Oorsuizen en voeding

Laatste Update: 30 juni 2014

Tinnitus (oorsuizen) en Voeding

Het is niet een favoriet onderwerp van gesprek tijdens een verjaardag, maar tinnitus, of oorsuizen, komt vaker voor dan je denkt. Wist je dat maar liefst 10% van de Nederlandse bevolking hier in meer of mindere mate last van heeft? Dit is een schatting, omdat niet iedereen met oorsuizingen naar de huisarts gaat voor een behandeling. Met name mensen die zo nu en dan last hebben van Tinnitus rennen niet direct naar een arts, dus zijn deze gegevens niet geregistreerd.

Als je je bij de huisarts meld voor een oplossing, krijg je heel snel te horen dat je ‘er maar mee moet leren leven’. Toch zijn er oplossingen tegen Tinnitus of oorsuizen. De meesten zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar toch heeft het een oplossing geboden voor veel patiënten, gezien de vele positieve reacties hierop.  Eén van deze oplossingen heeft te maken met voeding. Daar komen we later op terug. Eerst even in het kort hoe het gehoor werkt en wat er gebeurt in het geval van Tinnitus of oorsuizen.

Hoe werkt het gehoor

Je oor vangt, via de oorschelp, de geluiden van buitenaf op. Deze wordt naar de gehoorgang geleid waar een versterking plaatsvindt en het trommelvlies in beweging brengt. Deze trillingen van het trommelvlies worden overgenomen aan een membraan, via de gehoorbeentjes.

Op zijn beurt worden deze trillingen weer doorgegeven aan de vloeistof die zich in het binnenoor bevindt. In dit slakkenhuis zitten maar liefst 15.000 haarcellen die deze geluidsgolven uiteindelijk omzetten in hele kleine elektrische signaaltjes. Het is dan uiteindelijk de gehoorzenuw die de signalen doorgegeven naar de hersenen waar de geluiden geïnterpreteerd worden.

In je hersenen wordt het geluid direct gekoppeld aan eerdere ervaringen. Pas dan herken je een geluid, bijvoorbeeld de stem van een bekende, of het rinkelen van de telefoon. Zonder deze koppeling van eerdere ervaringen, is het geluid er wel, maar wordt het niet herkent. Dit wordt allemaal geregeld in het deel van de hersenen wat verantwoordelijk is voor het bewust worden van geluid.

En dan de Tinnitus

Als er sprake is van oorsuizen of Tinnitus, dan kunnen we het grootste deel van het eerder beschreven proces overslaan. Er is dan namelijk niet sprake van geluid van buitenaf. Het hersendeel wat verantwoordelijk is voor het herkennen van geluid wordt getriggerd, zonder dat er sprake is van een externe geluidsbron. Je ‘hoort’ dus geluiden die er in werkelijkheid niet zijn. Deze geluiden worden van binnenuit gegenereerd.

Deze geluiden kunnen ontstaan in allerlei vormen. Je hersenen herkennen deze als zijnde brommen, suizen, rinkelen, fluiten, ruisen, hoge tonen, lage tonen, wel of niet gecombineerd met het ‘horen’ van je eigen hartslag. Het volume van deze ‘geluiden’ kan verschillen. Overigens is het niet per definitie zo dat deze geluiden constant aanwezig zijn.

Mogelijke oorzaken van Tinnitus

Tinnitus kent vele mogelijke oorzaken. Hoewel er relatief vrij weinig bekend is over de oorzaken, worden de volgende punten wel met grote regelmaat duidelijk in verband gebracht met oorsuizen:

Beschadiging van het gehoor door lawaai

In maar liefst 30% van de Tinnitus gevallen ligt de oorzaak in een beschadiging door extreem lawaai. Denk hierbij aan concertbezoekers, de artiesten zelf, veelvuldig de iPod op het hoogste volume zetten, fabrieksarbeiders etc. etc. In deze gevallen worden de haarcellen in het slakkenhuis kapot gemaakt door het hoge volume van de muziek of het extreme lawaai.

Slechte doorbloeding

Door een slechte doorbloeding van het lichaam, werken de bloedvaten en de zenuwcellen niet meer optimaal. Dit kan resulteren in (onder andere) Tinnitus.

Blokkade in de halswervelkolom

Een blokkade in de halswervelkolom kan uiteindelijk ontstaan na bijvoorbeeld een whiplash of extreem gespannen nekspieren en schouderspieren door een verkeerde houding of door continue stress. Een blokkade kan dan zorgen voor de vervelende geluiden in je oor. Een Osteopaat of een Chiropractor kan je helpen om de blokkade (deels) weg te halen.

Problemen met je kaak en/of je tanden

Ook kaakproblemen kunnen de uiteindelijke oorzaak zijn van Tinnitus. Dit kan variëren van een ontsteking in de kaak tot regelmatig tandenknarsen. Ook in de gevallen dat de tanden niet goed op elkaar passen, kan Tinnitus veroorzaken. Om deze optie uit te sluiten, is een bezoekje aan de tandarts zeker aan te bevelen. Deze kan hier prima in adviseren, met name door het maken van een röntgenfoto om uit te sluiten dat er een (verborgen) ontsteking in de kaak zit.

Tinnitus en voeding

Door middel van je voeding kun je voor een groot deel de tinnitus terugbrengen en in sommige gevallen zelfs helemaal oplossen. Dit hangt natuurlijk van de persoon af en van de mate waarin de Tinnitus zich manifesteert. Misschien overbodig te zeggen, maar het is niet zo dat één van de volgende punten een oplossing biedt. Het is in de meeste gevallen een combinatie van oplossingen of misschien wel het hele rijtje. Probeer het in ieder geval uit, zodat jij weet wat voor jou de trigger is voor het oorsuizen.

De voedingsstoffen die je beter kunt laten:

Vermijd cafeïne
Bij cafeïne denken we natuurlijk direct aan koffie, maar er zijn meer producten met cafeïne waar we soms geen idee van hebben. Ongewild krijgen we dan meer cafeïne binnen dan de bedoeling is. Vermijd daarom ook thee, cola en energiedrankjes. Natuurlijk zijn 1 of 2 kopjes koffie per dag toegestaan, maar beslist niet méér. Overdrijf dit niet!

Vermijd chocolade, kiwi en honing
Ondanks het feit dat deze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de algehele gezondheid, worden deze producten meer en meer in verband gebracht met oorsuizen.

Vermijd zoute producten
Ook producten die veel zout bevatten kun je beter mijden.

Vermijd pikante gerechten
Pikante gerechten kun je beter even laten staan.

Vermijd E621, een smaakversterker
Ook deze is niet wetenschappelijk bewezen, maar er zijn onnoemlijk veel getuigenissen te vinden dat dit E-nummer, een door de Europese Unie goedgekeurde hulpstof, heeft een heel sterk effect op het zenuwstelsel, en zal dus het oorsuizen in de hand werken. Een erg lastige opgave om deze smaakversterker te vermijden, want als je de etiketten goed naleest, wordt deze hulpstof ontzettend veel gebruikt. Toch maar even aandacht aan besteden!

Wat mag ik dan wel eten? Hierbij een opsomming van de voedingsstoffen die je juist WEL moet eten

Eet genoeg groenten
Groenten moet je altijd in voldoende mate eten. Maar met betrekking tot Tinnitus is het eten van wortelen belangrijk om de Carotine die hierin zit, en het eten van sla in verband met de grote hoeveelheid ijzer die daar in zit, ontzettend belangrijk.

Eet fruit
Fruit, en dan met name de soorten die veel vitamines bevatten, moet meerdere keren per dag op het menu staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sinaasappels die stuk voor stuk boordevol vitamine C zitten.

Drink water
Water drinken is sowieso goed voor je, dat weten we allemaal. Minimaal 1,5 liter water per dag is nodig om te zorgen dat je lichaam niet uitdroogt. Veel water drinken is ook goed om de lever goed door te kunnen spoelen. Leveraandoeningen worden vaak in verband gebracht met Tinnitus.

Eet walnoten en hazelnoten
Deze noten hebben niet direct een functie voor het oplossen van Tinnitus, maar wel een belangrijke beschermende functie om Tinnitus te voorkomen en/of niet erger te laten worden. Deze noten bevatten heel veel Omega-3. Beschermende vetten die zorgen voor soepele, elastische, en flexibele hart)- en bloedvaten.

Neem eventueel nog voedingssupplementen
Hoewel het bovenstaande voedingslijstje redelijk compleet is, kun je er ook altijd nog voor kiezen om voedingssupplementen te nemen. Met name Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C en Vitamine E zijn voedingsstoffen die een goede hulp zijn in de strijd tegen Tinnitus.

Chronische Tinnitus

In veel gevallen is de Tinnitus niet constant. Je hebt er zo nu en dan last van, en ondervind het niet als hinderlijk. Op dat moment bestaat er een reeel gevaar dat je het accepteert, en er niets aan doet. Niets doen kan betekenen dat het erger en erger gaat worden, totdat we kunnen spreken van een chronische Tinnitus als de klachten al een jaar of langer aanhouden. Dan heb je niet alleen meer met de Tinnitus te maken, maar kunnen er meer kwalen ontstaan als gevolg van de Chronische Tinnitus:

 • Verminderd zelfvertrouwen
 • Sufheid
 • Hoofdpijn
 • Evenwichtsstoornissen
 • Ontspanningsproblemen
 • Verlies van gehoor
 • Neerslachtigheid
 • Gefrustreerd
 • Overgevoelig voor schrille geluiden
 • Angsten
 • Problemen met inslapen
 • Concentratiestoornissen


Het mag dus duidelijk zijn dat het belangrijk is om direct in het beginstadium van oorsuizen actie te ondernemen. Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die last heeft van Tinnitus, ook met deze gevolgen te maken krijgt. Maar het feit blijft dat door het alsmaar aanhoudende geluid veel mensen de moed in de schoenen zakt en symptomen van depressiviteit gaan vertonen. Het is belangrijk om ook hier aandacht aan te besteden door het volgen van trainingen of het bezoeken van een psycholoog.

Conclusie

De invloed van voeding op oorsuizen is een klein, maar wel belangrijk onderdeel. Een ander belangrijk punt is stress. Niet alleen voor het oorsuizen, maar ook voor je algemene gezondheid: Probeer stress ten allen tijde te vermijden!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo

  Ik ben erachter gekomen als ik op mijn kaak druk aan de zijkant dat het mijn tinnitus verhoogt, wat kan dit betekenen???

 2. Hallo, zal meer water drinken,minder koffie, geen chocolade meer(beetje verslaafd) en mijn nek laten masseren! Hoop dat het helpt! Dan zal ik het uiteraard melden! Bedankt! Gr. Ada

 3. Hallo, ik zit nu in een fase dat ik er moedeloos van wordt. Ik heb al ruim 2 jaar last van tinnitus. Het is gek maar zomers kan ik er beter mee omgaan dan nu. Dan heb je meer afleiding. Nu zit ik meer binnen en hoor het gepiep de hele dag. En er komt nu ook bij dat ik er hoofdpijn van krijg en dat geeft weer extra stress. De hele dag het gevoel alsof er een band om je hoofd zit. Het vermijden van stress wordt op deze manier erg moeilijk. Ik doe mijn best om de afleiding te zoeken door veel te fietsen. Dan overstelpt de wind het geluid. Ik zal ook eens aandacht geven aan het minderen van koffie want dat drink ik idd erg veel.

  Fijn artikel om te lezen en zo herkenbaar allemaal. Succes allemaal

  1. Heb je er wel eens over nagedacht om naar een audicien te gaan voor een speciaal gehoorapparaatje tegen de tinnitus?
   Maak gewoon eens een vrijblijvende afspraak. Ik heb hier hele goede verhalen over gehoord. Wellicht ook voor jou een oplossing.

   Heel veel succes!

 4. Hallo heb mijn tinnitus nu 6jaar en in het begin was het niet luid en toen ging ik naar kno arts en die zei dat ik me ni moet aanstelle ze geloofde me dus helemaal ni en de tinnitus werd luider de gehoor schade was erger geworden heb ook zo overgevoeligheid aan geluid das echt gek worden gewoon ook best veel stress. En nu heb ik mijn linker oor ook zo een vol gevoel het is geen stop en vocht denk ik ook niet omdat ik al tijd tege mogelijk vocht iets doe

 5. Medicijnen kunnen ook tinnitus veroorzaken,de vereniging van gehoorproblemen,kan je een volledige lijst geven welke medicijnen,dit kunnen veroorzaken,kijk altid in de bijsluiter,of er tinnitus genoemd wordt,zelf kijk ik daar altijd naar,als ik een ontstekingsremmer gebruik voor de artrose,gaat mijn oor harder gillen,

 6. Gebruik van wietolie voor de artrose deed de tinnitis verminderen niet geheel verdwijnen maar minder aanwezig.

  1. Fijn dat het geholpen heeft, Bonne.

   Zijn er meer lezers die ervaring hebben met wiet-olie en oorsuizen?

 7. Oei, vitamine E wordt geadviseerd. Mijn tinnitus ontstaan door behandeling van een manueel therapeut, wordt er ondraaglijk hevig van. Dat zit ook in veel zaden... dus ik gebruik alleen nog maar olijfolie, daar zit geen vitamine E in.
  Terwijl koffie, hier afgeraden, mij niets doet. Ik heb vooral baat bij supplementen die spieren ontspannen zolas Calcium, vitamine D, B6 en Magnesium

  Ik denk dat het uiteindelijk het best is om je eigen voedseldagboek aan te leggen.

  1. Iedereen reageert weer anders op dit soort oplossingen, Jo.

   Inderdaad, een voedseldagboek is altijd de beste oplossing in je zoektocht naar jouw persoonlijke oplossingen!

 8. Ik heb al ruim drie jaar last van een hoge constante piep in beide oren. Het geluid wat je hoort als je na een avond stappen naar bed gaat. Ik kon er prima mee omgaan tot afgelopen donderdag. Uit het niets kwam er een druk in mijn rechter oor en een hele harde constante hoge pieptoon. Dit geluid hoor ik nu overal bovenuit. Eerst die vreselijke piep en dan pas omgevingsgeluiden. Om gék van te worden. Huisarts heeft twee neusspray’s voorgeschreven maar ik merk (na drie dagen) nog geen enkel verschil. Als dit zo blijft dan weet ik niet wat dat met mij gaat doen. Ik “mis” mijn vorige piepjes.
  Hoe kan dit toch? Waar kan ik aan wietolie komen?

  1. Ik heb hetzelfde. Al jaren een consante wat lagere piep in beide oren die ik alleen hoorde als het heel stil was.
   Maar sinds twee weken in mijn linker oor een hele hoge piep.
   Ga het traject van onderzoeken en ga het hier genoemde verdachte voedsel laten staan.
   Als je iets te melden heb graag, zal ik natuurlijk ook doen.

  2. wietolie CBD olie te vinden op vele verschillende sites op internet in Nederland bestellen paar dagen later in huis prijzen erg verschillend uitzoeken en kijken naar de percentage werkzame stof er zit meestal geen Thc in of heel weinig

 9. Ik heb 24/7 last van oorsuizen de volumeknop van het suizen gaat steeds harder. Sinds kort op aandringen ben ik naarcde huisarts gegaan deze nam mij gelukkig serieus. Er is ook een gehoortest afgenomen en deze was niet goed nu moet ik naar de KNO arts. Ik ben benieuwd. Blij om dit artikel te lezen ik ga zeker wat tips opvolgen.

 10. Ik heb Pycnogenol gekocht, zoals in je boek staat beschreven, maar ik zie nu dat er maltodextrine E621 in zit en daar gaat me oor nog harder van piepen, wat nu te doen ?

 11. Hoi, Volgens mij merkte ik het eerst de oorsuizing op tijdens een flinke griep waarbij de oren dicht zijn gaan zitten. Later merkte ik dat tijdens het auto rijden de oorsuizing boven de autogeluiden uit kwam. Op een of andere manier weet ik het geluid te negeren. Het is er altijd, zodra ik er aan dank hoor ik het. Nu ik schrijf bijvoorbeeld hoor ik het heel sterk. Naast de suizingen merk ik regelmatig duizelingen op die vooral zo tegen het in slaapvallen heel heftig kunnen zijn. Het lijken dan net zweepslagen.

  Ik drink veel koffie, mijn enige verslaving. Mijn dochters spreken mij erop aan en willen dat ik daarmee minder. Tijdens het werk drink ik de hele dag door  Nu ik gelezen heb dat koffie misschien wel een van die oorzaken is zal ik vanaf morgen een tijdje helemaal stoppen. Hoop maar dat ik snel verbetering merk anders frees ik weer snel in mijn oude gewoonte te vervallen.

  Wellicht een advies voor diegene die ook oorsuizingen ondervinden. Probeer er niet tegen te vechten, accepteer het. Het geluid is voor mij nu meer een soort gewaarwording op de achtergrond. Alleen wel jammer als je in de natuur loopt dat het geruis van de wind door het gras en bladeren of het gekabbel van water overstemt wordt door die hoge tonen in mijn oren. Nooit meer echte stilte kunnen ervaren.

  Ben wel bij de huisarts geweest maar die vertelde mij dat de er weinig kans is dat hier wat aan gedaan kan worden. Ik heb het daarom geaccepteerd.

  Als het weglaten van koffie helpt dan zal ik daarover een berichtje schrijven.

 12. Heb sinds kort een ooradio met zon kabeltje , mediamarkt voor 10 e, wat me enorm helpt en bruin brood met daarbij elke dag een sinaasapple en elke dag een wandeling .

  1. Dank voor het delen van jouw ervaringen en tips, Jan. Wordt erg op prijs gesteld!

 13. Als enorme muziekliefhebbers wordt natuurlijk als eerste naar gehoorbeschadiging door muziek gewezen. Maar ik geloof het niet. Van tijd tot tijd heb ik een enorme druk en pijn in mijn hoofd. Inmiddels loop ik al ruim 5 jaar met oorsuizen rond, een zoem en een hoge piep door elkaar. Nog veel langer heb ik allerlei vage klachten die in de loop der jaren steeds erger worden zoals duizeligheid, tintelingen en evenwichtstoornissen. Ik heb allerlei testjes gehad maar een oorzaak hiervan is tot nu toe nooit gevonden. Ik ben radeloos.

  1. Hallo Iedereen. Ik heb oorsuis met draaiingen( meuniere) maar mijn oorsuis is afgemomen met 70 procent
   Met de ziekte van Meuniere kun je best enkele voedingsstoffen laten. Ikzelf heb goede resultaten met walnoot van Bach en Olive van Bach en dat hielp tegen mijn oorsuis.. Ook werken op je darmen is zeer belangrijk. Glutamine is een belangrijke stof die je darmwand herstelt en samen genomen met probiotica heeft dit echt geholpen. Ik heb ook trust mild genomen van GO4balance en dat is effectief om rustig te worden. Daarnaast heb ik reeds vele artikels en boeken geraadpleegd en daar zeggen ze ook dat Vitamine D heel belangrijk is in combi met magnesium en je darmen in orde zetten. Een goed middel om je darmen en je brein te herstellen is walnoot van gemmotherapie te verkrijgen bij herbalgem of purasana.. Door te werken op verschillende gebieden is het mij toch plots overkomen dat het veel minder is geworden soms zelf precies helemaal weg.Je brein en je darmenwerken heel nauw samen. Ik geloof dat daarin de oplossing schuilt. Als je darmen goed werken nemen ze voedingsstoffen op en werkt alles beter in je lichaam. Groetjes Mieke

 14. Jarenlang met tinnitus geleefd en echte stilte gemist. Diverse artsen geraadpleegd. Standaard antwoord : je moet er mee leren leven; niets aan te doen" Maar nu lees is toch een paar bemoedigende reacties. Ik ga me focussen op minder koffie en mogelijke interactie met bepaalde medicijnen. Mijn dank aan de initiatiefnemer van deze dialoog.

 15. Het groene hart ziekenhuis in Gouda in samenwerking met schoonenberg is een test gestart met een apperaat welke pieptoontjes boven en onder de tinnitus geeft waardoor je hersen als het ware reset . Bij mezelf kon ik niet doorgaan omdat mijn gehoor te slecht was maar misschien kan het iemand helpen. Let wel op je doet mee met het onderzoek maar de kosten zijn niet gedekt door de zorgverzekeraar

 16. Na een Accupunctuur behandeling in 2013 is mijn leven volledig veranderd! Sinds die avond heb ik tinitus en hyperacouses! Daarmee bedoel ik dat ik een bepaald toon in mijn hoofd hoor dat bestaat uit gepiep, gezoem, lage toon etc..die de hele dag doorgaat! Het geluid wordt zelfs hoger als ik in een bepaald ruimte ben! Eerst hoor ik al die tonen en dan de mensen, drukte, muziek, geluid van druppel water, zee en golven etc.. In 2013 ben ik naar aanleiding van een half jaar psychische klachten opgenomen voor 3 maanden en tijdens deze opname heb ik op advies van psychiater clommipramine (ivm mijn ocd klachten) en olanzapine gebruikt! Alle geluiden waren verdwenen! 2 jaar lang zonder medicatie en zonder tinitus prima geleefd! Tot dat er ineens 2 jaar geleden op 2 januari weer alles terug kwam! Ik ben hopeloos sindsdien! Ik was in 2013 al mijn vaste baan kwijt geraakt en alles eromheen! Ik dacht dat het beter ging tot 2 jaar geleden! Momenteel zit ik weer thuis omdat ik nar 7 maanden werken niet meer verder kon en heb toen ontslag genomen! Heeft u enig idee of er een oplossing is voor mij?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Angie

 17. Wil graag even reageren, voeding, drank,en zelf medicatie hebben invloed op mijn Tinnitus. Heb er 2 jaar erg last van. Heb neurostimulatie gehad in Antw, (is helaas erger geworden) acupunctuur, gehoorapp, met ruis alles heb ik geprobeerd om het maar iets te verlichten.
  Nou heb ik nog een probleem erbij gekregen nl. als ik wakker wordt (gebruik zelfs slaappillen) dan is het ondraaglijk, volgens de KNO arts ligt dat aan de stand van mijn hoofd, heeft te maken met de vloeistof in je oren, gelukkig wordt het naar een paar uurtjes wat minder. Ben radeloos.

 18. Graag wil ik even reageren, voeding, drank en medicatie hebben bij mij veel invloed op de Tinnitus.
  Heb er al 2 jaar erg veel last van, heb al van alles geprobeerd neurostimulatie in Antw (is helaas erger door geworden) acupunctuur, gehoorapp met ruis, maar in plaats van wat rust waar ik op gehoopt had, kwam er nog een geluid bij.

  Maar nu heb ik er sinds kort weer een probleem bij nl, als ik wakker wordt (slaap alleen nog maar op slaappillen)is de Tinnitus veel harder dan normaal, volgens de KNO arts ligt dat aan de stand van mijn hoofd, omdat je de hele nacht ligt, heeft te maken met de vloeistof in je oren, en gelukkig naar een uur of 2 wordt het weer zoals het meestal is. Ben radeloos.

  Is er misschien iemand die dit herkend??

 19. In juni 2018, implantaten in de bovenkaak laten inplanten.
  Een abces gekregen, met een licht gezwollen kaak (rechtse kant).Met een druk op de neus, waarbij ik door de neus begon te praten.
  Door de stand van de voorlopige vaste brug begon ik ook nog te slissen!
  2 Maanden nadien want het kon niet eerder,omdat de implantaten nog niet vast zaten, heeft de chirurg v d tandheelkunde het abces verwijderd.
  En dan kreeg ik oorsuizen.
  En ze weten het nog steeds niet. Volgende maand afwachten mss de implantaten eraf halen?
  We zijn nu februari 2019 en de oorsuizen zijn er nog, ondertussen ook nog een allergie gekregen, gene last van.(ik weet dit door een bloedafname)
  Nu woensdag heb ik een afspraak bij een allergie dokter.
  Hopelijk ben ik niet allergisch aan Titanium.
  Deze week is de eigenlijke brug erop gezet , oorsuizen zijn luider geworden, door de spanning van de nieuwe brug.

 20. Bij mij hebben calcium en magnesium tabletten geholpen tegen het oorsuizen. Zo goed als helemaal weg .

  1. Wat goed, Els! Ben heel erg blij voor je!

   Zijn er meer mensen die ervaringen hebben met Calcium en Magnesium tegen oorsuizen?

 21. In januari begin dit jaar werd ik getroffen door de griep en een oorontsteking op mijn linkeroor. Ten gevolge van het virus heb ik 60% gehoorverlies en een hevige ruis met een piepgeluid in mijn linkeroor. Het was dan ook een serieuze domper toen ik te horen kreeg van de KNO arts dat het onomkeerbaar is.

 22. Heb het sinds vorig jaar na een oortest bij de arbo dienst, ik denk dat die test piepjes juist iets getriggerd hebben..onmogelijk volgens mijn huisarts..
  Ik heb zelf wel het idee dat het met meer koffie drinken erger wordt..zijn er mensen die ervaring hebben met het minderen van koffie en dat het positief
  effect heeft op tinnitus?

 23. Beste,

  Na jarenlange tinnitus die nog redelijk was is het de laatste maanden fel toegenomen. Ik drink nu 8 dagen geen koffie en thee meer.(enkel infuus ) Spijtig zonder resultaat. Maar ik ga dat nog enige tijd volhouden. Ik ga nu ook extra vitaminen zoal boven beschreven nemen.
  Hopelijk komt er een dag dat we met zijn allen terug rust in ons hoofd krijgen. Sterkte en groeten aan iedereen.

  Ria

 24. Hallo Robert Jan
  Ik heb acute tinnitis na een periode van stress met de buurvrouw. Vreselijk

  Heel moeilijk te accepteren.
  Maar ik hoop dat het een keertje ophoud.

  Ze claimt mij omdat ze haar problemen op mij in het verleden projecteerd. enik kan er niks mee.

  Ik heb er nu 5 a 6 weken last van zeker als ik aan haar denk en haar problemen.

  Robert Jan mijn leven gaat ook door maar van die stresss moet ik af.
  Wil geen contact met haar. Mag ook niet meer.

  Ik hoop dat het tijdelijk isheb geen schade aan mijn oren.
  Voor het tandenknarsen zou zomaar kunnen snachts moet ik iets op verzinnen

  1. Hoi Anja,

   Wat vervelend om te horen. Regelmatig tandenknarsen kan er zeker aan bijdragen dat je nu last hebt van oorsuizen en stress is ook zeker niet goed voor de algemene gezondheid. Het is aan te raden om hiervoor een gesprek aan te gaan met een arts/psycholoog zeker als je hier al 5 a 6 weken last van hebt. Wellicht dat een behandeling tegen stress het tandenknarsen en hiermee ook de oorsuizen kan verhelpen.

 25. zeer interessant.

  Ik heb ook tinnitus sept 3 jaar.
  Ik ga door dit verhaal ook maar eens proberen om op mijn suiker ,thee te letten.
  Ik had graag dat gratis boekje over tinnitus willen downloadden maar krijg niet het juiste .
  Zou U mij dat kunnen toesturen.?
  Mijn tanden staan ook niet recht op elkaar
  De bovenkant van gebit hangt over de onderkant van andere tanden.
  Mijn tandarts zei al een keer ,misschien ligt het aan kaakkopje die schijnt iets te mankeren.
  Misschien een bitje in mijn mond s nachts.
  Ik heb ook last van carpaal tunnel in handen.
  Zou het daar mee te maken hebben?
  Je gaat van alles denken.
  Ik ga in ieder geval op mijn voeding letten

  Vriendelijke Groet,lydia.

  1. Beste Lydia,

   Jammer dat het juiste boekje niet aankomt. Als u een mail stuurt naar [email protected] met als titel "Tinnitus informatie boekje", zal de klantenservice er zo snel mogelijk mee aan de slag gaan!

   Oorsuizen kan ook ontstaan door heftig tandenknarsen. Uw tandarts heeft een goed punt dat een bitje hier mogelijk bij kan helpen. Het is in ieder geval het proberen waard!

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 26. Kan het zijn dat tinnitus te maken heeft met het eten van gluten/tarwe?
  Ik heb ern nu al een 3 tal jaar last van en geraak er maar niet vanaf. Soms is het oververweldigend en zo luid dat mijn hele lichaam onrust vind door het oorsuizen..

  Zelf ben ik veganist, drink nooit koffie, zelden alcohol en geen caffeine.. Waar kan het dan aan liggen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

578 Shares
Tweet
Pin578
Share