Beide partners werken en overal om ons heen is het druk en hectisch. Het is een soort trend geworden dat alles sneller en beter moet. Het gevolg is dat je deze ratrace maar een bepaalde tijd kunt volhouden. Een mens is nu eenmaal niet gemaakt om een eeuwige wedstrijd aan te gaan met de tijd.
Soms moet je gewoon gas terugnemen en ontspannen. Je lichaam en geest hebben tijd nodig om op te laden.
Als je de situatie van nu vergelijkt met die van vroeger dan zie je dat onze huidige maatschappij een stuk complexer is geworden. Vroeger was de taakverdeling duidelijk. Moeder de vrouw deed het huishouden terwijl de man verantwoordelijk was voor genoeg geld om dit huishouden in de benen te houden.
Natuurlijk wil dit niet zeggen dat men het vroeger minder zwaar had, integendeel! Heel veel mensen waren bitterarm en hadden grote geldzorgen, de gezinnen waren over het algemeen een stuk groter. Ook was de gezondheidszorg een stuk minder en was arbeid fysiek zwaarder.
Desondanks was het allemaal wel een stuk duidelijker, werk was werk, thuis was thuis en ziek was ziek. Tegenwoordig lopen een heleboel zaken in elkaar over waardoor minder duidelijk is waar bijvoorbeeld werk ophoudt en waar je eigen vrije tijd begint.
Doordat de duidelijke grenzen verdwenen zijn neem je onbewust stress van je werk mee naar huis en andersom. Je hebt daardoor veel minder stressvrije momenten.
En dat is de grootste veroorzaker van een burn-out, depressie en overspannenheid. Natuurlijk brengen grote zorgen grote stress, maar veel kleine zorgen of verantwoordelijkheden brengen allemaal een klein beetje stress, met als gevolg dat deze stress opgeteld ook een mens teveel kan worden.
Stress werkt dus cumulatief. Alle kleine stressmomenten kun je keer factor 0,5 doen, grote stress veroorzaakt door ziekte of geldnood doen we bij wijze van spreken keer factor tien. Zet je tegenover deze stress niet genoeg stressvrije momenten dan wordt het je teveel. Kom je opgeteld op honderd dan is de maat vol een heb je een burn-out te pakken.
Op dat moment heb je te veel negatieve prikkels gehad. De harde schijf loopt vast. Zoals je weet is het veel moeilijker om van een burn-out te herstellen dan er een voorkomen. Om te voorkomen dat je teveel van jezelf vergt moet je dus leren omgaan met de stress waar je aan blootgesteld wordt.
Want alle stress voorkomen lukt je niet, immers dat geld groeit niet aan een boom. Maar door jezelf weerbaarder te maken tegen stress en jezelf niet blootstellen aan onnodige stress is meestal voldoende, want heel veel van die stress is eigenlijk een vorm van irritatie en irritatie komt voor een groot deel uit jezelf.
Stress tegengaan in het algemeen
Calculeer tegenslag in
Een goede planning is een planning die ook rekening houdt met files, je laptop die ineens zelfstandig besluit om maar een uur te gaan updaten, internet dat wegvalt of andere onverwachte zaken die je planning in het honderd gooien. Je moet dus altijd flexibel blijven en je tijdsschema’s niet te strak indelen. Deadlines die alleen maar te behalen zijn als alles meezit zijn de deadlines die je niet gaat halen en die jou de grootste stress bezorgen.
Soms kan een stukje omrijden ertoe leiden dat je weliswaar langer in de auto zit, maar je wel de garantie hebt dat je niet in de file komt te staan. Soms is de snelste route ook de route die je de meeste stress geeft vanwege de kans op files. Dus heb je twee opties of omrijden of die file elke dag in je schema meerekenen. Elke keer dat die file er niet staat loop je voor op schema, in plaats van elke keer dat die file er wel staat jij achterloopt op schema.
Gebeurd is gebeurd, blijf niet in het verleden hangen
Soms gaan zaken eenmaal niet zoals jij gehoopt had. Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met tegenslag verlies of ziekte. Het gaat er niet om dat je deze zaken probeert te verbannen uit je leven, dit lukt je niet. Het gaat er om hoe jij omgaat met de tegenslagen en dat je leert deze gebeurtenissen een plekje te geven waardoor jij verder kunt met leven.
Het leven zal hoe dan ook tragische momenten voor jou in petto hebben. En voor mij en de buurman trouwens ook. Leren omgaan met verlies en tegenslag is eigenlijk de kern van leven. Je leeft maar een keer en in dat leven zal je jouw geluk altijd moeten blijven vinden.
Als je blijft hangen in iets wat gebeurd is komt je leven tot stilstand. Het blokkeert je toekomst. Leren loslaten is daarom essentieel, je kunt het verleden niet veranderen. Waar je wel invloed op hebt is wat de toekomst je te bieden heeft. Richt je daarom op de toekomst en niet op het verleden, al is dat soms heel erg zwaar.
Leer relativeren
Een hele grote hulp in een stressvrij leven is dat je de situaties en momenten die invloed hebben op jouw gemoedsrust weet te schatten naar waarde. Die bekeuring vanwege twee kilometer te hard rijden in zo zonde van het geld en zo onrechtvaardig, totdat je deze bekeuring in perspectief gaat plaatsen.
Heb jij dat programma gezien over de zwaarste routes ter wereld voor kinderen om naar school te komen? Nee, nou dat is een echte aanrader.
Dan zie je ineens weer het perspectief, het grote plaatje. Ten eerste ben jij in het bezit van een auto, de wegen zijn veilig en de kans dat jij heelhuids, op tijd en droog aankomt is vrijwel 100%.
Die bekeuring is een weeldeverschijnsel, blijkbaar kun je je het financieel wel veroorloven om net iets te hard te rijden. Zo niet, dan moet je je toch echt beter aan de regels gaan houden, blijkbaar ontbreekt het je een beetje aan zelfdiscipline.
Optie drie, tijdsdruk al dan niet van de baas houdt in dat je een bepaald risico incalculeert door te hard te rijden, noem het maar bedrijfsrisico. Vervelend, maar vanuit het perspectief van iemand zonder werk gezien kijk je toch weer anders naar die bekeuring.
Leer van je fouten
Iedereen die wat onderneemt maakt een keer in de zoveel tijd een grote of kleine fout. De enige manier om fouten te voorkomen is door je onder je bed te verstoppen en er nooit weer onder vandaan te komen. Anders gezegd, iedereen maakt fouten!
Leer van deze fouten, zorg dat je achterhaalt waarom je deze fout hebt gemaakt zodat je dezelfde fout niet nog een keer maakt. Laat deze fouten geen invloed hebben op je zelfvertrouwen en bedenk altijd dat je de meest stomme fout die je tot nog toe hebt gemaakt in de toekomst vast nog wel een keer zult overtreffen! Dat je het alvast weet...
Sta open voor kritiek
Fouten maken en kritiek krijgen hoort bij elkaar. Je hebt verschillende soorten mensen. Er zijn mensen die niet openstaan voor kritiek, of suggesties en zeker weten dat de manier waarop zij door het leven gaan het beste is. Ken je dit soort mensen, zo iemand wil jij toch niet zijn?
Accepteer dat jij niet alwetend bent en dat de meeste kritiek voortvloeit uit goede bedoelingen. Mensen proberen je te helpen. Zie dit niet als een aanval op jou, maar zie het juist als hulp. Leer ervan en pas het toe.
Nu moet ik je wel wijzen op het feit dat er nog een tweede type mens veelvuldig voorkomt in Nederland: de betweter. Adviezen van de betweter kun je meestal gewoon negeren.
Herken je grenzen
Stress en overbelasting ontstaat op het moment dat jij over je grens heengaat. Je begeeft je op een niveau waarvoor je (nog) niet de capaciteiten hebt. Dit kan goed uitpakken maar je kunt ook falen. Probeer nooit teveel hooi op je vork te nemen. Je kunt best tot het randje gaan maar ga er nooit overheen. Waar die grens ligt is voor een ieder verschillend. De meeste mensen weten uit ervaring wel wat de grenzen van hun geestelijke en fysieke capaciteiten zijn.
Ga je er overheen dan raak je uitgeput, word je prikkelbaar en krijg je steeds meer moeite met de normale gang van zaken. Het kost je meer moeite om nog dezelfde prestaties als voorheen te leveren. Heb je last van deze symptomen dan is de kans groot dat je iets rustiger aan moet doen, je legt de lat te hoog.
Structuur
Een vaste structuur in je leven is heel belangrijk. Het menselijk brein werkt voor een groot deel op basis van gewoontes. Normaal gesproken wordt iets na dertig dagen een routine. Deze routines kosten je veel minder energie en moeite om uit te voeren. Routines kun je uitvoeren op autopilot.
Daarnaast zorgt een goede structuur ook voor gezonde gewoontes. Elke dag op hetzelfde moment opstaan en gaan slapen zorgt ervoor dat je een beter ritme hebt. Je krijgt daardoor meer energie en doordat je een vaste routine hebt weet je wat je te doen staat. Je gaat efficiënter door je to do list.
Slaap
De nachtrust is het moment dat je lichaam zowel geestelijk als fysiek herstelt van de bezigheden van die dag. Het is dan ook in je slaap wanneer je de meeste groeihormonen aanmaakt. Zonder slaap zou je doodgaan, zo belangrijk is slaap. Deze goede nachtrust kun je op meerdere manieren proberen te bevorderen:
- Vast ritme
- Donkere slaapkamer
- Geen zware maaltijd voor het slapen gaan
- Geen cafeïne na 16:00 uur
- Twee uur voordat je gaat slapen geen prikkels meer (tv,pc smartphone)
Sporten
Sporten is goed voor zowel lichaam als geest. Door te sporten verbeter je je conditie, bevordert je spijsvertering en daarmee je immuunsysteem en je loopt minder risico op verschillende aandoeningen.
Naast dat het goed is voor je lichaam is het erg goed voor je geest. Als jij sport dan wordt je door je hersenen beloont door middel van genotshormonen. Deze hormonen zijn de tegenhanger van de stresshormonen. Dus je kunt door sporten de effecten van stress voor een gedeelte tegengaan.
Daarnaast geeft sporten je extra energie, als jij even een halfuurtje aan beweging doet worden je zenuwen geprikkeld en wordt je weer scherp.
Lachen
Lachen is een bewezen effectieve methode tegen stress. Laat humor dus je meest trouwe bondgenoot zijn in het tegengaan van stress. De reden dat lachen zo goed tegen stress werkt komt weer door hormonen. Door te lachen maak je genotshormonen aan die de stresshormonen buiten spel zetten.
Knuffelen
Elke dag even je partner een knuffel geven versterkt niet alleen de onderlinge band, het zorgt ook weer voor de aanmaak van genotshormonen, de tegenhanger van de stresshormonen.
Mediteren
Mediteren is een vorm van trainen van gedachten. Zoals je als kind leert je emoties onder controle te krijgen zo kun je ook je gedachten in banen leiden. De meest gebruikte vorm om controle uit te oefenen op de gedachten is meditatie. Door te mediteren leer je onder andere hoe je je gedachten leegmaakt, je denkt aan helemaal niets. Ideaal als je wilt ontspannen.
Ontspannen, hobby, me time
In plaats van mediteren kun je ook gewoon meer tijd besteden aan de zaken die je leuk vindt: muziek, een goed boek, aan je oldtimer sleutelen of fietsen. Alles wat jou afleidt van de beslommeringen die je hebt vanwege je werk of je leven zorgt ervoor dat je op dat moment even helemaal zorgenvrij bent. Op dat moment heb je dus geen stress en kun je mentaal herstellen omdat je geniet van het leven.
Voeding: eet gezond
De laatste algemene tip die altijd geldt is dat je gezond moet eten. Als jij je lichaam niet voorziet van de juiste voedingsstoffen ontstaan er tekorten en kun je niet goed presteren. Daarnaast zorgen ongezonde voedingsmiddelen zoals suiker en transvetten ervoor dat je lichaam veel energie kwijt is aan het verwerken van deze ballaststoffen.
Alsof dat nog niet vervelend genoeg is loop je ook nog het risico op overgewicht en tal van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en chronische ontstekingen.
Dus de meest belangrijke tip is dat je altijd gezond moet eten. Een gevarieerd voedingspatroon met veel groente, fruit, nootjes, vezels, kip, vis en water zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress, simpelweg omdat je veel gezonder bent.
Je kunt onderscheid maken tussen hoe je reageert op stress in het algemeen, de mate van stress op je werk en stress die je thuis hebt. Laten we het nu hebben over omgaan met stress op je werk.
Werk gerelateerde stress
Om stress op je werk tegen te gaan zijn er een heleboel tips en trucjes die je werkdruk verlagen. Aan de hand van de hoeveelheid werk dat je de afgelopen tijd had en de hoeveelheid werk die je collega’s op een dag kunnen verrichten weet jij ongeveer wat er van je verlangt wordt op een dag. Je kunt zelf ook ongeveer nagaan of je die taken makkelijk of net niet in de daarvoor gestelde tijd kunt verrichten. Kom je elke dag een kwartier te kort dan zal je efficiënter te werk moeten gaan.
Dit kwartier kun je op meerdere manieren proberen te winnen.
Maak een structuur van je dag
Door een duidelijke structuur in je dag aan te brengen voorkom je dat je taken dubbel doet, taken vergeet of het overzicht verliest. Want alleen het idee hebben dat je iets vergeet of over het hoofd ziet brengt al een hoop stress met zicht mee.
Verdeel de dag in blokken
Door je dag op te delen in verschillende blokken kun je de structuur enorm verbeteren. Je werkt ook met meer focus omdat je van te voren hebt vastgesteld dat je zoveel uur per dag aan een bepaald aspect van je werk besteedt. Je varieert je werkzaamheden en je voort komt dat je te lang aan een stuk aan een bepaalde taak werkt.
Maak van een groot doel kleinere subdoelen
Als je aan een grote taak begint lijkt het wel of je die enorme klus nooit geklaard krijgt. Daarom moet je een grote taak altijd opdelen in kleinere subdoelen. Dit maakt het geheel overzichtelijk en haalbaar. Elke keer als je een subdoel hebt behaald kun je die wegstrepen van je to do list. Deze kleine overwinning zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en het stelt je in staat om grote bergen te verzetten.
Richt je op een taak tegelijk
Het lijkt heel indrukwekkend dat multitasking: je bent de hele dag gigantisch druk en daarmee creëer je de illusie dat je ook erg efficiënt werkt. Er zit een groot verschil tussen veel werk gedaan krijgen en veel werkzaamheden verrichten. Multitasking gaat altijd ten koste van de kwaliteit, zeker als je het vergelijkt met de kwaliteit die je kunt leveren als je geordend en gestructureerd een voor een je werkzaamheden te lijf gaat. Je pikt je doelen een voor een uit je to do list en werkt ze stuk voor stuk weg.
Je zult zien dat door deze focus je niet alleen sneller werkt maar ook nog eens betere kwaliteit levert.
Check je mail een paar keer per dag in plaats van de hele dag
Dit is een goede manier om de blokken inhoud te geven en op te delen. Veel mensen hebben de hele dag de inbox van hun mail openstaan en elke nieuwe mail moet direct geopend worden, ongeacht of die mail belangrijk is of niet. Ten eerste leidt die email je af van je werkzaamheden en ten tweede voedt je gedachte bij anderen dat jij altijd direct klaarstaat. Je begint ’s morgens met je mail bekijken, de urgente emails handel je af en daarna ga je aan het werk met een aantal werkzaamheden die je voor de middag wilt afronden. Pas na de middagpauze doe je je tweede emailronde.
De derde emailronde kun je om kwart voor vijf doen als dit inherent is aan je werkzaamheden. Zo niet dan kijk je morgenvroeg pas weer naar je inbox. Het zijn de werkzaamheden die je die dag gedaan moet verrichten die je dag dicteren, niet de inbox van je email.
Begin de dag met de moeilijke taken
Over het algemeen zijn mensen ‘s morgens het meest productief. Maak gebruik van die productiviteit en werk de moeilijkste of lastigste klussen voor de middag af als het kan. Je zult zien dat als je de zwaarste taken hebt gedaan, de rest van de dag een stuk aangenamer zal verlopen. Je hebt het zware werk al verricht voor de middag, nu na de middagpauze hoef je alleen nog maar de makkelijkere klusjes te doen. Het is een vast gegeven dat je dagelijks je werk moet doen, je komt er toch niet onder uit.
Begin de dag zo vroeg mogelijk
Als je elke morgen tien minuten eerder op je werk verschijnt heb je al een kleine voorsprong op je collega’s die standaard een paar minuten te laat komen. Die beginnen de dag al met wat extra druk omdat ze in minder tijd evenveel werk gedaan moeten krijgen. Die leggen voor zichzelf de lat dus wat hoger.
Zo kun jij de werkdruk voor jezelf verlagen door net even wat eerder te verschijnen. Je hoeft geen half uur eerder te beginnen maar net even die tien minuten kunnen het verschil maken tussen je taken met gemak kunnen afronden of je taken net niet afronden.
En dan zit je na vijf uur nog te ploeteren terwijl iedereen al klaar is, precies op dat moment dat je productiviteit het laagst is en de kans op fouten het grootst.
Ook heeft ’s morgens eerder beginnen een psychologisch voordeel. Of je nu van 8 tot 4 of van 9 tot 5 werkt, om twaalf uur ’s middags zit voor je gevoel de helft van je werkdag er op, ook al ben je nog maar drie uur aan het werk.
Dus als jij om twaalf uur niet door de helft van je werkzaamheden bent gekomen geeft je dat onbewust een gevoel van druk. Zorg er dus voor dat je voor twaalf uur in ieder geval de helft van je taken of in ieder geval de moeilijkste taken hebt verricht. De tweede helft van de dag zal dan een stuk lichter gaan.
Bewaar de makkelijke klusjes voor als je het even moeilijk hebt
Dit is wat ik zelf ook altijd doe om de motivatie er in te houden. Iedereen kent het wel, de twaalf uur dip, de vier uur dip. Ikzelf heb altijd zo’n moment om een uur of elf ’s ochtends. Voor die momenten heb ik altijd een paar simpele klusjes die elke dag toch moeten gebeuren. Doordat ik weinig moeite hoef te doen voor die simpele klusjes helpt mij dat door de dip heen te komen.
Want een taak van je lijstje verplichtingen kunnen wegstrepen geeft je wel een gevoel van voeldoening en succes. Dit zijn de voldoeningsmomenten die je makkelijk kunt bereiken en die je weer extra motivatie geven om door te werken.
Stop met uitstellen
In het verlengde van de moeilijke taken ‘s morgens uitvoeren hoort ook dat je moet stoppen met uitstelgedrag. Uitstellen brengt je helemaal niets. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker doordat je jezelf in tijdnood brengt.
Je hoeft niet als een bezetene aan de slag te gaan om halverwege uitgeput te zijn, maar uitstellen is eigenlijk precies hetzelfde maar dan later, je stelt het uit om dan alsnog als een bezetene aan het werk te gaan zodat je ´s avonds helemaal kapot bent.
Werk gewoon gelijkmatig en in een vast tempo. Je zult zien dat je veel minder stress zult ervaren omdat je de spanning van de deadline gelijkmatig hebt verdeeld.
Werk samen
Als je werkzaamheden het toelaten probeer dan regelmatig samen te werken. Gezamenlijk heb je veel meer goede ideeën en invalshoeken dan een ieder alleen. Het is altijd goed om iemand te hebben bij wie jij je goede ideeën of visie op een kwestie even kunt controleren. Al is het alleen maar ter bevestiging.
Pas wel op want voor je gevoel ben je ook minder verantwoordelijk voor fouten. Immers iemand ander heeft er ook naar gekeken. Als je dit gevoel van comfort, van het verschuiven van verantwoordelijkheid je laat leiden wordt jijzelf die vervelende collega die altijd maar vragen, vragen en nog eens vragen heeft.
Vermijd collega’s die je energie vreten
Iedereen heeft wel zo’n collega. Op zich helemaal geen verkeerd persoon maar op de een of andere manier kom je altijd uitgeput bij zo iemand vandaan. Of dit nu aan die persoon ligt of aan je eigen gevoelens en dat je je onderbewust ergert doet er niet toe. Er is ergens een mis match tussen jou en die persoon.
Bij die persoon zijn ontneemt jou van onevenredig veel energie. Het beste is gewoon om je hierbij neer te leggen en dus deze persoon zoveel mogelijk te mijden (op een professionele manier).
Vermijd pessimisten
Hetzelfde geldt voor die negatieve collega’s, altijd maar hel en verdoemenis, de maatschappij deugt niet, politici deugen niet en de wereld deugt niet. Dat zal allemaal best, maar wat helpt jou dat in je dagelijkse werkzaamheden? Precies, je kunt er niets mee en al dat leed in de wereld is niet jouw schuld, noch kun jij het oplossen.
Jij probeert elke dag naar eer en geweten je werk te verrichten en daar is niets mis mee. Laat de pessimisten daarom voor wat ze zijn: negatieve mensen die als je niet oppast jou uit je positieve mindset halen waardoor je slecht gaat presteren en last krijgt van stress.
Houd privé en zakelijk gescheiden
Op zich is er niets mis mee dat je collega’s je vrienden zijn. Natuurlijk kun je met je collega’s afspreken om uit te gaan of te gaan, samen te winkelen of vissen. Daar is niets mis mee, waar wel iets mis mee is, is dat je de grens tussen privé en zakelijk laat vervagen door bijvoorbeeld vrienden, familie en collega’s allemaal op je Facebook toe te voegen.
Dit kan voor vervelende situaties zorgen omdat je een zekere mate van professionaliteit moet hebben ten opzichte van collega’s.
Dat je met je familie of met je vrienden wel eens flink de bloemetjes buiten zet in het weekend doet iedereen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dit ook moet weten. Dit probleem kan dubbel zo dom overkomen als je onder invloed dingen op je Facebook zet zonder er bij na te denken dat je niet alleen vrienden en familie in je vriendengroep hebt maar ook je collega’s. En die collega’s hebben je baas in de vriendengroep en jij hebt in je privé instellingen de zichtbaarheid voor vrienden van vrienden aanstaan. Daar ga je dan.
Dus de gouden regel is: Facebook voor vrienden, LinkedIn voor collega’s.
Wees niet altijd bereikbaar
Dit is een heel belangrijk punt. Als jij altijd bereikbaar bent kun je nooit echt ontspannen. Alleen het idee dat elk moment die telefoon kan gaan is al aanleiding tot stress. Spreek dus met je baas en collega´s af dat je bijvoorbeeld na het avondeten niet gestoord wil worden. Dit is helemaal geen rare eis. Kijk je naar onze oosterburen dan zie je dat het zelfs in de CAO bij de werknemers van Volkswagen is opgenomen. Een werknemer heeft recht op zijn vrije avond en hij/zij heeft het recht om niet bereikbaar te zijn als de werkdag er op zit.
Ook in dit soort situaties is het handig om privé en zakelijk te scheiden, geef je kinderen vrienden en familie een huisnummer voor noodgevallen als je genoodzaakt bent om je telefoon uit te zetten omdat die maar blijft afgaan.
Weekend is weekend
Jij moet je rustmomenten zoals je weekend ook daadwerkelijk gebruiken om de batterij op te laden. Ga je in het weekend toch tijd besteden aan je werk dan heb je altijd de druk van werk. In het verlengde daarvan, neem je werk ook niet mee op vakantie. Een vakantie waarin je werkt is geen vakantie.
Neem dus je weekend, ga leuke dingen doen, besteed tijd aan je hobby en laat werk voor wat het is.
Stress thuis
Dat je in je eigen huis de nodige stress hebt wordt door velen onderschat. Maar het is toch echt zo dat je thuis een heel root deel van de stress oploopt waardoor je minder functioneert op je werk. Kijk bijvoorbeeld maar naar hoeveel relaties uiteindelijk uitlopen in een vechtscheiding/scheiding. Toch kun je veel controlemechanismes inbouwen zodat jouw huis een stressvrije oase is.
Verdeel de taken
Dit is de eerste stap in het voorkomen van ruzie over zaken die niet gedaan zijn. Je stelt samen met diegenen waarmee jij een huishouden hebt een lijst op met taken die verricht moeten worden om alles op rolletjes te laten lopen. Want een huishouden soepel laten verlopen vergt nogal wat logistiek en onderhoud. Als je kinderen hebt kun je die ook best wat taken laten verrichten, natuurlijk hangt dit af van de leeftijd. Kinderen een paar huishoudelijke taken geven is ook goed voor de ontwikkeling van het verantwoordelijkheidsgevoel.
Je stelt een lijst op met alle zaken die verricht moeten worden om jouw huishouden te laten functioneren. Boodschappen, opruimen, wassen, eten koken, de tuin, onderhoud aan je huis zoals de dakgoten vrij van bladeren houden, er komt nogal wat bij kijken.
Al deze taken verdeel je op een dusdanige manier dat je gecombineerde werkdruk ongeveer gelijk is. Als de ene partner twintig uur werkt en de ander veertig is het niet eer dan logisch dat diegene met de parttime job wat meer tijd besteedt aan huishoudelijke taken.
Zo hoeft het kind dat net in de tentamenperiode zit minder te doen, het gaat er om dat je de huishoudelijke taken verdeelt over meerdere mensen zodat de gecombineerde werkdruk bij alle leden van je huishouden niet te hoog wordt, dat niet alles bij een iemand op het bordje komt te liggen.
Stel regels op
Wat dat betreft is een huishouden net een schip, als jij geen duidelijke regels hebt in je huis dan heb je kans dat je muiterij in je huishouden krijgt. De puberende kinderen kapen je schip.
Natuurlijk zijn pubers niet altijd vervelend, zelfs de vervelendste puber heeft zijn/haar nachtrust nodig.
Maar serieus, een lijst met taken gaat samen met een lijst met leefregels. Als iedereen zich aan die regels houdt is het goed vertoeven in je huis, houdt iemand zich niet aan die regels en verstoort diegene de gezelligheid of de goede atmosfeer waarin je samenleeft dan zal diegene zich moeten verantwoorden voor zijn gedrag. Bij regels horen dus ook sancties.
Bespreek problemen tijdig
Het opkroppen van emoties werkt als een hefboom op de opbouw van stress. Kleine irritaties kunnen aan je gaan knagen en tegen de tijd dat je schoon genoeg hebt van de ergernis barst de bom. Het resultaat van het opkroppen van knelpunten is dan een discussie waarin alle verwijten gebundeld ter discussie komen, met andere woorden je bent op oorlogspad en de kans is groot dat de discussie uitmond in ruzie.
Dit is de minst constructieve manier om iets op te lossen.
Als je kleine irritaties bespreekt op het moment dat de irritaties nog niet je emoties beheersen kun je er nog rustig over praten. Je kunt op een beheerst manier met argumenten overleggen en op die manier los je de irritaties op. Vaak gaat het maar om kleine dingetjes die simpel te verhelpen zijn.
Om maar een voorbeeld te noemen, als iemand in jouw huishouden te laat thuiskomt of een keer zijn of haar rommel laat slingeren is dat het moment om er over te praten, niet als iemand tien keer te laat thuiskomt of structureel zijn of haar spullen niet opruimt. Het is op de eerste plaats dan al een gewoonte geworden, en dus weer moeilijker om af te leren. Op de tweede plaats creëer je een soort gedoogsituatie en zal je als tegenargument krijgen “had dat dan meteen gezegd”. Dus daarom bespreek je zaken tijdig, om dit te voorkomen.
Zorg dat je huis altijd opgeruimd is
Een chaotische ruimte creëert onrust in je hoofd. Als j huis een chaos is kun je nooit je autosleutels vinden en ben je net die termijnbevestiging voor controle bij je arts kwijt. Niets is vervelender dan je spullen niet kunnen vinden wanneer je ze nodig hebt. De enige remedie tegen chaos is orde en structuur. Dit bereik je door je huis altijd opgeruimd te hebben. Zorg ervoor dat je niet overal stapeltjes hebt maar breng structuur aan in al je papierwerk. Alles wat je niet hoeft te bewaren kan gelijk in de oud papierbak. Al het andere gaat gelijk in de map waar het hoort, laat dat papierwerk niet eerst een week op de eettafel liggen. Hetzelfde geldt voor was, gelijk in de wasmand ermee.
En de afwas? Je hebt van die mensen die altijd de afwas doen op het moment dat ze de borden en pan weer nodig hebben. Oftewel het eten koken gaat in de volgorde: afwassen-eten koken-eten- afwas op het aanrecht zetten.
Je ziet zelfs die mensen moeten ook elke dag de afwas doen, met als enige verschil dat de afwas een dag vies op het aanrecht staat in plaats van schoon in de kast. De juiste volgorde is: eten koken-eten-afwassen-in kastje zetten.
Het gelijk schoonmaken van je bordje of het archiveren van je papierwerk en direct weer terugleggen van de schaar of wat je ook nodig had zorgt ervoor dat je huis op orde blijft en niet verandert in chaos.
Eet samen aan tafel
Het samen aan tafel eten is een oeroud ritueel, het versterkt de band tussen huisgenoten onderling, het brengt structuur aan de dag en het is een ideaal moment om te praten over hoe de dag is verlopen of hoe de dag er uit zal zien. Je bent op de hoogte van het reilen en zeilen van je partner en kinderen, je kunt hulp bieden als je kinderen bijvoorbeeld een moeilijke toets hebben en je kunt ook gelijk zaken bespreken zoals de kleine irritaties.
Samen eten heeft dus meerdere functies, maak er gebruik van. Plus het is gewoon gezellig, lekker et je gezin of huisgenoten aan tafel genieten van de maaltijd. Je toont hiermee ook extra waardering voor diegene die de maaltijd bereid heeft.
Thuis werken? Aparte ruimte
Thuis werken is echt iets van de nieuwe tijd. In plaats van elke dag een uur te verdoen in de file is het veel effectiever om die tijd thuis nuttig te besteden. Daarnaast breng je ondanks dat je werkt meer tijd door met je gezin. Echter, er kleven ook nadelen aan thuis werken. Ten eerste vervaag je de scheiding tussen werk en privé, je neemt toch je werk mee naar huis. Ten tweede is een woonkamer met kinderen die spelen of tv kijken niet echt een plek waar jij je optimaal kunt concentreren. Daarnaast ga jij je huis steeds minder met vrije tijd en steeds meer associëren met werk.
De enige oplossing om toch nog een scheiding tussen werk en privé te hebben is dat je een kamer inricht als werkplek. Je verricht alleen werk in die kamer, daardoor ga je niet het hele huis associëren met werk, maar die associatie blijft beperkt tot die enen kamer. Op het moment dat je de werkkamer uitloopt en je de deur achter je sluit ben je weer in je privédomein. Houd deze twee zaken zoveel mogelijk gescheiden.
Doe een of twee keer per week boodschappen
Hoe vaak overkomt jou dat je nog even boodschappen moet doen voor het avondeten maar dat je hele planning van de dag in het honderd is gelopen. File, iedereen waarmee je afspreekt komt later dan verwacht en in plaats van om vijf uur ben je om half zeven pas klaar. En dan moet je ook nog eens naar de supermarkt. Net als iedereen, het lijkt wel alsof de hele straat precies op dat moment naar de supermarkt is gegaan.
Dit geeft je elke dag opnieuw stress. De lange rijen, met honger boodschappen doen zodat je veel te veel koopt, vaak nog ongezond ook. Dit dagelijkse ritueel vreet tijd en energie en dat terwijl de dagelijkse gang naar de supermarkt helemaal niet nodig is. Er is niets wat in jouw koelkast staat wat niet meerdere dagen houdbaar is.
Dus maak boodschappenlijstjes met de producten die jouw huishouden elke week nodig heeft en haal deze boodschappen een of twee keer in de week op. Het scheelt tijd en vaak geld omdat je niet allerlei onnodige producten in je karretje gooit.
Onverwachts bezoek beperken
Sociale contacten zijn ook belangrijk in een leven waarin je stress zoveel mogelijk beperkt. Door regelmatig contact te hebben met vrienden of familie krijg jij de kans om over dingen te praten, je kunt je mening over zaken geven, je kunt advies inwinnen, maar je kunt ook gewoon lekker ontspannen en genieten van goed gezelschap.
Echter, als bij jou thuis de visite altijd onverwacht over de vloer komt kun je nooit helemaal ontspannen. Vooral familie gaat er vaak van uit dat ze altijd welkom zijn en daarom ook onverwachts even op de koffie kunnen komen.
Het klopt wel dat familie altijd welkom is maar dat betekent niet dat ze altijd gelegen komen. Dat idee dat er altijd een kans is dat er ineens bezoek voor de deur kan staan zal onbewust voor stress zorgen. Je moet altijd paraat staan en als je geen zin hebt in visite dan doe je net alsof je niet thuis bent, terwijl je auto gewoon voor de deur staat.
Dit soort situaties kun je voorkomen door er op te staan dat visite eerst even belt, dit is toch iets wat niet iedereen vanzelfsprekend vind. Maar als je er maar lang genoeg op aandringt zullen mensen je eerst bellen voordat ze op visite komen. Dit geeft je altijd de gelegenheid om je voor te bereiden, even extra opruimen en wat extra boodschappen te doen.
Tot slot…
De kern van het voorkomen van stress is het tijdig inzien dat je ergens stress van krijgt. Je kan op proberen deze stress op te lossen of jezelf weerbaarder te maken tegen die stress. Een gezond leven en een gezond voedingspatroon helpen je al een heel eind op weg. Daarnaast verwijd je de situaties en mensen die jouw je energie ontnemen. Je moet niet teveel hooi op de vork nemen en weten waar bij jou de grens ligt.
Het belangrijkste is dat jij je richt op dat wat je kunt veranderen, niet datgene waar je geen controle op hebt. Richt je op de toekomst en blijf niet hangen in het verleden.
Goede morgen,
Ik wil toch wel even een tip geven over multitasken, niet doen! Daar wordt je ziek van! been there, done that en don't go there.
vr gr jo
M'n familie komt toch nooit dus lekker rustig.
Ik woon nog gewoon thuis ik ben 14 jaar en ik heb bij alles wat ik doe nog last van hoofdpijn maar dan ook zo veel hoofdpijn dat ik eigenlijk niks normaal kan doen zoals school of leren voor school en volleybal gaat ook niet goed bij alle Gymactiviteiten die ik doe krijg ik zo veel hoofdpijn en val ik Flauw
Ben je al bij je huisarts geweest? Zijn je ouders hiervan op de hoogte?
Zo niet, dan is het belangrijk om deze mensen in te lichten en hulp te vragen! Doen!
Bij mij helpt het altijd om in bad te gaan met badzout. Ik word dan helemaal kalm en ontspannen, soms is het echt nodig. Even een rustmomentje voor jezelf.
Ik gebruik zelf het liefst deze badzout:
https://www.nyrela.nl/product/badzout-boost-huidverzorgend-stressverlagend/
Hoi Sasja,
Dat is zeker een goede tip! Dank je.
Groeten, Robert Jan