Tinnitus of oorsuizen is een aandoening die een groot deel van de Nederlandse bevolking treft. Patiënten die hieraan lijden hebben last van een constant gepiep, gebrom of een suizend geluid in hun oren.
Er zijn verschillende soorten tinnitus, omdat het oorsuizen ook een groot aantal verschillende oorzaken kan hebben. Zo zijn er soorten die meetbaar zijn, maar ook vormen van de ziekte die enkel en alleen door de patiënt waargenomen worden.
De aandoening wordt in twee hoofdgroepen onderverdeeld, in de objectieve en de subjectieve variant van tinnitus.
Objectieve tinnitus
Men spreekt over objectieve tinnitus wanneer er door de patiënt een geluid wordt waargenomen dat niet door andere mensen waargenomen wordt, maar dat wel in het oor van de patiënt gehoord kan worden. Degene die last heeft van het oorsuizen hoort het geluid dus niet alleen zelf, ook de arts of iemand anders kan het horen door bijvoorbeeld met een stethoscoop aan het oor van de patiënt te luisteren.
Pulsatieve tinnitus
De geluiden worden dus ergens in het lichaam veroorzaakt (1), bijvoorbeeld in het oor of in het hoofd. Het komt bij deze vorm van tinnitus vaak voor dat men het stromen van het bloed in de aderen hoort. Hierin kan ook vaak de hartslag waargenomen worden, wat zorgt voor een pulserend geluid. Deze subvorm van de aandoening heet pulsatieve tinnitus (2).
Ook de samentrekking van de spieren in het middenoor kunnen soms gehoord worden, dit geeft een soort klikkend geluid.
Soms kan objectieve tinnitus een aanwijzing voor een onderliggende ziekte zijn. In ernstige, maar zeldzame, gevallen is een hersentumor de oorzaak van de tinnitus. Veel vaker komt het echter voor dat de patiënt bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk heeft.
Over het algemeen is de oorzaak van objectieve tinnitus vast te stellen, en hierdoor is deze vorm van tinnitus vaak ook geheel te genezen.
Subjectieve tinnitus
In tegenstelling tot objectieve tinnitus kan bij subjectieve tinnitus alleen de patiënt zelf de geluiden in het oor horen. Als de dokter aan de oren van deze patiënten luistert hoort hij of zij niets. Maar de persoon die er last van heeft hoort wel degelijk wat.
"Oorzaak?"
Bij subjectieve tinnitus is het veel moeilijker om te achterhalen wat de oorzaak van het oorsuizen is. Het is echter wel bekend dat deze vorm van tinnitus vaak samen gaat met gehoorverlies, en dan vooral met gehoorverlies dat door een gehoorbeschadiging veroorzaakt is. Omdat de oorzaak zo moeilijk te achterhalen is, kan deze vorm van de aandoening ook veel minder goed behandeld worden.
"Oplossing?"
Subjectieve tinnitus komt veel vaker voor dan objectieve tinnitus en helaas is er dus meestal weinig aan te doen. Om deze vervelende aandoening te voorkomen is het belangrijk om voorzichtig met je gehoor om te springen. Gebruik liever geen koptelefoon bij bijvoorbeeld je MP3-speler, en als je het toch doet zet hem dan zacht.
Gebruik oordopjes op popconcerten en in clubs en als je werkt in een omgeving met harde geluiden zorg dan voor een goede gehoorbescherming. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Dit wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om er minder last van te hebben, maar omdat er ontzettend veel soorten subjectieve tinnitus zijn die veel verschillende oorzaken kunnen hebben is er niet één standaard remedie (3).
Voor meer informatie en de laatste nieuwtjes op het gebied van oorsuizen, check dan de oorsuizen blog
Bronnen:
ik heb een oorontsteking gehad en oorsuizen aan overgehouden 2 kno artsen geweest doen alleen een gehoortest waren alle 2 goed maar doen geen verder onderzoek betsy