Heb jij steeds meer last van een laag libido? Voor een groeiend aantal vrouwen hebben afnemende hormonen, stress op het werk, relatie problemen, en andere problemen gevolgen in de slaapkamer.
Het verlies van seksueel verlangen is de meest voorkomende vorm van seksuele dysfunctie bij vrouwen, en dit geldt voor alle leeftijden.
Tip van OptimaleGezondheid:
Wist je dat verschillende studies aan hebben getoond dat vitame D, of een tekort aan vitamine D, de geslachtsdrift of zin in seks positief beïnvloed! Hier haal je de beste vitamine D in huis 👈
Een recente studie toonde aan dat bijna een derde van de vrouwen tussen 18 en 59 jaar lijdt aan een verminderde interesse in seks, en dit zit niet alleen tussen de oren.
Anders dan de belangrijkste seksuele klachten van mannen zoals bijvoorbeeld impotentie, zit het bij vrouwen zo dat hun libido probleem over het algemeen worden veroorzaakt door een combinatie van zowel mentale als fysieke factoren, die waarschijnlijk niet worden genezen door het nemen van een pilletje, zoals dit bij mannen wel lukt.
De vrouwelijke seksualiteit is bijzonder veelzijdig en vrij ingewikkeld. Ee pilletje is dus ook niet de oplossing, met name omdat dit geen effect heeft op de mentale kant van het verhaal.
Het grotere gebruik van van impotentiebehandelingen in de afgelopen jaren heeft voor meer onderzoek gezorgd bij het zoeken naar oorzaken van seksuele problemen bij zowel mannen als vrouwen, en er zijn verschillende effectieve therapieën beschikbaar gekomen die voornamelijk gericht zijn op de libido-problemen van vrouwen.
Wat houdt een laag libido eigenlijk in?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zeggen de experts dat de frequentie van geslachtsgemeenschap niets te maken heeft met seksueel verlangen en bevrediging.
Het is heel belangrijk dat je je niet met andere koppels vergelijkt en dat je beseft dat er geen normale frequentie voor seks is en dit bovendien ook afhankelijk is van de tijd. Als het werkt voor jou en je partner, dan is er ook geen probleem.
Maar wanneer een vrouw significante daling in haar interesse in seks ervaart dan heeft dat een effect op haar leven en dat zorgt voor verdriet, dan kan dit als problematisch worden gezien.
Seksueel verlangen is bovendien meer dan alleen een kwestie van een laag libido. Het seksuele instinct is het biologische component is van het verlangen, hetgeen tot uiting komt als spontaan seksuele interesse waaronder seksuele gedachten, erotische fantasieën of bijvoorbeeld dagdromen.
Het gaat erom dat je lichaam aangeeft dat het zin in seks heeft. Of er nu sprake is van enige intentie om te handelen of niet doet er niet toe, we hebben allemaal een bepaald niveau van een seksueel niveau. Deze daalt overigens van nature met de leeftijd en dat ligt voornamelijk aan fysiologische factoren. Maar seksueel verlangen omvat ook interpersoonlijke en psychologische factoren die de bereidheid tot seks beïnvloeden.
Het gaat veel verder dan alleen maar opgewonden zijn, het is het gevoel van intimiteit in de relatie. Als je boos bent op je partner kun je nog steeds opgewonden zijn, maar je gaat waarschijnlijk echt geen seks willen hebben met de persoon in kwestie – op dat moment.
Daarom worden alle aspecten van seksueel verlangen onderzocht om tot de kern van het probleem te komen. Veelvoorkomende oorzaken voor het verlies van seksueel verlangen bij vrouwen zijn onder andere:
- Problemen in de relatie. Problemen met betrekking tot bijvoorbeeld het vrijen zelf, gebrek aan emotionele tevredenheid in de relatie, de geboorte van een kind, en steeds de verzorger zijn van je partner kan je seksuele verlangen – en dus je libido - laten afnemen.
- Invloeden van buitenaf. Stress op het werk, maar ook de druk die voortkomt uit het beeld dat de media toont van wat seksualiteit moet zijn. Dit kan ook een negatieve invloed op het seksueel verlangen hebben, omdat je constant onder druk wordt gezet om jezelf met anderen te vergelijken.
- Een laag niveau van testosteron. Testosteron beïnvloedt het libido bij zowel mannen als vrouwen. Testosteron niveaus pieken bij vrouwen halverwege de jaren '20 en daarna dalen deze gestaag tot de menopauze, wanneer ze vervolgens dramatisch afnemen.
- Medische problemen: Mentale aandoeningen zoals depressie, of medische aandoeningen, zoals endometriose, vleesbomen, en schildklier-aandoeningen, hebben gevolgen voor het libido van een vrouw, zowel op mentaal als fysiek vlak.
- Medicatie: Bepaalde antidepressiva, bloeddrukverlagende geneesmiddelen, en anticonceptie-pillen kunnen het libido verlagen, door middel een verlaging van het beschikbare testosteron of het beïnvloeden van de bloedstroom.
- De androgenen in het bloed die het libido in stand houden dalen continu bij vrouwen wanneer ze ouder worden.
- Tegenwoordig lijden de meeste vrouwen onder een flink slaapgebrek omdat er steeds meer druk op ze geplaatst wordt. Niet alleen moeten ze voor de kinderen zorgen, ze houden er vaak ook een baan bij over en moeten daarnaast het huishouden runnen. Te weinig slaap lijdt uiteindelijk ook tot stress – en stress kan wederom resulteren in een laag libido. En bovendien, wie heeft er zin in een heftige vrijpartij wanneer je helemaal kapot bent?
Tip van OptimaleGezondheid:
Wist je dat verschillende studies aan hebben getoond dat vitame D, of een tekort aan vitamine D, de geslachtsdrift of zin in seks positief beïnvloed! Hier haal je de beste vitamine D in huis
Een laag libido na de bevalling
Dit is zo een veelvoorkomende situatie dat er extra aandacht aan besteed moet worden. De meeste vrouwen lijden namelijk meer en meer aan een laag libido nadat ze hun kindje ter wereld hebben gebracht. Dit is met name zo na het eerste kind. De baby wordt voor de vrouw op dat moment het nieuwe middelpunt van de aandacht. Veel vrouwen gaan hier zo in op dat ze vaak vergeten dat hun partner ook aandacht nodig heeft. Daarnaast draagt het enorme slaapgebrek waar vrouwen aan lijden het eerste jaar na de bevalling er ook aan bij dat ze meestal een stuk minder zin hebben in seks. Een gewichtstoename en een verminderd zelfvertrouwen kunnen hier ook aan bijdragen.
De meeste scheidingen komen voor na de geboorte van de kinderen. Intimiteit speelt ook hier een grote rol bij. Gaat het niet goed tussen de lakens, heeft dat wederom een effect op de intimiteit die twee partners ervaren, en natuurlijk andersom.
Helemaal voorkomen kun je deze situatie niet, daarom is het juist ontzettend belangrijk om er op een goede manier mee om te gaan, zodat de relatie of het huwelijk niet in gevaar komt. Geduld is ontzettend belangrijk hiervoor, en dit moet van beide kanten komen.
Als vrouw kun je tevens het een en ander doen om je eigen druk te verlagen. Vraag bijvoorbeeld je partner om meer hulp of vraag je ouders of schoonouders of ze af en toe een avondje kunnen oppassen of een middag langs kunnen komen, zodat jij even wat slaap kunt inhalen.
Dit is vaak moeilijk voor vrouwen na de bevalling, omdat ze het moeilijk vinden om hun (eerste)kindje los te laten en de controle uit handen te geven. Desalniettemin is dit belangrijk voor je gezondheid en je relatie – en ook dit komt je kindje natuurlijk alleen maar ten goede.
Daarnaast is het belangrijk om je intimiteit met je partner zo sterk mogelijk te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door regelmatig (bijvoorbeeld eens per week) even samen een uitje te verzorgen. Ga naar je favoriete restaurant, ga naar de bioscoop of hou het simpel en steek thuis een kaarsje aan en kijk naar jullie favoriete film. Dit zijn manieren die gemakkelijk te organiseren zijn en toch een enorm positief effect hebben op je relatie.
Kun je je libido verhogen?
Omdat een verlies van seksueel verlangen bij vrouwen wordt veroorzaakt door een combinatie van fysieke en psychologische factoren is er over het algemeen meer dan een aanpak vereist om het probleem op te lossen. Voor vrouwen is het veel complexer dan voor mannen. Ze klagen niet alleen over een fysiek probleem. De aanpak van het probleem dient dus ook goed doordacht te zijn.
Zodra de factoren van een laag libido zijn vastgesteld, kan je arts vaak een lijst van behandelingen voorstellen. Het is natuurlijk jouw eigen keuze in hoeverre je hierop ingaat, maar de volgende lijst is een overzicht van veelgebruikte behandelingen:
- Sex-therapie en/of relatie therapie. Sex-therapie is zeer effectief voor individuen en koppels, en zorgt er bovendien voor dat je veel over jezelf en je eigen voorkeuren leert. Seksuele problemen hebben meestal een invloed op beide partijen in een relatie en ze moeten samen of afzonderlijk worden besproken met een professionele verzorger.
- Verandering van medicatie of verandering van de dosis. Als het probleem wordt veroorzaakt door medicatie kan een wijziging van recept of alternatieve therapieën worden aanbevolen door je arts. Natuurlijk moet je er dan wel open over kunnen praten met je huisarts. Als een oraal anticonceptiemiddel de oorzaak is van de lagere testosteron-niveaus dan kan ook eventueel een ander middel worden gebruikt. Denk er bijvoorbeeld eens over na om van de pil over te stappen op condooms.
- Het aanpakken van de onderliggende medische aandoeningen. Medische problemen dragen bij aan seksueel problemen en dan kan een chirurgische behandeling, zoals het verwijderen van pijnlijke vleesbomen of medicijnen, nodig zijn.
- Vaginale oestrogenen. Bij postmenopauzale vrouwen kan vaginale droogheid (wat wederom kan leiden tot een laag libido) worden behandeld met vaginale zalfjes die oestrogenen bevatten.
- Een therapie met testosteron. Hoewel er geen hormoon of geneesmiddel goedgekeurd is om seksuele problemen bij vrouwen te behandelen zijn er veel gynaecologen die andere soorten testosteron therapie gebruiken om vrouwen met een laag seksueel verlangen met testosteron weer op een normaal niveau te brengen.
Juist omdat een laag libido bij vrouwen vaak veroorzaakt wordt door fysieke en mentale problemen, waarschuwen experts ervoor dat veel medicatie die beloven je libido te verhogen, juist gebaseerd op het placebo-effect. Sterker nog, de meeste producten met dit label zijn precies zo effectief als een placebo.
Het is echt belangrijk voor vrouwen om te beseffen dat niet alle producten die verkocht worden getest zijn op werkzaamheid en veiligheid.
Ook is het zo dat meer vrouwen dan mannen seksuele problemen melden, maar het onderzoek en de behandeling van seksuele problemen van vrouwen loopt jammer genoeg steeds achter. Zo werden in de jaren ’90 bijvoorbeeld bijna 5.000 studies over libido-problemen bij mannen uitgevoerd. In diezelfde tijd waren dit er slechts 2000 op het gebied van libido problemen bij vrouwen. Toch worden er steeds meer onderzoeken uitgevoerd over hoe het nu precies zit bij vrouwen.
In de tussentijd hoef je echter niet bij de pakken te gaan neerzitten. Er zijn namelijk vele verschillende dingen die je kunt doen om je libido te verhogen. Het is erg belangrijk om te beseffen dat in de meeste gevallen je levensstijl ook te maken heeft met hoe je je voelt (tenzij je libido-problemen natuurlijk gerelateerd zijn aan medische aandoeningen). Dit op zijn beurt heeft weer een effect op je libido. Als je je namelijk niet goed voelt in je lijf, is de kans groot dat je je ook niet aantrekkelijk voelt voor je partner en je wellicht zelfs schaamt tijdens het vrijen. Dit kan er in extreme gevallen voor zorgen dat je helemaal niet meer wilt vrijen of seks zoveel mogelijk vermijdt omdat je je niet op je gemak voelt.
Bovendien is het in de meeste gevallen helemaal niet nodig om dit te bekampen met pillen en andere onnatuurlijke behandelingen. Er zijn veel natuurlijke methoden om je libido te verhogen en weer met plezier met je partner te vrijen. Hieronder heb ik er enkele voor je op een rij gezet.
Tip van OptimaleGezondheid:
Wist je dat verschillende studies aan hebben getoond dat vitame D, of een tekort aan vitamine D, de geslachtsdrift of zin in seks positief beïnvloed! Hier haal je de beste vitamine D in huis
- De juiste voedingsstoffen
Wanneer je je lichaam niet voorziet van alle voedingsstoffen dat het nodig heeft, zul je dat al gauw merken aan je algehele gezondheid. Dat houdt niet alleen je gewicht in, maar ook je energie-niveau en je libido. Een dieet rijk aan verzadigde vetten en te veel vlees, kan ervoor zorgen dat je weinig energie hebt en dat je gestaag vetpolstertjes opbouwt. Daarnaast zorgt het er echter ook voor dat je doorbloeding niet is wat het moet zijn. Zowel voor mannen als ook voor vrouwen zorgt dit ervoor dat je intieme delen niet goed doorbloed worden, wat wederom het effect heeft van een laag libido. Eet dus vooral veel groente en fruit, volkoren (glutenvrije) granen, bonen, noten en zaden en wat vis. Ook zoete aardappelen en wortelen zijn erg gezond en zorgen ervoor dat je de hele dag verzadigd blijft.
Een paar pondjes kwijtraken (indien je geen gezond BMI hebt tenminste) kan je ook zeker helpen om je libido te verhogen en je weer op je gemak te voelen in je eigen lijf.
- Meditatie
Voeg nog maar een item toe aan de lange lijst van voordelen behaald door middel van meditatie: Een studie aan de Universiteit van British Columbia volgde 117 vrouwen die een therapie volgden op basis van meditatie, in dit geval was er sprake van een meditatie-techniek die de aandacht erop legt om lichamelijke gewaarwordingen op een zeker moment op te merken. Na deze therapie 6 maanden lang gevolgd te hebben, wierp de behandeling al vruchten af op het gebied van het libido: de vrouwen hadden meer seksueel verlangen, raakten makkelijker opgewondenng en hadden ook minder last van een droge vagina tijdens het vrijen. Daarnaast was er ook een verlaging van zowel de sex-gerelateerde angst en depressieve symptomen.
- DHEA
Een afkorting voor dehydroepiandrosteron, deze neurotransmitter is nodig voor de productie van testosteron, het hormoon dat je libido kan verhogen. Een studie zowel beide mannen en postmenopauzale vrouwen met met libido problemen toonde aan dat het gebruik van DHEA de seksuele functie bij vrouwen verhoogde in vergelijking met een placebo. Interessant is dat de behandeling niet effectief was voor mannen. Is je lage libido dus te wijten aan lage testosteron nveaus, vraag dan eens aan je arts op DHEA een optie voor je is.
Uit een ander recent onderzoek bleek dat vrouwen die met seks worstelden tijdens het gebruik van antidepressiva het libido hadden verbeterd na 12 opeenvolgende weken van een acupunctuur-behandeling. De resultaten zijn bijzonder bemoedigend aangezien het feit dergelijke geneesmiddelen, die worden gebruikt voor de behandeling van depressie, een bepaalde hoeveelheid seksuele disfunctie veroorzaken, en dat bij 50-90% van de patiënten.
- Testosteron
Deze hormonentherapie is misschien wel de meest controversiële behandeling - waarschijnlijk omdat het niet door elke instantie is goedgekeurd voor de behandeling van een laag libido bij vrouwen. Maar veel artsen gebruiken de behandeling toch bij patiënten, omdat een aantal studies hebben aangetoond dat het veilig en effectief is. Ander onderzoek waarschuwt dat het risico voor borstkanker en hartproblemen hiermee verhoogt wordt. Toch kan hormoontherapoe helpen en veel vrouwen zijn bereid om grotere risico's te nemen voor een kans op herstel. Testosteron-bijwerkingen zijn doorgaans toegenomen lichaamsbeharing en acne.
Wil je de risico’s liever vermijden kun je ook je testosteronniveaus op natuurlijke wijze verhogen door middel van voeding. Voedingsmiddelen die vitamine D bevatten kunnen je helpen meer testosteron om te zetten, waardoor het beter beschikbaar is voor je lichaam. Denk dat bijvoorbeeld aan vetarme zuivelproducten, eigeel, tonijn, enz.
- Yoga
Bij een studie in het Journal of Sexual Medicine bleek dat na 12 weken van yoga, vrouwen toegenomen tevredenheid, meer verlangen, opwinding en orgasme ondervonden – alsook verminderde pijn. Lekker aan de slag dus met yoga voor beginners!
- Bupropion
Dit antidepressivum werkt door het verhogen van het niveau van dopamine en noradrenaline, twee hormonen die essentieel zijn voor vrouwen om opgewonden te kunnen worden. Onderzoekers in Iran documenteerden de gevolgen door 232 vrouwen met libido problemen te onderzoeken, door het toedienen van ofwel het geneesmiddel of een placebo. Na 12 weken waren bijna 72% van de vrouwen in de bupropion groep absoluut tevreden met hun behandeling. Slechts 3,7% van de vrouwen in de placebogroep zei hetzelfde. Een duidelijk resultaat dus!
Natuurlijk is het niet de bedoeling je dokter om deze antidepressiva te vragen als je je libido problemen ook met voeding en beweging bijvoorbeeld kunt oplossen (denk er ook aan dat de meeste antidepressiva juist een tegenovergesteld effect hebben op je libido!). Het kan echter een goed idee zijn om het er met je arts over te hebben.
- Mediterrane dieet
Dit dieet is zowat de oplossing voor alles blijkbaar! In een populatie van vrouwen met type 2 diabetes wordt het naleven van een Mediterraan dieet geassocieerd met een lagere prevalentie van seksuele disfuncties, zelfs na correctie door verstorende factoren zoals leeftijd. Bovendien staat dit dieet erom bekend dat het zorgt voor een langer en gezonder leven. Een mediterraan dieet wordt gekenmerkt door gezonde vetten zoals olijfolie, vis en veel groenten en fruit, maar weinig rood vlees en geharde vetten.
- Viagra
Het klinkt extreem en dat is het ook. Je zou nooit pillen moeten nemen als het niet nodig is. Ook hier geldt dat dit alleen een oplossing is in uiterste gevallen. Dat wil zeggen dat medicatie alleen uitgeprobeerd zou moeten worden indien je je probleem op geen enkele andere manier kunt verhelpen.
Maar het is dus inderdaad zo dat ook vrouwen kunnen profiteren van het kleine blauwe pilletje. Hoewel het de algemene seksuele functie voor vrouwen niet meteen verbetert, werd er onlangs aangetoond dat het veelbelovend is voor vrouwen van wie een seksuele dysfunctie gerelateerd is aan het nemen van antidepressiva. Er werd echter geen onderzoek gedaan op grote schaal. Ook hier dien je eerst met je arts te bespreken of dit wel een gepaste oplossing is voor jouw specifieke situatie.
- Flibanserine
Artsen hebben hoge verwachtingen van dit niet-hormonale medicijn dat een laag libido kan behandelen bij vrouwen door het verhogen van dopamine en noradrenaline en het verminderen van serotonine, een hormoon dat bijdraagt aan terughoudende gevoelens. Dit werd onderzocht bij meer dan 11.000 vrouwen en in sommige studies werd zelfs aangetoond dat het gemiddeld aantal bevredigende seksuele vrijpartijen per maand verdubbelde. Maar de FDA heeft het medicijn tweemaal verworpen en zijn bezorgd over bijwerkingen zoals slaperigheid en duizeligheid. Het medicijn is dus nog steeds niet officieel verkrijgbaar, maar dat kan in de nabije toekomst snel veranderen.
Wederom geldt de waarschuwing dat dergelijke behandelingen alleen ondernomen zouden moeten worden wanneer natuurlijke interventies niet helpen of wanneer er medische oorzaken ten grondslag liggen aan je libido-problemen.
Ook is het heel belangrijk te bedenken dat er hier mogelijke bijwerkingen aan zijn verbonden. Kortom, je moet voor jezelf besluiten of de risico’s het waard zijn en je moet beseffen dat een gezonde levensstijl al heel veel kan bijdragen in de richting van een hoger libido.
Tot slot...
Problemen met je libido liggen vaak erg gevoelig. Dit is niet alleen zo bij mannen, maar ook bij vrouwen. Toch raad ik je zeer aan om dit zo goed mogelijk met je partner te bespreken. Door er niet over te praten, kan het namelijk gebeuren dat je partner het persoonlijk opvat en denkt dat je geen interesse meer in hem hebt.
Dit wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien is begrip in dit geval erg belangrijk – van beide kanten. Je zult geduld moeten hebben om dit probleem op te lossen, maar doe het wel zoveel mogelijk samen, want dan hou je tenminste de emotionele kant van je relatie sterk.
Succes!
Tip van OptimaleGezondheid:
Wist je dat verschillende studies aan hebben getoond dat vitame D, of een tekort aan vitamine D, de geslachtsdrift of zin in seks positief beïnvloed! Hier haal je de beste vitamine D in huis
Bronnen...
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16913282
https://www.radiantresearch.com/pal14001/
http://www.aminoacid-studies.com/areas-of-use/virility-and-libido.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3474615/
http://www.everydayhealth.com/sexual-health/low-libido.aspx
http://contemporaryobgyn.modernmedicine.com/contemporary-obgyn/news/modernmedicine/welcome-modernmedicine/are-hormones-answer-low-libido
http://www.34-menopause-symptoms.com/loss-libido/articles/research-index.htm
https://www.mylifestages.org/health/sexual_health/low_sex_drive_women.page