Wanneer het gaat om je gezondheid, is het beter om geen alcohol te drinken?  Dit is eigenlijk een eenvoudige vraag omdat er studies bestaan waarin naar voren komt dat alcohol het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
Ook zijn er studies gedaan waarin naar voren komt dat consumptie van alcohol het risico op kanker verhoogd.
Alcoholprobleem in Nederland?
Inmiddels is alcohol niet meer weg te denken uit onze Westerse samenleving. Er zijn aanwijzingen dat alcohol 5000 jaar geleden al werd gedronken als genotsmiddel. Â Tegenwoordig hebben we de keuze uit een heel scala aan alcoholische dranken.
Het verschil zit niet alleen in de smaak, maar ook het alcoholpercentage.
Het alcoholpercentage valt onder te verdelen in twee groepen, namelijk zwak en sterke alcoholische dranken. Onder zwakke alcoholische dranken verstaan we bier, wijn, sherry, port etc. Deze dranken hebben een percentage van maximaal 15% en dat is tevens het maximale wat tijdens het gistingsproces kan worden gewonnen.
Voor een alcoholpercentage groter dan 15% moet er gedistilleerd worden om een hoger percentage alcohol te kunnen winnen. Alcoholische dranken met meer dan 15% alcohol noemen we ook wel sterke alcoholische dranken en zijn o.a. rum, whisky, wodka, jenever etc.
Alcohol en het lichaam
Veel mensen weten niet dat alcohol onder de categorie voedingsmiddelen valt. Vanzelfsprekend is alcohol niet zo gezond als koolhydraten, eiwitten of vetten. Echter, alcohol levert daadwerkelijk energie voor je lichaam. De absorptie van alcohol gaat voornamelijk via de dunne darm en wordt erg snel opgenomen door je lichaam.
Vandaar dat je de effecten van een alcoholische drank vrijwel direct kunt voelen. Het is wel bekend dat wanneer je maag een brei aan vette voedingsmiddelen bevat dat de absorptie trager zal verlopen.
Gevolgen alcohol
Over de gevolgen van te veel alcohol gebruik is al veel geschreven. Voor de volledigheid zal ik de belangrijkste gevolgen even kort noemen.
- Artritis – teveel alcoholgebruik verhoogt het risico op jicht / artritis.
- Hersenbeschadiging – het is bekend dat bij langdurig en overmatig veel alcoholgebruik er een grotere kans bestaat op hersenbeschadigingen. Met name heeft dit een negatieve invloed op het geheugen.
- Kanker – overmatig veel alcohol gebruik verhoogt het risico op verschillende soorten kanker.
- Hart- en vaatziekten – het is bekend dat overmatig veel alcoholgebruik het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verhogen. Dit komt omdat alcohol een bloeddruk verhogend effect heeft waardoor op lange termijn het hart en de vaten eronder hebben te lijden.
- Hyperglycaemie – alcohol verhoogt de bloedsuikerspiegels en dat kan extra gevaarlijk zijn voor mensen met jicht of diabetes.
- Nieraandoeningen – veel alcoholgebruik belast de nieren extra zwaar waardoor er nieraandoeningen kunnen ontstaan.
- Leveraandoeningen – doordat de lever de alcohol moet afbreken kan te veel alcohol gebruik erg slechts zijn voor de lever.
- Overgewicht – alcohol is ERG calorierijk en heeft zelfs meer calorieën dan suiker. Wanneer calorieën niet verbrand worden slaat het lichaam deze op in vet. Dit kan een ‘’bierbuik’’ als gevolg hebben en helemaal in combinatie met een vet voedingspatroon.
- Tekort aan voedingsstoffen – het is bekend dat alcohol de inname van belangrijke vitamines en mineralen verhindert waardoor er een tekort kan ontstaan.
Gezondheidsvoordelen alcohol
In gematigde hoeveelheden zou wijn het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Gezegd moet worden dat de onderzoek gebaseerd zijn op mediterrane levensstijlen. Hierbij wordt er in gematigde hoeveelheden wijn gedronken, maar ook veel groenten, fruit en de goede onverzadigde vetten gegeten.
Dit kan verklaren waarom in de zuidelijke landen minder vaak hart- en vaatziekten voorkomen. Tevens kan gematigde hoeveelheden (rode) wijn de goede HDL cholesterol verhogen. Tenslotte is bekend dat rode wijn vol zit met antioxidanten en goed is voor de flexibiliteit van de aderen.
Alcohol verslaving
Het is natuurlijk bekend dat alcohol op lange termijn schadelijk voor het lichaam is. Het is niet eenvoudig om de dunne lijn te zien tussen gematigd alcoholgebruik tot alcoholisme. Echter, wanneer je alcohol drinkt vanwege problemen kan het duiden op een alcoholverslaving.
Het is daarom belangrijk om vroegtijdig de symptomen te herkennen en te verminderen met alcohol gebruik. Kennis hebben van het probleem is natuurlijk de eerste en belangrijkste stap.
Alcohol misbruik
Alcoholisme en misbruik kunnen komen door genetische factoren, opvoeding, sociale omgeving en je emotionele gezondheid. Daarbij is het bekend dat mensen met een familiegeschiedenis van alcoholmisbruik vaker problemen ontwikkelen.
Wanneer drinken voor problemen begint te zorgen in je leven kan dat betekenen dat je een alcoholprobleem hebt.[/pullquote]
Tenslotte is je emotionele toestand erg belangrijk om wel of niet een alcoholverslaving te krijgen. Iemand die last heeft van een depressie, stress, nervositeit of problemen thuis kan alcohol zien als een tijdelijke oplossing.
Symptomen van alcohol misbruik
- Verantwoordelijkheden vermijden op het werk en privé door overmatig drinken.
- Alcohol drinken in situaties waar het niet toegestaan is
- Doorgaan met alcohol drinken, zelfs wanneer het voor problemen in je relaties zorgt
- Alcohol drinken om stress te verminderen. Veel van de problemen met overmatig alcohol misbruik komt door alcohol te gebruiken om met stress om te gaan.
Belangrijk is om bewust te zijn dat er een probleem is en vervolgens maatregelen nemen. Dit is zeker niet eenvoudig maar is wel de weg naar herstel! In ons drukke hectische leven is het vrij gemakkelijk om een alcoholverslaving te ontwikkelen. Maar om de negatieve gevolgen van alcohol te voorkomen zijn adequate maatregelen noodzakelijk.
Conclusie
Wanneer je met mate alcohol drinkt kan het een fijne ervaring zijn. Gematigd kan voor iedereen anders zijn. Echter, niet meer dan 2-3 glazen per dag voor een man en maximaal 1-2 glas voor een vrouw.  Bij ouderen moet er een kanttekening gemaakt worden en is het beter om minder alcohol te drinken vanwege de verhoogde gezondheidsrisico’s.
Wanneer je er voor kiest om alcohol te drinken is het verstandig om het verschil tussen zwakke en sterke alcoholische dranken goed in de gaten te houden.
Het drinken van 2 glazen wijn is iets anders dan 2 glazen whisky.
Zorg er ook voor dat je geen alcohol drinkt op een nuchtere maag omdat het dan veel sneller wordt opgenomen door je lichaam. Daarbij is het ook een goede tip om voldoende water te drinken wanneer je een alcoholische drank neemt – om uitdroging te voorkomen.
Het belangrijkste is je alcohol drinkpatroon en niet om de hele week niet te drinken en dan vervolgens ‘’los’’ te gaan op zaterdagavond. Het is beter om kleine hoeveelheden maximaal een paar keer per week om geen last te krijgen van de gezondheidsrisico’s!
Tenslotte, wees bewust van de verslavende eigenschappen van alcohol. Het is vrij gemakkelijk om te beginnen met 1 - 2 glazen wijn per dag en dat uit te bouwen naar 3-4 en dit wordt steeds meer.
Heb je zelf nog goede aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
In de verhalen over (on)gezondheidsaspekten van alcoholgebruik mis ik bijna altijd het verslavende effect van alcohol. Het is weinigen gegeven om een leven lang 2-3 glazen per dag te drinken. Dit aantal neemt sluipend toe. Prof. Katan is daar erg helder over: "Ik drink graag een goed glas wijn, maar zal nooit beweren dat het gezond is."
Daar ben ik het zeker mee eens, het is erg eenvoudig om alcohol drinken een routine of gewoonte van te maken. Zo heb ik zelf een periode gehad dat ik elke dag 2-3 glazen wijn dronk. Een gewoonte opgeven is zeker niet eenvoudig en wellicht de nummer 1 uitdaging om een gezonde leefstijl te krijgen.
Ik heb het artikel overigens aangevult met het verslavende aspect voor de volledigheid.
In de eerste alinea staan direct al twee grove taalfouten. Normaal gesproken lees ik dan niet eens verder maar omdat het onderwerp me interesseert heb ik dat nu wel gedaan. Helaas blijkt de rest van het artikel ook vol met taal- en stijlfouten te staan. Dat leidt af van de inhoud en maakt het lastiger om die nog serieus te nemen. Mijn tip: zorg dat uw Nederlands op niveau is of laat uw artikelen corrigeren door een tekstschrijver. Ik doe dat laatste graag voor u.
Dag Peter,
de meeste artikelen op de site zijn nagekeken door een tekstschrijver. Echter, vanwege de omvang van de site zijn er hier en daar nog een paar artikelen met slordige taalfouten, dit zou natuurlijk niet moeten. Ik laat per direct het artikel laten aanpassen, excuses hiervoor.
Groetjes,
Jack
ik vind het verschrikkelijk dat je als dikke verslaafde absoluut niet word geholpen, door de maatschappij, het is een zeer ernstige ziekte en je ziet gewoon de mens om wie het gaat totaal er aan onderdoorgaan fysiek
ik ben voor verplichte opname, omdat bij zeer ernstige alcoverslaafden die alleen thuiswonen en totaal fysiek kapot zijn en niet in staat zijn om zich nuchter aan temelden bij huisdokter of een kliniek om weer een tijdje opgepept te worden
groet, jolanda
Alcoholproblemen worden m.i. ook in de hand gewerkt door de combinatie van twee dingen: alcohol is overal, behoorlijk goedkoop verkrijgbaar, dus de drempel om "eraan te komen" is heel laag, plus alcohol drinken is maatschappelijk totaal aanvaard. Sterker nog: in sommige situaties wordt het zelfs verwacht. Op die manier kunnen randje-alcoholisten, die wel normaal functioneren (bijv. hun baan en huis gewoon houden, lief zijn voor hun kinderen) toch jarenlang toch op een destructief pad zitten, zonder dat iemand dat merkt of ingrijpt.
Er wordt vaak pas ingegrepen als iemand een gevaar voor zijn omgeving wordt, maar zolang iemand zich redelijk normaal blijft gedragen, kan iemand zijn eigen gezondheid de vernieling in drinken. Een bekend voorbeeld zijn bijv. huisvrouwen en bejaarden, misschien eenzaam en/of verveeld, die soms wel een fles wijn per dag drinken. Verspreid over de dag, zodat niemand hen ooit dronken aantreft.
Bij het woord alcoholist denken we aan een zwerver op straat, niet aan (bijvoorbeeld) iemand met een "hoge" baan die exclusieve wijn drinkt. Maar het komt op hetzelfde neer.
Kortom, wat mij betreft mag de overheid strenger optreden, en mag er ook meer "sociale controle" tussen mensen onderling komen, gewoon voor ieders bestwil.
Ik drink meer dan een fles whisky per dag, maar wel aangelengd met water, en ik ben kerngezond. Aanlengen is belangrijk, nooit zuivere alcohol drinken, en je raakt echt niet verslaafd.
In 2 glazen wijn zit evenveel alcohol als twee glazen whisky. Echter moet je dan wel de juiste glazen gebruiken.
De juiste hoeveelheid in de juiste glazen...
Ik heb van mijn 18 e tot mijn 41ste altijd wijn bij mijn eten gedronken. Dit was een gewoonte van thuis uit. Steeds maar twee of drie glazen. Maar op den duur dronk ik daarvoor ook nog een aperitief, twee bieren of een speciaalbier. Sterker nog, ik ging er vanuit dat dit goed was voor mijn gezondheid. Ik combineerde dit ook met vrij veel sporten. De marathon liep zo ook onder de drie uren. Maar de laatste jaren kreeg ik s morgens altijd lichte hoofdpijn. Ik ben gestopt met drinken en de hoofdpijn ging over. Ik denk nu dat het beter is om niet te drinken bij je eten, of toch niet iedere dag
Als wijn dit effect heeft op je welzijn, dan is het wijs om inderdaad te stoppen.
Wel kun je af en toe een wijntje nemen, en kijken of je dan last hebt van hoofdpijn. Is wel interessant om te weten.
Alcohol is inderdaad in veel gevallen heel slecht en veel schadelijker dan roken. Als iemand aan de drank raakt gaan vaak eerst zijn vrouw en kinderen op de loop, dan verliest hij/zij vrienden en dan zijn baan. Ik heb op een zorgboerderij gewerkt waar top koks deel namen om te re-integreren. Ze hadden emotioneel en financieel alle rijkdom, maar iedere avond drinken op kosten van de zaak heeft hen naar de afgrond gebracht.
Ten tweede vind ik de combinatie sport en alcohol echt fout. Mijn dochter van 15 komt met een hele ploeg meiden na een wedstrijd zwetend van het voetbalveld en loopt dan direct naar het terras, dat vol zit met lallende en drinkende ouders. Een absoluut fout sinaal !
Er is niets slechter voor je gezondheid dan roken! Matig drinken 2 glazen is niet slecht voor je. Roken is altijd schadelijk en niemand rookt met mate.
Mijn echtgenote dat 59j oud is drinkt al zeker 30j elke avond opnieuw vanaf +- 19u tot voor het slapen gaan haar 4 a 5 porto glazen !
Ze is een heel actieve vrouw m.n. fitnesst ze
10 tot 12u per week + dat ze grondig het huishouden doet .
Voor 1,60 weegt ze 54kg dus dat zit ook goed .
Tot heden merk je niet dat ze toch een sterke alcoholconsumptie op na houdt.
Ik maak me toch zorgen omdat haar omdat haar lever niet goed werkt en ze een veel té hoge cholesterolwaarde heeft .
Wat kan ik doen om de tijd te keren ?
Vanaf mij 15e tot mijn 55e heb ik gedronken, waarvan de laatste jaren zwaar. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Ik dronk gedoseerd door de dag heen waardoor ik nooit dronken werd aangetroffen. Ook heb ik in al die jaren mijn werk kunnen behouden en functioneerde in mijn optiek naar behoren. Nooit klachten of opmerkingen van mijn meerder. Zelfs belangrijke functie"s vervuld. Wel heeft het destijds mijn huwelijk gekost. Nu ik vanaf mijn 55e niet meer drink heb ik ervaren dat mijn fysieke gezondheid is verbeterd, ik heb een nieuwe relatie welke al weer een aantal jaren stand houd. Heb op mij 55e nog mijn universitaire titel behaalt. Ben thans gepensioneerd, doe veel vrijwilligerswerk heb tijd voor hobby's cursussen en uitjes. Kortom ik mag er zijn en geniet/houd van mezelf. Om het leven te leiden zoals ik het nu doe hanteer ik een quote: "Ik leef elke dag mijn eigen leven". Daarnaast geld voor mij een regel om van de drank af te blijven: "Een is te veel en tien is te weinig", kortom blijf weg van de eerste dan kom je niet in de verleiding een volgende of meerder te nuttigen. Voor mij is een leven zonder alcohol makkelijker dan een leven met. Ik heb geleerd, laat deze tekst voor u als lezer binnenkomen en doe er uw voordeel mee.
Tis drugs, niks meer of minder. Je moet het ook leren drinken (lees lekker vinden). Niemand vind z'n eerste bier, wijn, whiskey lekker. Wat zegt dit? Het is vergif. Dat je het in het begin doet voor de roes en dat het eigenlijk niet verandert merkt niemand
Ik maak me zorgen over mijn schoonzus, ze drinkt alle dagen 12 flesjes Geuze, rookt één pakje van 19 sigaretten en dit reeds 10 jaar. Ik heb haar gesmeekt om haar bloed na te laten zien. Cholesterol was ok, behalve natuurlijk de triglyceriden. Bloed te dik en een groot tekort aan vitamine B. Verleden jaar heeft ze een paar spuitjes vitamine B gehad en dat was het dan.
Ik zie ze nooit dronken.....maar 7op 7 zóveel drinken en roken, ik zie ze nooit eten en het avondmaal, neemt ze niet. Dat is zo al 10 jaar en ze wordt 74..... haar geheugen is ok, alhoewel ze soms in herhaling valt.
Ik kan geen hele avond met haar spenderen, omdat ze doordat ze niet buiten komt....altijd hetzelfde vertelt....of soms niet veel...
Zelf ontkent ze dat er een probleem is, zelfs als ik zeg dat ze 4380 flesjes per jaar achterover slaat....
Hoe kan ik haar helpen.....vroeger dronk ze Duvel....20 jaar, maar niet elke dag, want dan werkte ze nog.
Dat is inderdaad wel heel erg extreem. Dat er een probleem is, is wel duidelijk. Daar hoef je echt geen arts voor te zijn.
De enige raad die ik je van hieruit kan geven is hulp zoeken bij een arts of bij 1 van de instellingen op deze pagina: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/vraag-en-antwoord/hulp-bij-alcoholverslaving
Ontzettend veel succes!
We weten allemaal dat teveel alcohol slecht is voor de gezondheid.
Af en toe een glaasje hoort bij 'genieten van het leven'.
Ik heb mijn gans leven nooit alcohol gedronken .Zegt me niets en ik wil het ook niet "leren" drinken
Maar ik krijg zo dikwijks de vraag waarom ik niet drink en meedoe en van het leven moet genieten....enz.
Erg vervelend om je telkens te moeten verantwoorden.
Ik geniet nochtans erg van mijn leven
best fijn alle ervaringen en info te lezen, ik kom vanuit mijn vaders kant uit een familie die allen verslavingsgevoelig zijn. Mijn nicht is zelfs overleden aan alcohol, maar mijn vader is bijna 80 en gaat ondanks heel zn leven roken en dagelijks drinken fluitend door het leven. Ik hou zelf heel erg van wijn en zou t liefst mn 2-3 glazen per dag drinken (is vaak meer geweest maar heb mn lesje wel geleerd), omdat ik erg houdt van de smaak, en het mn eten complementeert , en ik me echt kan ontspannen na 1 glas.
Waar de overheid en geen enkele psycholoog in NL, daarmee ook verslavings klinieken/zgn experts over praten, is de ECHTE onderliggende oorzaak voor dat je fysiek verslaaft wordt. Ik deel graag een tip voor mensen die er alleen voor staan of mensen die zich geen raad weten met een geliefde.
Alcohol is bijna altijd een middel /uitweg voor mensen die de wereld zoals ie is niet aankunnen. (is ook erg begrijpelijk) en de wereld en zichzelf door een roze bril willen zien. Op het moment dat een lichaam (en dat gaat supersnel) ook afhankelijk raakt, lijkt het einde zoek. Maar we zijn zoveel sterker dan we denken. Bijna altijd is er een pijn/onkunde die ten grondslag ligt aan het probleem.
Roken is een middel wat gebruikt wordt door mensen die snakken naar ' echte' communicatie. Als hierin niet aan voldaan wordt (omdat zeer veel mensen in een soort slaap/robot toestand leven/functioneren en contact met zichzelf totaal kwijt zijn) is dit een copings middel. En dat werkt bij veel mensen goed. Helaas met alle gevolgen van dien...
Mensen die ECHT willen, echt willen kijken naar zichzelf , zouden het boek van Rudiger Dahlke, de zin van ziek zijn moeten lezen...en bovenstaande in gedachte houden. Mensen die niet willen, kan je niet helpen als buitenstaande.
Je kunt ook gezonden manier alcohol drinken en koop een flesje Champagne voor het geld waar je dik een maand of twee een synthetisch supermarkt wijnen kan van drinken. Na jaar Champagne ben je genezen van je alcohol verslaving en vindt je de supermarkt wijnen maar rond uit vies spul.
Dag Jeroen, dat is ook een bijzondere oplossing! Bedankt voor je tip!
Groeten, Robert Jan
Hallo,
Mijn man 68 drinkt 4 glazen cola wisky perdag.
Tevens slikt hij bloedverdunners, Ik vind dat te veel.
Wat is uw mening?
Dag Elly,
Whisky valt in de categorie sterke alcoholische dranken van boven de 15% tot 40% alcohol. Alcohol in combinatie met bloedverdunners zorgt ervoor dat bloed minder snel stolt. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je man. Het is daarom zeker aan te raden om niet teveel alchol te drinken (of helemaal geen alcohol te drinken) in verband met de gezondheidsrisico's die sterk alcoholische dranken met zich mee kunnen brengen.