Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Eczeem kan tot psychische problemen leiden?

Er is al tijden een discussie gaande over het feit of eczeem kan leiden tot psychische problemen of niet? In het Duitse ziekenhuis in München hebben ze besloten om een compleet onderzoek te richten aan deze vraagstelling. De doelstelling van dit onderzoek luidde als volgt: Kan eczeem bij kinderen/baby’s leiden tot een psychisch probleem op langer termijn of niet?

Het antwoord is duidelijk naar voren gekomen, echter de oorzaak van het antwoord is nog steeds erg vaag. Het is inderdaad waar dat kinderen op langer termijn psychische problemen kunnen ontwikkelen.

Psychische problemen bij baby’s

Baby’s die eczeem symptomen hadden, bleken op de basisschool meer psychische problemen te hebben dan kinderen in dezelfde leeftijdscategorie(1).

Verder is duidelijk naar voren gekomen dat wanneer de eczeem klachten langer aanhielden, dat de psychische problemen ook een stuk langer duurden. Sommige gevallen kunnen de problemen op langer termijn erger zijn.

Er zijn meer dan 5000 verschillende kinderen in de leeftijdscategorie van 10 jaar onderzocht naar psychische problemen en hoelang deze problemen duurden. Door de familiegeschiedenis en het dagelijkse leven van de kinderen er bij te betrekken kunnen factoren als stressbestendigheid en gedragsafwijkingen “getoetst” worden.

De allereerste symptomen van eczeem zijn de irriterende jeuk, roodheid en de schilfers. Veel mensen weten dit niet maar eczeem heeft ook zeer zeker secundaire symptomen zoals slaapstoornissen, niet bestendig tegen stress of het voelen van grote sociale druk. Daarnaast hebben kinderen met eczeem een minder sterk immuunsysteem waardoor naar de allergische reactie van eczeem ook andere allergieën komen opspelen zoals astma en hooikoorts.

Effect van te weinig slaap op de psyche

De secundaire klachten kunnen ook zeker invloed hebben op de psyche. Slaapproblemen zorgen er vaak voor dat je overdag moeite hebt met je concentratie en focus en het duurt langer om problemen op te lossen. Hierdoor kun je meer stress ervaren. Bij ernstige slaapstoornissen kun je zelfs psychotische klachten krijgen en andere gezondheidsproblemen(2).

Effect van niet bestendig zijn tegen stress op de psyche

Te veel stress dan je aankunt kan ervoor zorgen dat je last krijgt van angsten of hier op een onlogische manier mee omgaat. Hierdoor kun je tics ontwikkelen en last krijgen van faalangst omdat dingen vaak verkeerd gaan of je krijgt last van problemen met je zelfvertrouwen.

Daarbij kan te veel stress in het volwassen leven zorgen voor burn-out klachten en depressies.

Handeczeem en psychische klachten

Bij volwassenen met chronisch handeczeem is ook onderzoek uitgevoerd naar het effect hiervan op hun psyche. Uit het onderzoek blijkt dat volwassenen met chronisch handeczeem meer last hebben van angsten dan mensen zonder handeczeem, maar handeczeem kan niet aangewezen worden als de oorzaak van depressie. Dit verschil was niet significant en depressieve klachten kunnen dus ook ergens anders door worden veroorzaakt(3).

Eczeem behandelen

Tegenwoordig zijn er veel goede behandelingen tegen eczeem, ook voor kleine kinderen. Hoe langer je het kind met eczeem klachten laat rondlopen, hoe langer de psychische problemen kunnen duren. Het is zelfs mogelijk dat deze psychische problemen nooit over zullen gaan. Dat eczeem niet te genezen is, weten we allemaal. Maar er zijn genoeg middelen om eczeem klachten te onderdrukken zodat ook kinderen deze niet meer hoeven te ervaren.

Het is dus zaak aan de ouders om een soort van “dagboek” bij te houden, om alle mogelijk eczeem prikkelende factoren in de gaten te houden, en zo doende de levensstijl (kleding, voeding etc.) van het kind hierop aan te passen.

Voor de wat oudere kinderen (jeugd) heeft het hebben van eczeem ook nog een andere invloed!

Psychische problemen bij de jeugd

De tegenwoordig steeds groter wordende sociale druk, zoals op het schoolplein, tijdens het stappen of op het internet (facebook/twitter etc.) wordt het leven met eczeem er niet makkelijker op. Wanneer de grens van 25 jaar en ouder bereikt wordt, zal het onderstaande minder van belang zijn, echter de “jonge pubers” ervaren eczeem op een heel ander niveau.

Het uiterlijk en “erbij horen” is erg belangrijk op die leeftijd, eczeem zal dit proces niet vergemakkelijken. Afzondering, schaamte en het niet kunnen omgaan met stress, heeft niet alleen invloed op sociale prestatie, maar ook prestatie op school en de ontwikkeling van psychische problemen zal hierdoor negatief beïnvloed worden.

Hoe lang kan dit duren?

In het begin van dit artikel heb ik verteld dat naarmate de eczeem langer aanhouden, hoe groter en hoe langer deze psychologische problemen aanhouden. Complete afzondering en het feit dat je de deur niet meer uit durft/wilt is niet onbekend. Nogmaals, de sociale druk wordt steeds groter, terwijl we in deze toch al veel te snelle cultuur minder begrijpend zijn!

Het in zaak dat eczeem doelgericht wordt aangepakt, en dat men met deze klachten precies weten waar de klachten door veroorzaakt worden. Een gerichte aanpak is alleen mogelijk, mits een verandering van levensstijl mogelijk is!

Tot slot...

Dus ja eczeem kan tot psychische klachten leiden zoals een laag zelfvertrouwen, sociale angsten, te veel stress en slapeloosheid. Dit zijn niet de minste mentale klachten en dit kan al gebeuren als je alleen als kind last hebt van eczeem. Gelukkig hoeft je kind er geen last van te krijgen en hebben kinderen die korter last hebben van eczeem vaak ook korter last van psychische klachten. Er op tijd bij zijn en stappen zetten om het eczeem van je kind snel te onderdrukken kan dus erg belangrijk zijn.

Als volwassene met eczeem kun je ook meer last hebben van stress en ook angsten ontwikkelen, zoals sociale angsten. Gelukkig zijn depressieve klachten niet significant verschillend vergeleken met "gezonde" proefpersonen. Hiervoor kan dus ook een andere oorzaak dan de eczeem worden aangewezen.

Daarbij kunnen deze klachten dus afnemen als het eczeem afneemt. Een goede behandeling tegen eczeem is daarom niet alleen goed voor de huid, maar ook voor je psychische klachten.

Wil je meer weten over het stoppen van eczeem? Bekijk dan deze link voor een speciale aanbieding om sneller van eczeemklachten af te komen. Meer dan 90% van de mensen die hiervan gebruik heeft gemaakt is erg tevreden met het resultaat. 

Lees verder: "Eczeem updates"

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cea.13417
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15370469
 3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cod.12366/full

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het is mogelijk dat eczeem o.a. veroorzaakt wordt door een onderuit gehaald immuumsysteem. Dit treedt op nadat baby's een stortvloed aan vaccins hebben gehad op een veel te jonge leeftijd. Het immuumsysteem werkt pas volledig op 2 jarige leeftijd. In sommige landen mag men pas vanaf die leeftijd vaccineren.
  Maar buiten dat, zijn praktisch alle vaccinaties overbodig. Het is beter de kinderziekten te doorleven.
  Het verzekert de farmaceutische industrie echter van een jarenlange afzetting van hun "genees"middelen, want de meesten blijven hun hele leven kwakkelen. De eerste klap is een daalder waard, nietwaar ?!!!

 2. ik merk heel erg dat eczeem tot psychische problemen lijd !
  zelf heb ik sinds mijn 3e jaar last van eczeem, en nu ben ik 19 en ik heb nog steeds las van eczeem. ik vind het ook heel erg vermoeiend omdat ik niet alles kan doen omdat ik de blikken van mensen die het eczeem zien niet meer aan kan. zo ga ik meestal niet zwemmen niet naar het strand en in de zomer trek ik nooit iets korts aan, ik ga niet eens het huis uit omdat ik het zo erg vind als mensen mijn eczeem zien.
  ik merk pas sinds de laatste 2 jaar dat ik er meer last van heb psychisch!
  ik vind het vreselijk! dit is juist een leeftijd dat je veel leuke dingen doet maar ik voel me vaak onzeker!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share