Sport

Laatste Update: 27 juni 2014

Review: De Kettlebell

De kettlebell

Afgelopen weekend was ik in de sportschool en ik liet mijn blik vallen op een instrument genaamd de kettlebell. Een man en een vrouw waren actief verschillende oefeningen aan het uitvoeren met dit instrument. Ik ken de kettlebell wel van naam, maar heb me eigenlijk nooit verdiept in de oefeningen en of het überhaupt een goed verlengstuk is van de sportschool.

Ik heb de 2 actievelingen aangesproken en deze vertelde mij erg enthousiast wat de kettlebell eigenlijk is, waar het vandaan komt en wat je met behulp van de kettlebell kan bereiken op sportief gebied. Erg enthousiast heb ik op het internet verder gespeurd en heb ik in al mijn enthousiasme een kettlebell aangeschaft (16kg).

Wat is de kettlebell en waar komt het vandaan?

Laten we even bij het begin beginnen. Op de afbeelding hiernaast zie je een kettlebell afgebeeld. Het kan goed zijn dat dit voorwerp je niets doet. Het is ook een relatief nieuw (in Nederland) instrument wat steeds populairder aan het worden is. De kettlebell wordt ook wel een girya genoemd en het is een gietijzeren kogel met een handvat. De kettlebell heeft verschillen gewichten, de meest voorkomende zijn 8,12,16,24 en voor de echter grote jongens ook nog 48kg!

De oorsprong van de girya komt uit Rusland en wordt daar al eeuwenlang gebruikt voor verschillende trainingsdoeleinden. Naast de sportschool en trainingskampen wordt het ook in het leger gebruikt om topfit te blijven. Het grootst voordeel wat de girya heeft ten opzichte van andere trainingsvoorwerpen is het feit dat je met de kettlebell eigenlijk alle spieren kan trainen. Vrij uniek voor 1 voorwerp. Wel moet je weten wat de juiste oefeningen zijn en hoe je dit deze op de goede manier kan uitvoeren.

De voordelen van de kettlebell?

Hieronder de voordelen van het gebruik van de kettlebell:

Diversiteit: Dit is wellicht het grootste voordeel van de kettlebell. Met 1 voorwerp kan je vrijwel alle spieren en spiergroepen trainen op een juiste manier. Verder in dit artikel geef ik je een link met de verschillende oefeningen.

Zelf ben ik wel eens te vinden in de sportschool en niets is vervelender dan dat je moet wachten voordat je van een bepaald toestel gebruik kan maken. Door dit wachten raak je uit de "flow". Natuurlijk kan je wel eerst een ander toestel gebruiken, echter je wilt altijd je eigen volgorde aanhouden:)

Thuis trainen: Ook dit vormt af en toe voor mij een probleem. De grootste blokkade die er is om niet naar de sportschool te gaan is de moeite die je ervoor moet nemen voordat je in de sportschool bent. Tas pakken, op de fiets, omkleden en na 30 minuten zit je pas achter het eerste toestel.

Wanneer je zelf een kettlebell hebt (met de juiste oefeningen) kan je hetzelfde resultaat bereiken als in de gym (behalve cardio training natuurlijk). Schuif je tafel of bed iets opzij en je hebt je eigen sportschool in huis! Daarnaast scheelt het ook nog abonnementsgeld:)

Snel trainen: In de sportschool ben je toch snel meer dan een uur bezig voordat je de juiste spiergroepen hebt getraind. De oefeningen van de kettlebell zijn eenvoudig te leren en daarnaast ook nog eens effectief.

Wanneer je ongeveer 25 minuten uittrekt heb je voldoende tijd om alles te trainen. Het zijn steeds kleine maar krachtige beweging die je uitvoert, dit maakt de kettlebell zo effectief.

Toegankelijkheid: De kettlebell is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Dit betekent dat het erg toegankelijk is. Zelf voor iemand die nog nooit een vorm van "sport" heeft gedaan is het een ideale uitvinding. Er zijn ook kettlebells verkrijgbaar van 4 kilo, ideaal voor de beginnende sporter.

Meer uitdaging? Ze zijn zelf verkrijgbaar in de 48kg. Genoeg uitdaging neem ik aan. Ook de oefeningen die je kan doen variëren van "licht" tot "zwaar". Zodoende is het voor iedereen toegankelijk, eenvoudig te gebruiken en uit te voeren.

Nadelen van de kettlebell

Om heel eerlijk te zijn kan ik er eigenlijk geen verzinnen. Het enige wat een belemmering kan zijn is dat je de oefeningen niet goed uitvoert. Wanneer je deze niet goed uitvoert kunnen er blessures ontstaan. Verwar dit niet met spierpijn. Met de kettlebell traint je zeer veel spieren tegelijk, dus ook de spieren die je wellicht  weinig of niet gebruikt. Meer nadelen kan ik niet verzinnen. Zijn er voor jou frustraties punten? Laat me dit dan zeker weten en ik zet ze in het artikel.

Welke kettlebell is de juiste voor mij?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag wanneer je daadwerkelijk actief wil sporten met de kettlebell. Dit voorwerp kan de ideale trainingspartner zijn mits je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Begin vooral niet met een te zware kettlebell maar bouw dit langzaam op. Wanneer je er eerst 1 van 12 kilo besteld kan het zijn dat je na een aantal maanden toe bent aan een zwaardere.

Naast het feit dat er oefeningen zijn waarbij je het zo zwaar kan maken als je wilt, is het beter om het gewicht op te bouwen dan dat je blessures krijgt wanneer je begint met een te zware.

Wat zijn de goede oefeningen?

In totaal zijn er tientallen oefeningen die je kan doen met de kettlebell. Welke oefeningen het beste bij je passen hangt natuurlijk af van het resultaat dat je wilt bereiken. Het liefste had ik zelf een korte video gemaakt met de verschillende oefeningen echter mijn kettlebell is nog niet gearriveerd. Hieronder een link met de top 3 kettlebell oefeningen.

"Top 3 Kettlebell oefeningen"

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat ik erg positief ben over de kettlebell. Afgelopen weekend heb ik hem (of haar?) besteld en hoop dat hij morgen binnenkomt. Ik heb het al een aantal keer in het artikel vermeld, maar toch nog even belangrijk om nog een keer te noemen. Wanneer je interesse hebt om te gaan trainen met de kettlebell zorg er dan voor dat je dit langzaam opbouwt, begin met een lichte kettlebell en voer de oefeningen goed uit.

De zomer staat voor de deur en we zijn allemaal opzoek naar een manier om snel het perfecte figuur (wat niet bestaat overigens) te krijgen. De kettlebell is in mijn ogen een prima manier om dit te bereiken.

Wat is jou succesverhaal m.b.t. de kettlebell? Laat hieronder een reactie achter.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik doe al een hele poos fitness met wisselende motivatie en wisselend success. Sinds kort ben ik met de kettlebell gestart, aangezien de sportdienst op mijn werk een uitgebreide set heft aangekocht. Ik heb een app op mijn smartphone geinstalleerd die een heel gamma aan oefeningen bidet, voor verschillende lichaamszones, met timings en instructievideos. Ik moet zeggen, na mijn eerste 20 minuten wist ik het wel zeker: gooi die oude halters en toestellen maar in de vuilbak, de kettlebell doet alles sneller en beter! Mijn summer body zit er toch nog in dit jaar 😉

    1. Wat fijn dat je zo tevreden bent over de kettlebell, Rob.

      Zijn er meer lezers met ervaringen om te delen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share