Naast dat ik 's avonds altijd het nieuws op tv kijk, lees in geregeld ook het nieuw op internet en tegenwoordig zijn er ook een aantal "apps" voor je telefoon! Zo lees ik ook de nieuwsberichten van nu.nl op mijn telefoon! Als mijn geheugen me niet in de steek laat, heb ik in de afgelopen 3 weken 5 nieuwsberichten gelezen over de gevolgen van depressie. Het feit dat dit onderwerp steeds vaker in het nieuws komt, betekend dat steeds meer mensen last hebben van een depressie. Hoog tijd om dit even onder de aandacht te brengen!
Wat is een depressie?
Allereerst zal ik je vertellen van nu precies een depressie is, het is namelijk meer dan met het verkeerde been uit bed stappen! In de medische wereld is een depressie "niets meer" dan een stemmingsstoornis. Deze vorm van van een stemmingsstoornis kenmerkt zich door het verlies van levenslust en neerslachtigheid(1). Tegenwoordig wordt men te snel met de "label" depressief bestempeld, wanneer iemand het bijvoorbeeld niet ziet zitten. Echt depressief zijn is ernstig en kan een grote invloed hebben op je leven, lichaam en je naasten. Voordat je echt depressief kan worden verklaard moet men aan een aantal criteria voldoen.
Criteria van depressie:
- Concentratie vermogen verminderd
- Suïcidale gedachten
- Veranderde eetlust
- Energie verlies
- Nergens zin in hebben
- Deprimerend zijn
- Gevoel van schuld, angst en vrees
- Slecht slapen
Zo zijn er nog wel een aantal criteria op te noemen(2). Men kan niet van depressie spreken wanneer deze klachten kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld medicijnen, drugs, pubertijd etc.
Daarom is het ook lastig om depressie bij kinderen vast te leggen, omdat dit door omliggende factoren kan worden beïnvloed zoals school, pesterijen pubertijd, grote druk etc..
Wie krijgt het?
Iedereen kan een depressie ontwikkelen! Of je nu oud, jong, blond, donker of wat dan ook bent, een kans op depressie bestaat altijd. In de afbeelding hieronder kan je zien dat de afgelopen jaren steeds meer mensen een depressie oplopen
Wanneer krijg je het?
Een depressie loop je niet zomaar op. Er zijn vele manieren (ondenkbaar veel) hoe je een depressie kan oplopen omdat ieder persoon anders in elkaar zit. Relatieproblemen, overlijden van familie/vrienden of zelfs lichamelijke problemen kunnen een aanleiding zijn! Daarnaast is het niet altijd mogelijk om de aanleiding van een pressie op te speuren!
Mogelijke gevolgen van een depressie
De gevolgen van een depressie zijn niet mis. Naast dat jezelf "in de put zit" kunnen ook andere mensen beïnvloed worden door je gesteldheid.
Hartproblemen
Mensen die een depressie hebben, hebben een grotere kans om hartproblemen te ontwikkelen dan mensen die geen depressie hebben(3). Vooral de kans op de ontwikkeling van hartproblemen bij vrouwen is groot, deze stijgt namelijk met 40% wanneer je een depressie hebt. De oorzaak is vrij simpel: Roken, hoge bloeddruk, slecht eten, overgewicht en stress. Dit zijn allemaal factoren die je ontwikkeld wanneer je een depressie hebt, en dit tast je hart op langer termijn aan!
Ruimtelijk geheugen
Wanneer je een depressie hebt, worden er vaak ook cognitieve symptomen herkent zoals slechtere concentratie en geheugen. Dit ontstaat doordat er een grote hoeveelheid stress bij een depressie komt kijken. Slecht voor je (ruimtelijke) geheugen
Alzheimer
De kans op Alzheimer in 2x zo groot wanneer je een depressie hebt.
Verzuim
Indirect wordt ook de economie aangetast door een depressie. Psychische aandoening zorgen voor meer dan 10 miljoen werkdagen die gemist worden! Je kunt je wel voorstellen dat dit slecht in voor de economie!
Omgeving
Naast dat jezelf het niet meer ziet zitten, kunnen ook andere mensen last ondervinden van een depressie! Hoe kunnen andere mensen je leuk vinden, wanneer jij jezelf niet meer leuk vindt. Dit klinkt misschien een beetje cru, maar toch is dit een feit!
Behandeling depressie
Mensen met een depressie kunnen behandeld worden op verschillende manieren. Dit betekend echter niet dat dit altijd succesvol is. Hieronder de 2 meeste voorkomende behandeling tegen een depressie
Antidepressiva: Antidepressiva zijn medicijnen die ook wel stemmingsverbeteraars worden genoemd. Deze medicijnen hebben het grootste effect bij mensen met een milde tot matige vorm van depressie. Ondanks de goede werking heeft men nog steeds geen idee hoe deze medicijnen precies werken. Mogelijke bijwerkingen: Droge mond, angstig zijn, slecht slapen, buikkrampen, mindere eetlust)
Cognitieve gedragstherapie: Bij deze therapie worden de patiënten alsware uitgelegd dat hun manier van denken onrealistisch en onwaar is. Men leert eigenlijk weer opnieuw om positieve gedachtes in hun leven te brengen i.p.v. het de negatieve denk manier!
Vaak wordt een combinatiebehandeling gebruikt!
Meer artikelen:
Optimalegezondheid.com
[MOWPOP id="128"]
Bronnen: