[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Een nieuwe aanpak om jicht te behandelen: Purine en Suiker
- Overgewicht
- Voedingspatroon
- Medicatie zoals diuretica
- Mensen worden ouder
In Nederland hebben slechts een paar enkele mensen per 1000 inwoners last van jicht. Â (1). Met name in de leeftijdsgroep 30 tot 60 komt jicht het vaakste voor. Nog steeds is de prevalentie het hoogst bij mannen. Echter, bij vrouwen wordt de piek bereikt in de leeftijdscategorie 60 tot 80. Â Dit heeft wellicht te maken met de menopauze (2).
Een jichtaanval wordt veroorzaakt door zogenaamde urinezuur kristallen in de gewrichten. Dit leidt tot een acute en heftige ontstekingsreactie gekenmerkt met zwellingen, branderig gevoel, roodheid, warme en bijna niks meer kunnen. Daarbij komt een jichtaanval zeker niet alleen in de grote teen voor.
Andere plaatsen waar jicht kan voorkomen zijn in de enkel, pijn in de knie, vingers en zelfs je oorschelp kan worden aangetast.
Over de oorzaken is al veel geschreven. Heel kort door de bocht: Je hebt primaire en secundaire jicht. Primaire jicht is meer genetisch bepaald en een enzymtekort is verantwoordelijk voor een aanval. Deze vorm komt haast niet voor en dan is gezonde leefstijl therapie ook niet effectief. Secundaire jicht is de vorm die het vaakste voorkomt en de oorzaken bij deze vorm zijn:
- Alcohol
- Purinerijk dieet
- Verhoogde cel afbraak (zoals bij overgewicht)
- Medicatie zoals diuretica (deze heeft invloed op de vochtafscheiding)
- Nierproblemen (wederom invloed op de vochtafscheiding)
- Overige factoren
Nu dat we de basis even herhaald hebben is het tijd om je tips te geven om jichtaanvallen te voorkomen. De beste remedie tegen jicht is om de oorzaken weg te nemen. Eén van de grote boosdoeners bij jicht is de hoeveelheid purine in je lichaam. Voor meer informatie over purine raad ik je aan om dit artikel even door te spitten.
Voor de volledigheid zal ik je een korte samenvatting geven over de correlatie jicht en purine. Â
Externe + Interne Purine is totale purinewaarden
In de werkelijkheid is het tegenoverstelde gaande.
Het is niet zo simpel als dieet en jicht, er zijn meerdere factoren verantwoordelijk voor aanvallen. Wat je moet begrijpen is dat er twee bronnen zijn van purine. Enerzijds purine door middel van de voedingsmiddelen die we dagelijks eten. Anderzijds de interne purine die je lichaam zelf afbreekt vanuit de cellen.
Met andere woorden, de totale purine waarden in je lichaam kun je berekenen door: De interne purine + externe purine.
Dit betekent dat je lichaam zelf ook urinezuur aanmaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer oude cellen vervangen worden door nieuwe cellen. Dit constante proces van afbraak en aanmaak van cellen is normaal en essentieel voor het leven. Deze afbraak producten worden ook omgezet in interne purine en dus in urinezuur.
Vervolgens zorgt je nieren ervoor dat teveel aan urinezuur je lichaam kan verlaten. Echter, wanneer er te veel urinezuur in je bloed zit gaat dit naar de gewrichten en kunnen er kristallen gevormd worden.
Net zo als bij de aanmaak van cholesterol komt 2/3 van de urinezuur uit je lichaam zelf. Hoe succesvol je nieren zijn in het verwijderen van teveel urinezuur is de essentiële factor. Indien je nieren minder urinezuur kunnen afscheiden dan dat er geproduceerd wordt door de lever, dan is de kans op een jichtaanval substantieel hoger.
Hierbij is je dieet (3) zeker een belangrijke factor, weliswaar maar verantwoordelijk voor 1/3 van de totale purine waarden, maar dat kan net het verschil maken tussen wel of geen jichtaanval!
De volgende stap: Suiker en jicht
De inname van suiker wordt vaak niet aan gedacht bij het veroorzaken van jichtaanvallen. Je vraagt je af hoe dat kan?
Om deze link te verduidelijken zal ik het eerst even gaan hebben wat er gebeurt met je lichaam wanneer je veel suiker eet.
Wanneer je een koolhydraatrijke maaltijd eet (brood, aardappelen, fruit, frisdrank etc.). Dan reageert je alvleesklier op door insuline af te scheiden. Dit om je bloedsuikerspiegel weer naar beneden te brengen. De hoeveelheid insuline is afhankelijk van de hoeveelheid glucose in je systeem. Nu hebben we zeker glucose nodig om te functioneren.
Echter, te veel is zeker niet goed voor je lichaam. Dit komt omdat glucose een erg instabiele simpele monosacharide is. In grote hoeveelheden is het toxisch en kan je lichaam beschadigen.
Dit is precies gaande met het voedingspatroon van tegenwoordig. We krijgen veel meer suiker binnen dan dat we überhaupt nodig is. Volgens het voedingscentrum moet tenminste 43 tot 50% van de energie-inname bestaan uit koolhydraten. Dit getal is erg afhankelijk van je leefstijl (hoeveel beweeg je, lichaamsbouw etc.). Nog belangrijker, hoeveel bewerkte en simpele suikers eet je dagelijks?
[pullquote]Op lange termijn kan dit leiden tot een insuline resistentie in de cellen en zelfs diabetes type 2.[/pullquote]
Maar wat is de correlatie met jicht?
Onderzoek (4) toont duidelijk aan dat er een direct verband bestaat tussen een verminderde nier afscheiding (dit heeft een groot gevolg voor jicht), hyperurikemie en de mate van insuline resistentie. Des te groter de insuline resistentie, des te hoger de urinezuurspiegel.
Wat kun je doen?
Ten tweede, suiker! De resultaten van de onderzoeken liegen er niet om (bronnen staan onderaan het artikel). Te hoge inname suiker heeft als gevolg dat de productie van urinezuur in je lichaam zal verhogen. Daarnaast zal de secretie urinezuur door de nieren drastisch verminderen.
Het gevolg is te hoge urinezuurspiegel wat kan leiden tot jichtaanvallen!
Nu dat we weten wat één van de grote oorzaken zijn van frequente jichtaanvallen, dan kun je er ook wat tegen doen.
Ik zal je nu een aantal handige tips geven om je urinezuurspiegel te verlagen en onder controle houden.
- Limiteer de inname geraffineerde suiker! Fruit kan, maar wel in gematigde hoeveelheden vanwege de belangrijke vitamines en mineralen. Neem fruit met een zo’n laag mogelijke hoeveelheid fructose. Denk aan avocado, abrikozen, peren, pruimen, bosbessen.
- Vermijd het eten van Fast Food en sterke bewerkte voedingsmiddelen. Deze zijn erg rijk aan suiker en vaak ook nog zout, transvetten etc.
- Lees altijd de voedsel labels goed door! Kijk niet alleen naar de hoeveelheid koolhydraten, suiker, transvetten, maar ook e-nummers en de relatieve hoeveelheid per 100 gram.
- Wees voorzichtig met termen zoals ‘’geen toegevoegde suiker’’ etc. Vaak bevatten deze zogenaamde gezonde producten zeker wel suiker!
- Geen frisdrank of sapjes meer! Hier zitten veel suiker in en weinig belangrijke voedingsstoffen.
- Eet meer verse en biologische producten. Verhoog de inname groente en verlaag drastisch de inname bewerkte voedingsmiddelen die weinig tot geen voordelen hebben voor je gezondheid.
- Verhoog de inname gezonde vetten om je hart te beschermen en je gezondheid te verbeteren.
- Ga een voedseldagboek aanleggen en breng in kaart wat en hoeveel je per dag eet. Zodoende krijg je een beter beeld van je voedingspatroon en kun je de controle terugkrijgen.
- Tenslotte, probeer een paar kilo af te vallen als je iets te zwaar bent. Er is een verhoogd risico tussen jichtaanvallen en overgewicht. Dit komt door een verminderde nierfunctie.
Conclusie
Jicht kan zeker een lastige aandoening zijn door alle verschillende voorschriften. Gelukkig kun je veel doen om toekomstige jichtaanvallen drastisch te verminderen door de juiste leefstijl aanpassingen. Jicht is zeker meer dan alleen de hoeveelheid purine in je voedingspatroon. De rol van suiker mag zeker niet onderschat worden.
De balans herstellen in je lichaam en een gezondere leefstijl is de beste oplossing tegen jicht op lange termijn. Het zal in het begin zeker niet altijd even gemakkelijk zijn. Helemaal als je een bepaalde manier van eten gewend bent geraakt door de jaren heen. Maar vergeet niet, jicht is vaak gepaard met andere aandoeningen zoals metabool syndroom (hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol). Door deze aanpassingen te maken bescherm jij je niet alleen tegen jichtaanvallen, maar ook andere klachten!
Ik hoop dat dit artikel je inspireert om de belangrijke aanpassingen te gaan maken in je leefstijl. Als je nog vragen hebt, laat het mij dan zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!
 [/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Jicht#Epidemiologie
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3142742/)
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19192022
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20032963[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Ik heb jicht in mijn rechtervoet. Wanneer de pijn het toelaat, mag ik er dan op lopen ?
Hallo Jan,
Het is niet verstandig om de voet te belasten, zelfs als de pijn dit toelaat. Je voeten omhoog is het beste advies wat ik je kan geven.
Groet,
Kees
Beste Jack,
Wat een fantastische artikelen schrijf je toch zeker wat jicht aangaat.
Ben al enige jaren "jichtpatient en hou het redelijk onder controle met Alkalife druppel en 1 lichte pil allopurinol, ik snuffel alles op internet af wat jicht betreftmaar het is soms erg tegenstrijdig,er zijn veel voedingsmiddelen die ontzurend werken maar dan weer veel purine bevatten of andersom BV' spinazie,koffie enzovoort enzovoort,hoe meer je er over leest hoe meer je van die dingen tegenkomt en dat is jammer genoeg zeer verwarrend maar ik denk dat ik me toch maar aan jouw suggestie,s hou, nogmaals bedankt hiervoor
Met groet han
Dankjewel voor deze complimenten, Han.
Het is inderdaad waar dat er veel tegenstrijdige info op het internet te vinden is. Ik probeer hier juist zo veel mogelijk lijn in te brengen zodat het allemaal duidelijk en helder is.
Fijn weekend!
Jack
De vrouw haar zoon heeft nefrotisch syndroom sinds leeftijd van twee jaar,nu is hij er pas twaalf en heeft in oktober eerste jichtaanval gehad,één maand later een tweede maal. Neemt nu medicatie om dit iets of wat onder controle te houden. In zijn bloed zien ze eigenlijk niets wat hier mee in verband kan gebracht worden. Dit is verwonderlijk naar het schijnt op deze leeftijd,maar het is nu eenmaal zo. Wij houden steeds rekening kwa voeding,weinig tot geen suikers,geen frisdrank,veel groenten en dan ook zoutloos betreffende zijn nefrotisch syndroom.
Sinds ik meer op de inname van met name fructose let, heb ik praktisch geen last meer na 25 jaar soms maandelijkse jichtaanvallen die ik probeerde te verminderen met allopurinol en colchicine.
Dag Theo, wat fijn om te horen dat door het verminderen van de fructose inname de jichtaanvallen zijn verminderd! en dat je af en toe nog allopurinol en colchicine nodig hebt. Mooi dat het zo goed gaat!