• oorzaken schommelingen bloedsuikerspiegel

De oorzaken van schommelingen in je bloedsuikerspiegel

2016-11-28T09:13:06+01:00februari 13th, 2013|Diabetes Algemeen|25 Reacties

Laatste update: door

De oorzaken van schommelingen in je bloedsuikerspiegel

Glucose, een afgeleide van de koolhydraten die je eet, is de bron van energie voor vitale processen in ons lichaam. Je hersenen, spieren, spijsvertering en klieren zijn allemaal afhankelijk van deze energie willen ze goed kunnen functioneren. Eerst zullen we even ingaan op de terminologie en op wat als normale bloedsuikerspiegels gezien worden.

 • Bloedsuiker, het is de trouwe lezer van deze site ondertussen zeker bekend, verwijst naar de hoeveelheid glucose in het bloed, die direct wordt beïnvloed door wat en wanneer je hebt gegeten.
 • Je normale bloedsuikerspiegel of bloed glucose (BG) voor een maaltijd (vasten BG) is 83 mg / dl (4,6 mmol / L) of minder. Als je vasten BG in het bereik van 90 mg / dl (5 mmol / L) zit, kan dit duiden op diabetes, al zal verder onderzoek dit moeten duidelijk maken.
 • Als je gezond bent, dan zal je normale BG na een maaltijd (postprandiale) onder 120 mg / dl (6,6 mmol / L) zitten. Een niveau onder de 100 mg / dl (5,5 mmol / L) twee uur na het eten is normaal.

Voeding

In veruit de meeste gevallen van grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel is het eetpatroon de oorzaak. Niet alleen wat we eten, ook hoe we eten, met welke regelmaat enz. bepaalt of onze bloedsuiker een wilde rollercoaster of een kalme schommelstoel is.

De glycemische index is een maat voor het effect van voedsel op de glucose (suiker) niveaus. 70 of meer, is hoog en 55 wordt als laag geklasseerd. Bijvoorbeeld, de meeste vruchten hebben een lage GI van 55 of minder en witte rijst heeft een GI van ongeveer 70. Vergelijk dit bijvoorbeeld met gewone suiker die een GI van 100 heeft.

Voedingsmiddelen met een hoge GI verhogen snel je bloedsuikerspiegel. Degene met een lagere GI worden als gezond beschouwd, omdat een vertraagde afgifte van energie beter is dan een snelle piek. Een snelle piek in glucose spoort de alvleesklier aan om insuline vrij te geven. Dit is gevaarlijk voor diabetici of mensen die lijden aan een hoge bloedsuikerspiegel.

Bij gezonde mensen zal de bloedsuiker maar matig schommelen gedurende de dag. Het overslaan van maaltijden of te laat eten zorgt echter voor een scherpe daling van je bloedsuiker, dit wordt hypoglykemie genoemd. Het tegenovergestelde, hyperglykemie, is dan weer te wijten aan de consumptie van grote hoeveelheden suiker en van eenvoudige koolhydraten (dwz voedingsmiddelen met een hoge GI). Dit is gevaarlijk voor een diabetespatiënt, omdat hun lichaam niet genoeg insuline produceert om glucose te verwerken.

Overige oorzaken

Er zijn echter nog een aantal factoren die kunnen bijdragen aan schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ze zijn minder vaak de oorzaak dan onze voeding, maar omdat suikerpatiënten en hun artsen er soms niet bij stilstaan worden ze te lang niet gevonden waardoor de ziekte enkel ernstiger wordt. Hieronder een overzicht van de andere elementen waar je eens naar zou kunnen kijken als je ondanks een gezond eetpatroon toch deze bloedsuikerschommelingen blijft ervaren.

 • Medicatie: De medicijnen die je neemt, kunnen een invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, meld je behandelende arts dus steeds welke medicijnen je allemaal neemt.
 • Ziekte: Tijdens een verkoudheid of andere ziekte, zal je lichaam hormonen produceren die je bloedsuikerspiegel verhogen.
 • Alcohol: Alcohol en cocktails kunnen leiden tot een hoge of lage bloedsuikerspiegel, afhankelijk van hoeveel je drinkt en of je eet op hetzelfde moment.
 • Stress: De hormonen die je lichaam produceren als reactie op langdurige stress kunnen ervoor zorgen dat je insuline niet goed werkt.
 • Voor vrouwen, schommelingen in de hormoonspiegels: Als je hormoonspiegels schommelen tijdens de menstruele cyclus, kan je bloedsuikerspiegel mee schommelen, met name in de week voor de menstruatie. De menopauze kan ook leiden tot schommelingen in de bloedsuiker.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

25 Reacties

 1. Frits Boonstra 7 juni 2013 om 14:44- Antwoorden

  Beste Jack,
  Ik vind de doorjou genoemde glucosewaarden erg laag.
  Omdat ik diabetes 2 heb, heb ik me ook verdiept in glucosewaarden.
  De medische stand gaat uit van de volgende waarden, waarboven sprake is van diabetes:
  voor de maatijd: > 5,5, 2 uur na de maaltijd > 7,8 mmol/liter.
  Ik ben het geheel met je eens dat voeding wel degelijk van invloed is op de bloedsuikers.
  Zelf ben ik 3 maanden na de constatering van diabetes 2 gestopt met het nuttigen van suiker.
  De glucosewaarden daalden daarna behoorlijk.
  Met medicatie zit ik nu op normale waarden en ik wil de medicatie nog verder uitbannen.
  Het eten van speltbrood helpt ook om de glucosewaarden te laten dalen.
  Verder ben ik het hlemaal eens met je voedingsadviezen.

  Groet,
  Frits Boonstra

 2. ajj theunissen 15 november 2013 om 21:50- Antwoorden

  Zeer leerzaam

 3. Veerle 5 december 2013 om 14:27- Antwoorden

  De glucosewaarden in dit artikel zijn inderdaad erg laag. Bij een vasten BG van 5.0 is er namelijk nog geen sprake van diabetes. Dan dienen de waarden toch echt hoger te zijn.

 4. sita jansen 16 november 2014 om 21:25- Antwoorden

  Ik ben latent diabeet, heb een tijd medicijnen gebruikt, maar door af te vallen kon ik de medicatie stoppen. Nu een paar jaar later ben ik helaas weer wat zwaarder en zijn mijn waarde van de gluc. weer hoger. Nu mijn vraag, als ik ga slapen heb ik een glucose van 5.8, maar mijn nuchtere suiker is 7.5, wat moet ik nu doen?

 5. Philo 10 juni 2015 om 10:41- Antwoorden

  Mooi artikel! Ik zelf heb bloedsuikerwaarden die soms dalen na het eten (en soms een beetje stijgen). Heeft iemand hier toevallig ervaring mee? Wat kan de oorzaak zijn en wat een oplossing? Ik eet heel gezond (Glutenvrij vanwege coeliakie, geen toegevoegde suiker, geen snoep, koek en chips, weinig alcohol en vooral producten met een lage GI) en beweeg voldoende. Hoop dat iemand iets weet?

  • Marielle 13 november 2015 om 12:39- Antwoorden

   Ja dat ken ik. Mijn bloedsuikerwaarde daalt sterk na het eten en geeft een vervelend gevoel. Ook zijn mijn waardes blijvend aan de lage kant, rond 5. Het lijkt of er teveel insuline geproduceerd wordt. Tot nu toe kom ik er niet verder mee bij de huisarts. Is hier ergens informatie over te vinden?

   • Team OptimaleGezondheid 13 november 2015 om 16:20- Antwoorden

    Als je voor je gevoel teveel Insuline aanmaakt, is het wellicht verstandig om eens goed uit te pluizen wat je eet. Zitten er veel verborgen suikers in? Fructose? Drink je veel vruchtensapjes?
    Voor wat betreft de arts, ga maar eens naar een andere arts voor een second opinion. Teveel insuline aanmaken lijkt me op termijn niet erg gezond.

    Laat je me even weten wat de arts gezegd heeft?

    • Kim 29 maart 2016 om 10:41- Antwoorden

     Zelf daalt sinds een paar maanden mijn bloedsuiker heel erg.
     Soms wel tot 2,8 dan gaat mijn lichaam in de overlevinsstand hoge hartslag klamme zweet slecht zien
     Ik heb het idee dat ik veel vaker moet eten
     En ik eet geen suikers
     Ook geen brood
     Bij fruit eet ik altijd noten om mijn bloedsuiker minder te laten stijgen
     Ergens gaat er in mijn lichaam iets niet goed

     • Team OptimaleGezondheid 4 april 2016 om 10:44

      Het lijkt er inderdaad op dat je veel vaker kleine beetjes moet eten. Ook is het belangrijk om voedsel te nemen met een lage Glycemische Index.
      Ben je inmiddels al bij een arts geweest?

 6. yvonne 13 april 2016 om 08:57- Antwoorden

  Hoi,

  Ik heb diabetes, maar dmv lchf heb ik mijn bloedsuiker naar beneden gekregen, alleen in de ochtend is het nog altijd aan de hoge kant (dwz nuchter), rond de 8. Ook ben ik gestopt met medicijnen, metformine en januvia. Alleen nu ik niet lekker ben, verkouden en koorts zit ik weer op 10,5. Ik woon in Zweden en de medische zorg is hier ronduit slecht, er zijn te weinig artsen waardoor je eigenlijk altijd een andere arts hebt. Dat is niet echt bevorderlijk voor je gezondheid, bovendien zijn de meeste artsen nog in opleiding ook. Ik heb het gevoel dat ik er vaak alleen voor sta, en weet niet zo goed hoe ik nu met mijn diabetes moet omgaan. Heb niet echt een uitdrukkelijke vraag, maar moest het even kwijt.

  Yvonne

  • Team OptimaleGezondheid 17 april 2016 om 19:16- Antwoorden

   Dankjewel voor het delen van jouw gedachten, Yvonne.
   Ik ken de Zweedse gezondheidszorg niet, maar door dit soort verhalen te lezen waardeer je de Nederlandse gezondheidszorg toch weer meer.
   Je staat er niet alleen voor, ook al krijg je dat gevoel wel eens.
   Ik neem aan dat je nog wel eens in Nederland komt? Misschien dan eens een afspraak met een Nederlandse arts maken om van gedachten te wisselen?
   Ook al is het alleen maar om jezelf gerust te stellen.

   Heel veel succes!

 7. Dirk 27 februari 2017 om 15:54- Antwoorden

  Ik heb geen diabetes, doch ik vermoed dat mijn bloedsuikerspiegel teveel schommelt. Is onderzocht en niets gevonden. Ieder uur bloedafname en test.
  Ik voelde mij tijdens het wachten erg slecht omdat ik nuchter was. Ik voelde duidelijk dat er iets schommelde in mijn lichaam. Heb altijd de hele dag honger.
  Als ik me zwak voel, moet ik direct iets eten(overgewicht!), Maakt mijn lichaam teveel insuline aan?

 8. Lil 8 maart 2017 om 21:29- Antwoorden

  Hoi,
  Ook ik heb sterk wisselende bloedsuikers. Waarde van 3 wat binnen 20 min op 9.2 zit. Ook ik kom er niet uit. Opgenomen geweest voor eventueel een tumor in de alvleesklier. Gelukkig niks gevonden. Maar ik zoek naar een oplossing. De hele dag door voel ik me slecht. Ik sta op streng dieet. Dus geen suikers, of alles wat daar onder valt. Koolhydraatarm brood. Geen snelle suikers enz. Ik stoei met eten om te zien wat het doet. Maar kom er niet uit. Soms sta ik met een lage waarde op. Niemand helpt me verder. Als iemand iets weet hoor ik het graag!
  Liefs

  • Team OptimaleGezondheid 8 maart 2017 om 22:07- Antwoorden

   Helaas komt het regelmatig voor dat mensen, zoals jij, zo onregelmatig zijn, dat het ontzettend moeilijk is om ingeregeld te worden.
   Toevallig was mijn schoonvader precies hetzelfde. Altijd sterk wisselende bloedwaardes. Hij heeft uiteindelijk een insulinepomp gekregen. Sindsdien gaat het stukken beter.
   Misschien iets voor jou om te overleggen met je behandelend arts?

 9. Lil 9 maart 2017 om 09:59- Antwoorden

  Bedankt voor de reactie! Was het dan ook zo dat die weer heel snel daalde? Dat heb ik namelijk dan ook.
  Insuline zorgt er voor dat de suiker daalt toch? Of als je bij zou spuiten kan je zorgen dat die niet zo hoog gaat?
  Is nog wel interessant om even in te verdiepen en voor te leggen..

  • Team OptimaleGezondheid 9 maart 2017 om 11:14- Antwoorden

   Yep, dat is inderdaad zo. Tijdig (dus voor de maaltijd) bijspuiten zal resulteren in een meer stabiel bloedsuikerspiegel.
   En in 'noodgevallen' kun je direct insuline toevoegen.
   Verstandig om dit eens voor te leggen aan je behandelend arts.

 10. Lil 10 maart 2017 om 08:54- Antwoorden

  Heel erg bedankt!
  Ik ga het zeker voorleggen! Dit is ook niet gezond voor mijn lichaam.

  • Team OptimaleGezondheid 10 maart 2017 om 11:26- Antwoorden

   Hou je me op de hoogte? 😉

 11. Lil 10 maart 2017 om 16:28- Antwoorden

  Ga ik doen! Zal nog even strijden worden met de arts. Veel onderzoeken al gehad. En word nu weggestuurd met een snelle stofwisseling
  Heb eind deze maand second opinion in ander ziekenhuis. Kan dus even duren voordat er reactie komt van mijn kant.

 12. Josina 17 maart 2017 om 11:26- Antwoorden

  Kent iemand de injectie victoza deze helpt om je bloedsuiker op peil te houden!!

 13. Nel kalsbeek 6 september 2017 om 08:47- Antwoorden

  Laatst bloed geprikt i.v.m. Schildklier en nog wat . krijg ik te horen van de assistente U suikerspiegel is wat te hoog! En? heb ik suiker? Nee. O! Nu was Thyrax (Medicijn voor de schildklier) een tijdje uit de roulatie daarvoor in de plaats kreeg ik andere medicijnen waar ik ECHT ziek van werd en was. Nu heb ik weer Thyrax en na 3 weken knapte ik op. Zouden die Medicijnen de oorzaak kunnen zijn van de iets verhoogde suikerspiegel?

  • Team OptimaleGezondheid 7 september 2017 om 18:49- Antwoorden

   Als dit alles in dezelfde periode plaats heeft gevonden, kan er een verband zijn tussen deze twee gebeurtenissen.
   Heb je, nadat je weer Thyrax hebt geslikt, je bloedsuiker weer laten controleren?

 14. marly 4 november 2017 om 15:21- Antwoorden

  Een tijdje geleden is er een algemeen bloedonderzoek bij mij gedaan ivm vele medicijnen die ik slik. Mijn bloedsuiker was nuchter 5.9 en volgens de huisarts iets aan de hoge kant. 2 maanden daarna nog een keer nuchter op suiker geprikt en was toen 5.3. Ik ben geprikt via de veneuze weg. Er werd mij wel gevraagd of er suiker in de familie voorkomt en dat is bij mij aan mijn vaders en moeders kant. Mijn oma was zwaar suiker patient. Ik had toch een vreemd onderbuikgevoel en ben zelf gaan prikken (vinger). Nu is mijn bloedsuikerspiegel s'avonds altijd op zijn hoogst,rond 23.00u. Is dit normaal bij diabetes? Mijn gemiddelde ligt dan rond de 9 a 10 via een vingerprik. Mijn vraag is dus of je bloedsuikerspiegel aan het eind van de avond altijd hoger is dan op de dag?

 15. Steffie van bree 8 december 2018 om 22:02- Antwoorden

  Hoi ik voel me al een tijdje niet zo goed de artsen zegen dat er niets mis is maar ik weet niet zo goed maar ik ben een 1,60 ik ben 33jaar en weeg maar 46 kilo ik eet heel goed en ge zond maar mij suker is altijd boven de 120 ik heb me van daar ge prikt als ik eet heb ik een suiker spiegel van 156 Mg/de en as ik niet eet is dat tussen de 130 en de 120 Mg/dl hoeveel mol/l en kan mij iemand zegen of die goed is of niet

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
9 Shares
Tweet
Pin
Share9