De tien beste manieren om je lichaam te ontgiften

Als je je niet goed voelt zonder duidelijk aanwijsbare reden, vaak moe bent, huidproblemen hebt of een slechte spijsvertering dan is het misschien tijd om eens een 'detox-kuur' te volgen. Je lichaam ontgiften en zoveel mogelijk van schadelijke stoffen ontdoen kan soms een heel positieve impact op je algemene welzijn en gezondheidstoestand hebben.

Hieronder tien tips om je lichaam te zuiveren!

Hoe begin je eraan ?

Eerst en vooral, zorg dat je niet teveel toxische stoffen consumeert. Probeer koffie, alcohol, tabak, geraffineerde suiker en verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Al deze stoffen werken als toxines in op je lichaam en zijn obstakels voor een gezond lichaam. Verder kan je best  het gebruik van op chemicaliën gebaseerde schoonmaakproducten en persoonlijke verzorgingsproducten stoppen en deze vervangen door natuurlijke alternatieven.

Een ander obstakel naar een goede gezondheid is stress, en de stressgerelateerde hormonen die hierdoor in je lichaam vrij baan krijgen. Hoewel deze hormonen ons de adrenaline-boost kunnen geven die we nodig hebben om bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd te winnen of een een deadline op ons werk te halen creëren ze ook toxines die ervoor zorgen dat de ontgiftings-enzymen in ons lichaam minder efficiënt en trager beginnen te werken.

Daarom is het een goed idee om tijdens een ontgiftingskuur te zorgen dat je stressvolle situaties zoveel mogelijk vermijd en bijvoorbeeld meditatie-oefeningen gebruikt om je stressniveau nog verder naar beneden te krijgen. Yoga of Qigong meditatie zijn goede manieren om je geest en lichaam te trainen zodat ze beter reageren op stressvolle gebeurtenissen.

Welk ontgiftingsprogramma is het beste voor jou?

Er bestaan vele verschillende programma's en recepten om je lichaam te ontgiften, afhankelijk van jouw persoonlijke noden. Veel programma's zijn gebaseerd op een 7-daagse kuur omdat het lichaam nu eenmaal wat tijd nodig heeft om het bloed te zuiveren.

Eén populair detox-programma bestaat erin twee dagen te vasten waarbij je enkel vloeistoffen (water, kruidenthee en sapjes) tot je neemt en daarna vijf dagen een lang een zorgvuldig gepland dieet volgen dat je spijsverteringssysteem tot rust kan brengen. Eventueel kan je dit aanvullen met de nodige supplementen, kruidenmiddeltjes en lichaamsoefeningen om de bloedcirculatie te verbeteren.

Sommige gezondheidsspecialisten bevelen een nog radicalere vastenperiode aan van drie tot zeven dagen waarbij je enkel verse fruitsappen en water drinkt.

Andere populaire programma's om het lichaam te ontgiften zijn onder andere:

  • Supplement-combinaties met vezels, vitamines, kruiden en mineralen. Er zijn verschillende pakketten op de markt die veilig zijn en gemakkelijk te gebruiken.
  • Een therapie waarbij men één dag per week enkel op water leeft, een gebruik dat men terugvind in veel traditionele of primitieve culturen.

10 manieren om je lichaam te helpen ontgiften

Na het volgen van een detox-kuur kan je je lichaam verder helpen te ontgiften door het aanhouden van bepaalde regels in je dieet en levensstijl en het innemen van bepaalde supplementen.

1. Eet veel vezels, onder andere van bruine rijst en biologische groenten en fruit. Bieten, radijsjes, artisjokken, zuurkool, broccoli, spirulina, chlorella en zeewier zijn voedingsproducten die erg goed helpen om je lichaam van toxines te zuiveren.

2. Reinig en bescherm je lever door het innemen van kruiden als paardebloem-wortel, mariadistel en het drinken van groene thee.

3. Neem vitamine C, dit stimuleert het lichaam glutathione te produceren, een stof in de lever die helpt toxines te verwijderen.

4. Drink op z'n minst een halve liter water per dag.

5. Oefen jezelf op een diepe ademhaling, dit zorgt ervoor dat verse zuurstof  beter in je lichaam kan circuleren.

6. Beperk stress door je te focussen op positieve emoties.

7. Beoefen dagelijks hydrotherapie door een erg hete douche te nemen gedurende 5 minuten, gevolgd door 30 seconden koud water. Dit doe je dagelijks drie keer en dan ga je 30 minuten rusten op  je bed.

8. Probeer regelmatig een sauna te bezoeken. Daar zweet je de afvalstoffen in je lichaam er snel uit.

9. Je kan je huid 'droogborstelen' of speciale ontgiftende voetbaden (voetspa's) gebruiken om de toxines via je poriën te verwijderen. Speciale borsteltjes zijn te verkrijgen bij natuurwinkels.

10. De belangrijkste manier om je lichaam te ontgiften is echter een heel eenvoudige: lichaamsbeweging! Yoga of fitness een uurtje per dag en je zal niet alleen de werking van je lichaam en spieren verbeteren maar jezelf ook ontdoen van een heleboel toxische stoffen.

Heb jij nog tips om je lichaam van alle schadelijke stoffen te zuiveren? Laat het me weten!