[vc_row][vc_column][vc_column_text]
De 5 grootste valkuilen die jou beletten om een stabiele bloedsuikerspiegel te krijgen
Maar gelukkig kan je als je diabetes hebt een heleboel doen om te voorkomen dat je extra klachten ontwikkeld naast je diabetes. Om je duidelijk te maken hoe je diabetes het beste onder controle kunt krijgen zal ik je de mogelijkheden en de valkuilen van diabetes uitleggen.
Hieronder de inhoud van het artikel
1: Het proces dat je bloedsuikerspiegel regelt
2: Fout 1: Diabetes en voeding
3: Fout 2: Onderschatten van het belang van een gezonde levensstijl
4: Fout 3: Slecht dieet compenseren met meer insuline
5: Fout 4: Stress
6: Samenvatting + video
Het proces dat je bloedsuikerspiegel regelt
Belangrijk om te weten is hoe het mechanisme in je lichaam werkt dat de koolhydraten die jij eet omzet in energie voor je cellen.
Als jij koolhydraten eet worden deze door je spijsverering omgezet in glucose. De glucose wordt via je bloed getransporteerd door je lichaam. Om de lichaamscellen van deze energie te kunnen voorzien is er nog een ander stofje nodig, insuline. Dit stofje is als het ware de sleutel waarmee de cel geopend wordt en de glucose wordt binnengelaten.
Hierdoor verlaat de glucose je bloedbaan en wordt de glucose door de cel gebruikt als brandstof.
In essentie heb je als je diabetes hebt een probleem met de sleutel, de insuline. Dus je spijsvertering doet het wel en zet koolhydraten keurig om in glucose dat in je bloedbaan terechtkomt. Echter, omdat de sleutel ontbreekt kunnen de cellen deze glucose niet opnemen. Het gevolg is dat de hoeveelheid glucose in je bloed oploopt. En daardoor ontstaan er allerlei problemen.
Dit probleem met de “glucosesleutel” kan verschillende oorzaken hebben. Of je lichaam maakt onvoldoende of geen insuline aan. Dit gebeurt door de eilandjes van Langerhans, in de alvleesklier. Of je cellen zijn ongevoelig geworden voor insuline. De sleutel past wel in de deur, maar de deur klemt en gaat dus niet helemaal open.
Nu je weet wat het probleem diabetes inhoudt kun je aan de slag gaan om het probleem op te lossen. Maar er zijn een aantal veelgemaakte fouten die gemaakt worden bij de behandeling van diabetes.
Fout 1: Diabetes en voeding
Op veel diabetes websites wordt verkondigd dat je toch wel suiker mag hebben ondanks dat je diabetes hebt. Dit is in mijn ogen een onhandige bewering.
Als je diabetes hebt is je lichaam gewoonweg niet of heel slecht in staat suikers te verwerken, je kunt er wel omheen praten maar dit is gewoon een feit.
Je hebt als diabetespatiënt eigenlijk 3 doelen waar je je op moet richten.
- Stabiele bloedsuikerspiegel.
- Bloedsuikerspiegel mag niet te hoog zijn.
- Bovenste twee doelen met zo min mogelijk insuline of medicatie bereiken.
Deze derde doelstelling wordt niet genoeg benadrukt. Natuurlijk kun je wel suiker eten en dit compenseren met extra insuline, maar je moet diabetes zien als een soort weegschaal. Deze weegschaal moet in balans zijn en het liefste met zomin mogelijk gewichtjes. Dus aan de ene kant minder snelle koolhydraten (suikers) en aan de andere kant zomin mogelijk insuline of medicijnen(1).
Helaas functioneert je lichaam niet als je helemaal geen koolhydraten neemt. Je moet als diabetespatiënt wel koolhydraten tot je nemen en dat kan ook gewoon, mits je het volgende in acht neemt.
Als diabetespatiënt laat je de snelle koolhydraten (suikers) , links liggen en je richt je op de complexe koolhydraten.
Zo krijg je wel de benodigde koolhydraten binnen, maar deze vorm van koolhydraten worden langzaam opgenomen in het bloed. Daarbij eet je niet in een keer een heleboel koolhydraten, maar verdeel je dit over meerdere porties gedurende de dag.
Een hele goede manier om je voedingspatroon aan te passen aan diabetes is door gebruik te maken van de zogenaamde glycemische index. Deze index geeft precies aan welk eten welk effect op je bloedsuikerspiegel heeft.
Het resultaat van deze aanpassing in je dieet is dat je deze trage koolhydraten zoveel mogelijk kunt opvangen met een langwerkende insuline of medicijnen.
Fout 2: Onderschatten van het belang van een gezonde levensstijl
Het effect van een gezonde levensstijl op diabetes wordt vaak onderschat. Medicatie of insuline spuiten is niet de enige manier om je bloedsuikerspiegel te verlagen. Lichaamsbeweging heeft weldegelijk een flinke invloed op je bloedsuikerspiegel. Doordat je flink beweegt neem de vraag naar glucose toe, je spieren vragen om energie, de insulineongevoeligheid neemt daardoor af.
De cellen zetten de klemmende deur iets verder open waardoor het makkelijke wordt om de glucose in de cellen te laten komen.
Zo geldt hetzelfde maar dan omgekeerd voor ongezonde gewoontes zoals roken en drinken. Deze eigenschappen zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van normale gezonde mensen, die geen last hebben van diabetes. Bovendien zijn deze ongezonde gewoontes vele malen nadeliger voor mensen met diabetes.
Als je alcohol drinkt laat je je alvleesklier extra werk verrichten, zodoende belast je een beschadigd systeem nog harder. Roken(2) zorgt ervoor dat je lichaam minder goed reageert op de insuline.
De klemmende deur van de cel gaat door roken weer op een kleiner kiertje staan.
Fout 3: Slecht dieet en ongezonde levensstijl blijven vasthouden en dit compenseren met meer insuline
Zoals je hebt kunnen lezen is het van het grootste belang om met zomin mogelijk insuline of medicatie toch je doelstellingen van een stabiele en lage bloedsuikerspiegel te bereiken. Dit is extra belangrijk als je nagaat dat diabetes een aandoening is die met de tijd erger wordt. Je zult naarmate je langer aan diabetes lijdt steeds ongevoeliger worden voor insuline en je alvleesklier zal ook steeds minder insuline aanmaken.
Als je dus niets aan je dieet of levensstijl aanpast om diabetes beter onder controle te krijgen zal je in een vicieuze cirkel belanden. Op een gegeven moment volstaat alleen medicatie of langwerkende insuline niet meer en zal je meer (kortwerkende)insuline moeten spuiten.
Daar zit dan ook gelijk het volgende probleem, je legt steeds meer gewichtjes op de weegschaal. Doordat je bijvoorbeeld een sterkere kortwerkende insuline gebruikt om pieken in je bloedsuikerspiegel te compenseren loop je ook een steeds grotere kans op schommelingen.
Je bloedsuikerspiegel is op het ene moment veel te hoog en na het spuiten schiet hij naar beneden. Doordat je een hypo wilt voorkomen neem je wat druivensuiker of een glas cola.
Het gevolg: je bloedsuikerspiegel vliegt weer omhoog.
Fout 4: Stress
Een veel voorkomend probleem bij mensen met diabetes is dat te hoge bloedsuikerwaarden ertoe leiden dat je een soort paniekaanval krijgt. Je krijgt last van stress, door de stresshormonen die aangemaakt worden zal je bloeddruk en je bloedsuikerspiegel tijdelijk nog meer stijgen. Op zo’n moment raak je als diabetespatiënt even de controle over je bloedsuikerspiegel kwijt en je krijgt last van nog meer stress.
Als je eenmaal op dit punt beland bent heeft het eigenlijk niet zoveel zin om de bloedsuikerspiegel bij te sturen. Wat je dan het beste kan doen is een groot glas water drinken en een half uurtje gaan lopen. Zorg dat je je emotie onder controle krijgt en meet je bloedsuikerspiegel weer als je rustig bent, dit kan zo een paar punten schelen!
Pas dan kun je gepaste maatregelen nemen zoals een beetje extra insuline(3) bijspuiten indien nodig.
Fout 5: Eerst stabiliseren dan verlagen
Zoals je hebt kunnen lezen vormen de schommelingen in je bloedsuikerspiegel het grootste probleem. Als je een piek hebt in je bloedsuikerspiegel moet je eerst de piek wegwerken en pas in de tweede instantie je bloedsuikerspiegel weer op een gezonde lage waarde te krijgen.
Doe je dit niet riskeer je dat je van een hyper naar een hypo gaat. Met als resultaat weer extra suiker innemen zodat je weer richting een hyper gaat.
Samenvatting
Om maximale controle op je bloedsuikerspiegel te hebben is het dus van belang dat je de volgende vuistregels hanteert:
- Optimaliseer je voedingspatroon
- Optimaliseer je levensstijl
- Beheers je stress
- Eerst je bloedsuiker stabiliseren dan verlagen.
Op deze manier voorkom je de schommelingen, want het zijn uiteindelijk de schommelingen die voor de meeste klachten zorgen.
Videofragment
Wat ga je met de tips uit het artikel doen?
Ik ben erg benieuwd om te horen wat je met de tips en informatie uit het artikel gaat doen. Laat dan zeker even een reactie achter:). Vragen zijn ook altijd welkom![/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0015919/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25336749
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22559241[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Goedemorgen,
Wat ben ik dankbaar dat ik dit artikel heb mogen lezen. Ik ben 16 jaar diabetespatient , maar merk dat ik het wiel zelf moet uitvinden. Ik kan het nog steeds moeilijk accepteren en merk dat de maatschappij deze manier van leven moeilijk snapt. Gister ben ik in het boek weten wat (h)eerlijk eten is van Rineke Dijkinga begonnen met de Gl index te bestuderen om zo een juiste voedselschema te maken. Ben al bij diverse dietisten geweest, maar die kunnen mij ook niet helpen. Deze tips zijn zo waardevol.Ik voel me nu serieus genomen! Graag zou ik een eenvoudige voedselschema willen hebben waar ik met langzame koolhydraten en regelmatig eten uit de voeten kan.
Ook merk ik dat ik niet zo goed weet wat voor ritme ik het beste kan aanhouden overdag. Als ik naar de paarden kijk dan weet ik dat ik naar de basis toe mag gaan en dat lukt steeds meer. Zou je mij daarbij kunnen helpen?
Liefs Marina
Alle informatie die ik heb, staat al op de speciale diabetes-blog.
Deze kun je hier vinden: Diabetes-blog
Mooi werk heb je trouwens 😉
Heel veel succes
Duidelijke informatie, dank je wel!
Klopt het dat fout nr 5 eigenlijk de manier is hoe het juist wél moet?
Gr. Maria
Inderdaad Maria, je hebt helemaal gelijk!
het is niet gemakkelijk wanneer je 1 ouder bent 2 alleen bent 3 geen werk meer hebt en geen meer aankan. bewegen probeer ik door soms eens te gaan wandelen moeilijk heb ik het soms om te eten en de voeding vol te houden omdat ik soms avonds honger krijg omdat ik soms niet weet wat ik moet eten en dan een pita fritten ga eten en ook moet ik mij erg inhouden om geen koeken te eten uit de supermarkt bakkerij omdat ik niet drink en niet rook en ik naar de tv kijk in de avond heb ik trek in iets om te snoepen. maar nu gaat het zo gemakkelijk niet meer zoals vroeger om chocolade te eten en zo. ik probeer zo goed ik kan vele dingen te laten ik probeer nu water te drinken en thee van kamille eieren havermout en maak ook soep. ik heb op het internet van iemand enkele mooie tips gekregen en ook een boodschap lijstje met veel goede en gezonde dingen. en ik ben dankbaar dat ik haar heb gevonden. maar ik weet nog steeds niet welke dingen die ze verkopen in de supermarkt nu echt wel zonder suiker zit of het ook gewoon reclame is. zoals de merken die ze verkopen die suiker vrij zijn.
Hiervoor moet je écht de verpakkingen goed lezen, Daniel. Toegevoegde suikers moeten vermeld worden in de ingrediëntenlijst. Dit is wettelijk verplicht.
Zeer belangrijke en bruikbare informatie.
Je maakt mensen op deze manier bewust van hun eigen sturingsvermogen in de aanpak van hun gezondheidsproblematiek.
wie kan mij nu eens verteln hoe hoog je warders mogen zijn
kijk hier maar eens, Yvonne:
https://www.dvn.nl/Behandelingen/Bloedglucosewaarden/Hoe-meet-je
Goede info alleen mis ik een stuk over welke vitamines en preparaten of kruiden invloed hebben op je bloedsuikers hebben zoals kaneel ,rode rijst korrels of gember of andere. Graag daarover wat meer info over willen zien. Ook dat je diabetes 2 kan turnen.
Hoi Wmj,
Dank voor je berichtje. De meest natuurlijke manier van kruiden tot je nemen zijn de verse kruiden. Een theelepel kaneel zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarden verbeteren omdat je gevoeligheid voor insuline toeneemt. Hierdoor kunnen de cellen in je lichaam de suiker makkelijker gebruiken als energie en blijft de suiker niet in je bloedbaan hangen. In sommige landen wordt ook peterselie gebruikt bij behandeling van diabetis. Peterselie heeft overigens ook heel veel andere gezondheidsvoordelen. Hier een interesant artikel over de mogelijkheid om diabetes te genezen.
Groeten, Robert Jan