Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem Supplementen

Laatste Update: 23 januari 2023

Eczeem &Tea Tree Olie – alles wat je moet weten!

Wanneer je last hebt van eczeem dan is de kans groot dat je alles al hebt geprobeerd om van de chronische aandoening af te komen (1).

Bij veel mensen werken de traditionele middelen niet en die richten zich daarom op natuurlijke alternatieve behandelin.

Een goed voorbeeld hiervan is een behandeling met tea tree olie. Let wel op, dit kan soms ook juist eczeem triggeren. Test het dus eerst op een klein oppervlak voordat je dit helemaal inzet voor jouw eczeem (2).

Eczeem is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt met ontstekingen, jeuk een rode huid en jeuk klachten op de huid. De oorzaken zijn nog niet (allemaal) wetenschappelijk aangetoond, echter er is veel te doen tegen eczeem met het juiste arsenaal van natuurlijke middelen.

Tijdens mijn onderzoek naar de behandeling met tea tree olie kwam ik erachter dat tea tree olie erg goed werkt tegen chronische huidaandoeningen. Dit komt omdat het een essentiële olie is afkomstig van de Melaleuca Alternifolica. Deze plant werd oorspronkelijk gebruikt voor het maken van thee, maar tegenwoordig wordt meer de voorkeur gegeven om huidklachten ermee te behandelen.

Verschillende klachten

Erg opvallend en goed is dat tea tree olie werkt voor verschillende klachten. Met name wanneer de huid beschadigd of erg droog is kan tea tree olie voor verlichting zorgen. Dit komt doordat deze olie ontsmettend werkt waardoor de kans op verdere infecties en irritaties door bacteriën en andere stoffen verminderd (3). De tea tree olie helpt daarmee de beschermende functie van de huid die door eczeem juist wordt verminderd. Dit is dus een steuntje in de rug die je huid dan wel kan gebruiken.

Wanneer je specifiek kijkt naar eczeem dan zul je veel positieve reacties vinden van mensen. Vaak al een forse vermindering van jeuk en plekken op de huid. Daarbij zorgt de antiseptische bestandsdelen ervoor dat de huid niet verder gaat ontsteken. Want veel mensen met eczeem /dermatitis krijgen last van ontstekingen waardoor de klachten erger worden.

Naast eczeem is tea tree olie ook nog geschikt om andere klachten van huidaandoeningen te verlichten.

Tea tree olie toepassingen

tea tree olie toepassingen

Olie

Er is geen algemene richtlijn wat betreft het gebruik van tea tree olie. Echter, waar je echt op moet letten is van welke soort eczeem je last hebt. Wanneer je een droge huid hebt dan is het heel belangrijk om de huid soepel en vochtig te houden. Dan is het ook beter om tea tree olie te gebruiken in de vorm van een olie.

Zalf

Bij een vette/vochtige huid is het niet aan te raden om olie te gebruiken. Hierdoor kunnen de klachten zelfs verergeren. Een zalf voor een vette huid waarin tea tree olie verwerkt is kan dan de uitkomst bieden. Er zijn veel zalven te krijgen op basis van tea tree olie, maar zorg er wel voor dat je een goede natuurlijke variant krijgt. Je kunt je bij de drogist laten adviseren welke zalf voor jou het beste werkt.

Lees meer: Goede eczeem zalf (gingseng)

Tips: het kan zijn dat tea tree olie in zijn natuurlijke vorm te veel is voor de huid. Dan is het beter om een zalf te gebruiken en daarin een paar druppels tea tree olie te doen.

Zorg er in ieder geval wel voor dat de zalf geschikt is voor eczeem. Dat betekent dat er geen parfum of andere huid irriterende stoffen in zit.

Hieronder een aantal stappen:

  • Nadat je de huid hebt gewassen en droog is,  2 tot 3x per dag de eczeem gebieden behandelen met tea tree olie. Of in zijn natuurlijke vorm, of op basis van olie /zalf.
  • De huid altijd goed droog maken met een katoenen pad of vanzelf laten drogen. Niet wrijven met een handdoek omdat er dan extra irritatie kan optreden.
  • Neem kort (paar minuten) een warm bad met twee theelepels tea tree olie. Laat het voor ongeveer 10 minuten intrekken. Vooral de genezende werking van tea tree olie kan goed om eczeem te verminderen.  Aanbevolen wordt om maximaal 3 keer per week een bad te nemen. Nadat je een bad hebt genomen is het belangrijk om je huid goed in te smeren met een zalf om uitdroging te voorkomen.
  • Geduld! Het kan even duren voordat de resultaten zichtbaar worden. Net zo als bij elke huidbehandeling is consistentie de sleutel tot succes. De huid heeft tijd nodig om te herstellen van eczeem en de ontstekingen op de huid.
  • Goede huidverzorging is ook belangrijk!

Bijwerkingen van tea tree olie

Over het algemeen zijn er geen bijwerkingen bekend. Echter, het kan in zeer zeldzame gevallen voorkomen dat tea tree olie de hormoon huishouding beïnvloedt. Wanneer je merkt dat de klachten erger worden zul je moeten stoppen met de behandeling.

Bij zwangerschap of borstvoeding mag tea tree olie behandeling NIET gebruikt worden.

*Als je het niet zeker weet kun je het beste even contact opnemen met je dermatoloog of arts.

Tea tree olie ondersteunen

Als je alleen rekent op de werking van tea tree olie om je eczeem te behandelen kan het wel helpen om het eczeem een tijdje weg te houden, maar de kans is groot dat het alsnog terug komt. Ondersteun daarom de werking van de olie door een goede huidverzorging en een gezond dieet. Hiermee help je je huid van buiten en van binnen om zichzelf te wapenen tegen triggers van eczeem.

Met name voeding die ontstekingen kan veroorzaken moet je dan zoveel mogelijk vermijden. Het gaat dan om toegevoegde suikers, zoals in veel koekjes, en transvetten die bijvoorbeeld in patat zit.

Daarbij kan een gezond dieet de werking van je immuunsysteem beïnvloeden waardoor een allergische reactie zelfs minder vaak kan voorkomen.

Conclusie

Eczeem is niet te genezen, maar met natuurlijke middelen zoals tea tree olie kun je VEEL doen om de klachten te verminderen. Met name de jeuk en plekken op de huid zullen verminderen. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat je resultaat gaat merken.

Voor meer natuurlijke tips zoals tea tree olie, neem dan een kijkje op mijn blog. Daarnaast kun je ook het gratis e-book boordevol tips tegen eczeem downloaden. 95% van de mensen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

  1. https://cmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1749-8546-6-17
  2. https://europepmc.org/article/med/8183387
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. We olie werkt ook perfect tegen de (water)wratjes van mijn dochter. Eens zien of de eczeem er ook van weg gaat. Bedankt voor de tip!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin7
Share