoel en natuurlijk de omega 3. Dat is ontzettend goed voor je hersenen en tegen cholesterol.

Tomaat is wat in deze salade voor een Mediterrane tint zorgt en het is een hele goede vrucht (of groente) voor vitamine C. Dat is ontzettend handig voor je immuunsysteem.

Om deze salade te maken kun je voorgesneden botersla of kropsla kopen of gewoon een krop en de bladeren eraf snijden die je wilt gebruiken, dan moet je ze nog wel even wassen.

Peer smoothie

peer groene smoothieAls je juist even snel een peer naar binnen wilt werken kun je gebruikmaken van een peer smoothie. Een smoothie is een manier om van vaste voeding een soort drankje te maken waardoor je snel allerlei gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Het enige dat je nodig hebt is een blender of een smoothiemaker.

Een peer is een groene vrucht en daarom ook de perfecte basis voor een groene smoothie. In de peersmoothie zitten de volgende ingrediënten:

De spinazie in deze smoothie ondersteunt de werking van de peer tegen bloedarmoede. Dit komt omdat spinazie ook relatief veel ijzer heeft. Een handige smoothie voor mensen die geen vlees eten.

Om de smoothie lekker te maken kun je er banaan bij door doen. De huidige bananen zijn lekker zoet en dat zorgt ervoor dat de smoothie ook lekkerder is. Bovendien is banaan een goede bron van calcium wat goed is voor je botten.

De avocado zorgt voor extra groen in deze groene peer smoothie. Daarbij is de avocado ook een goede plantaardige bron van eiwitten wat weer voor een vol gevoel zorgt. Ook krijg je extra vitamine E door de avocado.

Het enige dat je hoeft te doen is de peer in stukjes te snijden en het klokhuis daarbij te verwijderen. Een hand spinazie in de blender of smoothiemaker te doen. De banaan te pellen en vervolgens toevoegen aan de peer en spinazie en de avocado lepel je ook uit en het vruchtvlees voeg je toe aan de mix.

Een kopje water erbij zorgt ervoor dat het een goed vloeibaar geheel wordt en je de smoothie na het blenden eenvoudig op kunt drinken.

Peer toetje

Als laatste natuurlijk het toetje met de peer. Wist je dat het in de zuidelijke landen heel normaal is om fruit als toetje te eten in plaats van yoghurt of vla? De peer kun je dan ook heel lekker als toetje eten. Om het toch nog iets Nederlandser te maken kun je stukjes peer door je yoghurt doen met een drup honing erbij in. Heerlijk vind ik dat!

De yoghurt is goed voor je darmen door de probiotische werking die het heeft en ongeraffineerde honing heeft een ontstekingsremmend effect! Een heerlijk toetje om de dag mee af te sluiten.

Tot slot…

De peer is eigenlijk een ontzettend ondergewaardeerde vrucht. Hij heeft eigenschappen waardoor de peer zelfs gezonder kan zijn dan de appel. In een peer zit bijvoorbeeld meer vezels, vitamine A en kalium dan in een appel.

De peer kan daardoor helpen bij allerlei gezondheidsproblemen zoals overgewicht, constipatie, diabetes en een hoge bloeddruk.

Doordat er ook relatief veel ijzer en koper in zit kan het ook goed helpen tegen de bloedarmoede.

Gelukkig is het niet moeilijk om meer peer te eten in je dieet aangezien je het op een veelzijdige manier kunt gebruiken.

Welk recept ga jij als eerste uitproberen? Laat het me weten in een reactie.

Bronnen:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/peer.aspx

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/appel.aspx

http://www.livestrong.com/article/415339-can-pears-help-you-lose-weight/

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf030137j

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin1
Share2