Verschillende wetenschappelijke studies toonden reeds aan dat kinderen die regelmatig ontbijten beter scoren op gestandaardiseerde tests en minder symptomen van hyperactiviteit vertonen dan kinderen die het ontbijt overslaan. Verder onderzoek werd onder andere door de universiteit van Oxford gedaan naar het verschil tussen kinderen die een suikerrijk ontbijt kregen en kinderen die een 'normaal' ontbijt aten. Wat bleek? De groep kinderen met het suikerrijke ontbijt had meer honger en at dus ook meer tijdens de lunchpauze.
Een gezond ontbijt voor kinderen
Waaruit bestaat een gezond ontbijt dan? Bijvoorbeeld uit een ei (gebakken of hardgekookt), een snee volkorenbrood, een stuk fruit en een glas melk. Ook tofoe, mager vlees en volkoren ontbijtgranen zijn goede keuzes voor het ontbijt. De proteïnen en vezels uit volkoren granen zullen maken dat je kind zonder honger de ochtend kan doorkomen.
Gesuikerde ontbijtgranen kan je beter proberen te vermijden, net zoals wit brood of gesuikerd broodbeleg. Veel kans immers dat je kinderen ergens halverwege de ochtend terug hongerig en zelfs moe worden. Je zal hierbij vaak een beetje moeten ingaan tegen wat je kind zelf wilt. Al te vaak houden kinderen immers eerder van zoetigheid dan van gezond. Mocht jouw kind vaak honger krijgen een paar uur na het ontbijt kies dan voor een gezonde snack: een appel, een (gezonde) graanreep, noten of kaas eerder dan snoep of koekjes.
Lunch voorop school
Veel scholen proberen een gezonde lunch aan te bieden aan onze kinderen, maar het is vaak duur en kinderen kiezen er zelf niet altijd voor. Jammer genoeg gaan ze vaak toch overstag voor de frietjes, pizza's en het andere fastfood dat ook door de scholen of in de schoolomgeving verkocht wordt.
Het is dan ook belangrijk je kind goede eetgewoontes aan te leren. Met jouw hulp zullen ze beter in staat zijn gezonde keuzes te maken voor de lunch. Liever een slaatje dan frietjes en liever een glas water dan limonades of cola. Wat je ook zou kunnen doen is je kinderen zelf een lunchpakket meegeven. Soep, salade, fruit en volkorenbrood... het kan allemaal perfect ingepakt worden zodat het vers blijft tot lunchtijd.
En na school?
Zelfs met een uitgebalanceerd ontbijt en een gezonde lunch is het goed je kinderen na school een lichte snack aan te bieden zodat ze energie hebben om aan hun huiswerk te beginnen of te gaan spelen. Een handjevol noten en een appel is bijvoorbeeld een goed idee. Of een bordje rauwe groenten met dipsaus. Haal geen chips, koekjes, limonades en snoep in huis. Zoals uit het onderzoek van de universiteit van Oxford bleek: suikerrijk voedsel maakt je kinderen enkel hongeriger.
Tips
Kinderen die op jonge leeftijd leren gezond te eten blijken later in hun leven vaak ook gezonder te leven. Terwijl kinderen met overgewicht hun slechte voedingsgewoonten vaak ook als volwassene aanhouden en dus ook op latere leeftijd zwaarlijvig blijven. Hier zijn nog een aantal tips die je kunnen helpen je kind een gezonde 'op-voeding' te geven:
- Bekijk samen met je kind de voedselpiramide en kies samen met hem of haar hun favoriete voorbeeld uit elke groep.
- Bereid samen met je kinderen een maaltijd voor die een gezonde dosis proteïnen bevat, één of twee groentes en een stuk fruit als dessert.
- Voor jonge kinderen kan je een grafiek maken waarop ze zelf moeten invullen hoeveel groenten en fruit ze eten. Ze hebben tenminste vijf porties groenten en fruit per dag nodig.
- Bedenk samen met je kinderen wat gezonde en lekkere snacks zouden kunnen zijn.
Je kinderen gezonde eetgewoontes aanleren zal nog makkelijker gaan als je zelf het goede voorbeeld geeft. Eet gezond, neem genoeg beweging en maak van een gezonde levensstijl een zaak van de hele familie!
Misschien heb je zelf gezonde ontbijt- of lunchtips voor mensen met kinderen? Of heb je een geweldig truukje ontdekt om je kinderen te motiveren gezonder te eten? Jullie verhalen en reacties naar aanleiding van dit artikel zijn zeker welkom!