• gezonde voeding voor kinderen

De beste voeding voor kinderen deel 1: introductie

2016-11-28T12:04:38+01:00maart 13th, 2013|Voedingsadvies|0 Reacties

Laatste update: door

De beste voeding voor kinderen deel 1: introductie

Verschillende wetenschappelijke studies toonden reeds aan dat kinderen die regelmatig ontbijten beter scoren op gestandaardiseerde tests en minder symptomen van hyperactiviteit vertonen dan kinderen die het ontbijt overslaan. Verder onderzoek werd onder andere door de universiteit van Oxford gedaan naar het verschil tussen kinderen die een suikerrijk ontbijt kregen en kinderen die een 'normaal' ontbijt aten. Wat bleek? De groep kinderen met het suikerrijke ontbijt had meer honger en at dus ook meer tijdens de lunchpauze.

Een gezond ontbijt voor kinderen

Waaruit bestaat een gezond ontbijt dan? Bijvoorbeeld uit een ei (gebakken of hardgekookt), een snee volkorenbrood, een stuk fruit en een glas melk. Ook tofoe, mager vlees en volkoren ontbijtgranen zijn goede keuzes voor het ontbijt. De proteïnen en vezels uit volkoren granen zullen maken dat je kind zonder honger de ochtend kan doorkomen.

Gesuikerde ontbijtgranen kan je beter proberen te vermijden, net zoals wit brood of gesuikerd broodbeleg. Veel kans immers dat je kinderen ergens halverwege de ochtend terug hongerig en zelfs moe worden. Je zal hierbij vaak een beetje moeten ingaan tegen wat je kind zelf wilt. Al te vaak houden kinderen immers eerder van zoetigheid dan van gezond. Mocht jouw kind vaak honger krijgen een paar uur na het ontbijt kies dan voor een gezonde snack: een appel, een (gezonde) graanreep, noten of kaas eerder dan snoep of koekjes.

Lunch voorop school

Veel scholen proberen een gezonde lunch aan te bieden aan onze kinderen, maar het is vaak duur en  kinderen kiezen er zelf niet altijd voor. Jammer genoeg