Goede Vetten

Laatste Update: 14 november 2016

Goede, Slechte en Omega 3 Vetzuren

Vandaag wil ik het  gaan hebben over de Goede, Slechte en Omega 3 vetzuren. Dit is een thema waar veel commotie is over ontstaan de laatste jaren.  Zo bestaat de mening dat vetten  per definitie slecht zijn. Maar in wekelijkheid zijn ze natuurlijk zeer belangrijk! Vandaar dat een vetarm dieet niet  goed is voor je gezondheid. Want vetten vervullen een essentiële functie voor het functioneren van het lichaam en energie. Natuurlijk zijn er ook veel ‘’slechte’’ vetten zoals transvetten, de truc is weten welke vetten je voldoende van moet hebben, en welke vetten je mee moet oppassen of zelfs volledig moet laten staan.

Meer is het niet!

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want er zijn zoveel producten op de markt! Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn met een stukje gezond verstand en motivatie. Motivatie om de nodige stappen te zetten om de schadelijke vetten ui je voedingspatroon te halen.

Eerst even het volgende...

Dit onderwerp is enorm breed. Ik wil eigenlijk niets weglaten aangezien alles even belangrijk is. Daarom zal ik artikel opsplitsen in een aantal artikel om het overzichtelijk te houden.

In dit artikel zal ik je de werking van vetten uitleggen!

Werking vetten

Een van de belangrijkste functies van vetten in het lichaam (in het bijzonder dan de triglyceriden) is de productie van energie. In tegenstelling tot koolhydraten in je lichaam (die zeer beperkt zijn), hebben de meeste mensen meer dan voldoende overvloed van vetopslag in het lichaam.

Vetzuren in je lichaam

Met andere woorden, voordat de vetzuren in je lichaam op zijn ben je wel even verder. Een typische 75kg persoon heeft ongeveer 110.000 calorieën opgeslagen in de vorm van triglyceriden, vergeleken met slechts 2.000 calorieën opgeslagen in koolhydraten. Dat opgeslagen vet zou genoeg energie kunnen bieden om ongeveer 1500km te lopen, ongeveer de afstand van Amsterdam naar de Barcelona. Daarentegen zouden de opgeslagen koolhydraten genoeg energie leveren om maar  29km te lopen!  Wellicht is dat ook waarom ik tijdens het lopen van een marathon altijd een enorme klap krijg na 30 km ongeveer!  Ze zeggen niet voor niets dat je de laatste 12 km op wilskracht moet lopen, en dat klopt helemaal.

Heel interessant eigenlijk dat je lichaam in staat is om verschillende energie bronnen te gebruiken. Je lichaam kan dus ook vetten gebruiken. Dit is iets wat er gebeurt bij een koolhydraat-arm dieet. Echter, ik ben van mening dat je van beide de juiste hoeveelheden moet hebben voor een goede gezondheid.

Bescherming

Naast energie management hebben vetten ook nog vele andere functies. Zo biedt het vetweefsel voor bescherming van de inwendige organen zoals het hart en de nieren. Daarom is het helemaal niet verkeert op op latere leeftijd wat extra vetopslag te hebben om de organen te beschermen tegen een impact.

Isolator

Tevens functioneert de vet opslag net onder de huid als een isolator om ons te beschermen tegen koude temperaturen.  Echter, de isolerende functie van de vetten kan ook schadelijk zijn in een warme omgeving of warm klimaat zoals in Malaga waar mensen met obesitas een grote verhoging van de lichaamstemperatuur kunnen ervaren. In feite wordt vet voor een deel noodzakelijk geacht vanwege de essentiële karakter van bepaalde functies zoals energie management, bescherming van de organen en natuurlijk de regulatie van je lichaamstemperatuur.

Absorberen vitaminen

Vet in de voeding helpt ook bij het absorberen van bepaalde vitaminen. Vitaminen bekend als ‘in vet oplosbare vitaminen’ zijn veel  gemakkelijker geabsorbeerd in de dunne darm en vervoerd in het lichaam, indien ze door vet worden voortbewogen. Daarom kan een chronische vetarm dieet leiden tot tekorten aan deze vitaminen en energie!

Spijsvertering

Tenslotte, vertraagt vet een deel van de inname van de spijsvertering en dus ook de opname van voedingsstoffen uit de dunne darm. Vetten kunnen ook bijdragen aan de smaak en textuur van voedingsmiddelen. Deze functies kunnen de honger van een persoon verminderen en verzadiging verbeteren, handig voor als je wilt afvallen.

Waarom zo belangrijk?

Waarom vetten belangrijk
Het kan worden gesteld dat vetten misschien wel de belangrijkste van alle bestanddelen in de voeding zijn, omdat zij nodig zijn op het hoogst mogelijke niveau! Naast water komt vet voor in elke levende cel in je lichaam.

Vetten zijn ook wel een geconcentreerde bron van energie die meer dan het dubbele van beide koolhydraten of eiwitten bevatten. Even heel kort door de bocht, koolhydraten zijn belangrijk voor energie en tref je bijna in alle voedingsmiddelen aan. Eiwitten zijn bouwstenen voor spieropbouw en meer. Later ga ik het meer hebben over koolhydraten en eiwitten, maar heb ik bewust weggelaten om het niet een theoretisch lang verhaal te maken.

Maar de effecten van vetten gaan nog verder dan deze vrij eenvoudige en bekende functies. Ze zijn niet alleen maar brandstof om te worden ‘’verbrand’’ en vulling voor het weefsel om je te beschermen. Ze kunnen ook dynamische en complexe metabole biochemische stoffen zijn die een zeer breed scala van belangrijke lichamelijke processen bevorderen.

Wat betekent dit? Want dit klinkt natuurlijk nogal complex…

 • Ze maken deel uit van deklierafscheidingen,
 • Ze helpen de spieren te herstellen,
 • Ze zijn noodzakelijk voor de groei, weefselherstel en de voortplanting.
 • Ze helpen culinaire interesse creëren (honger gevoel), om te voorzien in verzadiging, vervoeren in vet oplosbare vitaminen,
 • Ze zijn een deel van de hormonen en kunnen bloedstolling, ontsteking, ademhaling, gevoeligheid en herstel van ziekte beïnvloeden.


Klinisch gezien worden de vetten steeds meer en meer belangrijk. Een gebrek, afwezigheid, wijziging of onbalans is nu gerelateerd aan hart-en vaatziekten, artritis, kanker, hoofdpijn, hoge bloeddruk, auto-immuunziekten, ms, psoriasis, lupus, diabetes, en diverse andere brede vrije radicalen en vet degeneratieve ziektes.

Vetten regelen belangrijke functies voor het gehele lichaam en zijn dus van invloed op vrijwel elke levensproces. De effecten van verkeerde vetten uit voeding zijn direct gekoppeld aan veel chronische klachten, omdat ze dus zo’n belangrijke rol bevatten voor je gezondheid!

Maar welke verschillende soorten vetten zijn er? En welke vetten moet ik dan voornamelijk eten?

Dit zal ik je morgen vertellen!

Stay tuned!

Klik hieronder om naar het 2de artikel te gaan

Gezonde vetzuren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Op bijvoorbeeld Tortilla chips nummer 1 de beste,
  worden transvetten niet vermeld, terwijl ik gelezen heb dat transvetten die in tortilla chips zitten slecht zijn.

  Er staat wel vetten 26,7 per portie 6,7g 10%
  waarvan verzadigd 2,4g per portie 0,6 g 3%
  Geen transvetten.
  Kan ik ze nu nog met een gerust hart eten?

  met vr. groet,
  Mena

  reactie: goede site.

  1. Hallo Mena,

   Als er geen transvetten op het etiket staan, zitten ze er ook niet in. Maar sommige fabrikanten 'vergeten' dat gewoon te vermelden. Misschien een idee om de servicelijn van de fabrikant eens aan de tand te voelen? Ben erg benieuwd wat ze je gaan vertellen!

   Fijne avond!
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share