Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeem en suiker

eczeem en suiker

Eczeem is een vreselijk vervelende aandoening. Niet alleen omdat het onvermijdelijk jeukt, maar ook omdat het je sociale leven sterk beïnvloed. Waardoor eczeem precies ontstaat is nog steeds niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er bepaalde triggers zijn die een aanval kunnen veroorzaken. Ook is duidelijk dat je er nooit van genezen raakt. Het is dus zaak om de triggers te vermijden, de triggers die iedere keer weer een aanval uitlokken. Dit kun je zelf doen door proefondervindelijk vast te stellen wat voor jou de trigger is. Dus een maand lang bijvoorbeeld geen graan of graanproducten eten, of een maand lang geen suikers eten. Door deze tests kun je precies vaststellen wat jouw persoonlijke triggers zi

In dit artikel gaan we wat nader in op de suiker, één van de bekende triggers voor eczeem. Het grote probleem met suiker is het feit dat je dit bijna niet kunt ontlopen in het dagelijkse leven. Suiker kom je overal tegen en om dus suikervrij te leven moet je ieder etiket helemaal spellen. Toch kan het de moeite waard zijn als dat inderdaad je probleem met eczeem oplost. Want wees eens eerlijk, als je moet kiezen tussen eczeem en suikervrij eten: Wat zou jij dan kiezen?

Suiker in het algemeen

Als we over suiker spreken, hebben we het natuurlijk niet alleen over die twee (!) klontjes die je in je koffie of thee gebruikt. Hoewel dit natuurlijk ook lekker kan aantikken, is dat uiteindelijk maar een klein deel van de totale hoeveelheid suikers die je iedere dag weer inneemt. Suiker is een goedkoop goedje en de fabrikanten hebben er inmiddels wel voor gezorgd dat we er nagenoeg niet meer zonder kunnen. Dit gaat zelfs zo ver dat het fenomeen suikerverslaving steeds meer en meer voorkomt. Jazeker, het bestaat: Suikerverslaving. Ken je dat niet? Suiker zorgt in eerste instantie voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel, waarna direct een hele dikke dip volgt. Om dit energieprobleem op te lossen schreeuwt het lichaam weer om suiker waarna de cyclus opnieuw begint. Herkenbaar? Als je meer wilt weten over suikerverslaving, en hoe je hier weer afkomt, lees dan even de special hierover, welke ik een tijdje terug geschreven heb: Hoe ontstaat een suikerverslaving? en Wat kun je doen aan een suikerverslaving?

Suiker bestaat in heel veel vormen. Niet alleen de bekende suikerklontjes, maar suikers zijn ook in ruime hoeveelheden verwerkt in allerlei industriële producten. Van producten zoals koekjes en gebal kun je dit verwachten, maar wat dacht je van suiker wat toegevoegd is aan blikgroenten? En dat is maar één van de vele voorbeelden waarbij onnodig suiker toegevoegd is aan producten die dit helemaal niet nodig hebben. Meer voorbeelden hiervan kun je vinden in het artikel: Voedingsmiddelen met héél véél suikers

Wat doet suiker met je lichaam?

Geraffineerde suiker is lekker, maar is in feite één van de grootste gifstoffen die we eten. Het gekke is dat suiker ook verwerkt zit in producten die aangeduid worden als ‘gezond’. Hierbij wil ik de gevolgen voor je lichaam en gezondheid niet onthouden:

 • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, wat opgelost moet worden door insuline.
 • Door de grote hoeveelheid insuline die hiervoor nodig is, raken je hormonen uit balans.
 • Suiker maakt de opname van magnesium en calcium veel moeilijker.
 • Suiker zorgt voor een verzuring van je darmstelsel, en kan een duidelijke trigger zijn voor een schimmelinfectie, beter bekend als Candida.
 • Suiker betekent ook een dat je bijnieren veel harder moeten werken. De kans is dus aanwezig op uitgeputte bijnieren, met name voor vrouwen na de overgang kan dit een probleem opleveren.
 • Suiker maakt je immuunsysteem in de war, waardoor de kans op ontstekingen groter wordt.
 • Veel suiker eten kan leiden tot de aandoening Diabetes type 2
 • Een overmaat aan suiker wordt door het lichaam omgezet in vetten, waardoor de kans op aderverkalking vele malen groter wordt.


Moet ik nog even doorgaan?

Het is wel duidelijk dat suiker een continue aanslag vormt voor je lichaam en je gezondheid. Misschien merk je daar op dit moment niet zoveel van, omdat je aan deze situatie gewend bent, maar op het moment dat je nagenoeg suikervrij zou leven, zou je je plotseling véél beter en energieker voelen.

Eczeem in het algemeen

Eén van de reacties van het lichaam bij het veel eten van suiker, kan eczeem zijn. Eczeem bestaat in heel veel vormen. De naam ‘Eczeem’ is in feite een verzamelnaam voor alles wat met huidaandoeningen te maken heeft. Huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is. Je voelt jeuk, je ziet rode plekken en huidschilfers, en je huid is heel droog. Dit soort aandoeningen kunnen ontstaan door een té heftige reactie van je immuunsysteem op een bepaalde stof. Deze stof kan in principe van alles zijn: parfum, zeep, lijm, cosmetica of andere producten die je op je huid gebruikt. Ook kunnen dit voedingsmiddelen zijn. Eczeem is erfelijk, tenminste de aanleg voor eczeem. Dat wil niet zeggen dat het zich ook direct openbaart. Als eczeem voorkomt in je familie, dan is het extra oppassen geblazen!

Je huid is als een bescherming tussen je binnenste en de ‘boze’ buitenwereld. In je huid zitten allerlei beschermingen ingebouwd om te voorkomen dat onder andere bacteriën niet naar binnen kunnen komen. Op het moment dat deze barrière niet in balans is, en je hebt weinig tot geen bescherming meer in je huid, dan heb je eczeem. Tegelijkertijd heb je vaak last va overmatig vochtverlies, waardoor je huid erg uitdroogt. En als je een droge huid hebt, hebben bacteriën en andere irritante stoffen meer kansen, en heb je dus ook sneller eczeem.

Als je meer wilt weten over eczeem, lees dan even het artikel: Wat is eczeem?

De invloed van suiker op eczeem

Zoals we al eerder vastgesteld hebben, kan suiker één van de triggers zijn die eczeem veroorzaken. Er zijn artsen die zelfs heel sterk aanraden om suiker volledig te schrappen uit het dieet. Volgens mij is dat een beetje té veel van het goede, want het is niet alléén de suiker die eczeem kan veroorzaken. Suiker is een onderdeel van meerdere factoren.

Aan de andere kant zijn er gevallen bekend van patiënten die eczeem hadden waarbij de artsen voor een raadsel stonden, of in ieder geval niet meer wisten wat ze moesten doen om het te verzachten, laat staan iets doen om het te laten verdwijnen. Nadat deze patiënten op een volledig suikervrij dieet waren gezet, verdwenen alle klachten binnen een paar maanden. Dit zijn extreme gevallen en uitzonderingen. Het wil beslist niet zeggen dat suikervrij de oplossing voor alles is, maar het is voor jou misschien wel het proberen waard. Ik vind het belangrijk om in ieder geval de mogelijkheid aan te geven, zodat jij daar op verder kunt bouwen.

Ook komt het steeds meer voor dat hele jonge baby’s een vorm van eczeem hebben. Dit is dan niet direct als gevolg van een slecht voedingspatroon, daar zijn ze nog te jong voor, maar meer een gevolg van erfelijke factoren. Als je dan suiker wilt vermijden, is het van belang dat de moeder geen suiker eet, tenminste als de kleine borstvoeding krijgt. De gegeten suikers door de moeder worden via de moedermelk doorgegeven aan de kleine, waardoor het een eczeem-aanval kan triggeren. Dit geldt ook voor de half-vaste voeding voor de kleintjes. Kijk eens heel erg kritisch op de etiketten van de babyhapjes. In 90% van de potjes zit suiker verwerkt. Waarom, volstrekt onduidelijk! Kinderen worden op deze manier direct al ‘verwend’ en ‘verslaafd gemaakt’ aan zoetigheid. Eczeem of niet, vermijd deze gezoete potjes, want dat heeft totaal geen functie. Je kind is veel meer gebaat bij échte voeding, zonder onnodige toevoegingen.

En suiker is niet het enige…

Er zijn nog meer producten die eczeem uit kunnen lokken. De focus van dit artikel ligt op suiker, maar de anderen wil ik je niet onthouden.

 • Langdurig in contact zijn met water
 • Zuur sinaasappelsap, in ieder geval niet vers.
 • Tekort aan zwavel
 • Weersinvloeden, wisselingen van temperatuur
 • Parfum, cosmetica
 • Zeep, met name de gearomatiseerde versies
 • Handcrèmes, met name de gearomatiseerde
 • Fruitschillen
 • Stress
 • Overmatig gebruik van vet
 • Geraffineerde producten, waaronder suikers.


Het is beslist niet zo dat het alléén maar één van deze voedingsmiddelen kan zijn. Het is meer aannemelijk dat het een combinatie van factoren is.

Conclusie

Het is wetenschappelijk bewezen dat suiker één van de triggers is voor een eczeem-uitbraak.  Dit is voor jou persoonlijk vast te stellen door een maand lang géén suikers te eten, en dan kijken wat er met je eczeem gebeurt. Overigens is het vermijden van suiker, of in ieder geval minderen, niet alleen goed tegen eczeem (tenminste als het jouw trigger is). Het is een prima stap naar een efficiënter functionerend lichaam, en dus voor een betere gezondheid.

Heb jij persoonlijke ervaringen met de relatie tussen eczeem en suiker?

Een reactie wordt zeer op prijs gesteld!

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi,
  Hoe breed is het vermijden van suiker? Ik neem aan dat je bijv geen suiker meer in je koffie/thee doet en gebak en koekjes laat staan.
  Maar bewerkt voedsel zoals kant en klare tomatensaus van Bertolli ook? Voor de rest eet ik vers en gezond maar bij sommige producten wordt het nogal lastig.
  Is zuivel niet ook een bekend probleem bij eczeem? Ik heb bijv een koemelk intolerantie, bij te veel zuivel krijg ik al eczeem.

  Groetjes

  1. Beste Meike,

   Je moet inderdaad zoveel mogelijk suiker proberen te vermijden, met name de kant-en-klare sauzen zitten vol met suikers. Pas als je suikers probeert te vermijden merk je inderdaad pas hoe lastig dat soms kan zijn. Mijn advies is om de bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt wel gewoon complexe koolhydraten eten, maar laat die geraffineerde suikers links liggen. Het klopt dat zuivel ook een veroorzaker van eczeem kan zijn.

   Succes,
   Jack

 2. Beste

  Kan ik misschien stevia gebruiken of dergelijke voor taart en koekjes of in de thee?

  Van lies

  1. Stevia is prima te gebruiken als je zelf taart of koekjes gaat bakken. Maar let er wel op dat je goede kwaliteit stevia gebruikt, het liefst puur. In de grote potten bij de supermarkt wordt Stevia vaak verdund met een kunstmatig zoetmiddel. Sommige potten zit maar een paar procent Stevia in. Door al die toegevoegde kunstmatige zoetmiddelen schiet je er niets mee op.
   Dit wordt overigens toegevoegd om de dosering gemakkelijker te maken. Stevia heeft namelijk ontzetten veel zoetkracht. Dus als je pure Stevia gebruikt, let dan goed op de hoeveelheden.

   Om je een beetje te inspireren, hier een link met allemaal lekkere Stevia-recepten:
   http://www.smulweb.nl/recepten/stevia

   Veel succes!
   Jack

 3. k herken dit heel sterk. Vanaf mijn tweede jaar heb ik eczeem. Ik ben nu 27 en eet al 12 jaar zo goed als suikervrij. Dit gaf mij als persoon veel meer rust; omdat ik ook sterk emotioneel op suiker reageer. Als ik echt zorg dat ik geen suiker binnen krijg is mijn huid heel rustig en heb ik buiten andere allergieën bijna nergens last van. Geraffineerde suikers zijn echt uit den boze!! (frisdrank, snoep maar ook, sauzen als ketchup curry, satésaus, ketjap, veel soepen, salades voor op brood etc) maar helaas reageer ik ook op te veel aan natuurlijke suikers zoals agavesiroop, rijpe banaan, appel, gedroogd fruit (dadels, rozijnen), fruitsappen. Bij de ingrediënten kan je vinden wat er in zit (wat er eerst staat zit er het meeste van in, suiker, glucose-fructosesiroop, maltodextrine, aspartaam, etc.) Ik maak zo veel mogelijk zelf, zoals bijvoorbeeld satésaus (pindakaas (alleen caleidoscoop met bruine dop zit geen suiker in, in een pannetje met melk of wat water koken, knoflook chilli, kneepje agavesrioop). Zodra ik toch wat suiker binnenkrijg zit ik na 1 a 2 dagen onder de eczeem en heb hele erge jeuk. Met name in het gezicht, rond mond en ogen en in de hals, in erge gevallen over het hele lichaam jeuk. Heel erg vervelend en suiker eten is het voor mij echt de jeuk niet waard!

 4. Ik heb er ervaring mee ik had altijd eczeem . Niemand wist het meer . Tot dat ik graag wou afvallen . En advies vroeg aan een kennis . En mínder mocht snoepen en stoppen met suiker in de thee en frisdrank en dat het de eerste stappen waren . En eczeem genas helemaal alsnog heb ik dat ik niet tegen elke zeep en wasmiddel en afwasmiddel tegen kan af en toe nog een eczeemplekje maar niet meer heftig dan ik had .

  1. Dat is fantastisch nieuws, Janneke.
   Wederom een bewijs dat geraffineerde suiker een gif is voor je lijf.

 5. Op jullie site gekomen door het zoeken op ontstoken eczeem.... Onze zoon van 5 heeft het weer erg te pakken.... erg veel jeuk! Melk, varkensvlees en tarwe zijn al geschrapt, zo te horen is suiker de volgende.... het gewoontekrabben is ook een goede om op te letten, dankjewel voor alle info!

  1. Het is inderdaad heel belangrijk om ook te stoppen met suiker. Het zal zeker helpen!

   Ben blij dat je het nuttig vond.
   Heel veel succes!

 6. Ik ben nu 4 weken gestopt met suikers eten. En krijg nu rode eczeem plekjes naast mijn ogen. Nog nooit eerder gehad.
  Misschien toch weer aan de suiker, ha ha ha

  1. Ben je er zeker van dat dit het gevolg is van het stoppen met suiker eten?
   Overigens kan het wel een poosje duren voordat je lichaam aan de nieuwe situatie gewend is. Deze plekjes kunnen een reactie van je lichaam zijn om toxische stoffen te verdrijven.
   Mocht je twijfel hebben, maak dan even een afspraak met je huisarts.

 7. Mijn vriend gebruikt een shake in de ochtend tegen zijn Colitis ulcerosa. Daar heeft hij echt enorme baat bij. Zijn ontvlammingen zijn verminderd en zijn weerbaarheid is erg toegenomen.
  Hij heeft echter opeens weer last van eczeem. We denken dat het mss door de suikers in de shake kan komen? (18 gr sucralose incl de suikers uit soyamelk)
  Alleen heeft een goede vriendin van ons juist weer minder last van d'r eczeem sinds ze ook deze voedingsshake gebruikt.
  Enig idee of tips? Hartelijk dank!

  1. Dit kan inderdaad door de suikers komen, Suzy.
   Lijkt me leerzaam om even af te wachten of je vriendin haar resultaat op de langere termijn vol kan houden.
   Eerder kun je geen conclusies trekken.

 8. Hoe zit het met fantomalt? Mijn zoontje krijgt dit om te groeien, maar sinds het gebruik van fantomalt komt zijn eczeem hardnekkig terug.

 9. Hoi!! alhoewel ik suiker vermijd ben ik dol op dadels en noten. Ik ben 56 en heb ineens een explosie van uitslag onder mijn borsten. Wratten exeem rode bultjes, richting oxels over mijn armen ontwikkelen zich ook platte eilandjes. Zou het een reactie van dat voedsel kunnen zijn?

  1. Dit kan een allergische reactie zijn, Silvia. Maak even een afspraak met een arts voor een correcte diagnose.

 10. Bioderma Atoderm helpt MIJ heel goed bij eczeem. Het is het proberen waard iig. Na uitproberen van verschillende crèmes is deze een blijvertje. Het verlicht jeuk en laat eczeem voor lange tijd verdwijnen. Denk zelf ook dat ik elke keer mijn eczeem uitlok door suiker. Zo veel snoepgoed en kant-en-klare producten eet ik niet maar soms heb ik een 'aanval' dat ik zo erg trek in zoet heb en dan ontsteekt het plekje weer, tenzij het eruit zag of het al weg was. Na een suiker-rijke 😉 vakantie week eczeem weer ontstoken. Nu suiker nog meer minderen... Hopelijk gaat het voorgoed weg. Begrijpen doe ik niet. Ben 29jaar, nooit huidproblemen gehad. Tijdens werken met bloemen kwam eczeem op 1 hand. Nu werk ik er niet meer en nog Steeds heb ik er last van. Tenzij ik dacht dat het door bloemen komt. Vechten tegen de wind?

  1. Het is duidelijk dat suiker jouw eczeem erger maakt. Suiker minderen is dan de enige remedie. Niet alleen voor je eczeem, maar ook voor je algehele gezondheid en energie.

 11. Ruim een jaar geleden had ik opeens rode vlekjes op mijn borst , schouders, buik en hier en daar op mijn benen en armen. Heel even gooide ik het op warmte uitslag maar nadat het allang geen warm weer meer was, leek dat niet meer van toepassing. Ik probeerde allerlei verkoelende smeersels, ging twee maal langs bij de huisarts , kreeg anti biotica tegen schimmels en bacteriën maar niets leek te helpen. Ik probeerde geen shampoos en crèmes meer te gebruiken maar zonder resultaat. Op een dag gaf mijn partner aan te willen starten met juicen om wat kilo’s kwijt te raken en het leek mij ook wel wat , maar dan meer vanwege de beloofde effecten van meer energie en vrolijkere gemoedstoestand. Na 4 dagen juicen waren opeens alle rode vlekjes verdwenen. Ik kon mijn ogen niet geloven, na 8 maanden rond gelopen te hebben met lelijke schilferige rode en jeukerige vlekjes , was mijn huid helemaal hersteld. Nu een aantal maanden later is mij duidelijk, zodra ik mijn boekje te buiten ga en bijvoorbeeld wat chocola en taartjes achterover sla, dan kan ik op mijn vingers natellen dat ik die dagen daarna weer met rode vlekken in de rondte loop. Ik blijf nog elke keer verbaasd!

 12. Hoi,

  Je zegt dat wetenschappelijk bewezen is dat suiker verantwoordelijk kan zijn voor een uitbraak van eczeem. Heb je voor mij een link of artikel van een wetenschappelijk onderzoek waar dit uit blijkt?

  Alvast bedankt,
  Vriendelijke groet,
  Thomas

 13. Ik vermijd suiker zoveel mogelijk, dan heb ik nergens last van. Maar zo rond de feestdagen snoep ik soms toch wat en dan heb ik meteen eczeem. Ik zou willen dat er een pilletje was zodat ik af en toe toch zou kunnen snoepen zonder meteen eczeem te krijgen. Is er iets wat ik zou kunnen eten om de suiker te neutraliseren waardoor ik geen reactie met eczeem krijg?

 14. Ik heb mijn intolleranties laten testen naar aanleiding van exceem. Een van de twee is inderdaad geraffineerde suiker. Ik wil graag toevoegen dat ongeraffineerde suiker (bv ruwe rietsuiker) dan wel mag.

 15. Bij mij is het ook zo dat suiker mijn eczeem triggert. 20 jaar geleden het dieet gevolgt waarbij ik 9 maanden geen suiker meer at, geen gefrituurd eten. In het begin ook geen brood of andere koolhydraatrijk eten. Daarna ben ik langzaam alles gaan introduceren en jaren schoon gebleven. Nu is de eczeem weer terug omdat ik erg veel snoep. Ben nu 4 dagen bezig geen snoep en koek te eten en mijn eczeem vlamt nu heftig op. Zal even door moeten bijten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share