Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 11 november 2014

De griepprik: wel of niet?

Grieprik

Voordat ik verder ga schrijven, wil ik eerst even duidelijk maken dat ik me heel erg goed besef dat griep een dodelijke ziekte kan zijn. Voor mensen die een zwak immuunsysteem hebben en andere kwetsbare groepen kan een relatief eenvoudig griepje rampzalige gevolgen hebben.

Vanuit dat oogpunt is jaren geleden de griepprik in het leven geroepen. In principe een hele goede gedachte, maar na wat onderzoek is mij gebleken dat er meer achter zit, en dat de griepprik wellicht niet zo gezond is als de overheid ons wil doen geloven.

Wat is de griepprik?

De griepprik is in het midden van de vorige eeuw ingevoerd om mensen op voorhand te beschermen tegen de griep. Met behulp van het vaccin is griep een ‘gewoon griepje’ geworden, en niet meer de dodelijke ziekte die het ooit geweest is. Er werden zogenaamde risicogroepen gedefinieerd, groepen die het vaccin toegediend zouden krijgen.

Dit waren, en zijn nog steeds, de groepen die met name een verminderde weerstand hebben. Om wat voor reden dan ook. De griepprik is hele lange tijd gepresenteerd als iets wat onderdeel van je leven moet zijn, wat per definitie goed is voor je lichaam. Maar er zijn inmiddels ook andere geluiden te horen. Geluiden die wat minder positief zijn.

Wat zit er in de griepprik?

Volgens de officiële opgave zit er dus een mix van verschillende griepvirussen in die je lichaam aanzetten om antistoffen aan te maken. Deze mix wordt ieder jaar gewijzigd, omdat ook griepvirussen evolueren. Het is dus erg belangrijk om dit continue aan te passen. De redenatie van ‘eenmaal een vaccin, dus voor het leven beschermd’ gaat hier dus niet op. Maar naast die virussen zit er nog meer in de prik.

De ingrediënten in de griepprik:

Polysorbaat
Dit is een vloeistof die een beetje op olie lijkt. Deze stof wordt veel gebruikt in medicijnen en in voeding. De hoeveelheden zullen miniem zijn, maar de stof staat bekend als veroorzaker van onvruchtbaarheid.

Thimerosal
Deze stof wordt aan het vaccin toegevoegd om de houdbaarheid te vergroten. Op zich een prima toepassing, maar wist je dat deze stof voor de helft uit kwik bestaat? Kwik is een zeer giftige stof voor je lichaam. Het is niet voor niets dat mensen die met kwik werken, heel erg sterk beschermd moeten worden. Eén druppel kwik op de huid kan er al voor zorgen dat je binnen een paar maanden dood bent. Kwik kan op alle manieren je lichaam binnendringen, en zal je lichaam nooit meer verlaten. Het bouwt zich op en zal op den duur je hersenen aantasten.

Aluminium(verbindingen)
Aluminium in het lichaam kan, afhankelijk van de hoeveelheid, veel schade aanrichten in ons lichaam. Er zijn tijdens onderzoeken relaties aangetoond met aandoeningen en zelfs kanker aan de blaas en de longen. Ook is er een relatie aangetoond met de ziekte van Alzheimer.

Squileen (MF59 en AS04
Ok, moeilijk woord, maar deze stof wordt wel in verband gebracht  met het ontstaan van auto-immuunziektes, Lupus en MS. Ik kon niet achterhalen wat voor functie deze stof heeft in het vaccin.

Streptomycine en Neomycine
Dit zijn stoffen die bekend staan om hun allergische reacties. Het is mij niet bekend welke functie dit heeft in het vaccin.

Formaldehyde
Dit is ook wel bekend als zogenaamd ‘sterk water’. Inderdaad, dat potje op school met die dode kikker, dat is formaldehyde. Het is voor levende wezens een kankerverwekkende stof. Ook hier weer geen idee wat dit te maken heeft met een vaccin. Als iemand dit kan verduidelijken, dan hoor ik het graag.

Ethyleen Glycol
Alweer een moeilijk woord, maar dit staat beter bekend als de antivries die we jaarlijks in onze auto gooien. Als je hier een flinke slok van 30 milliliter van opdrinkt, zal dit dodelijk aflopen.

Het is me onduidelijk waarom dit allemaal in de griepprik zit, maar dat het er in zit is wel duidelijk. Wie een antwoord kan geven over het nut hiervan, hoor ik heel graag. Voor alle duidelijkheid wil ik wel even zeggen dat de hoeveelheden natuurlijk zeer miniem zijn, maar toch…

Voor wie is de griepprik nu bedoeld?

De griepprik is niet bedoeld voor iedereen. Als jij een normale gezondheid hebt, gecombineerd met een goede weerstand, beweging en een gezond voedingspatroon, dan kun je een eventuele griep prima zelf bestrijden. Maar er zijn groepen mensen die een risico vormen om verschillende redenen. Voor de volledigheid, even een lijstje:

 • Mensen die problemen hebben met hun hart. Dat wil zeggen als er sprake is geweest van een hartaanval, een hartritmestoornis of een hartoperatie.
 • Mensen die problemen hebben met hun longen. Denk hierbij aan longemfyseem, chronische bronchitis, astma of cara.
 • Mensen die last hebben van diabetes, in wat voor vorm dan ook.
 • Mensen die problemen hebben met hun nieren. Hierbij gelden alle mogelijke nieraandoeningen, behalve nierstenen.
 • Mensen die last hebben van een lage weerstand. Hierbij inbegrepen zijn ook de mensen die een lage weerstand hebben als gevolg van een medische behandeling.
 • Mensen die tussen de 6 maanden en de 18 jaar zijn, en die Salicylaten gebruiken, bijvoorbeeld voor een chronische darmaandoening.

Sat zijn dus de mensen die in de risicogroep vallen, en dus een griepprik mogen halen. Maar daar blijft het niet bij. Zelfs bedrijven vonden het een goed idee: Iedereen preventief vaccineren, zodat er in de winter daarna minder ziekteverzuim zou zijn. Vaccinatie van de baas. Ogenschijnlijk een win-win situatie. Toevallig kwam ik een reactie tegen op internet, van iemand die bij een bedrijf werkte waar ook de griepprik werd geïntroduceerd:

“Bijna 40 jaar geleden is deze idioterie al begonnen. Bij het bedrijf waar ik toen werkzaam was, was het verplicht de griepprik te halen. Je raadt nooit wat er daarna gebeurde. Bijna de helft van de medewerkers incluis mijzelf, werd ziek van die griepprik plus een pijnlijke arm die je een paar weken niet meer kon gebruiken. Het resultaat was een ziekteverzuim binnen het bedrijf als nooit te voren van gemiddeld 2 tot 3 weken. Vanaf dat moment was er geen verplichte griepprik meer. Maar nog steeds zijn er mensen die er in tuinen en nog gewillig en vrijwillig zich met gif in laten spuiten.”

Dit verhaal staat enigszins haaks op de officiële verklaring van de RIVM, over hoe de griepprik zou moeten werken:

“De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als u toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans dat u complicaties krijgt zoals longontsteking of dat uw ‘eigen’ ziekte verergert.”

Waarom dan toch doorgaan?

Uit al het voorgaande zou je snel concluderen dat de griepprik opgeheven moet worden. Maar zo zwart-wit ligt het allemaal niet. Buiten het feit om dat de griepprik wellicht ook voordelen heeft, en misschien levens heeft gered, zijn er ook nog een aantal andere punten die meespelen in het hele proces.

Financiële belangen
Het ministerie wat verantwoordelijk is voor het vaccineren van de bevolking, wordt geadviseerd door externe commissies. Niet alleen de WHO is hier in betrokken, maar ook nationale commissies.

Deze laatsten worden samengesteld uit mensen die kennis hebben van medicatie en vaak werkzaam zijn in de farmaceutische industrie. Dit impliceert natuurlijk ook een bepaalde financiële betrokkenheid. Het zal dus nagenoeg onmogelijk zijn om die commissies de lucratieve griepprik te laten afschaffen.

Het publieke geloof
Naast het feit dat de overheid zich zou moeten losweken van de farmaceutische lobby en de commissies die financiële belangen in de industrie hebben, is er ook nog het feit dat de bevolking al tientallen jaren voorgelicht is. Voorgelicht over het feit dat de griepprik goed voor je is. Dit publieke geloof heeft zich al zo sterk genesteld, dat het voor waarheid aan wordt gezien. En nu zou diezelfde overheid moeten zeggen dat het toch niet zo goed is voor je lichaam? Al meer dan 40 jaar een verkeerd goedje ingenomen?

De huisartsen
Ik wil beslist niet alle huisartsen over één kam scheren, maar ik heb ooit een opmerking gehoord van een huisarts dat de griepprik een behoorlijke financiële bijdrage levert aan de jaaromzet.

Hij illustreerde dit door de opmerking: “…U wordt er niet ziek van, en ik wordt er beter van…”. De tendens is dus om gewoon door te gaan met de griepprik. Ook hier is verandering nodig, maar erg moeilijk om dit door te voeren.

De laatste drie punten zijn misschien een beetje zwart-wit, maar het wordt op deze manier wel duidelijk dat er meer belangen zijn dan alleen de volksgezondheid. Er zijn heel veel partijen bij betrokken die allemaal in meer of mindere mate een financieel gewin hebben bij de griepprikken.

Tot slot…

Nogmaals, ik ben niet tegen de griepprik. Ook ga ik hier niet adviseren of je nou wel of niet het prikje moet halen. Dat is niet aan mij om te zeggen. De griepprik is een persoonlijke keuze. Waar ik wel op wil wijzen is het feit dat je niet ‘zomaar’ de griepprik moet halen, zonder de feiten te kennen. Ik heb hier een aantal feiten op een rijtje gezet waarmee je zelf een goed overwogen keuze kunt maken.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik heb al jaren de griepprik
  Maar er zijn jaren bij dat ik vreselijk jeuk krijgt over
  mijn hele lichaam en het zover gaat dat ik lichttherapie nodig heb en ze kunnen ook geen reden vinden waarom ik dit dan krijg en ook niet ieder jaar maar wel november na de griepprik
  Zou dit de oorzaak zijn van de griepprik?

  1. Hoi Heleen,

   Of de griepprik de oorzaak is van deze klachten, is natuurlijk niet hard te maken. Maar het feit dat je keer op keer last hebt van die jeuk na het halen van de griepprik, zet je toch wel aan het denken...

   Fijne dag,
   Jack

 2. Ik weet het echt niet meer, vorig jaar de griepprik gekregen, de eerste keer.
  Had ik dat maar nooit gedaan, jeuk, jeuk en het gaat niet over. Ik word er gek van.
  Heb nu een ontstoringskuur en hoop dat dit gaat werken. Nooit meer een griepprik.
  Lichttherapie heeft even resultaat gehad, maar de jeuk is weer terug, het beïnvloed mijn hele leven.
  Gr. Coby

 3. Hoi Robert,
  ik schrik van jou verhaal rond de grieperig
  Werk in de gezondheidszorg en hier is het motto als je het niet voor jezelf doet doe t dan voor een ander, maar.....is dat rieeel.
  Ik ben tegenstander al jaren en zal ook dit jaar geen prik halen, is nogal wat dat je t voor een ander zou moeten doen!!??
  Gr Heleen Kusters

 4. ik heb 2 jaar geleden de griepprik gekregen en was 1 week later in bed met een zware longontsteking dus voor mij ook géén griepprik meer !

  1. Dat geldt ook voor mij. Sterker nog, dat is me al twee jaar achter elkaar overkomen. Hoewel men zegt dat het daar niets mee te maken kan hebben. Ik heb zware astma, maar durf die prik echt niet meer te halen. Vorig jaar dus zonder. Wel de griep gekregen maar niet zo ziek geweest dan mét de griepspuit. Ik zou me liever gewoon laten inenten maar het is alsof het je afweersysteem verzwakt.

 5. Tsja - ik heb nog nooit een griepprik gehad. En misschien heb ik wel een paar keer in mijn leven de griep gehad. Ik ben 74 jaar oud. Het als regel vaccineren van kinderen was in mijn jeugd nog 'niet uitgevonden':-) . In verband met een uitbraak van een pokken-epidemie kreeg ik mijn eerste (en laatste) vaccinatie . Dat die uitbraak er überhaupt, was, schrijf ik toe aan de gebrekkige hygiëne van die tijd.. Lang niet iedereen had een douche en het was heel gewoon dat kinderen (als zij geluk hadden) 1x per week in de teil gingen - allemaal in hetzelfde water.. Ik vind het eigenaardig dat- volgens de huidige inzichten - een mens dat allemaal niet kan overleven zonder vaccinaties 🙂 :-). .

 6. Het is nooit bewezen dat de griepprik werkt, zelfs niet door de pharmaceutische industrie. In de bijsluiter valt dat ook gewoon te lezen.
  Er bestaan honderden virussen/bacteriën die griep(achtige verschijnselen) kunnen opwekken.
  In de spuit zitten er een paar die er op de gok worden ingegooid.
  Niemand weet welk virus dit jaar weer zal toeslaan (vergeet niet dat de laboratoriums elke keer weer nieuwe virussen laten ontstaan).
  Je neemt de griepprik niet alleen voor niks; je immuunsysteem zal zelfs slechter op andere griepvirussen reageren, omdat die als het ware al “voorgeprogrammeerd” is op de virussen in de cocktail.
  Dit over de virussen.
  Vergeet niet de “hulp-“stoffen in de vaccins zoals hierboven beschreven.
  Deze stoffen helpen je lichaam flink ten gronde.
  Je verhoogt enorm je risico op Alzheimer, kanker en auto-immuunziekten.
  Mensen verdiep je eerst voordat je jezelf laat volspuiten met deze giftige cocktails.

 7. waarom kun je niet opnieuw laten inenten voor , rode hond ,water pokken en al die Medicijnen die je vroeger als kind kreeg .,maar dan voor de ouderen mensen van begin 50 jaar en ouder ???? ik weet ook niet of dat nog afweerd tegen de ziekte ??? om dat je dat vroeger van je ouders kreeg , die gingen dan vroeger mee met jou naar de huisarts . de huis deed je dan in enten ,en als bewijs kreeg je dan je in enting kaartje mee naar huis .

  1. Voor de rode hond en waterpokken etc. Heeft iedereen ooit een inenting gehad als kind. Je bent dan voor je leven beschermd door de antistoffen die toen aangemaakt zijn.

 8. Ik ben 65 jaar. Vorig jaar kreeg ik voor het eerst een griepprik. Een half jaar later gedurende 14 dagen griep gekregen met hoge koorts. De dokter was verbaasd, ik had een prik gehad waar alles inzat om me tegen alle mogelijke virussen te beschermen. 'De kans om op jouw leeftijd te sterven aan griep is groter dan te sterven door een auto-ongeval,' zei hij, Dat klopt, maar wie zegt dat dat er veel meer zouden zijn als er geen griepprik zou zijn? Voor mij geen griepprik meer. Een pure geldklopperij.

 9. Ik ben vergeten om de griep prik te halen
  Moet ik dit als nog doen
  Omdat ik behoor tot de risico groep
  Ik heb in 2015 een bypassoperatie gehad
  Voor me hart.
  Wat voor risico heb ik om de griep te krijgen
  En wat gebeurt er als ik de griep krijg

 10. Dit jaar kreeg ik de prik op maandag. In de loop van dinsdag kreeg ik een ontstoken oog en woensdag het andere oog.Tevens gingen keel, neus en oren diezelfde kant uit....Algehele malaise dus.Vorig jaar vergat ik de prik en kreeg toen longontsteking..........Beter een anti-longontstekingsprik ? die wordt nl door 1coc veroorzaakt, dacht ik.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share