• lange termijn gevolgen van alcohol

De lange termijn gevolgen van alcohol

2017-04-07T10:52:55+01:00oktober 4th, 2012|Alcohol|19 Reacties

Laatste update: door

De lange termijn gevolgen van alcohol

Wanneer het gaat om je gezondheid, is het beter om geen alcohol te drinken?  Dit is eigenlijk een eenvoudige vraag omdat er studies bestaan waarin naar voren komt dat alcohol het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Ook zijn er studies gedaan waarin naar voren komt dat consumptie van alcohol het risico op kanker verhoogd.

Alcoholprobleem in Nederland?

Inmiddels is alcohol niet meer weg te denken uit onze Westerse samenleving. Er zijn aanwijzingen dat alcohol 5000 jaar geleden al werd gedronken als genotsmiddel.  Tegenwoordig hebben we de keuze uit een heel scala aan alcoholische dranken.

Het verschil zit niet alleen in de smaak, maar ook het alcoholpercentage.

Het alcoholpercentage valt onder te verdelen in twee groepen, namelijk zwak en sterke alcoholische dranken. Onder zwakke alcoholische dranken verstaan we bier, wijn, sherry, port etc. Deze dranken hebben een percentage van maximaal 15% en dat is tevens het maximale wat tijdens het gistingsproces kan worden gewonnen.

Voor een alcoholpercentage groter dan 15% moet er gedistilleerd worden om een hoger percentage alcohol te kunnen winnen. Alcoholische dranken met meer dan 15% alcohol noemen we ook wel sterke alcoholische dranken en zijn o.a. rum, whisky, wodka, jenever etc.

Alcohol en het lichaam

Veel mensen weten niet dat alcohol onder de categorie voedingsmiddelen valt. Vanzelfsprekend is alcohol niet zo gezond als koolhydraten, eiwitten of vetten. Echter, alcohol levert daadwerkelijk energie voor je lichaam. De absorptie van alcohol gaat voornamelijk via de dunne darm en wordt erg snel opgenomen  door je lichaam.

Vandaar dat je de effecten van een alcoholische drank vrijwel direct kunt voelen. Het is wel bekend dat wanneer je maag een brei aan vette voedingsmiddelen  bevat dat de absorptie trager zal verlopen.

Gevolgen alcohol

Over de gevolgen van te veel alcohol gebruik is al veel geschreven. Voor de volledigheid zal ik de belangrijkste gevolgen even kort noemen.

  • Artritis – teveel alcoholgebruik verhoogt het risico op jicht / artritis.
  • Hersenbeschadiging – het is bekend dat bij langdurig en overmatig veel alcoholgebruik er een grotere kans bestaat op hersenbeschadigingen. Met name heeft dit een negatieve invloed op het geheugen.
  • Kanker – overmatig veel alcohol gebruik verhoogt het risico op verschillende soorten kanker.
  • Hart- en vaatziekten – het is bekend dat overmatig veel alcoholgebruik het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verhogen. Dit komt omdat alcohol een bloeddruk verhogend effect heeft waardoor op lange termijn het hart en de vaten eronder hebben te lijden.
  • Hyperglycaemie – alcohol verhoogt de bloedsuikerspiegels en dat kan extra gevaarlijk zijn voor mensen met jicht of diabetes.
  • Nieraandoeningen – veel alcoholgebruik belast de nieren extra zwaar waardoor er nieraandoeningen kunnen ontstaan.
  • Leveraandoeningen – doordat de lever de alcohol moet afbreken kan te veel alcohol gebruik erg slechts zijn voor de lever.