Hoge bloeddruk factoren

Laatste Update: 2 mei 2017

Hoe overgewicht zorgt voor te hoge bloeddruk

weegschaalOvergewicht gaat vaak samen met het hebben van een te hoge bloeddruk. Helaas hebben veel mensen in Nederland overgewicht. Veertig procent van de Nederlanders is te zwaar. Dat is bijna de helft!

Als je last hebt van overgewicht loop je ook een groter risico op aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten, zoals in dit onderzoek is beschreven (1)

Om meer duidelijkheid te geven over hoe overgewicht de basis is voor meerdere gezondheidsklachten ga ik eerst uitleggen wat de oorzaken zijn van overgewicht. Daarna zal ik je uitleggen hoe overgewicht vooral een negatieve invloed heeft op je bloeddruk.

Introductie

Als je overgewicht hebt weeg je meer dan gezond voor je is. Je lengte en lichaamsbouw zijn bepalende factoren voor het gewicht dat het beste bij jouw past. Als je daar overheen gaat heb je last van overgewicht.

In Nederland wordt dit meestal vastgesteld met het BMI (Body mass index) als deze boven de 25 is heb je overgewicht als die boven de 30 is heb je ernstig overgewicht.

Echter de BMI houdt alleen rekening met je lengte en gewicht, dus niet met je lichaamsbouw.

Gespierde mensen hebben volgens de BMI vaak overgewicht, terwijl ze niet vet zijn. Daarom kan je het beste uit gaan van je vetpercentage.

Een gezond vetpercentage verschilt per geslacht en hangt ook af van je leeftijd.

Bij mannen ligt een gezond vetpercentage tussen de 8 en 25 procent. Daarbij geldt dat hoe jonger je bent een lager vetpercentage gezonder is. Als je ouder bent verandert dat, je laagste gezonde vetpercentage is dan 15 procent.

Te mager is ook niet goed.

Voor vrouwen geldt dat een gezond vet percentage tussen de 17 en 35 procent ligt. Ook bij vrouwen geldt als je jong bent een laag vetpercentage beter is. Als je ouder bent is het minimale gezonde vetpercentage 22 procent.

Je kan je vetpercentage door de huisarts laten meten, maar vaak kan je het ook laten meten bij de betere sportscholen.

Oorzaken overgewicht

overgewicht kindVolgens dit onderzoek (2)  is je energiebalans niet in evenwicht als je last hebt van overgewicht. Dit betekent dat er meer energie inkomt dan er weer uitgaat. Je neemt dan meer voeding op, dan je nodig hebt voor de activiteiten die je verricht.

Soms denk je dat je niet te veel eet, maar gaat er onbewust toch meer in dan je denkt. Om er achter te komen of dit voor jou de oorzaak is van overgewicht kan je een voedingsdagboek bijhouden. Op die manier kom je er direct achter of je toch meer eet dan je denkt.

Door de computer, tablet en smartphone komt de wereld naar jou toe en hoef je niet meer fysiek op ontdekkingsreis te gaan. Daardoor kan je soms toch meer tijd zittend doorbrengen dan je in eerste instantie denkt.

Ook mensen die verder van hun (kantoor)werk af wonen hebben vaak een inactievere levensstijl dan mensen die dichtbij wonen. Je pakt vaak toch de auto of de trein, waardoor je minder op de fiets zit dan die collega die wel in de stad van het kantoor woont.

De reistijd is ook al niet goed voor de plannen in de avond, want na 7 uur is de puf eruit en ga je niet nog even wandelen of naar de sportschool. Toch is het verstandig om toch in ieder geval een half uurtje te wandelen.

Genen hebben ook effect op overgewicht. Vaak zit het in de familie. Vooral als je beide ouders last van overgewicht hebben is de kans groot dat jij ook last krijgt van overgewicht.

Je genen bepalen ook of je meer vet opslaat dan anderen en waar op je lichaam dit vet terechtkomt.

Soms heb je overgewicht omdat je een gezondheidsprobleem hebt zoals een inactieve schildklier, cushing syndroom of bij vrouwen PCOS. Sommige medicijnen zorgen er ook voor dat je aankomt zoals antidepressiva, corticosteroïden en medicijnen tegen epilepsie.  

Nu we weten wanneer er sprake is van overgewicht is en de oorzaken ervan kennen gaan we verder met hoge bloeddruk.

Wat te doen succesvol af te vallen ten behoeve van je bloeddruk?

Gebleken is dat je toch een heleboel stappen wat betreft voeding kunt ondernemen om iets tegen je hoge bloeddruk te doen. Er zit vaak veel zout in producten verwerkt. Als je de inname van zout vermindert verlaagt dit je bloeddruk. Eet daarom minder zoute producten.

Dus geen zak chips meer bij de film, maar ongezouten nootjes.

Als je meer dan twee glazen alcoholische drank per dag drinkt heeft dit invloed op je bloeddruk. Verminder daarom je alcoholinname naar maximaal 2 als man en maximaal 1 als vrouw. Ook in het weekend!

veel energieDaarnaast heeft ook koffie een verhogende werking op je bloeddruk. Als je niet kan opstaan zonder koffie is het een idee om toch te proberen dit te verminderen. Echter, pas bij meer dan 4 koppen per dag is er een bloeddruk verhogend effect.

Probeer je aantal koffiekopjes te verminderen naar 2 per dag. Als vervanging kan je thee drinken, echter, thee bevat natuurlijk ook cafeïne en kan ook bloeddruk verhogend zijn bij een te grote inname. 

Als je een vleesrijk dieet hebt heeft dit invloed op je bloeddruk. Je hoeft niet helemaal vegetarisch te worden, maar probeer het bij kip en mager rundvlees te houden. Varkensvlees is vaak te vet. En door meer groente en  fruit te eten krijg je niet alleen meer gezonde voedingsstoffen binnen maar ook vezels.

Het eten van meer vezels per dag verlaagt je bloeddruk en het vermindert je hongergevoel waardoor je minder eet!

Ook regelmatige beweging verlaagt de bloeddruk. Hoe ouder je bent hoe minder dit effect geldt, maar daarom kan je het nog wel doen. Elke dag een wandeling van 20 tot 30 minuten maken kan al verschil maken.

De bovengenoemde tips tegen hoge bloeddruk moeten je ook helpen om overtollig gewicht te verliezen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog tips of vragen? Laat het me weten!

.

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868

http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/obe/causes.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share