Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 18 januari 2017

De rol van anorganische stoffen in ons lichaam

Organische stoffen

Alle levende wezen zijn voor hun voortbestaan uitermate afhankelijk van organisch materiaal. De stoffen die in onze voeding zitten: vetten, proteïnes en koolhydraten zijn organisch materiaal. Andere vitale stoffen zijn: hemoglobine, chlorofyl, enzymen, hormonen en vitaminen.

Anorganische stoffen

Maar daarnaast hebben we ook een aantal anorganische stoffen nodig om ons lichaam gezond te houden. Deze anorganische stoffen zijn onder andere mineralen. Ook zijn er een aantal sporenelementen belangrijk voor ons. Deze hebben we in kleinere hoeveelheden nodig maar ze zijn wel essentieel.

Waarom ze belangrijk zijn, welke rol ze spelen en uit welke voedingsmiddelen je ze zoal kan halen, dat kan je hieronder lezen.

De sporenelementen die we nodig hebben zijn: ijzer, zink, koper, selenium, jodium, fluor en chromium. De belangrijkste mineralen zijn: natrium, potassium, calcium, fosfor, magnesium, mangaan, sulfer, kobalt en chloor.

Ze vervullen drie belangrijke rollen in het menselijk lichaam:

  • Ze zorgen voor de structuur bij de vorming van botten en tanden.
  • Ze helpen een normaal hartritme aan te houden, zorgen voor de flexibiliteit van onze spieren en helpen bij het reguleren van de zuurtegraad in het lichaam.
  • Ze helpen ons metabolisme op celniveau te reguleren doordat ze deel gaan uitmaken van de enzymen en hormonen die de activiteiten van onze lichaamscellen bepalen.

Hoeveel hebben we er dagelijks van nodig?

Mineralen en sporenelementen worden niet door ons lichaam zelf aangemaakt en moeten we dus uit ons dieet halen. Een goed uitgebalanceerd dieet kan ons deze stoffen opleveren zonder dat we daarvoor speciale supplementen moeten innemen.

Maar net zoals bij vitaminen moeten we er wel rekening mee houden dat ook een overdosis aan mineralen of sporenelementen toxische effecten kan hebben.

 

Mineralen

Mannen

Vrouwen

Voedingsbronnen

Calcium 700mg 700mg Melk, kaas en andere zuivelproducten. Groene bladgroenten zoals broccoli en groene kool (niet spinazie). Sojabonen, tofoe, soja-drankjes en alles met verrijkt deeg. Vis die je met de graat eet zoals sardines.
Jodium 0.14mg 0.14mg Zoutwatervis en schelpdieren en graanproducten.
IJzer 8.7mg 14.8mg Lever, vlees, bonen, noten, gedroogd fruit, volkoren graanproducten, volkoren rijst, sojabonen, verrijkte ontbijtgranen, sojabonen-deeg, de meeste donkergroene groenten zoals waterkers.
Beta-caroteen 7mg 7mg Gele en groene bladgroenten, spinazie, wortelen en rode pepers. Gele vruchten zoals mango, meloen en abrikozen.
Borium <6mg <6mg Groene groenten, fruit, noten
Chromium 0.025mg 0.025mg Vlees, volkoren producten zoals brood, linzen, kruiden.
Kobalt 0.0015mg 0.0015mg Vis, noten, groene bladgroenten zoals broccoli en spinazie, graanproducten.
Koper 1.2mg 1.2mg Noten, schaaldieren
Magnesium 300mg 270mg Noten, spinazie, brood, vis, vlees en zuivelproducten.
Mangaan <0.5mg <0.5mg Thee, brood, noten, graanproducten, groene groenten zoals erwtjes en snijbonen.
Fosfor 550mg 550mg Rood vlees, zuivelproducten, vis, gevogelte, brood, rijst en haver.
Potassium 3,500mg 3,500mg Fruit zoals bananen, groenten, noten en zaadjes. Melk, vis, schaaldieren, rundsvlees, kip, kalkoen, brood.
Selenium 0.075mg 0.06mg Paranoten, brood, vis, vlees, eieren.
Natrium chloride (zout) <6g <6g Kant- en klaarmaaltijden, vlees (spek bijvoorbeeld) sommige ontbijtgranen, kaas, ingeblikte groenten, brood, zoute snacks.
Zink 9mg 7mg Vlees, schaaldieren, melk en andere zuivelproducten, brood, tarwekiemen, cashewnoten.

De interactie tussen vitaminen en mineralen

Veel vitaminen en mineralen reageren op elkaar en werken samen in groepen. Zo is bijvoorbeeld een goede balans nodig tussen vitamine D, calcium, fosfor, magnesium, zink, fluor, chloor, mangaan, koper en zink om gezonde botten te hebben en te houden.

Indien je een tekort aan één vitamine of mineraal hebt kan dit ook veroorzaakt worden doordat je een overschot aan een andere vitamine of mineraal hebt. Zo kan een te grote hoeveelheid ijzer in je lichaam er de oorzaak van zijn dat je een tekort krijgt aan zink.

Conclusie

Het is een ingewikkeld samenspel en je kan natuurlijk niet constant met bovenstaande tabel en een rekentoestel rondlopen om te weten of je van elk mineraal, sporenelement of vitamine wel de juiste dosis binnenkrijgt. Maar een uitgebalanceerd dieet leidt er normaal gezien toe dat ook de mineralen en vitaminen in je lichaam in balans zullen zijn en dat je je gezond en fit zal voelen.

Als er dan toch eens een gezondheidsprobleem opduikt kan je jouw dieet eens vergelijken met bovenstaande tabel en kijken of je van een bepaalde groep voedingsproducten misschien niet te weinig of juist teveel eet.

Eventueel kan je dan bij je arts een bloedtest laten afnemen om bepaalde tekorten te laten opsporen.

Denk je dat jouw dieet je de juiste balans van vitaminen en mineralen oplevert? Of is bij jou al eens een bepaald tekort vastgesteld? Wat waren de klachten, en wat was bij jou de oplossing?

Heb je tips of ervaringen, laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share